Összes oldalmegjelenítés

2013. november 25., hétfő

Fenyő formájú kalács


Fenyő formájú gesztenyés kalács
Amikor megláttam egy külföldi oldalon a fenyő formájú kalácsot, annyira megtetszett, hogy azonnal meg is sütöttem. Semmi különös nincs benne, csak a formázása nem a hétköznapi.
Kalácstésztának Atkáriné Terike legjobb kalácsreceptjét dagasztottam be. 

200 ml langyos tej
3 evőkanál cukor
1 tk só
50 g puha vaj
2 tojás sárga
100 g joghurt
600 g liszt
40 g élesztő
+ 1 tojás a kenéshez

A hozzávalókat a leírt sorrend szerint tettem a kenyérsütő gépbe a kenéshez szánt tojás kivételével-
Másfél órás dagasztó-kelesztő programra kapcsoltam. (Hagyományos módon is bedagasztható.)
Az eredeti recept szerint nutellával kellett volna megkenni, de mivel az nem volt itthon, gesztenyével készítettem.
Gesztenyekrém:
25 deka gesztenyemassza
2 evőkanál porcuko
2 evőkanál rum
2 evőkanál tejszín
A mirelit gesztenyemasszát félfagyos állapotban sajtreszelőn lereszeltem és krémessé kevertem a többi hozzávalóval.
A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztottam és egyenként akkora háromszög formára nyújtottam, hogy a nagy gáztepsimbe beleférjen. Már az első kinyújtott lapot a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, megkentem a krém egyharmadával a széleket 1-2 centiméterre kihagyva. Így jártam el a következő 2 lappal is, a negyedikkel  pedig beborítottam. A széleken kicsit összenyomtam a téztarétegeket, és következett a bemetélés, amellyel kialakítottam egy fenyőformát.
Fázisok a formázásról
A bevágott "ágakat" többször megcsavartam. Az elkészült fát tojással lekentem és, 20-25 perces kelesztés után  220 fokos sütőbe toltam, ahol 50 percig alsó-felső lánggal sütöttem. Kivétel előtt 5 perccel lekentem cukros tejjel, ettől szép piros lett.
El kellett mennünk otthonról, és mire hazaértünk langyosra hűlt, éppen meg lehetett kóstolni.
A kalács nagyon finom volt, köszönöm Terikének a receptet. Máskor is sütöttem már e recept szerint, és ez a kalácstészta tényleg mindenre jó.
A formázásom nem lett olyan szép, mint az eredeti olasz oldalon. Nekem problémát jelentett, hogy kicsit sok volt ez a tészta a tepsi méretéhez. Kicsit vastagok lettek az ágak, de nem mertem vékonyabbra vágni, mert féltem, hogy kifolyik a töltelék. Tehát aki ügyes, az szebbre is meg tudja formázni, és az ünnepnek megfelelő mutatós kalácsot tehet a karácsonyi asztalra. Akár díszíteni is lehet, a sütés utolsó perceiben színes cukordarával, vagy cukorhópelyhekkel megszórva.

Azért nagyon hálás vagyok Ninonak az ötletért és a fázisfotókért.

