Összes oldalmegjelenítés

2013. december 31., kedd

Januártól decemberig - 2013.

Összeállítottam egy válogatást a 2013-as év folyamán készített desszertjeimből, minden hónapban egy receptemet kiemelve a bejegyzéseimből. Ezzel köszönök el a 2013-as esztendőtől.
Januártól decemberig
1.Január                           -   Spenótos piskótatekercs
2.Február                         -  Diabetikus csokitorta
3.Március                         -  Horgász torta
4.Április                            -  Kánkán torta
5.Május                            - Epres csokoládétorta
6.Június                             - Charlotte fagylalttorta
7.Július                              - Hamis tiramisu torta
8.Augusztus                       - Virslis lábtörlő kalács
9.Szeptember                    -:Moszkauer- Moszkvai teasütemény
10.Október                        -Meggyes kekszes sütés nélkül
11.November                    -:Fekete rózsa másképp 
12.December                    - Papagáj szelet

Minden kedves látogatómnak, szándékos, vagy véletlen olvasómnak 2014-re kívánok:
12 hónap boldogságot,
52 hét vidámságot,
366 nap sikert, 
8784 óra egészséget, 
527040 perc jószerencsét, 
31622400 másodperc örömet. 
Boldog újévet!

/Idézet/

Egészségünkre!

2013. december 30., hétfő

Malacfej pogácsák (avagy egy egész disznócsorda tányéron)

Malacfej pogácsáim (egy egész disznócsorda tányéron!)
Még egyszer tavaly történt, hogy egy barátnőmmel meg a 6 és 8 éves unokáival állat formájú torta meg kalács képeket nézegettünk a neten. A gyerekek (egyik fiú, másik lány) minden állatnál kitaláltak valamit.
Ha sünöket láttunk, végig mondták név szerint az egész süncsaládot Sün Aladártól Sün Piroskáig. A bagolynál huhogtak, meg pápaszemet formáztak az ujjaikból a szemük elé.
Lovacskás tortáknál nagy nyihogásba kezdtek, ami később iázásra váltott, mert szerintük az egyik lovacska inkább szamárra hasonlított.
No, és mikor malacfejes kalácsra kattintottunk mély hangon röfögni kezdtek. Mi pedig a barátnőmmel magas hangon visítottuk hogy ui, ui, mert ezek malacok, a malac pedig visít. És persze közben mindannyian dőltünk a nevetéstől. De a gyerekek csak tovább röfögtek, és egyikük kijelentette, hogy ez itt egy egész disznócsorda tányéron!
Nagyon jól szórakoztunk, mi nagymamák is újra gyerekké váltunk kis időre, és azóta is ahányszor hasonló képet látok valahol, mindig ez a jelenet ugrik be.
Minap is, amikor Gizinél megláttam a Szilveszteri malackás pogácsákat, rögtön felkiáltottam, hogy itt egy egész disznócsorda tányéron! (pedig egyedül voltam a szobában  :)  )
A fiamékhoz készültünk karácsonyfanézőbe (ez nálunk évek óta így szokás, hogy karácsonykor ők jönnek hozzánk, a két ünnep között pedig egy alkalommal mi megyünk hozzájuk vendégségbe), és mivel mindig szoktam vinni valami süteményt, most ezt sütöttem meg.
Hozzávalók:
25 deka liszt
18 deka sertészsír
25 deka túró
25 deka főtt krumpli
1-2 teáskanál só
1 tojás megkenni
tökmag szemeknek
Először sós vízben megfőztem a krumplit, azon forrón összetörtem kézi krumplinyomóval, majd hagytam teljesen kihűlni. Addig kimértem a lisztet, hozzámértem a zsírt és elmorzsoltam vele, majd belemorzsoltam a túrót is. Sóztam, és a hideg krumplit hozzáadva meggyúrtam a tésztát. Nylonba csomagolva 1 órára a hűtőbe tettem. 
Kivéve lisztezett deszkán kinyújtottam kb 1 centi vastagra, majd három különböző méretű pogácsaszaggatóval köröket vágtam ki. A legnagyobbat fejnek, legkisebbet orrnak, a középső méretűt füleknek használtam el. A fejnek való kört lekentem tojással, majd ráhelyeztem az orrát, melyre előtte szívószállal két lyukat fúrtam. A középső méretű kört négybe vágtam, ez két fejre való fület kiadott. 
Mindent alaposan lekentem tojással, hogy ráragadjon az orr és a fülek is a fejre.
Szemeknek tökmag került. Mindig annyi kört szaggattam ki, hogy 3-4 fejet teljesen elkészítsek, és ezt már tettem is a sütőpapírral bélelt tepsibe. Két nagy gáztepsi malacfejem lett, összesn 27 darab. A második tepsibe sűrűbben, többet tettem, nem nőttek meg túlságosan, hisz semmi kelesztő anyag nincs a tésztában.
Előmelegített sütőben 180 fokon alsó-felső lángon én közel 40 percig sütöttem, de minden sütő másként teljesít. 
A készítés mozzanatai

