Összes oldalmegjelenítés

2014. március 24., hétfő

Meggyes-habos

Meggyes-habos kocka

Valamikor a régi szép időkben (úgy 30 éve) nagyon szerettük a cukrászdai meggyes-habos szeletet.
Mostanában nem járunk cukrászdába, de ráóhajtottunk, és mivel mutatós is, finom is, a férjem névnapjára elkészítettem.
Nagyon sok receptet tanulmányoztam a neten, de egyiknél sem kötöttem ki, hanem megalkottam a saját verziómat.
Ez egy olajos piskóta alapon meggykrém, tetején vaníliás pudingkrém, ami tejszínhabbal van megkoronázva.
Tészta:
4 tojás
15 deka cukor
8 evőkaál étolaj
8 evőkanál víz
30 deka rétesliszt
1 cs sütőpor
A tojásokat a cukorral  géppel habosra  kevertem, majd kanalanként hozzáadtam a vizet és az olajat, utoljára pedig fakanállal belekevertem a sütőporral elvegyített lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsiben közepes hőmérsékleten alsó-felső sütéssel fél óra alatt megsütöttem.
Meggyes töltelék:
2 üveg magozott meggybefőtt
4 ek kristálycukor
8 ek rétesliszt
6 deci befőttlé
A meggybefőttek levét  vízzel kiegészítettem 6 decire, belekevertem a kristálycukrot, hozzáadtam a lisztet és mikor már kicsit sűrűsödött beleöntöttem a meggyszemeket is. Együtt még főztem jó sűrű állagúra.
Pudingkrém:
2 cs vaníliás pudingpor
4-5 ek kristálycukor
8 deci tej
25 deka vaj
2 ek porcukor
A pudingkrémet a szokásos módon megfőztem. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, kanalanként hozzákevertem a két ek porcukorral kihabosított vajhoz.
Tejszínhab:
fél liter állati tejszín(zacskós, 30
3 ek porcukor

A jól lehűtött tejszínt szintén lehűtött tálban a porcukorral géppel habbá vertem. A tejszín felverése nálam gyakran sikertelen, már a létező összes praktikát kipróbáltam, azért hűtöttem le az edényt is. Persze a tejszínek se valami jó minőségűek. Ezért találták ki a különféle fixáló, stabilizáló anyagokat hozzá, de én többnyire ódzkodom tőlük. De nyáron kell bele, mert különben elfolyik a hab, ha áll.  Ha két kis zacskó habfixálót tettem volna bele, akkor a keményebb habbal szebben szeletelhető lett volna.
Az összeállítás volt a legnehezebb.
Tortakeretet raktam a piskóta köré. A piskótára rákentem a meggyes krémet, erre a pudingkrémet. Aztán meg kellett emelni a tortakeretet, mert nem volt elég magas. Körben késekkel (jobb híján) támogattam alá.
Tetejére került a tejszínhab és éjszakára tortakeretben  mehetett a hűtőbe.
Meg kellett emelni a tortakeretet mert nem volt elég magas

Reggel kibontottam a keretből és felmetéltem. Kockákra vágva tettem asztalra. Nem metéltem fel egyszerre mindet, mert a meleg lakásban a hab elég hamar folyóssá vált.  A hűtőből vágtam annak, aki még kért.

Levettem a keretet












    


A férjem névnapját ünnepeltük, ez alkalomból volt a meggyes-habos az egyik sütemény.
Nagy sikert aratott, bár ha máskor sütök, kicsit másképp csinálom. Nem kell ilyen vastag tészta , elég lett volna 3 tojásból, meggy pedig (ha van) lehet egy kicsit több.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztam ezek a habos-krémes rétegek így egymás felett igazán szemet gyönyörködtetőek :)

    VálaszTörlés
  2. Oh Marisz, nagyon-nagyon guszta ez a süti! :) Én nem nagyon szeretem a habos sütiket, de EZT most szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Okki!Szívesen megkínálnálak vele...:)

      Törlés
  3. Épp egy "nagyongyümölcsöset" keresek, köszi! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. M@rti, a trópusi gyümölcstortámban több gyümölcs van. Tudod, a kakigyümölcsös - :)
      http://tortafuggo.blogspot.hu/2013/06/tropusi-gymolcstorta.html

      Törlés
  4. Gyönyörűséges! Ezt ki kell próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marcsis! Próbáld ki, kíváncsian várom róla a beszámolót.

      Törlés
  5. Boldog névnapot az ünnepeltnek, nagyon finom és mutatós sütivel ünnepeltetek! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...