Összes oldalmegjelenítés

2014. június 24., kedd

Meggyes-zabpelyhes szelet a 17. Blogkóstolóra

Meggyes-zabpelyhes szelet
 Mohamama blogját most ismertem meg, hogy a Blogkóstoló 17. fordulójára ezt a blogot sorsolta nekem Ági, a "Tetovált lány" ,a mostani játék háziasszonya.
Jól el is időztem nála (szinte egész délután, a vasalás meg maradt estére), de annyira kedves, olvasmányos a blogja, hogy nem tudtam abbahagyni. Nemcsak ételek-italok, sütemények receptjeivel marasztalja a hozzá látogatót, de szemezgethetünk kedvenc filmjeiből (szinte mindegyiket láttam, az én kedvenceim is), nézhetünk nála magyar népmesét videón, olvashatunk  "tanmesét", és nem utolsó sorban gyönyörködhetünk művészi szintű ételfotóiban.
Már kiválasztottam egy hete, hogy mit sütök tőle, de aztán megláttam ezt a meggyeset, és mivel nálunk most minden a meggyről szól, ezt valósítottam meg, kis változtatással.
Tészta hozzávalói:
30 deka zabpehely
40 deka liszt(nálam kukoricaliszt)
16 deka barnacukor
15 deka vaj
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 deci tej
reszelt citromhéj
Ezeket csak összegyúrjuk és kicsit a hűtőben pihentetjük.
Töltelék hozzávalói:
70 deka meggy(magozva)
fél citrom leve
3 tk őrölt fahéj
5 deka cukor
2 ek étkezési keményítő
fél deci víz
A meggyet a cukorral, citromlével, őrölt fahéjjal tűzre tettem és kicsit forraltam.
Kevés idő múlva hozzáöntöttem a vízben elkevert keményítőt, megkevertem és már jó is volt, szinte azonnal besűrűsödött.
Már éppen nyújtani akartam a tésztát, mikor közbejött valami - a férjemnek sikerült kombájnt találni, így le tudtuk vágatni az árpánkat(ez még szombaton volt, csak most jutott időm a bejegyzésre). Emiatt nekem is el kellett mennem itthonról, és jó két óra múlva folytathattam  a süteményt.
Ez idő alatt a tészta jól megkeményedett a hűtőben, de mivel már estefelé volt, nem akartam másnapra hagyni. Ezért azt találtam ki, hogy a 2/3-ad - 1/3-ad részre vágott tészta nagyobbik felét kicsit megmikróztam és sütőpapíron elnyújtottam, a sütőpapírral helyeztem be 20x30-as tepsibe. A tetejére pedig inkább nagylyukú almareszelőn ráreszeltem a maradék tésztát, hogy minél hamarabb kész legyen.
Így készült

Előmelegítettem200 fokosra a sütőt és alsó-felső lángon 35 perc alatt megsütöttem.
Langyosan elég nehéz volt szeletelni, de azért megoldottam és megkóstoltuk izibe.
Nagyon finom, és annak is örülök, hogy a zabpehely újabb  felhasználását tanultam meg, mindenképpen köszönet jár ezért a receptért Mohamamának (Erikának).

Erika a fia érettségi vizsgájára a "közös büfébe" sütötte a meggyes-zabpelyhes szeletet, és nagy sikert aratott vele, többen elkérték a receptjét. Az ő oldalán egyébként részletes fázisfotókat is találtok róla.
Ja, és gratulálok a fia sikeres érettségijéhez!

5 megjegyzés:

  1. Érdekes, de nagyon jól hangzik, szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Dina! tényleg nagyon finom volt!

      Törlés
  2. Jó kis süti lehet, hiszen minden kedvemre való benne! :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a jókívánságokat és a kedves sorokat is Marisz! Ha jól értem egyezik némileg az ízlésünk! Ennek külön örülök. Továbbra is várlak szeretettel a blogomra!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...