Összes oldalmegjelenítés

2014. április 27., vasárnap

Lekváros bukta


Lekváros bukta 
Mostanában kevesebb blogbejegyzésem van. Nem mintha nem sütnék annyit, mint máskor, de... A családom hogy úgy mondjam, fellázadt. Közölték velem, hogy gyakrabban kívánnak sima mezei rizskókot, vagy vargabélest enni, mint különleges, meg ilyen-olyan versenyre készített tortákat, süteményeket. Megkértek, hogy ne "kirakatba" süssek, hanem a családnak a családtagok igényei szerint. A menyem is inkább szalagos fánkot óhajtott a névnapjára, mint tortát (nagyon meg volt vele elégedve).
Be kellett látnom, hogy igazuk van. A blogolásom előtti időszakban volt 15-20 féle jól bevált sütemény receptem, amit időről időre sütöttem, azért azt mert azt kedveltük. És tényleg igaz, hogy a blog miatt mindig újabb és újabb recpteket kerestem, olyat, amiről még nincs bejegyzés.
Ezt a buktát máskor kifli formában szoktam sütni, annyi különbséggel, hogy tojással kenem le, és egymástól távolabbra helyezem a tepsibe, hogy ne süljenek össze. Tehát a buktánál csak annyi változik, hogy az oldaluknál összesülnek, a lekenés pedig olvasztott vajjal történik.
A tésztát  bármilyen kelt kalácstészta receptből készíthetjük kicsit több cukorral. Én a sütőtökös kalács receptje alapján a kenyérsütőben dagasztottam-kelesztettem. Hagyományos dagasztással is elkészíthető.
60 deka lisztből 3 deeci tejjel, 3 evőkanál cukorral, csipet sóval, 2 tojássárgájával, 1 cs. vaníliás cukorral, 6 deka olvasztott vajjal és 3 deka friss élesztővel készítettem. A megkelt tésztát ujjnyi vékonyra kinyújtottam, kb 8x8 centis négyzetekre felvágtam, majd a közepükbe egy csík házi főzésű kemény szilvalekvárt tettem. Egyenként feltekertem őket, két végüket megnyomkodtam. A külsejüket nem tojással, hanem olvasztott vajjal kentem le, az oldalukon is, hogy bár összekelnek, ne ragadjanak össze. Vajazott-lisztezett tepsibe egymáshoz elég közel helyeztem el a rudakat, és a tepsiben még 20 percig kelesztettem, mielőtt a 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon félóra alatt megsütöttem.
Porcukorral bőven meghintve tálaltam. Nagy tetszést aratott, a család minden tagja megdícsérte.

Így készült
Felirat hozzáadása

10 megjegyzés:

  1. Jóféle házi szilvalekvárral a legfinomabb szerintem is! :) Nálunk is hasonló kicsit a helyzet, Ádám most a ballagására azt kérte, hogy semmi újdonság ne legyen, a régi jól bevált receptekből állította össze ő maga a menüsort. Nekem már csak el kell mindent készítenem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, első a ballagó kérése! Biztos minden jól sikerül és mindenki elégedett lesz. :)

      Törlés
  2. A család az első!!! Szilvalekváros töltelék nálunk is menő. Még van a tavalyiból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm Vicuska! Nekem is van még, pedig jópár üveggel elajándékoztam a rokonságban.

      Törlés
  3. Teljesen igazad van, az embert néha elviszi a blogolás. Nálunk is volt néha morgás az újítások miatt :).
    Ez a bukta csodás, nálunk is biztos nagy sikere lenne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm María! A Te buktád is mutatós, megnéztem.
      A blogírást először én is úgy képzeltem, hogy heti egy-két bejegyzés lesz. aztán persze elkapott a lendület és szinte másnaponta blogoltam. Ez most enyhülni látszik. Önmérsékletet tanúsítok és figyelembe veszem a család igényeit. (Néha a fotózás is idegesíti őket, amit szintén megértek). :)

      Törlés
  4. Anyukám sütött annó sokszor buktát, imádtam, de már évek óta nem ettem. Hmm de megkívántam

    VálaszTörlés
  5. Marisz, én is szívesebben eszem, és még készítem is az ilyen hagyományos sütiket. A család is szereti őket, mondjuk, nem is panaszkodhatnak, mert minden héten sütök valami kelt tésztát is. A szilvalekváros buktánál jobb nem is kell:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...