Összes oldalmegjelenítés

2014. április 9., szerda

Kardamomos koszorú

Kardamomos koszorú
Kardamomos koszorú:
Hozzávalók:
1,25 dl langyos tej
36 dkg finom liszt
2 dkg élesztő
5 dkg cukor - nálam sötétbarna nádcukor
5 dkg vaj
csipet só
1 tojás
1 tk őrölt kardamom
Töltelék:
10 dkg vaj
1 tk őrölt kardamom
8 dkg cukor- nálam sötétbarana nádcukor
Lekenni:
1 tojás
A kenyérsütő tartályában dagasztottam a tésztát. Csakhogy ez a recept az eddigi megszokott mód helyeet -alulra folyadékok, rá a liszt, tetejére az élesztő - más módon írta a berakodást. Azért is választottam ezt a receptet, mert ki akartam így is próbálni.
Tehát a lisztet összevegyítettem szárazon az elmorzsolt friss élesztővel és a kenyérsütő tartályába tettem.
Hozzáadtam a cukrot, sót és a darabokra metélt hideg vajat, majd bekapcsoltam a gép dagasztó-kelesztő programját. Az én gépem 10 percig összemelegíti a hozzávalókat, csak utána indít. Mikor elindult ténylegesen a dagasztás, akkor öntöttem bele óvatosan a meglangyított tejet, melybe belekevertem a tojást is. Hagytam egy órát dolgozni a masinát, majd kivettem a tésztát.
Lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam, téglalappá nyújtottam (a tészta vastagsága kb. fél centi volt). A töltelékhez kicsit meglágyítottam a vajat és kikevertem a kardamommal meg a cukorral, ezt a masszát elkentem a tészta felületén majd nem túl szorosan bejgliszerűen feltekertem. Éles késsel ferdén ujjnyi szeletekre vágtam. A szeleteket sütőpapírral bélelt széles tepsiben kör formára rendeztem el úgy, hogy a kör közepe is ki legyen töltve. Megkentem felvert tojással, majd 20 perc kelesztés után 220 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 25 perc alatt   megsütöttem. Mindenki ismeri a saját sütőjét, tehát úgy kell benne sütni, mint bármely más kelt tésztát.
Így készült
Felirat hozzáadása
Leves után második fogásnak ettük, négy személynek elegendő.
A receptet ITT találtam, és köszönöm Mirellének. Nagyon bejött ez a készítési mód is, és maga a kalács is.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki ! Annyiszor akartam már a kardamom hasznosítására valami receptet itt az alkalom talán ki is próbálom.De hogy mikor az még talány de legalább már van receptem:-)) Már két helyről is kaptam és még nem csináltam belőle semmit.Mi újság a SAD.játékkal valaki elvállalta?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éva! Igen, Dina a SAD háziasszonya, már meghirdette az újabb játékot:http://dinavilaga.blogspot.hu/2014/04/sad-suss-alkoss-diszits-24-fordulo.html

    VálaszTörlés
  3. Marika, nagyon guszta a sütid! Még sosem próbáltam ki a kardamomot, de most nagyon elhatároztam!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Roza! Óvatosan érdemes próbálkozni az ismeretlen fűszerekkel, aztán ha beválik, lehet használni bátran.

      Törlés
  4. Én imádom a kardamomot és ez a formázás nagyon látványos :)

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép lett, biztos nagyon finom is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lilla, nekünk nagyon bejött!

      Törlés
  6. Marisz, köszönöm a kedves kommenteidet, igazad van, tényleg jó volna kezdeni az ujat nálatok is...a szó nélküli Szerda, és van még egy itt nálunk, a csenes Vasárnap! Mindkettő nálunk nagyon bevállik!

    Nagyon guszta és finom a koszorud, a kardomommal. Én nem sok élesztős dolgokat készitek, rá hogyom a lányomra!

    VálaszTörlés
  7. Elisabeth, köszönöm! Igen, ebben a rohanó zajos világban nagyon hasznos lenne időnként kicsit elcsendesedni!
    Ügyes lányod van, mert a kelttészta azért több figyelmet érdemel! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...