Gyereknél-felnőttnélk egyaránt sikere volt a pogácsáimnak küllemre és ízre egyaránt.
Gizi, köszönöm a receptet!
A háziak is készültek sok finomsággal. A két lányunokám közösen meggyes piskótát sütött, a menyem nagyon finom pogácsát. Ezekről sajnos nem készült fotó. De a fiam sütés nélküli banános-tejfölös tortájáról igen. Sőt, a tavalyiról is. Összehasonlításként felteszem mindkettőről a képet, jól szemlélteti, hogy "cukrászatban" mennyit fejlődik a "gyerek".  :)
Ez a tavalyi kekszalapú banántortája

Kekszalapú banántorta most
Kb.25 centi átmérőjű tortakarikát alul kirak keksszel, banánkarikákat tesz rá, a krém pedig 1 liter zsíros tejföl porcukorral kikeverve, ez így rétegezve. A tetejére most narancslében leáztatott zselatint öntött.
Finom volt, az állaga is épp megfelelő, pedig semmi fixáló anyag nem volt benne.
Lefotóztam ugyan a karácsonyfát is, de nem sikerült, majd később teszek fel róla képet, ha valakitől kapok.

2013. december 29., vasárnap

Hűtőben kelt sajtos csigák

Hűtőben kelt sajtos csigák
Hűtőben kelt Kakaós csigákat már posztoltam.
Most más összetételű kelt tésztából hűtőben kelt sajtos csigákat sütöttem.
Hozzávalók:
170 gr joghurt(natúr)
150 ml tej
10 gr só
1 teáskanál cukor
600 gr liszt
20 gr élesztő
50 gr vaj
A hozzávalókat a felírás sorrendjében a kenyérsütő tartályába tettem az 50 gr vaj kivételével és bekapcsoltam a másfél órás dagasztóprogramot. A sípszó után öntöttem hozzá az olvasztott vajat. 
Végigfuttattam a programot, és a duplájára kelt tésztát vékonyra kinyújtva megkentem lágy  vajba kevert reszelt sajttal, majd rúdba feltekertem és azt 4 részbe hajtva kelesztettem fél órát. Utána ismét kinyújtottam és rákentem a maradék sajtos vajat. Majd újra feltekertem és 16 részre vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra fektettem őket, és éjszakára tepsistől a hűtőbe tettem.
Reggel lekentem tojással, megszórtam reszelt sajttal, majd 220 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 30 perc alatt megsütöttem.
A krémhez:
10 deka vaj
15 deka sajt
1 mokkáskanál só
(A krémhez több vaj és sajt is felhasználható, nekem ennyi volt itthon.)
A receptet InfoKata sodort kakaós csigája alapján kreáltam, és nagyon jól sikerült. Karácsonykor annyi édeset ettünk, hogy már sósra óhajtottunk. Köszönöm Katának a receptet!
20 db sajtos csiga
Nagyon finom könnyű, leveles szerkezetű csigáim lettek. Köszönöm a receptet InfoKatának!

2013. december 28., szombat

Nagymama gesztenyés tekercse

Nagymama gesztenyés tekercse
Még ez is karácsonyra készült.
Hozzávalók:
25 dkg darált háztartási keksz
18  dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
1/2 dl rum
1 ek kókuszreszelék
2 kk jó minőségű natúr kakaópor

Krém:
25 dkg gesztenyemassza
12 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
1/2 dl rum
1 kk kókuszreszelék

Tetejére:
10 deka étcsoki
1 ek étolaj
Díszíteni tetszés szerint lehet.

