Összes oldalmegjelenítés

2014. január 20., hétfő

Hanklis- erdélyi kelt sütemény Kati blogszülinapjára

Hanklis- erdélyi kelt sütemény

Makacskának harmadik blogszülinapja lesz, aminek örömére játékot hirdetett. Aki részt kíván venni  benne, az vagy egy "eredeti, hagyományos erdélyi receptet, megjelölve egy linkkel", vagy egy "Jamie Oliver receptet" kell hogy elkészítsen megadott határidőre.
Én egy eredeti erdélyi receptet választottam.
Hanklis (erdélyi sütemény)
Tészta hozzávalói:
40 dkg liszt
egy csipet só
1 tojás sárgája
6 dkg vaj
1,5 dkg élesztő
egy kevés langyos tej
Töltelék hozzávalói:
1 kg magvaváló szilva
2 dl tejföl
1 tojás
porcukor
Elkészítés:
Én másfél deci tejben felfuttattam az élesztőt (1 teáskanál cukrot is tettem bele). A lisztet egy tálba szitáltam és belekevertem a sót, majd a tojássárgát is hozzáadva az élesztős tejjel összeállítottam a tésztát. Még kb. fél deci tej kellett hozzá, az olvasztott vajat pedig több részletben dolgoztam bele. Szép rugalmas, nem túl puha tésztám lett, amit letakarva langyos helyen duplájára kelesztettem. Utána ujjnyi vastagra kinyújtottam és egy zsírral kikent 30x35 centis tepsibe tettem. Kétszázhúsz fokosra előmelegített sütőbe toltam, és alsó-felső lángon kb. 20 percig elősütöttem. Akkor kivettem és kiraktam a tészta tetejét szilvával. Nekem úgy lett ki az 1 kiló szilva, hogy fele fagyasztott magozott szilva volt, fele pedig lecsöpögtetett befőtt.
A tejfölbe 2 evőkanál porcukrot és egy egész tojást elkevertem, és ráöntöttem a szilva tetejére.
Visszatettem a sütőbe és addig sütöttem, míg a tejföl megkocsonyásodott rajta(nálam kb.25 perc). Nem szabad túlsütni, kiszárítani!
Így készült
Langyosan vágtam fel, és porcukorral meghintve tálaltam. Nagyon finom volt, teljesen olyan, mint a krémes.


Jó ötlet volt Katitól, hogy erdélyi receptet kért, örülök, hogy megismerhettem ezt a kalácsféle süteményt. Biztos máskor is készítek ilyet.
Az Aranyosszéki régió, Bágyon környékén sütik ez a süteményt. A linkre kattintva az eredeti recept és a róla készült fotó is látható.

12 megjegyzés:

  1. De guszta! Én is ma tettem fel a játékra a főztömet :-) Úgy látom az eddigiekből, hogy az erdélyi konyha a népszerűbb :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! Éppen tőled jövök, a savanyú vetrecét megnéztem.
      Eddig nem ismertem, csak hallomásból. Nem lehet rossz!

      Törlés
  2. Nem hallottam még erről a süteményről, ezért is jó Kati játéka! :) Nagyon-nagyon finom lehet, guszta nagyon! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! Eddig én sem ismertem, de tényleg nagyon finom volt!

      Törlés
  3. Nagyon guszta és finom lehet. Szeretem a szilvás süteményeket is, bár én mit nem szeretek?:-)) Erdélyi ételt választottam én is csak még nem készítettem el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Még van időd bőven elkészíteni.

      Törlés
  4. Érdekes nevű süti! Nagyon finom lehet, a képek és a hozzávalók ezt sugallják:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Nem tudom honnan ered a neve, vagy jelent-e valamit?
      De nagyon finom volt!

      Törlés
  5. Na Marisz, ezzel nekem is újat mutattál, mert én sem ismertem ezt a sütit, erdélyi létemre:) Köszönöm szépen, nagyon étvágygerjesztő:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó feladványt adtál Kati!
    Én egy erdélyi oldalon találtam rá : http://www.ezerdely.hu/aranyosszek_regio/bagyon/hanklis_erdelyi_sutemeny

    VálaszTörlés
  7. A szilvás sütemények nagyon finomak! Különleges receptet találtál, hiszen kevésbé ismert, de attól még finom :) Kati- Neked külön köszönet az ötletért, így lehet népszerűsíteni méltóan az erdélyi konyhát!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm Vicuska, egyetértek!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...