Szeletelve

2013. november 24., vasárnap

Puffasztott rizses golyók

Ropogós bombák
Erre a szombatra megint annyi tennivaló összejött, hogy sütés nemigen fért az időmbe.  De valami gyors nasit azért szerettem volna, már csak azért is, hogy elhasználjam a  megbontott zacskókból a különböző maradékokat a karácsonyi nagybevásárlás előtt.  Néhány hozzávalót írtam be a google keresőbe, és mivel a puffasztott rizs is köztük volt,az ilyen recepteket dobta ki. Két-három helyen is Ropogós bomba néven találtam egy könnyen elkészíthető sütés nélküli édességet, ami szimpatikus volt. Nem egyformák voltak a receptek, és nem is pont ezeket készítettem el,és az enyém nem is ropogós lett, de ötletadónak jó volt.
És hát szerintem elírás történhetett rögtön amelyiket elsőnek néztem, Itt, mert 50 deka (vagyis fél kiló) puffasztott rizzsel indít(ami szerintem rengeteg),egyébként is  nekem még 10 deka is szűken  volt. Akit érdekel, olvassa el az ötletadó receptet,
Én  a kamrámban talált alapanyagokból ezt hoztam össze:
Hozzávalók:
10 deka puffasztott rizs
5 deka kókuszreszelék
5 deka kekszdara
10 deka amaréna meggy
2 evőkanál natúr kakaópor
10 deka vaj
1 deci juharszirup
tetejére csokidara
Egy nagyobb tálban összekevertem a puffasztott rizst, kókuszreszeléket, kekszdarát, kakaóport. Felolvasztottam a vajat és belecsorgattam, fakanállal összekevertem. A juharszirupot apránként kevergettem hozzá, időnként kóstolgatva, hogy mennyire édes. Egy decinyi elég volt belőle. A nyáron eltett amaréna meggy még üvegben lévő maradékát (már nagy részét elhasználtam) leszűrtem, és ezt is a masszába dolgoztam. Ezzel a "tészta" el is készült, és most jött a nehezebb része, valamilyen formát kell neki adni. 
Szerintem lehetett volna folpackkal bélelt őzgerinc formába is tenni, de én inkább a mignonpapíros változat mellett döntöttem. Először két kanál segítségével próbáltam a papírkosárkákba beleformázni, de eléggé amorf lett a végeredmény, a mignonpapír pedig maszatos. Ezért egy órára hűtőbe tettem a masszát, aztán miután jól lehűlt,  a vizes kézzel formált golyókat helyeztem a papírokba, a tetejüket pedig mindjárt megszórtam csokidarával.
Puffasztott rizses golyók
Készültek kisebbek és nagyobbak is, a papírkosárkák nagyságától függően.
Hűtőbe tettem és két óra múlva kóstoltam meg. Ízre nagyon finom volt, és nem sokáig tartott.
Ebből a mennyiségből 12 nagyobb és hat kisebb golyóm lett.
Szerintem a hozzávalók összetétele változhat, lehetett volna darált dió,mazsola, durvára vágott mogyoró, csokoládé, és csak a fantáziánk szab határt hogy még milyen összetételű. Ja, és a receptek cukrot írnak hozzá, de én se azzal csináltam, és akár mézzel is készülhetett volna.

2013. november 22., péntek

Ehető fenyő függelék - SAD.20. forduló

Ehető fenyő függelék
SAD 20. fordulójának témáját Ági a játék mostani háziasszonya (a Konyhán innen - kerten túl blog írója) a közelgő karácsony jegyében hirdette meg. A gasztrobloggerek szinte kivétel nélkül szoktak saját készítésű finomságokat (is) ajándékozni ünnepekre szeretteiknek, vagyis a mostani forduló témája a 
   
                                                         "Gasztroajándék"

Már kora nyár óta készülnek nálam is a különféle lekvárok, befőttek, likőrök ajándékozási céllal.
De persze a sütemény  már szinte "kötelező" részemről, ha már egyszer ez a hobbim.
Most olyan kekszet választottam, amely karácsonyfa díszként is felhasználható.