1.  A darált kekszet összedolgozzuk a puha vajjal, cukorral, rummal, kókuszreszelékkel és a kakaóporral. Félretesszük. (nem hűtőbe)
2.  A krémhez a gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, a puha vajjal, cukorral, rummal és kókuszreszelékkel összegyúrjuk.
3.  Egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, kiterítjük és a kekszmassza felét vízbe mártott késsel egy  kb 20x25 cm-es téglalappá simítjuk. A gesztenyetöltelék felét egyenletesen rákenjük, majd a konyharuha segítségével felgöngyöljük. 
4.   A másik tekercset is ugyanígy elkészítjük, mindkettőt legalább 1 óra hosszára behűtjük.
5.   Gőz felett összeolvasztjuk a csokoládét az olajjal és bevonjuk a tekercseket vele. Marcipánból kiszúrt figurákkal díszíthetjük.
6.  Közvetlen tálalás előtt szeleteljük, kínálhatunk hozzá tejszínhabot.
Leírtam a receptet ahogy Nea  blogján van.
Én a készítésben annyiban tértem el, hogy rumaromát használtam, a kétféle masszát pedig két sütőpapíron nyújtottam egyforma téglalappá, majd egymásra téve együtt csavartam fel roláddá.
Miután olvasztott csokival bekentem, készen kapható ostya angyalkákkal, hópelyhekkel díszítettem. (Novemberben a születésnapomra többféle bolti süteménydekorációs díszeket kaptam, ezeket kellett elhasználni.)
Köszönöm Neának ezt a fél óra alatt összeállítható gyors receptet.
Nagyon kapós volt, bár kissé tömény, ezért egyszerre kevés is elég belőle.



Felirat hozzáadása
És itt megmutatom azoknak a szendvicseknek egy részét (sajnos nem volt időm többet fotózni), amiket a gyerekeknek készítettem a templomi karácsonyi ünnepség utáni Szeretetvendégségre.
Mókás szendvicsek

2013. december 26., csütörtök

Mákos francia krémes torta

Mákos francia krémes
Az idén karácsonykor kiemelt szerepet kapott a mák meg a dió a süteményekben. A bejglitorta és a bejglirudak után a karácsonyi tortát is ezzel készítettem.
A mákos piskóta hozzávalói:
  •  6 db tojás
  • 180 g cukor
  • 200 g liszt
  • 95 g mák, öröletlen
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 evőkanál víz
  • fél dl olaj
A mézes lapok hozzávalói:
  • 300 g liszt
  • 150 g porcukor
  • 1 ek. méz
  • 75 g vaj
  • 2 tojás
  • 1 kk. szódabikarbóna
A krém hozzávalói:
  •  3 tojássárgája
  • 150 g cukor 
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 7 dl tej
Piskóta:
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a vizet, olajat, és a mákot. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a sütőporos liszttel felváltva, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, a masszához keverjük. Sütőpapírral kibélelt (kb. 20*30cm) tepsibe tesszük és 180 fokon tűpróbáig sütjük. (kb. 20 perc). Nálam magasabb hőfok és több idő kellett, de a sütőjét miondenki maga ismeri.
Mézes lapok:

A hozzávalókat összegyúrjuk, és két részre osztjuk. bár a recept nem írja, én szeretem kicsit hűtőben pihentetni feldolgozás előtt. Ezután a tésztát kétfelé vesszük, és két akkora lapot nyújtunk belőle, mint a piskóta. Én két sütőpapír között szoktam nyújtani, és centivel megmérem, hogy akkora legyen. Az alsó sütőpapírral könnyen átcsúsztatom a tepsi hátuljára, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-10 percig kell sütni. Nálam ez az idő is hosszabb a sütőm teljesítménye miatt.A kisűlt lapokkal óvatosan kell bánni, mert törékenyek!
Krém:
A pudingporból és a tejből a szokásos módon pudingkrémet főzünk, és kihűtjük.
 tojássárgákat a vajjal  és a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a már kihűlt pudingot. 
Összeállítás:
A krémből félreteszünk öt-hat evőkanálnyit a tetejére.
Alulra egyik mézes lap kerül, amit megkenünk a krém felével. Ráhelyezzük a mákos piskótát, erre kenjük a krém másik felét, aztán a másik mézeslap következik. A félretett krémmel megkenjük a tetejét, és apróra vágott dióval díszítjük. Előtte megpiríthatjuk a diót.
Gasztromanónál szerettem bele ebbe a receptbe, de mégsem teljesen így csináltam, ahogy ő, mert én a nyers tojássárgát nem eszem meg, ezért a krémet úgy módosítottam, ahogy Konyhavirtuóz készítette:
Krém:
20 dkg porcukor
30 dkg vaj
2 csomag vaníliás pudingpor
7 dl tej
A pudingport a tejjel megfőzzük, a vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt pudinggal kikeverjük.
A sütemény külsejét is teljesen körbekentem a krémmel, így torta lett belőle. Beszórtam süteménymorzsával, amit a levágott szélekből csináltam. Azért 5 dekányi durvára vágott diót is hintettem rá, díszítésnek pedig csokival bevont mézesfigurákat, melyekhez a tésztát a lapokból spóroltam el, és utoljára kisütöttem.
Egészben a mákos francia krémes
A torta nagy sikert aratott, tényleg nagyon finom volt. A lányok (unokáim) mindjárt leszedték a díszítést, így könnyebb volt szeletelni. Nem vágtam fel mindet egyszerre, hogy ne száradjon. Jó nagy torta lett, mindenkinek tudtam csomagolni is, de nekünk is maradt még belőle.
Mindkét említett hölgynek megköszönöm ezt a remek receptet!



