Összes oldalmegjelenítés

2014. február 10., hétfő

Mascarponés gesztenyetorta

Mascarponés gesztenyetorta
Tészta hozzávalói:
12 tojás
12 ek porcukor
2 ek natúr kakaópor
4 ek rum
2 deci étolaj
10 ek liszt

Két piskótalapot sütöttem a nagy gáztepsiben ezekből a hozzávalókból, kétszerre.Míg az első tepsivel sült, addig készítettem a másodikat.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukor harmadával. A tojássárgákat a többi porcukorral habosra keverjük, beleadjuk a rumot, majd az olajat is. Aztán szakaszosan,  felváltva belekeverjük a tojáshabot, valamint a lisztet, amelybe még szárazon belevegyítettük a kakaóport.
Sütőpapírral bélelt forró sütőben kisütjük úgy mint más piskótát. Miután kisült, lehúzzuk róla a papírt és még melegen a papírral együtt feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.

Krém hozzávalói:
75 deka gesztenyemassza
40 deka mascarpone krémsajt
3 ek rum
6 deci habtejszín
3 ek porcukor
3 cs. habfixáló
rumba áztatott magozott meggy

A gesztenyemasszát félfagyos állapotban lereszeljük és összekeverjük a mascarponéval, beleadjuk a 3 kanál rumot is. A tejszínhabot a 3 kanál porcukorral felverjük a habfixálóval. Óvatosan összekeverjük a gesztenyés krémmel. a piskótalapokat kigönygyöljük, megkenjük krémmel és ismét feltekerjük.

Összeállítás:
A piskótatekercseket 1 centi vastag szeletekre vágjuk. Egy csatos tortaforma gyűrűjét tányérra helyezzük és az alját szorosan kirakjuk  fektetve piskótaszeletekkel. A  közökbe meggyszemeket dugdosunk. A kész sort lekenjük gesztenyekrémmel és ugyanígy rakjuk a következőt. Igyekezzünk a krémet úgy elosztani, hogy az oldalára is maradjon egy kevés. Egy éjszakát hűtőben tartjuk a tortát, majd másnap a gyűrűt levéve körbekenjük kívülről a félretett krémmel. még tetszés szerint díszíthető, csokoládéval vagy tejszínhabbal.
Erre a receptre a Sütigyárban találtam rá, és igen megörültem neki, mert nem bonyolult, még akkor sem, ha talán leírva annak tűnik.
Minimális eltéréssel így csináltam, csak rum helyett aromával, a meggyet pedig eleve rumosan tettem el. Habfixálót 2 kis zacskóval kénytelen voltam beletenni, mert nem akart felverődni az állati tejszín.
Összeállításkor ostyalapot vágtam aljának, erre raktam a piskóta rétegeket.
Így készült
Nekem 4 réteg magas lett, bár csak 26 centi átmérőjű volt a tortakapocs.  Miután éjszakai hűtés után levettem a kapcsot, körbekentem az oldalát. Nekem nem maradt annyi krémem, hogy elég lett volna, ezért még egy csomag gesztemasszát tettem hozzá 1 kanál porcukrot, meg kb. fél deci folyékony tejszínt.


Levettem a tortagyűrűt
Körbekentem az oldalát
A végső símításokat tálalás előtt végeztem el. Ostyarudakat ragasztottam a torta oldalára, sajnos csak egy csomaggal volt itthon, így nem szorosan egymás mellé. Rá a gyertyák, és  máris tettem az ünnepelt elé.
Születésnapi torta
A  fiatalabb fiam születésnapjára készítettem ezt a tortát és általános sikert arattam vele. Nemcsak az ünnepeltnek tetszett, de mindenkinek. És kellő mennyiségű dicséretet is kaptam a finomságáért. Bár Dorka unokám megjegyezte, hogy azért az ő csokoládés nyuszitortája jobb volt. Ezen persze senki nem csodálkozott el, hiszen bárhol bármilyen tortát eszünk, Dorka ezt mindig elmondja. :)
Egy szelet torta
Hatalmas torta lett, sima vasárnapra fele mennyiségből kisebb is elég. De legalább tudtam csomagolni a gyerekenek, unokáknak.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon pazar!!! Isten éltesse az ünnepeltet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, az ünnepelt nevében is!

      Törlés
  2. Isten éltesse az ünnepeltet, nagyon mutatós és finom tortával ünnepeltetek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, a szülinapos nevében is köszönöm! Nagyon finom volt.

      Törlés
  3. Nagyon szuper tortát sütöttél :) Biztos, hogy imádnám, sokkal jobban szeretem az ilyen krémeket, mint a vajasat. Sok boldogságot kívánok az ünnepeltnek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Janka, az ünnepelt nevében is! Tényleg nagyon finom volt.

      Törlés
  4. Boldog születésnapot a fiadnak! Igazán pompás tortát készítettél neki! :)

    VálaszTörlés
  5. Millye, köszönöm a fiam nevében is!

    VálaszTörlés
  6. Isten éltesse sokáig az ünnepeltet! :) Nagyon szép és mutatós tortát készítettél, és nagyon finom is. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...