Összes oldalmegjelenítés

2014. április 20., vasárnap

Mákos charlotte

Mákos charlotte
Hozzávalók:
Egy  piskótalap
sárgabarack lekvár (kb. 3 ek)
Krém:
1,5 deci tej
2 deka vaníliás pudingpor
2 tojássárgája8kifelejtettem)
10 deka porcukor
10 deka darált mák
10 deka kandírozott narancshéj (nálam ananász)
1 cs vaníliás cukor
2 deka zselatinpor(nálam habfixáló)
4 deci tejszínhab(nálam 2,5 deci)
Elkészítés:
A krémhez egy tűzálló edénybe tesszük a tojások sárgáját, a pudingport, a vaníliás cukrot, a darált mákot és az apróra vágott, kandírozott narancshéjat. A felforralt és lehűtött tejjel simára keverjük, majd vízgőzön vagy lassú tűzön, állandó keverés mellett besűrítjük. A krémet többszöri kevergetés mellett kihűtjük, majd lazán beleforgatjuk a habbá vert tejszínt és a vízgőzön felolvasztott zselatint. 
A piskótalapot csíkokra vágjuk, és barackízzel rétegesen összetöltjük, majd egy őzgerinc formát kibélelünk vele.
A kész krémet a kibélelt formába töltjük, a tetejét befedjük piskótalappal. Hűtőbe tesszük, majd a formából tálra borítva tálaljuk.
Oldalról egészben

A recept a Kiskegyed konyhájából származik, és nagyon örülök, hogy rátaláltam. Nemcsak mutatós, de nagyon finom is volt, méltó az ünnepphez.
Én 4 tojásból sütöttem piskótát a nagy gáztepsiben. Míg kihűlt, elkészítettem a krémet.
A ledarált mákot, porcukrot, vaníliás cukrot, pudingport egy lábasba tettem. Én kandírozott ananászt tettem kandírozott  narancshéj helyett. Ráöntöttem a tejet és állandóan kevergetve sűrűre főztem. A  tojásságákat kifelejtettem belőle. 
Egy zacskó tejszínhabot (2,5 dl) másfél kanál porcukorral habbá vertem, és egy kis zacskó habfixálóval. Összekevertem a kihűlt mákos krémmel.
Egy őzgerinc formát folpackkal kibéleltem. A hosszához mérve 3 centi hosszú csíkokat vágtam a piskótalapból, amelyeket a hosszanti élükön házi baracklekvárral összeragasztottam.
Ezekkel kibéleltem az őzgerinc formát, beletöltöttem a mákos krémet. A tetejére (ami majd tálaláskor az alja lesz) is vágtam egy piskótalapot és egy éjszakára hűtőbe tettem.
Maradt egy kis piskóta, és bár a krémet kevesebb hozzávalóból csináltam, az is. Ebből pohárkrémet készítettem, ami két személynek elég volt.
A  kész süteményt a formából kiborítva tálaltam.
Ezen kívül most olyanokat  sütöttem, ami már van a blogon, fotókat se csináltam róluk. 
Nagypénteken két kakaós kuglófot, nagyszombaton egy kiló lisztből két fonott kalácsot, ami olyan kapós volt, hogy már el is fogyott. Azt hiszem, húsvéthétfőn jó lesz a sonka kenyérrel is.
Még pudingos gyümölcstorta készült fagyasztott erdei feketeáfonyával. Nagyon finom volt.
Áfonyás gyümölcstorta

7 megjegyzés:

  1. A mákos sütik a gyengéim, nagyon finom lehet :) a látvány csábító :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó kis receptnek látszik, valóban méltó az ünnepi asztalra. nagyon jól néz ki :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Janka! A linkre kattintva láthatod, hogy az eredti receptnél lévő képen jobban mutat a süti, de sajna nem bírtam volna vékonyabb csíkokat összeragasztani, mert eléggé folyós volt a lekvár.

      Törlés
  3. Nekem is van egy finom és látványos mák-charlotte receptem, elő is szedem valamikor. Addig is gyönyörködöm ebben és nyelek nagyokat... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, ha nincs fenn a blogodon, akkor várjuk!

      Törlés
    2. Zsuzsa, ha nincs fenn a blogodon, akkor várjuk!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...