2013. december 25., szerda

Karácsonyi üdvözlet


2013  karácsonyán

Áldott békés Ünnepeket kívánok mindenkinek!

Karácsonyi sütemény

Végy egy kilogramm jó meleg szeretetet!

Szitáld át a türelem szitáján, nehogy pletykamag kerüljön bele!

Gyúrd össze egy tojásnyi kedvességgel és takard le tiszta jókedvvel!

Ha megkelt, süsd meg a kitartás tüzénél!

Szórd meg asszonyi kacagással, és tégy rá pár csepp nyugodt megfontolást!

Vágd fel annyi darabra, hogy eggyel mindig több legyen,
mint ahányan az asztalnál ültök, hiszen mindig akad valaki, aki még rászorul.
                                                                                Recept Innen
Kívánom, hogy ez a süti mindannyiónknak jól sikerüljön!  :)

2013. december 20., péntek

Karácsonyi süti ajánlatom 2013.


Egyre közeledünk az ünnephez. Azoknak ajánlok karácsonyi édességeket, akik esetleg még nem döntöttek, mi legyen a desszert?
Elsőnek egy sütés nélkül, és forma nélkül készíthető finomságot ajánlok, a brigadeirót, amelyhez csak 4 összetevő kell, pillanat alatt elkészül, és nagyon-nagyon finom!
Brigadeiro (brigádejru)
Mogyoróvajas szelet ugyancsak sütés nélkül könnyen elkészíthető.
Mogyoróvajas szelet
És mert három a magyar igazság, még egy sütés nélküli ajánlat, a meggyes kekszes szelet.
Meggyes kekszes szelet
Nálunk klasszikusanak számít a francia Karácsonyi  fatörzs. Amellet hogy nagyon finom, könnyen és gyorsan elkészíthető.
Francia karácsonyi fatörzs
Őszi vagy sárgabarack befőttel készíthető mutatós finomság a Barackos túrós sütemény.
Barackos túrós sütemény
A gesztenye a tél hagyományos gyümölcse, a gesztenyés édességek a karácsonyhoz is hozzátartoznak.
Érdemes elkészíteni ezt a Gesztenyés - kávés tortát.
Gesztenyé-kávés torta
Aki a kevésbé krémes sütiket szereti, annak ajánlom a szilvalekváros Hókiflit.
Hókifli
Aki sósat enne, az előbb főzze, aztán süsse a Sajtos ördögpirulát.
Sajtos ördögpirula gömbök
Hogy a cukorbetegek se maradjanak ki, nekik ajánlom a diabetikus Mecsek krémest.
Mecsek krémes diabetikusan
Végül egy pohárdesszertet kínálok, ami legalább olyan finom, mint amilyen könnyen elkészíthető, a Joghurtos ananászkehely.
Joghurtos ananászkehely
Mindenkinek jó válogatást kívánok, és kellemes sütögetést az ünnepre!

2013. december 19., csütörtök

Bejglitorta diósan mákosan

Bejglitorta diósan mákosan

Már tavaly megcsodáltam Terike blogján a bejglitortát. Pár napja meg jött vele Janka.
Na, én se maradhatok ki, főleg, hogy "Tortafüggő" vagyok....:)
Elolvastam mindkét receptet, melyek főleg a kivitelezés módjában segítettek, aztán megcsináltam a magam változatát, a saját jól bevált  bejgli receptem alapján.
A linken megadott recept szerinti mennyiségekkel  készítettem a tésztát is, a töltelékeket is.
Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is. 
A pihentetett tésztából gondolomra levágtam akkora darabot, amelyet kb. 3 mm vastagságúra kinyújtva ki tudtam belőle vágni a tortasütő átmérőjének plusz az oldal magasságának  megfelelő  körlapot. Ezzel kibéleltem a tortasütőt úgy, hogy az oldalát is, még átlógott a tészta a szélén is.
Villával megszurkáltam a tésztát, és a teljesen hideg dió és mák tölteléket felváltva - először körben dió, majd körben mák, ismét dió, középre mák - a tésztalapra raktam. Teljesen úgy, mint a feketeerdő tortánál. 
Több helyen olvastam, hogy az ilyen műveleteket nyomózsákból végzik, én nem azzal csináltam, csak kanállal. Majd ismét nyújtottam tésztát és kivágtam egy akkora körlapot,mint a tortasütő átmérője, és beborítottam vele a tölteléket. A második sorba ellentétesen raktam a tölteléket, most a mákkal kezdtem, és így sorban-körben. mikor ez megvolt (és a töltelék is elfogyott) ismét tésztát nyújtottam és egy újabb körlappal betakartam. Az oldalán fakanál nyelével jól összenyomkodtam, majd alaposan megszúrkáltam villával. A szélén átlógó tésztát levágtam és fenyő formákat meg csillagot szúrtam ki belőle. ezeket a tojásfehérjével lekent felső lapra helyeztem és tökmaggal, golyibogyóval fel is díszítettem .

