Összes oldalmegjelenítés

2014. május 16., péntek

Citromos-bazsalikomos keksz

Citromos-bazsalikomos keksz
Hekvanc blogján tetszett meg ez a citromos-bazsalikomos keksz. Minimális eltéréssel elkészítettem.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
5 dkg zabpehely
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
10 dkg nádcukor + egy kevés a tetejére
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
25-30 bazsalikom levél
12 dkg vaj
A lisztbe belekevertem a sütőport, sót, cukrot, zabpelyhet, reszelt citromhéjat, apróra metélt bazsalikomlevelet. A hideg vajat sajtreszelőn belereszeltem és elmorzsoltam a liszttel. A citrom levét kikevertem egy törpetyúk tojásával és ezzel gyúrtam meg a tésztát. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtottam és kb. 4 centis pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a kekszeket (28 darab lett).  Szilikon ecsettel citromlevet kentem mindegyik tetejére és megszórtam barna nádcukorral. kétszáz fokra előmelegített sütőben 15 percig kellett volna sütni, de az én sütőm másként működik. Én 220 fokra melegítettem elő és 25 percig sütöttem alsó-felső lángon(jobb ízűek lesznek, ha kicsit megpirulnak). Hekvanc szerint az ízek hidegen érvényesülnek igazán. 
Biztosan így igaz, de nekünk langyosan is igen ízlett, felét mindjárt megettük.
Nagyon kellemes,  különleges íze lett a bazsalikomtól, mivel a nádcukor elég öregszemű és nem olvadt el a tésztában, ropogós lett a kekszek állaga. Előnye még, hogy nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető.
Hekvancnak köszönöm a receptet!  Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Legközelebb dupla adag készül

2 megjegyzés:

  1. Finom lehet!
    (A törpetyúknak törpe a tojása is?) :-)

    Mindig leszólod magad a képek miatt; ez a felső kifejezetten jó lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm M@rtika!
      Igen, a törpetyúk tojása a normál tyúktojástól kisebb, a galambtojástól kicsit nagyobb.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...