Összes oldalmegjelenítés

2014. február 9., vasárnap

Gumicukor házilag


Gumicukor házilag
Már a blogolásom kezdetén volt egy bejegyzésem gumicukor készítéséről, amit TücsökBogár 2010-es bejegyzése szerint készítettem. Akkor az én blogom még nem volt ismert, nem is szólt hozzá senki a poszthoz.
Most Sasónál láttam meg az Életinfo blogon, és mivel a hozzávalók éppen voltak itthon, mindjárt el is készítettem. Nagyon nem tér el az első receptemtől, ez egyszerűbb.
Kétfélét csináltam, egyik gránátalmás, másik narancsos.
Hozzávalók: (ahogy én csináltam)
2 deci frissen turmixolt gránátalmalé
1 evőkanál nyírfacukor
20 gramm porzselatin

2 deci frissen facsart narancslé
20 gramm porzselatin

Egy nagyobb gránátalma magjait annyi vízzel összeturmixoltam, hogy a gépet el tudjam indítani. Két decit leszűrtem egy kislábosba, hozzákevertem 1 evőkanál nyírfacukrot, beleöntöttem 20 gramm por állagú étkezési zselatint, és lassú tűzön kézi habverővel óvatosan kevergetve forrásig hevítettem . Nem szabad forrnia!
Előbb már elkészítettem egy szilikon bonbonformát, meg egy bonbonos doboz betétjét. ezekbe mertem a még meleg lét, kicsit hűlni hagytam, majd hűtőszekrénybe tettem.
A narancsosat ugyanígy készítettem frissen facsart narancsok levéből. Ebbe nem kellett cukrot tenni, annyira finom édes volt a narancslé. Szilikon bonbonformában, jégkockatartóban és egy műanyag dobozban dermesztettem meg a hűtőben.
Dermedés utánóvatosan kiszedtem őket a formákból. először tompa késsel kicsit meglazítottam, majd kiborítottam. Itt is a gyakorlat teszi a mestert, a sokadik már tökéletesen kijött.
A készítés mozzanatai
A műanyag dobozban lévőt apró linzerkiszúrókkal alakzatokra szaggattam
Utána két napos pihentetés következett. Gyúrótáblára sütőpapírt tettem, ahova egyesével kiraktam a cukrokat szikkadni. Betettem egy szobába, amit nem lakunk. A szikkadás alatt kicsit összementek.
Nekem nagyon finomak, de az unokáimnak - ahogy számítottam is rá - nem elég édes-ízes. Persze, a bolti lényegesen másabb, de ebben nincsenek káros anyagok. Próbálom őket rászoktatni a kevésbé édes, természetes hozzávalókból készült nasikra - hát egyelőre nem túl sok sikerrel.
De azért gyorsan fogy, vagyunk néhányan akik kedveljük, például a keresztlányom is.
Köszönöm Sasónak, hogy ismét eszembe juttatta!
Gránátalmás és narancsos

13 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm Kati! érdemes kipróbálni.

      Törlés
  2. Nálad is szépségesek! :))

    VálaszTörlés
  3. Nagy gumimaci-fogyasztó vagyok, csak utána mindig bűntudatom van :D Képzeld el, hogy valamelyik szülinapomra H-től egy kg gumimacit kaptam. De biztos vagyok benne, hogy ezekben a házikészítésűekben kevesebb a káros anyag :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab! Próbáld ki a házi változatot, ebben semmi káros nincs!

      Törlés
  4. De jó formájuk van, csuda guszta!

    VálaszTörlés
  5. Az unokáim állandóan gumicukor után érdeklődnek amikor nálam vannak. Egy időben mindig vettem, mert így a kedvükbe jártam, de aztán elhagytam a vásárlást, mivel egészségtelen. Bár már lehet egészségesebb változatot is kapni, de a házi az kiüt mindent. Elkészítem, hogy újra előtudjam venni, mikor kunyiznak. Szuper!!!!! Receptet vittem!:-)

    VálaszTörlés
  6. Tücsi, azért javaslom, hogy cukorral készítsd, mert az én unokáimnak nem elég édes.

    VálaszTörlés
  7. Nagy örömmel olvastam, hogy létezik egészséges verziója a gumicukornak! Köszönöm szépen a receptet, alig várom már hogy kipróbáljam! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...