Hozzávalók:
45 deka liszt
25 deka margarin
15 deka cukor
1 evőkanál vaníliakivonat
1 tojás és egynek a sárgája
A lágy margarint jó habosra kikevertem a cukorra, majd a vaníliát, a tojást és a tojássárgát beleadva tovább kevertem. utoljára a lisztet kevertem bele több részletben. A liszt mennyisége függ a tojások nagyságától, nekem még kellett a tésztához 5 deka liszt.
A kész tésztát három egyenlő részre osztottam, és az egyik darabot matcha teaporral zöldre gyúrtam, másikat kurkuma porral sárgára. Hirtelen ötlettől vezérelve a harmadik tésztadarabot is megfeleztem és egyik felébe kakaóport gyúrtam. Kb. 45 grammos golyókat formáztam minden színű tésztából és 1 órára hűtőbe tettem, mert ez a tészta hidegen jól formázható, de mihelyt melegedni kezd, szakadozik. Ezért formázáskor is mindig csak azt a két gombócot vettem elő, amellyel épp dolgoztam. 
Két különböző színű golyót tenyeremmel, ujjaimmal kisujjnyi vastag, 25 cm hosszú "kígyóvá" sodortam, majd összefontam és még óvatosan egyet sodortam rajta. Begörbítettem a 3/4 részénél, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem őket. 200 fokosra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem alsó-felső lángon.
A tepsiben kell teljesen kihűteni, mert forrón még igen képlékeny, törékeny. Sütés közben kicsit megnőttek. 
Mivel ez úgyis főpróba volt, legközelebb vékonyabbakat, kisebbeket csinálok, hogy kecsesebbek legyenek.
Most összesen 14 botom lett. Két tepsiben tudtam kisütni.
Néhány fázisfotó
Megköszönöm a receptet Danielának, akinek a blogján ráleltem. Daniela a Mikulás tarka botjának  nevezte nagyon találóan, hiszen Ő piros ételfestéket használt, de mivel én ha csak lehet a természetes színezékeket részesítem előnyben, ezért a zöld teaporral és kurkumával színeztem. Nincs is itthon piros ételfestékem. De karácsonyra beszerzek, mert én is akarok Mikulás botot készíteni, és az stílusosan piros-fehér kell legyen.
Még elmesélem, hogy fotózáshoz néhányat a szobafenyő ágaira felakasztottam, de nem kellett volna, mert még nem voltak teljesen kihűlve, és amíg fényképeztem, több eltörött és leesett. Sietnem kellett az unokámért az óvodába, így mikor hazaértem akkor próbálkoztam a maradék ép "botokkal". Most megálltak, nem törtek el, de esti világításban én nem tudok fényképezni, ezek a fotók nem sikerültek (amiket feltettem, azok se túl jók). Majd a karácsony előtti sütéssel óvatosabb leszek, remélem sikerül jobb fotókat készíteni és azokból is teszek fel. Elég nehéz ezzel  a tésztával bánni, majd legközelebb nem kapkodok (:)!
Este már meg is kóstoltuk a kekszeket. Finom, nem túl édes. A kurkuma íze átérzik a kekszen, de mi használjuk és szeretjük ezt a fűszert.  Ma tízóraira egy barátnőmmel ezeket a kekszeket ettük, neki a kurkumásak ízlettek legjobban. Viszont aki nem ismeri, az előbb kóstolja meg .



2013. november 21., csütörtök

Csokoládés muffin

Csokoládés muffin

Most csak azért sütöttem muffint, hogy a különböző maradékaimat felhasználjam, úgymint olvasztott csoki, darált dió, a felbontott tejet se szeretem soká tartogatni. 
Nem kész receptet követtem, hanem úgy voltam vele, hogy van már annyi gyakorlatom a sütemények terén, hogy gondolomra, érzésből is össze tudjak hozni egy adag muffint.
Azért a lisztet, tejet,olajat, sütőport kimértem, a többi hozzávaló meg amennyi volt.
Hozzávalók:
25 deka liszt
2 tojás
1 deci étolaj
3 deci tej
3 teáskanál sütőpor
8-10 deka darált dió
8-10 deka olvasztott csoki
8-10 deka porcukor
magozott amaréna meggy
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport meg a darált diót összekevertem szárazon.
A tojásokat a porcukorral kikevertem. A maradék olvasztott csokira ráöntöttem a tejet és összemelegítettem, hogy feloldódjon, majd a cukros tojáshoz vegyítettem, aztán az olajat is belekevertem. Végül a liszthez kevertem apránként. Megfelelő állagúnak véltem a masszát.  Szilikon muffinformákat félig megtöltöttem vele, majd mindegyikbe dobtam 4-5 szem lecsöpögtetett amaréna meggyet, amit még a nyáron raktam el. Persze bármilyen más meggybefőtt, vagy mirelit gyümölcs is mgtette volna. a meggyek tetejére ismét tésztát kanalaztam, hogy 3/4-ig legyenek a formák. Kétszázhúsz fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon tűpróbáig sütöttem. Ez nálam 40 perc volt, de a sütőjét mindenki maga ismeri, az enyémnek magasabb fokozat és hosszabb idő kell mint másoknak. Miután kihűltek porcukorral megszórva tálaltam.