A díszítés mellett a tésztát bekentem tojássárgájával. Előmelegített forró sütőben úgy kell sütni, mint a bejglit. Az én sütőm kicsit más, így 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 50 percig sütöttem. Félidő után letakartam fehér papírral a tetejét, amit a kivétel előtt 10 perccel levettem róla.
Mikor langyosra hűlt, akkor kapcsoltam le a tortasütő oldalát.
Mihelyt teljesen kihűl folpackba csomagolva megpróbálom eltartani karácsonyig. Majd felvágás után szelet fotót is teszek fel róla.
A tésztának kb. egyharmada megmaradt. Hűtőbe tettem, holnap lekváros kifli lesz belőle.
Köszönöm a fent említett bloggerináknak a virtuális segítséget!


És ahogy ígértem, hozom a képeket a belsejéről:
Szenteste megvágtuk
Egy szelet bejglitorta
Nagyon finom volt, és kiadós. Biztos, hogy lesz ismétlése!

2013. december 18., szerda

Bloggerkarácsony

Chef Tünde ajándékai

A  Bloggerkarácsony Dina ötlete volt. Ez egy játék, melyben önként jelentkező gasztrobloggerek meglepetés ajándékot küldenek egymásnak, vagyis mindenki a neki kisorsolt párjának.
Egy kicsit blogkóstoló másképp, mert van, aki  tesz az általa küldött csomagba valami saját készítésű gasztroajándékot (is).
Ország-világnak jelentem, ma megkaptam  ChefTündér ajándékát!
Tünde, a blog írója Pécsen élő fiatalasszony, aki már 12 éves kora óta főz, de az utóbbi időben "terápiás gyakorlatként"  süt is. Közel három éve  pedig e tevékenységeiről blogot is ír. Eddig nemigen ismertem a blogját, most kezdtem el nála nézelődni, amint kiderült, hogy ő a kisorsolt párom. Érdemes nála szemlélődni, mert a maga által gyúrt házi tésztával készült finom levesektől kezdve a változatos húsételeken át a kelt tészták, torták vagy a töklekvár és más ételféleségek  bejegyzései mellett számos anekdota van a Kismamijáról (aki valójában a nagymamája volt), a Zuramról (az Ő férje) és a Királyfiról (aki Kishercegként is ismeretes, ő Tünde kisfia).
Tünde munkája miatt  most nem tudott saját készítésű gasztroajándékot adni, de annyi konyhában használatos dolgot rakott a dobozba, hogy az már túlzás.
Volt benne vágódeszka, tejhabosító, szilikon kenő ecset kettő is, sütikiszúró és muffinpapírok, összehajtogatott textil bevásárlótáska, karácsonyi papírszalvéta, aszalt vörösáfonya és gojibogyó, jó minőségű étcsokoládé...remélem, nem hagytam ki semmit.
Ej, Tünde! Fele is elég lett volna!
És egy nagyon kedves levelet is mellékelt, melyben az egész családomnak meghitt, boldog karácsonyt kíván.
Kedves Tünde! Mi ugyanezt kívánjuk nektek, és nagyon köszönöm ezt az odafigyeléssel, szinte személyre szabottan összeállított hasznos  ajándék csomagot! 
Bizonyára sokszor eszembe jutsz majd, a tárgyak használatakor.
Dinának pedig köszönet  a játék ötletéért és levezényléséért.
xxxxxxxxx

