Összes oldalmegjelenítés

2014. február 26., szerda

Marcipános csavarintott kalács


Garffykánál  megláttam és beleszerettem! Aztán elkészítettem, de nekem nem sikerült úgy a csavarintás.
Tészta hozzávalói:
90 ml víz
1 tojás
4 ek amaretto likőr
50 gr vaj, olvasztva 
350 gr liszt
2 ek sovány tejpor (zsírosból 1,5 ek)
40 gr cukor
1/2 tk só
1 1/2 tk szárított élesztő
Töltelék  hozzávalói:
115 gr mandula
50 gr cukor
100 gr marcipánmassza
1 ek amaretto likőr
1 tojás, szétválasztva
5 tk víz


A tészta hozzávalóit a szokásos módon (alul a folyékony, rá a szilárd alkotóelemek, élesztő a liszt tetejére) a kenyérsütő tartályába tettem és bekapcsoltam a dagasztás-kelesztés másfél órás programot.(A vajat megolvasztva tettem.) Közben elkészítettem a tölteléket. Aki nem kenyérsütővel készíti, az a szokásos módon dagassza.

A mandulapelyhet a cukorral ledaráltam, a hideg marcipánt sajtreszelőn lereszeltem. Ezeket 3 evőkanál vízzel, 1 evőkanál amarettóval és a tojás fehérjével fakanállal egyneművé kevertem. A tojás sárgáját 2 evőkanál vízzel kikevertem, ez  kenéshez kell.
A megkelt tésztát lazán átgyúrtam és kb. 55x35 centis téglalappá nyújtottam. Hosszában kettőbe vágtam, és egyik felére rákentem a tölteléket. A másik téglalapot megkentem a vizes tojássárgájával, majd ezzel a felével ráborítottam a töltelékes lapra. Lenyomkodtam kicsit.
A lapokat keresztben kb. 2,5-3 centis csíkokra felvágtam. A csíkokat egyenként hosszában bevágtam úgy, hogy a csík közepétől kissé lentebb kezdődjék a hasíték, a végétől pedig 3.4 mm-re megálltam, hogy ott egyben maradjon a tészta. A hasíték nélküli végétől kezdve néhányszor megcsavarom, majd átbújtatom a hasítékon és az így kapott két tésztavéget is összecsavarom egyszer. Na ez az, ami nekem nem sikerült.
Kicsit soknak tünt a töltelék, több helyen kibuggyant, ez zavaró volt a csavarásban . Nem igazán lettek formásak, ezért egy idő után csak megcsavartam a csíkokat és kör alakúra összedolgoztam.
Így készült
Dupla adag tésztát készítettem. A töltelék egy adag marcipános(  marcipános töltelékbe barna nádcukrot használtam),   egy adag pedig sós,  tejfölt-sajtot egy tojással elkevertem, kicsit megsóztam.
Sajtos-tejfölös
Nagyon köszönöm Garffykának a receptet! Ha nem is sikerült olyan szépre, mint az övé, azért nagyon finom volt. Ha valaki kedvet kap az elkészítéséhez, kérem írja meg nekem,  hol csavarintottam rosszul?

6 megjegyzés:

  1. Ha én próbálkoznék szerintem hasonló problémáim lennének:-) Szépek és biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éva! Igen, finom volt!

    VálaszTörlés
  3. Mennyeien néznek ki a kalácsaid. :)

    VálaszTörlés
  4. Nem is tudtam, hogy "megihlettelek" :) Köszönöm.

    VálaszTörlés
  5. Kicsit későn reagálok, de mindenkinek nagyon köszönöm a dicséreteket!
    Garffyka, neked a receptet is! A tiéd szebb lett, de azért nem csúnya az enyém se, az íze pedig mennyei volt! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...