Finom volt,és azért is szeretem a muffint, mert gyorsan, könnyen elkészíthető, és a maradékok felhasználására is remek lehetőség.

2013. november 19., kedd

Firenzei krémtorta (Zuccotto) a 13. Blogkóstolóra

Firenzei krémtorta - Zuccotto

A Firenzei krémtorta a híres Zuccotto. Zuccotto olaszul tököcskét jelent, és azért ezen a néven híresült el ez az édesség, mert Olaszországban valamikor régen tökformájú edényben készítették. Ma már persze mindenki előnyben részesíti az üveg, vagy inox tálat a készítéshez. Ezekben szép kupolaformájú lesz a tortánk.
Janka, a 13.Blogkóstoló háziasszonya PiciJucit sorsolta a játékban páromul, ami azt jelenti, hogy Juci blogjáról kell egy szabadon választott finomságot elkészíteni. Nagyon örültem a szerencsémnek, egyrészt, mert a szeptemberi bloggertalálkozón volt szerencsém személyesen is  megismerni Jucit,  másrészt Ő is tortás-süteményes blogot ír, tehát rokonlelkek vagyunk érdeklődésünk szerint.
Első felbuzdulásomban végig akartam sütni az egész blogot, de már néhány perc múlva csendesedett az indulatom, hisz nem vagyok én cukrász, hogy egész nap süssek, a családom pedig néha már lázad a sok édesség miatt, és kórusban követelik a tepertős pogácsát, vagy a fokhagymás-sajtos sós lángost.
Jucinál is vannak sósak is, meg egyéb kalácsok, de így karácsony közeledtén érdemes a tortáit, süteményeit átböngészni.
Én is az ünnepre gondoltam, mikor megpillantottam nála a Firenzei krémtortát, és lelki szemeimmel már az ünnepi asztalon láttam.
De mivel a sógornőm szülinapjára épp esedékes valami tortaféle, rögtön neki is fogtam elkészíteni.  Amióta tortázom, általában mindig van itthon többféle hozzávaló.
Jucinál diabetikus változata van, én most cukorral csináltam. Nem éppen úgy sikerült, mint az ővé - olyan prózai ok miatt, hogy nem verődött fel a tejszín - én még plusz réteg krémeket is adtam hozzá, és őszibarack befőttet is tettem bele.
Hozzávalók:
Három tojásból a nagy gáztempsimben sütöttem egy piskótát.

6 evőkanál mandula likőr (vagy aroma)
15 dkg csokoládé
12 dkg porcukor
5 dl habtejszín
4 kávéskanál feketekávé
6 deka vaj