Ugyanezen játékban én Markának, a Marka boszikonyhája blog írójának küldtem ajándékot Régi ismeretség, legalábbis részemről, ebben a "konyhában" gyakran megfordulok.
A már előbb posztolt azonnal puha mézes aprósüteményekből, a mentás és aszalt szilvás bonbonokból csomagoltam. Kalocsai csipkét, őrölt paprikát hímzett zsákocskában, a tahinit pedig frissen, a feladás előtt egy órával készítettem el.
A feladással volt némi problémám, meg azzal, hogy egy hétig bolyongott valahol a csomag, mire a címzetthez ért. Nekem a postán azt mondták, hogy a 11-én délután feladott csomagot 13-án kiszállítják. De csak 17-én,  eléggé viharvert állapotban kapta meg Marka. Erre most kap tőlem egy fekete pontot a posta.  A tahinit javasoltam azonnal kidobni. 
A mézessüti eltöredezett a szállítás közben
Marka azért örült a küldeménynek, és bizonygatta, hogy az útközben szerzett szépséghibák a finomságból nem vonnak le. Örülök neki.
A közmondás szerint "Jobb adni, mint kapni".
Nem tudom. Nekem most mindkettő nagyon jólesett!

2013. december 16., hétfő

Triplán csokis muffin

Triplán csokis muffin
Finomat, egyszerűt, könnyűt akartam gyorsan. Erre a sokcsokis receptre esett a választásom.

Hozzávalók:
80 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
10 dkg vaj
30 dkg liszt
22 dkg cukor 
2 tojás
1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
2 dl kefír, vagy natúr joghurt
1 evőkanál vaníliaaroma (vagy vaníliakivonat)
15 dkg apróra vágott tejcsokoládé
15 dkg apróra vágott fehércsokoládé
csipet só

A vajat felolvasztottam, beletördeltem az étcsokoládét, és kevergettem, míg összeolvadt a kettő.
A tojásokat a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a sót, joghurtot, vaníliát, majd a kihűtött vajas csokoládét. Utoljára a sütőporral elkevert lisztet, és ekkor adtam bele az apróra metélt tej és fehércsokoládét. Néhány szem aszalt vörösáfonya is jutott mindegyikbe.
Szilikon muffinformákba kanalaztam a masszát. az eredeti receptnél ki volt hangsúlyozva, hogy "A muffinpapírokat teljesen megtöltöm, nem csak ¾-ig!"
Teljesen tele töltöttem a formákat, (ebből a mennyiségből 16 db lett). De nekem sajnos kifolyt sütés közben a formákból. Lehet, hogy a sütőm a "ludas", de az is lehet, hogy így csak légkeveréses sütőben működik.
Kifolyt a tészta sütés közben
Körbe kellett vágnom egyesével a formákat, hogy az oldalukra sült tészta eltávolításával ki tudjam őket venni a formákból. Ja, sütni 180-190 fokon 25 percig kell általában, de mindenki maga ismeri a sütőjét - én is az enyémet - fontosnak tartom a tűpróbát. Én félidőben letakartam a tetejüket.
Karácsonyi mintás papírformákba helyezve már elfogadhatóak voltak, ízre pedig nagyon finomak.

"lesorjázva" muffinpapírokban
Legközelebb mit csinálnék másképp? Talán 3/4-ig tölteném masszával a formákat, mint máskor.
Az én baráti társaságom karácsonyi összejövetelére vittem belőle mindenkinek egyet. A barátaim szerint nagyon finom volt (szerintem is).
mentás bonbonjaimra azt mondták ízre olyan, mint régen volt a szaloncukor. Legkapósabb a marcipánnal töltött aszalt szilva és barack bonbonjaim voltak, de a mézes kekszeimet is szerették.
Idős, beteg ismerőseimnek  is vittem a  muffinokból. örültek neki, mert a néni 86 évesen már nemigen szokott sütni (hétvégeken még ő főz). Finomnak találták, meg azért is megfelelt,  hogy  puha, nem kell sokat rágni.  


