Összes oldalmegjelenítés

2014. január 3., péntek

Krumplis rétes

Krumplis rétes
A krumplis rétesnek nagyon sok változata kering a neten. Én sem mindig egyformán csinálom. Szoktam édesen, tojáshabbal lazítva, hát az teljesen olyan, mint a remegős krémes. A férjem inkább sósan szereti, ahhoz eddig úgy kezdtem neki, mintha krumplis tésztát akarnék készíteni, vagyis zsiradékon hagymát dinszteltem, amibe később a kockára vágott nyers burgonyát is beletettem, és kevés vizet apránként hozzáöntve majdnem készre pároltam. Ekkor sóztam, borsoztam, őrölt paprikával összekevertem, és sűrű kevergetés mellett hagytam kicsit összeérni az ízeket.
De a mostani Szilveszterkor  nagyon kellett sietnem, ezért inkább vízben főztem a krumplit, mert közben tudtam csinálni a lencsesalátát is.
Hozzávalók:(2 rúdhoz)
1 csomag réteslap (4 lapos mirelit)
fél kiló krumpli (tisztán mérve)
4 evőkanál kacsazsír
1 nagy pohár tejföl
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál őrölt paprika

Az apró kockákra összevágott nyerskrumplit sós vízben megfőztem. Leszűrtem, hozzáadtam a tejföl meg a kacsazsír felét, megsóztam, beleszórtam a borsot, paprikát és összekevertem, de nem törtem meg a krumplit. Kóstolással állapítottam meg kell-e még bele valami.
A maradék kacsazsírt felolvasztottam és hozzákevertem a tejfölt, ezzel kentem meg a lapokat. Két-két lapot tettem egymásra, egyik szélére rúdba halmoztam a tölteléket, majd a lapok végeit behajtva feltekertem. Kacsazsíros tejföllel kívülről is bekentem a rudakat, és a 220 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöttem alsó-felső lángon.
A kísűlt krumplis rétes

Langyosan metéltem fel. Nagyon finom volt!

10 megjegyzés:

  1. Jól néz ki nagyon. A szilveszteri ebédnél pont ilyet hoztak valakinek és ott is nagyon jül nézett ki. Fokhagymás pirospaprikás tejföllel volt meglocsolva :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lilla! igen, lehet fokhagymával, vöröshagymával, zöldfűszerekkel, stb. Ami éppen van otthon, vagy amire futja az időnkből. :)

      Törlés
  2. Ez nagyon izgalmas, még csak nem is hallottam sosem krumplis rétesről :-) Szerintem meg fogjuk kóstolni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki,egy próbát mindenképpen megér!

      Törlés
  3. De jól hangzik, nagyon finom lehet! :) Azért a kacsazsír biztosan ad még egy plusz finom ízt az egésznek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! Finom volt, de kacsazsír nem mindig van, máskor mangalicazsírral készül, úgy is finom!

      Törlés
  4. Imádom a krumplis rétest. Nálunk nagyon kapós, de én hagymás krumplis rétest szoktam készíteni sok tejföllel. Ajánlom neked egy próbára , de előbb ebből kérnék egy szeletet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Janka! Valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy máskor én is úgy kezdetm neki, hogy zsiradékon hagymát dinszteltem.
      De most többféle ételt készítettem egyidőben, siettem, ezért fogtam egyszerűbbre, de így is nagyon finom volt!

      Törlés
  5. Mi is szeretjük a burgonyás rétest. Igaz mi nem így csináljuk, de az nem számít. Jól néz ki nagyon.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...