Összes oldalmegjelenítés

2014. március 11., kedd

Túróslepény, medvehagymás kalács thang zonggal

Kapros túróslepény és medvehagymás kalács(thang zong)

Nálam most éli reneszánszát a thang zong kelt tészta készítő technika, így a hétvégére is azt terveztem.  Sarokkonyha csokis kalácsát választottam.  Éppen kimértem a tészta hozzávalóit, amikor a konyhába tévedt életem párja, és érdeklődött, mit akarok sütni?
Szinte ingerülten mondta, hogy mindig édeset sütök, pedig ő szívesebben enne  valami sós kalácsot, vagy  kapros túróslepényt!
No, akkor az lesz!
Mivel a tészta hozzávalóit kimértem, de még nem tettem bele a kenyérsütő üstjébe,  annyit változtattam, hogy kevesebb cukrot használtam a tésztához.
Ahogy nálam készült:
Tészta hozzávalói:
70 deka liszt
4 deka tejpor
1 ek cukor
fél tk só
3 tojássárgája
2,3 deci tej
4 deka friss élesztő
5 deka olvasztott vaj
Először a thang zongot készítettem el, mégpedig úgy, hogy a hozzá való lisztet elvettem a már kimért 70 dekából.
Thang zong:
50 gramm liszt
2,5 deci víz
Kis lábosban csomómentesre kevertem a lisztet a vízzel, majd néhány perc alatt olyan sűrűre főztem, hogy a kanál nyoma meglátszott a lábos alján. Szobahőmérsékletűre hűtöttem.
A kenyérsütő üstjébe beleöntöttem a tejet, rá a tojássárgákat, cukrot, sót, thang zongot, a tejporral elkevert lisztet, tetejére rámorzsoltam az élesztőt és a dagasztó-kelesztő programra kapcsoltam.
Az olvasztott vajat a sípszó után tettem hozzá. Húsz perccel a program lejárta előtt kivettem a tésztát, mert kifutott volna.
A túrós töltelékhez csak belekevertem egy nagy pohár 20%-os tejfölt a fél kiló félzsíros túróba, sóztam és mirelit kaporral ízesítettem. Nem mindig azonos módon csinálom a túrótölteléket, már van a blogon két Túróslepény, ahol kicsit más az összetétel, bár az is  mindkettő sós.
A medvehagymás töltelékhez egy kisebb csokor medvehagymát apróra összevágtam. Öt dekányi lágy vajjal meg 3 kisebb lereszelt főtt krumplival összekevertem, sóztam borsoztam ízlés szerint.
A megkelt tészta nagyon könnyű, finom lágy volt. Egy 20x30-as tepsiben sült a túrós lepény, a nagy gáztepsiben pedig a a kalács. A kinyújtott tésztára rákentem a tölteléket, feltekertem, kívülről tojással lekentem. Újabb kelesztés után jó forró sütőben kisütöttem. Az én sütőmben 220 fokon alsó-felső lángon 40-40 perc alatt sültek meg.
Nagy sikere volt a túrós lepénynek és a medvehagymás kalácsnak is minden családtagnál - tényleg sósra volt már mindenki "kiéhezve".

Azért a HajniZoli féle csokis kalácsról se tettem le, majd egy másik alkalommal azt is elkészítem.
Köszönöm a thang zong receptet! Tényleg nagyon feljavítható vele a kelt tészták állaga. És a thang zong előre is elkészíthető, hűtőben tartva 3 napig eltartható.
A kisült kalácsokból pedig tettem félre, hogy néhány napos korában is megízlelhessem. Ma reggelire fogyasztottam el, és bátran mondhatom, hogy olyan "friss" volt, mint az első napon.
Természetesen kenyérsütő nélkül a hagyományos módon is bedagasztható a tészta.

12 megjegyzés:

  1. Nem semmi, miket tudsz! Én még a technika nevével ismerkedem egyelőre :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab! Feltétlenül ismerkedj meg vele közelebbről, megéri!

      Törlés
  2. Hű, bármelyikből elfogadnék egy kis kóstolót, mindkettő nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka, mindkettő finom volt!

      Törlés
  3. Nagyon jó sósakat készítettél, végre a férjed is elégedett:) Örülök, hogy ennyire megtetszett a tangzhong, én is nagyon kedvelem.

    VálaszTörlés
  4. Mindig nagyon szívesen nézegetem a finomságaidat. Most is nagyon finomakat készítettél :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Millye! Én is szívesen nézegetem a Te gyönyörűségeidet, amelyek szintén finomak lehetnek!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...