2013. december 13., péntek

Mentás bonbon

Mentás bonbon

Házi Peppermint Barátfüle néven (legalábbis a google fordító szerint) láttam meg a Pinteresten ezt borsmentás bonbonféleséget. Ellátogattam a blogra a receptért, és mivel kevés hozzávalóval elkészíthető, neki is álltam. Persze némi módosítással.
Hozzávalók:
2 és 1/4 csésze porcukor
2 evőkanál lágy vaj
2 teáskanál borsmenta kivonat
2 evőkanál tejszín
12 oz Mellting csokoládé szeletek
Az oz mértékegységet nem ismerem, ahogy a Mellting csokoládét sem, én 60 %-os étcsokit, és tejcsokit használtam bevonásra. Borsmenta kivonatom nincs, de volt még a kert védettebb helyein friss mentalevél, amit leáztattam 1 deci tejszínbe a negyed csésze porcukorral és egy órai állás után összemixeltem.
Kimértem a többi porcukrot, hozzáadtam a vajat és a mentás tejszínből tettem hozzá, de a 2 kanál kevés volt, még 2 kellet, hogy össze tudjon állni. Én csak kézzel, fakanállal kevertem. Amikor megfelelőnek itéltem az állagát (gyurmaszerű volt), folpackba csomagolva vékony rudat formáztam belőle, amit még a folpack segítségével egy fólia hengerbe belehúztam és egy órára így tettem a fagyasztóba.
Miután eléggé megszilárdult, kivettem a hengerből és kb. 3 mm vastagra "felkarikáztam". Nekem nem sikerült szépen vágni, íy utólag jutott eszembe, hogy talán nem recés késsel kellett volna.
Gőz fölött felolvasztott csokiba mártottam a karikákat, felét tej, felét étcsokiba. Nekem ez se ment túl könnyen, mert nem sikerült villával megfogni, és két kanállal ügyetlenkedve elég sok időbe telt, mire mindet megmártottam. Szintén most jutott ezembe, hogy cukorcsipesszel kellett volna megfogni.
Ha jól értelmezem a receptet, kétszer kell mártani. Az első bemártás után hűtőbe tenni a karikákat, majd ismételt bemártás után szobahőmérsékleten megszárítani.
Felirat hozzáadása
A második csokibamártás nálam elmaradt, mert el kellett mennem  itthonról, és mire hazaértem, teljesen elfeledkeztem róla. Másnap jutott eszembe, addigra meg a csokit elhasználtam muffin sütésre.
Elvágva hasonlóan mutat, mint a Pinterestre kitett.
Megkóstoltam.
Háááát.....Nagyon édes! Ebből annyira kevés kell egy falatnak, hogy ha esetleg máskor is csinálok, akkor csak kisebbeket.

2013. december 12., csütörtök

Marcipánnal töltött aszalt szilva

Marcipánnal töltött aszalt szilva csokiburokkal

Az alapötletet Gizinél láttam, és rögtön én is el akartam készíteni, csakhogy nem volt itthon aszalt sárgabarackom (meg járművem se, hogy vásárolni menjek). Viszont aszalt szilvám volt, ezért úgy döntöttem, hogy én azzal csinálom.
Hozzávalók:
20 db magozott aszalt szilva
10 deka marcipánmassza
1 deci rum
1 tábla étcsokoládé
Az aszalt szilvákon a mag helyét kicsit megtágítottam, majd ráöntöttem a rumot. (A rum lehetett volna több, de időnként megkevertem, hogy mindenütt érje.) Két-három órát hagytam ázni. Majd lecsepegtettem a szilvákat, és a marcipánmasszából mindig annyit csíptem, amennyi kívánkozott, hogy a mag helye tele legyen.
Kis időre hűtőbe tettem a betöltött szilvákat, hogy jobban rátapadjon a csokoládémáz.
Gőz fölött csokoládét olvasztottam, és a fogpiszkálókra szúrt szilvákat belemártottam, majd lecspegtetés után hungarocell lapba szúrva szárítottam meg őket. Felét ét, felét tejcsokiba mártottam. Némelyeket még csokidarába is belehempergettem.
Így készült
A belseje
Nagyon, nagyon, nagyon finom!
Már ázik rumban az aszalt barack, mert feltétlenül lesz olyan is!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Elkészült az aszalt sárgabarackos bonbonom is. Nagyon finom!
Aszalt sárgabarack marcipánnal töltve csokiburokban


2013. december 11., szerda

Pihentetés nélküli mézes

Pihentetés nélküli, azonnal puha mézesfigurák
Már van azonnal puha mézeskalács recept a blogomon a Gyors mézeskalács, de most egy újabb receptet próbáltam ki Mézeskalácstól. Bemásolom a receptjét, teljesen úgy csináltam ahogy írja.
Hozzávalók:
- 18 dkg liszt
- 1/4 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék (az eredeti receptben nem szerepel, de én szoktam beletenni)
- 7 dkg vaj/margarin
- 10 dkg méz
- 1 tojássárgája
A száraz hozzávalókat összekevertem, majd a vajjal elmorzsoltam a lisztet. hozzáadtam a mézet és a tojássárgáját, összegyúrtam és a hűtőbe tettem fél órára a tésztát.
Három mm vastagúra kinyújtottam és különböző formákra kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt 180 fokra előmelegített sütőben kell sütni. Nálam másként teljesít a sütő, ezért 200 fokra melegítettem elő, és alsó-felső lángon kb. 20 perc alatt sült meg egy tepsivel. (Ebből a mennyiségből általában 1 nagy gáztepsivel lesz.)
Mikor kivettem, azonnal lekentem porcukor és citrolé keverékével. Ez nincs a receptben, de én így szoktam. Nagyon szeretjük, hogy kellemesen savanykás lesz tőle.
Másnap díszítettem, ezeket csak dekortollal.
Nagyon finom ez a mézes sütemény, talán az összes mézes receptem közül ez ízlik legjobban. azért is tetszik ez a recept, mert cukor nem kell bele, a méztől is kellemesen édes lesz.
Felirat hozzáadása
Köszönöm mézeskalácsnak a receptet!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Folyamatosan készítem a mézes aprósüteményeket.

