Összes oldalmegjelenítés

2014. február 16., vasárnap

Disznóvágás torta tombolaajándéknak

Disznóvágás torta a  farsangi bálra

Előrebocsátom, hogy én egy csirke nyakát se vágom el. Egyszer ugyan kb. 30 évvel ezelőtt megtörtént.
Baltával végeztem a favágó tuskóra rákötözött baromfival, de nekem jobban fájt, mint szegény tyúknak.
Benne csak az ösztönös félelem volt, de bennem jó adag lelkiismeret furdalás is.
Hogy most mégis disznót vágtam saját kezűleg?
Jótékonykodásból.
Szülőfalumban a felnőtt óvodai farsangi bálra készítettem tombola ajándéknak.
Nem kizárólag az én ötletem volt, a végső kinézethez is kaptam instrukciókat.
Ezt sikerült összehoznom. Látom a hibáit, most ennyi tellett tőlem. De szívesen csináltam.
Nem volt célom anatómiailag tökéletes disznót alkotni tortából (nem is tudnék), a lényeg, hogy  felismerhető legyen.
Ebben a formájában talán az.
Először a "bőrét" készítettem el, pillecukor fondantot. (bár másutt már posztoltam, leírom)
Pillecukor fondant:
28 deka pillecukor
56 deka porcukor
4 evőkanál víz
4 deka margarin
A  margarinnal alaposan kikent hőálló tálba beletettem a pillecukrot, rálocsoltam a vizet és mikróba  tettem .
Jól bemargarinozott fakanállal időnként megkevertem. Mikor elolvadt kivettem, és a kétszer átszitált porcukor 2/3-át beleöntve keverni kezdtem. A többi porcukrot csak apránként adagoltam hozzá. amikor már nehezen lehetett keverni, úgy gyúrtam tovább, mint a tésztát. Ha rugalmas gyurmaszerű állagot érünk el, akkor készen van. Most színes pillecukorral dolgoztam, de kicsit erősebb rózsaszínt akartam elérni, ezért néhány csepp természetes anyagú piros ételfestéket belecsepegtettem. Ilyenkor kicsit több porcukrot felvesz. A kész fondan majdnem 1 kiló lett.
Néhány fotó a készítésről
A tészta Lia féle vizes piskóta  készült 12 tojásból kétszerre bekeverve és kétszerre kisütve a nagy gáztepsiben.
A krém pedig vaníliapudingos-meggyes-margarinos, mint ennél a Barbi tortámnál, csak nagyobb adagban.
Négy deci tejhez négy deci meggylevet öntöttem, abban főztem meg két zacskó vaníliapudinport, és 8 kanál cukrot tettem bele. Negyven deka margarint jól kikevertem 4 evőkanál porcukorral és ehhez kevertem kanalanként a kihűlt pudingot. Géppel felhabosítottam, finom, könnyű krémet kaptam.
A piskóta lapokat  széltében középen kettévágtam, majd lapjában szintén. Az első lapot bekentem krémmel és magozott meggybefőttem szórtam rá. Így raktam négy lap magasan, majd megfaragtam, és csak középen magasítottam a háta részt. A fejhez először egy müzlis tálkába belenyomtam a megtöltött lapokat, majd hűtőbe tettem, hogy megtartsa a formáját. mikor jól kifagyott hozzáragasztottam a testhez. Külső bekenéshez 35 deka margarint kis meggylével és porcukorral (nem mértem dekára, hanem szórtam és kóstoltam) kikevertem és az egész állatot átkentem vele. A lábakat is krémmel, meggyel töltött piskótából így csináltam. Ezek nem a legjobban sikerültek, főleg bevonni volt nehéz őket, mert nem volt idő jól kifagyasztani, így nem lett egyenletes sima a lábakon a fondant. Gyúrtam be kekszdarát margarinnal, meggylével, és abból gondoltam új lábakat kreálni, de jött a keresztlányom, aki a bálba vitte a tortát, és ő azt mondta, nem művészi alkotás kell, a célnak megfelelnek a már készen lévő lábak.
Miután a lábakat bevontam, a többi fondantot egy darabban kellett kinyújtani, ami elég nehéz volt, mert a szilikon lapom csak 31x45 centis, és ettől nagyobbra kellett nyújtanom. Állandóan igazítani kellet vagy a lapot, vagy a fondantot. Ráadásul a fonák oldalán nyújtottam, mégis a mérő körök vonalai belenyomódtak a fondantba. (Nem tudom, ezt más hogy védi ki?)
Azért sikerült egyben ráteríteni. Füleket, farkat, orrot vágtam ki az oldalról leeső részekből, és a fondant szinte teljesen el is fogyott . Szemeket régebbi maradékból vágtam.
Fázisok a disznó torta készítéséről
Az utolsó símításokat együtt végeztük a keresztlányommal. Találgattuk, hogy hova kerüljön a kés?
Erről eszembe jut Rejtő Jenő könyve a Piszkos Fred, ami valahogy úgy kezdődik, hogy:
- Uram, nem látta a késemet?
 - Itt van a hátamban!
- Forduljon meg, hogy ki tudjam venni!
 - Ne vegye ki, mert akkor elvérzek...
Tehát a késnek a hátban a helye. Odatettük! Meg néhány csepp vért "imitáltunk" ételfestékkel.
Felszórtuk "homokkal" ha nagyon vérezne...
Egy foktői fiatalasszony nyerte a tortát. Mihelyt felvágták, visszajelzést kaptam, hogy "isteni finom"!
Reméltem is! :)
Ha véletlenül kapok az átvételről fotót, felteszem ide.

12 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, bár az ötlet nem az enyém!

      Törlés
  2. Szerintem is jópofa, ilyen formában én is felvágnám :))

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nagyon helyes lett, abszolút jó tombolaajándék, biztosan örült, aki megnyerte! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! Örült a nyertes, és visszajelzett, hogy "isteni finom"!

      Törlés
  4. Jajjj de jó lett! :) Nekem nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy Millye! A te tudásoddal tökéletesre sikeredett volna...:)

      Törlés
  5. Tök jó lett ez a torta, semmi baja :) Nagyon ötletes és ügyes vagy Marisz :)

    VálaszTörlés
  6. De szép ez a malacka Marisz! :-)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Nelli! És ami szintén fontos, hogy finom volt!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...