Összes oldalmegjelenítés

2014. május 17., szombat

Karamellás fűszeres keksz

Karamellás fűszeres keksz
A mostani esős-szeles időben még tegnap sem volt kedvem kilépni  a házból, így hát olyan recepteket kerestem, amihez megvolt itthon a hozzávaló. És ismét kekszet sütöttem.
Vöröskaktusznál leltem rá a Karamellás fűszeres keksz receptjére. Bár nekem nincsenek olyan mutatós formázóim, azért nagyon finom lett a végeredmény.
Hozzávalók:
18 deka cukor
12,5 deka vaj
1 bő ek juharszirup, agavé szirup vagy méz
30 deka liszt
1 tojás
fűszerek 1 kiskanál őrölt fahéj, őrölt gyömbér,kevés szerecsendió

A cukrot megkaramellizáltam, majd felolvasztottam benne a vajat és a mézet. A lisztbe belekevertem a fűszereket. A kissé már hűlt szirupot a liszthez öntöttem, majd a tojást is hozzáadva meggyúrtam a tésztát.
fél órára hűtőbe tettem, aztán vékonyra nyújtottam és formákra szaggattam.
Sütőpapírral bélelt tepsiben előmelegített sütőben  sütöttem. Az én sütőm lassabban süt, ezért a javasolt 180 fokon 5-7 percig sütés helyett 200 fokon 15 percig sütöttem alsó-felső lángon.
Azért leírni könnyebb volt, mint elkészíteni. Nekem a karamellizálás jelentett némi gondot. Ép zománcú kislábosba beleszórtam a cukrot és állandóan kevergetve megkaramellizáltam. Csomómentesre kell, de amíg ezt az állapotot elérte, az több mint 10 perc kevergetést jelentett. Akkor tettem bele a vajat. A vaj olvadni kezdett, de egyúttal sűrűsödött is a massza állaga.Nem sok jót néztem ki belőle. Nem segített a helyzeten a méz hozzákeverése sem. Félrehúztam a lángról és egyre kevergettem, hátha lesz belőle valami.
Lett! Kicsit besűrűsödött, mártás szerű lett az állaga. Elkevergettem benne a csomókat és  ráöntöttem a lisztre. Ráütöttem 1 tojást, és először fakanállal mindent összekevertem, majd kézzel meggyúrtam a tésztát.
Mivel a forró cukor balesetveszélyes, erre is ügyelni kell készítés közben. A lábos oldalára is tapadt elég jól az anyagból, pedig eleinte próbáltam kevergetés közben leszedni, de nem ment.Ezért a lisztbe még 1 evőkanál cukrot belekevertem. Ezeket a nehézségeimet azért adom közre, mert ezt a receptet egy 18 éves lány blogjáról hoztam. Ő nem írta, hogy készítés közben lett volna bármi nehézsége, én pedig nem szégyenlem azt, ami az én tapasztalatom volt. Így csak köszönetet mondhatok ezért a receptért, hiszen a kekszek nagyon finomak lettek! Én pedig legközelebb már sokkal "gyakorlottabb" leszek a vajas karamell készítésében! :)
Így készült

4 megjegyzés:

  1. Örülök hogy tetszett a recept! Nekem nem volt gondom a tészta gyúrásánál, nagyon szépen összeállt a tészta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm ismét a receptet!
      Nekem se a tésztagyúrással volt gondom, hanem a karamell készítés így vajjal kicsit soká tartott. De a végeredmény remek lett!

      Törlés
  2. Nagyon jó kis recept szépek lettek ! Nekem is volt már hasonló tapasztalatom a karamell készítésénél sajnos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Megnyugtat, hogy nem "egyedi" jelenség, ha a karamell kicsit nehezen sikerül. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...