3-5 dkg porcukor 
hántolt mandulaszeletek
Juci receptje ennyi hozzávalót ír. Ezekből lesz egy kávés tejszínhab, meg egy vajas csokoládékrém.
Nagyon egyszerű és gyorsan elkészül (annak, aki ügyes és tud tejszínhabot verni).
Egy inox tálat kibéleltem folpackkal. A piskótalapból a torta aljának kivágtam egy akkora körlapot, mint a tál átmérője, a többit pedig feldaraboltam háromszög formájúra és beborítottam vele hézagmentesen a tál belsejét. Három evőkanál  mandulalikőrrel (Amarettoval) meglocsoltam.
A csokoládéból 5 dekát durvára lereszeltem.  Három deci tejszínt megpróbáltam kemény habbá verni, beletéve kanalanként  a feketekávét és utoljára a reszelt csokit is. A recept szerint ezzel a habbal kellett volna megtölteni a tálat úgy, hogy középen kis mélyedést hagyunk a csokikrémnek.
Mivel nem verődött fel a zacskós 30 %-os tejszín, (pedig hideg volt), beleöntöttem a turmixgépbe, és ott próbálkoztam tovább  vele. Amint kicsit "megindult, egy habfixálót is adtam hozzá. Sajnos, ekkor se lett habom. A "krém" (amit a turmixgép produkált) fele benne maradt a kehelyben (nem lehetett rendesen kiszedni). Azért belekevertem a csokireszeléket és rákentem a tálban lévő piskótára. Hát éppen csak megkottyant. Persze az is lehet, hogy nagy volt a tál. Mivel méret nem volt a receptben feltüntetve, olyan másfél literes féle tálat használtam. Valamit ki kellett találnom, amivel megtöltöm a tortát. Rákerestem a Googleban a Zuccottora, és nagyon sokféle változatát találtam (főleg olasz oldalakon), különféle rétegekkel, krémekkel, mascarponéval, gyümölcsökkel, stb. A külsejére se mindig tejszínhab, hanem kakaópor, vagy csokiöntet került.
A továbbiakban tehát a fantáziámra hagyatkoztam és egy 25 dekás gesztenyemasszát, egy evőkanál natúr kakaóport annyi tejszínnel kikevertem, hogy jó krémes legyen - egy korty rumot is öntöttem bele, meg egy kanálka porcukrot. Ez a krém került rá következő rétegnek. 
Aztán ismét  tejszín kevés porcukorral és egy zselatinfixxel, ez már elég jól felverődött. Ennek a tejszínrétegnek az aljába tettem fél üvegnyi (7,2 dl-es) lecsöpögtetett őszibarack befőttet, és hűtőbe tettem, míg elkészítettem a csokoládékrémet.
A maradék 10 deka csokit gőz fölött megolvasztottam. Hozzáöntöttem a maradék mandulalikőrt is. A lágy vajat 5 dekányi porcukorral kikevertem, majd összekevertem az olvasztott csokival. Ezt kentem a torta mélyedésébe, és ráhelyeztem az elején kivágott kerek piskótalapot. Felhajtottam a folpack széleit, és három órára hűtőbe tettem. 
Miután tálcára borítottam, leöntöttem 10 deka felolvasztott étcsokival.
És miután a Blogkóstoló kiírásban szerepel, hogy karácsony közeledtével valamilyen módon utaljunk az ünnepre, én a hópelyheket választottam, valamint a pirított mandula helyett karácsonyi szalaggal tekertem körbe a torta alját.
Néhány fázis és a végeredmény
Ezt a szeletet én ettem meg
A sógornőmnek meglepetésnek vittem a tortát, nagyon örült neki, és nem haragudott a karácsonyi dekoráció miatt. Azért gyertya is került rá.

És tényleg megállja a helyét ez a torta a karácsonyi asztalon is, mert nagyon finom!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, és köszönöm Jucinak!