Matcha teaporral színezett olvasztott fehércsokit ecsettel kentem a süteményekre, színes cukordarával, hópelyhekkel díszítettem.

Ezt a díszítést a leggyakorlatlanabb háziasszony is meg tudja csinálni. Dekortollal, színes cukordarával, csokidarával szórtam meg az előzőleg porcukor-citromlé keverékével lekent süteményeket.

2013. december 9., hétfő

Gesztenyés kekszes süti


Gesztenyés kekszes süti

Most nagy gondban vagyok, hogy merjem-e Gesztenyés Petit szeletnek nevezni a süteményemet, hiszen épp a névadó Petit kesz hiányzik belőle. Ugyanis itt a közeli boltokban nem kaptam, messzebb menni meg nem volt időm. 
Tücsök Bogár ennek hiányában más vajas kekszet javasol, de olyan meg kerek lett volna, ezért négyszögletes háztartási keksszel készítettem. Meg mirelit gesztenyemasszával, és nagyobb adaggal.
Ezt leszámítva mindent úgy csináltam, ahogy Anita leírta.
Így készült.
2 csomag 20 dekás szögletes háztartási keksz
2 csomag vaníliapuding
7 deci tej
4 kanál cukor
25 deka margarin
25 deka gesztenyemassza
fél liter habtejszín(zacskós, állati)
4 ek porcukor
1 tábla étcsoki
Azzal kezdtem, hogy a   pudingokat megfőztem. Idönként megkeverve hűtöttem, közben egy tálcát bevontam folpackkal, ráhelyeztem egy állítható tortakeretet, és akkorára állítottam, hogy 35 darab kekszet (7x5-öt) leraktam a torta alapjának. A lágy margarint magában habosra kevertem, és mikor langyosra hűlt a puding, kanalanként beleadagoltam és együtt jól felhabosítottam (ha a vajhoz adjuk a pudingot, akkor nem lesz csomós) . Rákentem a kekszalapra, majd hűtőbe tettem. 
A félfagyos gesztenyemasszát sajtreszelőn lereszeltem. A jól lehűtött tejszínből 4 decit  felvertem a 4 kanál porcukorral (most sikerült),  majd a kemény habba beleforgattam a gesztenyemasszát.
Ezt rákentem a pudingos rétegre, majd 35 kekszet ismét rárakosgattam. Kis időre újra hűtőbe tettem, és elkészítettem a csokimázat. 
A maradék 1 deci tejszínt felforraltam, beletördeltem a csokit és símára kevertem. Kicsit sűrű lett, mert azt hittem elzártam alatta gázt, közben csak takarékra vettem. Késsel kentem el a torta tetején. 
Egy éjszakát hűtőbe tettem.
Így készült
Reggelre maradt a fő attrakció, a torta kimetélése!
Amitől féltem, bekövetkezett!
Nem sikerült szép formás, mutatós kockákra vágni. Talán a kekszek sem puhultak meg eléggé, bár nem voltak ropogósak, és a gesztenyés krém is eléggé lágy állagú maradt, pedig a tejszín most kemény hab volt, mégis talán kellett volna bele tenni habfixálót.

Pironkodtam is a szeletelés  miatt rendesen, ugyanis Ferenc napi vendégségbe vittem a barátainkhoz.
Vendéglátóink nem győztek vígasztalni, hogy ez nem tragédia - és valóban nem az!
Az életünk így működik - és én is így "működöm" a konyhában, hogy nem sikerül minden mindig tökéletesre, de tudjuk, hogy ami szép, az nem biztos, hogy jó is, meg fordítva, a jó nem mindig szép, meg....na, nem fokozom!
De legközelebb odafigyelek rá, hogy ha nem kapok megfelő kekszet, a nagy gáztepsiben 3 tojásból sütött piskóta megteszi aljának meg tetejének.
Ezt leszámítva nagyon finom ez a sütés nélüli sütemény, köszönöm Anitának a receptet!
És persze a háziasszony is remekelt. Egyéb finomságok mellett a  meggyes csokitortámat készítette el, ami díszítésében más ugyan, mint az enyém, de szép volt, és nagyon finom.
Meggyes csokitorta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...