Összes oldalmegjelenítés

2014. március 7., péntek

Thang zong kenyér teljes kiőrlésű lisztből

Thang zong kenyér teljes kiőrlésű lisztből

Thang zong - Trollanyu meghatározása szerint: " 1 rész liszt és 5 rész víz pasztává főzve,  65 fokosnak kell lennie". Aki nem tudja mérni a hőfokot, az látja, ha a fakanál szétnyitja a pasztát a keverés nyomán, és meglátszik a lábos alja. Az így készült kenyerek nagyon puhák és levegősek lesznek és napokig puhák maradnak. 
Mivel még nem próbáltam ezt a technikát, úgy döntöttem, hogy elsőnek kenyeret sütök vele.
Teljes kiőrlésű búzalisztet használtam. Fél kiló lisztből készült a kenyerem, ebből a lisztmennyiségből vettem el a thang zonghoz szükséges lisztet.
Thang zong:
25 gramm liszt
125 ml víz
Egy kislábosba szórtam a lisztet, összekevertem a vízzel, majd lassú tűzön állandóan kevergetve melegíteni kezdtem. Néhány perc alatt megsűrűsödött annyira, hogy kilátszott a keverés nyomán az edény alja, tehát már jó is volt. Fóliával letakartam, hogy hűlés közben ne bőrösödjön be.
Csak szobahőmérsékletűre hűlve használtam. 
Beletettem a kenyérsütőgép tartályába:
thang zong (a most elkészített mennyiség)
3 deci víz
1 teáskanál cukor
3 mokkáskanál só
475 gramm liszt
1 deka friss élesztő
2 ek olívaolaj a sípszó után
A dagasztás-kelesztés programot bekapcsoltam és másfél óra múlva a megkelt tésztrát vettem ki.
Átgyúrtam, megformáztam, és egy ovális alakú jénai tálba tettem, amelynek az alját sütőpapírral béleltem.
Az én sütőm külön műfaj,. nekem 250 fokra elő kellett melegíteni és alsó-felső lángon kb. 1 óra hosszat sült. Az edényre rátettem a tetejét is, amit 20 perccel a sütés befejezése előtt levettem. a kisűlt kenyeret rácson hűtöttem ki. Alig vártam, hogy megvágható legyen. Etette magát - rögtön meg tudtam volna enni egyedül az egész kenyeret, ami készen 90 dekás volt. A férjem is nagyon dícsérte. ez a sütés tegnapelőtt estefelé történt, éás mivel a thang zongtól elvárható, hogy napokig megőrizze a teljes frissességét, ezért felét elcsomagoltam, és ma reggel kóstoltuk meg. Valóban olyan, mintha most sült volna. Köszönöm Trollanyunak a technika leírását, és Limarának is - nála is utánanéztem, úgy voltam vele, hogy ami nála működik, az biztos jó.
A thang zong egy régi japán módszer, amelynek alkalmazásával a liszt még több folyadékot képes magába szívni, ennek következtében marad napokig friss a vele készült kelt tészta.
Nem annyira mutatós ez a kenyér, mint amilyen finom. Elég lett volna kisebb jénai, akkor magasabbra felemelkedett volna. Egy kicsit lágy volt a tészta a hagyományos kenyértésztákhoz viszonyítva, ezért is nem mertem csak úgy tepsiben sütni. 
Tehát a főpróba megvolt, más tésztáknál is alkalmazni fogom a thang zongot.

10 megjegyzés:

  1. Ohó, ez remek és nagyszerű! És ínycsiklandó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Garffyka, nagyon finom volt!

      Törlés
  2. Ezt a tangzhong tehnikát én is szeretem, készült már kifli és csiga is vele.
    A te kenyered is nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Okki, finom volt a kenyér.

      Törlés
  3. Nagyon jól sikerült kenyér lett, a teljeskiőrlésű pedig még egészségesebb:) Örülök, hogy neked is tetszik ez a technika:)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Trollanyu, az ötletet is! :)

    VálaszTörlés
  5. Eszméletlen jó lett! :) NAgyon ügyi vagy!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Millye! Nagyon finom lett, többen is megkóstolták és mindenki megdícsérte.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...