2013. november 17., vasárnap

Fekete rózsa másképpen

Keresztirányú vágási felület
A kereszt és hosszirányú vágási felülete is mutatós
Buliztunk szombaton. Különböző hónap eleji ünnepeinket tartottuk összevonva, baráti társasággal. Most nem tortát sütöttem, hanem a már régen "várólistás" Fekete rózsát, mégpedig másképpen.
Gabinál  tetszett meg, hogy két piskótalap közé vannak téve a mákos tekercsek, a színes krémet pedig mutatósabbnak gondoltam.
Tehát először megsütöttem a 4 rúd  mákos bejglit jól bevált receptem szerint, de most direkt úgy, hogy az oldaluknál összesüljenek. ezt előző nap is meg lehet sütni.
Két lap 3 tojásos piskótát sütöttem a nagy gáztepsimben (elég vékonyak lettek, kicsik voltak a tojások), a krém pedig 1 liter tejben 3 csomag puncs pudingpor 9 evőkanál cukorral felfőzve, majd miután kihűlt, kanalanként belekevertem  margarinos krémbe(25 deka Ráma margarin és 25 deka porcukor jól kikeverve). Hogy erősebb rózsaszínű  legyen a krém, egy kis darab céklát sajtreszelőn lereszeltem, és kis időre leáztattam tejbe. Aztán leszűrtem, és ebben a tejben főztem a pudingot.
Az összeállításkor az egyik piskótalap lett az alja, erre kentem a rózsaszín krém felét, rátettem az egybesült bejgliket, erre került a krém másik fele, majd beborítottam a másik piskótalappal. Egy-két órára hűtőbe tettem, mielőtt az olvasztott csokit a tetejére öntöttem. A csokimázat langyosan öntöttem a tetejére (10 deka keserűcsoki felolvasztva 100 ml tejszínben), de úgy látszik, mégsem vártam vele eleget, mert reggelre beszívta. Ezért gyorsan kikevertem egy hideg csokimázat (5 deka lágy margarin, 20 deka porcukor,4 evőkanál natúr holland kakaópor és 4 evőkanál forróvíz , meg egy korty rum addig keverve, míg egynemű mázat kapunk) és ezt még rásímítottam.
Csak ennyi fotót tudtam a készítésről csinálni
Ez a süti felvágva igen mutatós és igen finom is volt. Most nem én vágtam fel, és nem volt időm fotókat sem készíteni úgy, hogy beállítottam volna, de azért így is látszik a lényeg.
Illetve hát a lényeg az volt, hogy kinézetre és ízre egyaránt nagy sikert aratott!

Megköszönöm Gabinak az ötletet!

2013. november 12., kedd

Könnyű krumplis pogácsa

Könnyű krumplis pogácsa
Volt egy kis maradék főtt krumplim, ezzel gyorsan Mági krumplis pogácsáját készítettem el.
Hozzávalók:
20 deka főtt krumpli
20 deka finomliszt
10 deka vaj
1 teáskanál só
2 deka friss élesztő
50 gr sűrű tejföl
50 gr krumplilé vagy tej
Én tejbe morzsoltam az élesztőt( egy csipet cukrot tettem bele). A kimért lisztbe belekevertem a sót, és elmorzsoltam fele vaj, fele mangalica zsírral. Hozzáadtam az áttört krumlit, a felfutott élesztőt és gyorsan összegyúrtam a tésztát. Kicsit kelesztettem, kinyújtottam egy centi vastagra, tetejét bevagdostam és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Tetejét lekentem tojással és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. egy nagy gáztepsivel lett ebből a mennyiségből.
Betettem a sütőbe és ekkor gyújtottam be a sütőt 220 fokra. Én még így nem sütöttem soha, de másoknál már olvastam, hogy hideg sütőben kezdték el a sütést.
Negyven perc alatt sültek meg a pogácsáim, én közben alsó-felső lángot is használtam. 
Nem lettek túl magasak, lehet, hogy túl vékonyra nyújtottam, de nagyon finom könnyű, jóízű pogácsát ehettünk. Nagyon kapós volt, fotózásra is alig jutott idő.
Köszönöm Máginak a receptet! Nálam a téli időszak a pogácsa fő szezonja, biztos hogy lesz ismétlése!

2013. november 9., szombat

Mézes csipkebogyólikőr

Mézes csipkebogyólikőr
Készülnek a finom likőrkülönlegességek karácsonyra. Nem nagy mennyiség készül egy-egy fajtából, de lesz többféle, aztán majd kisebb üvegekbe elosztom.
Most csipkebogyó szezon van, szedtem már én is gyönyörű nagyszemű érett csipkebogyókat. De lemérve alig volt több egy kilónál. Ezzel nem érdemes lekvározni, így hát körbenéztem, mi készíthető még.
A likőr mellett döntöttem (a többi jó lesz teának).
Mézes csipkebogyólikőr
Hozzávalók:
30 dkg csipkebogyó
25 dkg méz
fél liter vodka
A vodkába beleöntöttem a mézet és jól elkevertem.
A csipkebogyókat alaposan megmostam, mindkét végüket levágtam, és ketté hasítottam őket. Dunsztosüvegbe tettem és ráöntöttem a mézes vodkát. Egy hónapig a kamrapolcon érleltem. Időnként felrázogattam, majd a hónap leteltével alaposan leszűrtem. most megpróbálom jól eldugni, hogy megérje a karácsonyt! :)
Érés idején
Egészségünkre!

