Összes oldalmegjelenítés

2014. január 1., szerda

Lúdlábtorta - 2014 első tortája

Lúdláb szelet
Már van a blogon  Lúdlábtorta, de most más recept alapján készült.

Piskóta:
3 tojás
3 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál liszt
1 evőkanál natúr kakaópor
1 evőkanál víz
A lisztet összekevertem a kakaóporral. A tojásokat egészben (szétválasztás nélkül) alaposan kikevertem a cukorral és a vízzel. Legalább 6-8 perc gépi keverés után óvatosan többszürre belekevertem a kakaós lisztet, és a sütőpapírral kibélelt 24 centi kapcsos tortaformába öntöttem.
Előmelegített sütőben 180 fokon) alsó-felső lángonjó fél óra alatt megsütöttem.
A krém az un. Párizsi krém.
Krém.
fél liter habtejszín
20 deka vaj
20 deka porcukor
20 deka étcsokoládé
A  tejszínt melegedni tettem a vajjal, porcukorral és az eltördelt csokoládéval. Közben állandóan kevergettem addig, míg a csokoládé is teljesen elolvadt, de ügyelve rá, hogy ne forraljam fel.
Miután kihűlt, hűtőbe tettem fél napra. Felhasználás előtt gépi habverővel 1-2 perc alatt jól felhabosítottam.
Torta összeállítása:
1 üveg rumos meggy befőtt (7,2 dl-es) leszürve
A piskótára kentem egy réteg krémet, amit kiraktam a lecsepegtetett meggyszemekkel, majd erre kentem a többi krémet. mivel nem tortakarikában csináltam, a torta oldalát is körbekentem krémmel.Ekkor ismét hűtőbe került néhány órára, majd ráöntöttem a tetejére a mázat.
Máz:
5 deka porcukor
2 deka natúr kakaópor
2 ek víz
6 deka vaj
10 deka étcsokoládé
1 ek étolaj
A porcukrot szárazon összekeverjük a kakaóporral és a 2 kanál vízzel gyorsan összeforraljuk.
A vajat a csokoládéval és az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, majd összekeverjük a kakaós masszával. Langyosan ráöntjük a torta tetejére, és meggyszemekkel díszítjük.
Lúdlábtorta egészben
Ez a torta került az újévi asztalunkra, az egész család megelégedésére.
A krémje Innen van, és nagyon hálás vagyok érte, mert rendkívül finom. 
Néhány órás hűtést igényelt volna a torta tálalás előtt, de nem tudtam hűtőbe tenni, csak hideg szobába. Mivel elég lágy a krémje, nem igazán szépen lehetett szeletelni. Ha nyáron készíti valaki ezt a tortát, feltétlenül hűtést kell biztosítani neki, valamint nem árt habfixálót beletenni.
Nagyon finom torta, e téren jól indult az új esztendőnk!

6 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...