A receptet Itt leltem, köszönöm!

2013. november 7., csütörtök

Birsalmás-citromkrémes pohárdesszert

Birsalmás-citromkrémes édesség

Gyors pohárkrémet csináltam az itthon éppen fellelhető alapanyagokból. Most a birsalmát kell elhasználni mielőtt elpusztul, citrom mindig van itthon, volt egy  nagy narancs és egy gránátalma...
Gesztenyénél láttam a citromkrémes birsalmát, ami megfelelő is lett volna, csak ő a citromkrémet tojással készítette, nekem pedig most azzal is csínján kell bánni. Ezért kerestem  és találtam tojás nélküli citromkrémet (kamrapolc). A kettőből összehoztam egy harmadikat a magam ízlése szerint.
Citromkrém tojás nélkül:
100 ml citromlé (kb 2 db citrom)
150 ml narancslé (kb 2 db narancs)
100 gr vaj
30 gr átszitált kukoricakeményítő
100 ml fehérbor
150 gr cukor
1 citrom héja reszelve
50 ml whisky (opcionális)
A vajat felolvasztottam, hozzáadtam a keményítőt és kicsit főztem. A tűzről félrehúzva belekevertem a citromlét, narancslét, fehérbort, whisky helyett konyakot, majd lágy barna nádcukorral ízesítettem és a reszelt citromhéjjal. Visszatettem a tűzre és kevergetve főztem, míg besűrűsödött annyira, hogy a fakanál nyomán meglátszott a lábos alja. Kihűtöttem.
Birskrém:
50 dkg birsalma 
5 dkg cukor 
őrölt fahéj 
őrölt szegfűszeg 
A birsalmákat alaposan megmostam, a magházukat kivágtam és héjastól kockákra összevágtam. Nádcukorral és annyi vízzel főztem, ami ellepi. Őrölt fahéjjal ízesítettem, a szegfűszeg most kimaradt. Miután megfőtt botmixerrel összetörtem és hagytamm kihűlni.
A kihűlt krémeket poharakba rétegeztem. Alulra a birskrémet, megszórtam gránátalmával, erre tettem a citromkrémet, ami nálam sötétebb színű - alig válik el színre a két krém, mert a birsalma kicsit állt főzés előtt és bebarnult -, de ízre nagyon finom lett mindkettő. A citromkrémet is megszórtam gránátalma magokkal, rá a tejszínhab és 2-2 óra hűtő. Én kekszet egyáltalán nem tettem bele.
Nagyon finom volt ez a pohárkrém, bár én kicsit kiéreztem belőle a fehérbort. És színre is szebb volt, mint a fotón látszik. Köszönöm az említett bloggerináknak a recepteket!

2013. november 5., kedd

Birsalmás kavart sütemény

Birsalmás kavart sütemény
Nagyon szeretjük a birsalmát mindenféle módon. Palacsintába, rétesbe, sütemények töltésére is szoktam használni. A kavart birsalmás receptjének nagyon megörültem, a recept tulajdonosa képet is tett fel a kész süteményről, és nagyon ajánlotta. Ez a recept tulajdonképpen a Kavart túrós átírása almásra.
Kavart birsalmás
Tészta:
35 dkg cukor
4 tojás
25 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 dl tej

Töltelék:
1 kg birsalma
1 cs van.puding
méz és cukor
1 cs van. cukor
fahéj
pici szegfűszeg
1,5 dl víz

A megszóráshoz:
porcukor
Elkészítés:
Érdemes a töltelékkel kezdeni,mert mire elkészítjük a tésztát már megfelelő hőmérsékletű lesz.
A birsalmát jól megmosni,négy fele vágni,és meghámozni. Lereszeljük mint az almát. Feltesszük dinsztelni vizet öntünk alá,ízesítjük méz-cukorral,lehet csak cukorral,van.cukor,fahéj,szegfűszeg,kb 10-15 perc és beletesszük egy kis vízben elkevert van.pudingot.Kicsit még főzzük vele. Hagyjuk hűlni.
Tészta:
A cukrot a tojással jó habosra kikavarjuk, majd hozzáadjuk a puha margarint, a vaníliás cukrot és a 2 dl tejet fokozatosan, végül a sütőporos lisztet. . A tészta felét egy sütőpapírral kibélelt, 25 × 35 cm-es tepsibe kanalazzuk, erre rátesszük a tölteléket, majd a tészta másik felét is rákanalazzuk és elsimítjuk. Előmelegített sütőben 120°C-on készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük.
A tölteléket már előző nap elkészítettem. Egy kiló birsalmát lehámoztam, magházukat kivágtam és lereszeltem (kicsit az ujjamat is). Másfél deci vízzel tettem párolni, csak cukorral, mert épp nem volt mézem, a mennyiségét nem mértem, hanem kóstolgattam, és csak őrölt fahéjjal fűszereztem. A vaníliás pudingport újabb másfél deci vízzel elkevertem és ezzel főztem fel a megpuhult almát.
Másnap a tésztát elkészítettem és a megadott módon tepsibe tettem a töltelékkel együtt.
Néhány mozzanat a készítésról
A sütési hőmérsékletet keveselltem, én 180 fokra melegítettem elő a sütőt, és alsó-felső lángon 1 óra hosszat sütöttem.
Nagyon kellemes illatok terjengtek sütés közben, amikor kivettem, alig bírtam kivárni, hogy langyosra hűljön, máris szeleteltem és kóstoltam.
Ez a süti tényleg nagyon finom!
A többi családtagnak is ízlett, úgyhogy lesz ismétlés!

Köszönöm a receptet az Ötlet Konyhánk idővonaláról Kiss Imréné Magdinak!

2013. november 1., péntek

Bagolyszem


Bagolyszem

A macskaszem sütimre többen úgy reagáltak, hogy pávaszemként, vagy bagolyszemként ismerik. Rákerestem a google keresőben a bagolyszemre, és nagyon szimpatikus virslis süteményt találtam leveles tésztából.
Rögtön el is készítettem, a receptet ide másolva megköszönöm Krisztinának !
Hozzávalók:
1cs leveles részta
pár virsli
kechupmustár
tojás
A tésztát kiolvasztjuk és 2-4 mm vékonyra nyújtjuk. Bekenjük mustárral vagy kechuppal, de lehet úgy is, hogy fele mustár, fele kechup. A tészta két szélére helyezzük a virsliket és egyszerre kezdjük el feltekerni mindkét oldalt. Éles késsel 2 cm-es szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra tesszük őket, és megkenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten sütjük.
A fél kilós levelestészta 6 lapban volt a csomagban. Én 30 deka roppanós virslit vettem és csak dijoni mustárral kentem meg a lapokat. Elkészítettem ahogy írva vagyon, és már majdnem mind kész volt, amikor eszembe jutott, hogy valahol a facebookon is láttam ezt a süteményt, és ott reszelt sajt is volt benne.
Visszakerestem, és mit ad isten, Flóra konyhájába jutottam, ahova egyébként bejáratos vagyok, de ő még tavaly készítette, és akkor valahogy elkerülte a figyelmemet.
Tehát gyorsan reszeltem trappista sajtot, és a mustár tetejére rászórtam. Azokat is kitekergettem, amik már fel voltak csavarva. Aztán sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra beraktam. Némelyiket állítva, némelyiket fektetve, ahogy sikerült egybentartani. Tojással megkentem és 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 40 perc alatt megsütöttem. (Flóránál ez 180 fok és fele idő, de az én sütőm így működik).
A készítés fázisai
Melegen nagyon finom volt, hidegen meg ki tudja milyen - elfogyott mind a 15 ami ebből az adagból lett (hárman ettük).
Megismétlendő!

Igéző szemek - Indafoto

Kívánatos szemek 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...