Összes oldalmegjelenítés

2013. október 29., kedd

Macskaszem

Meggyes-diós macskaszem
Blogkóstoló 12. fordulójának háziasszonya Teller Zsuzsa IsaBellát a Vaníliamámor blog íróját sorsolta páromul. Nem ismeretlen ez a blog előttem, hiszen egy blogkóstolón már volt ő a párom, a Narancsos sárgarépa lekvárt választottam akkor tőle (még 2012 elején).  Az is jó választás volt, most pedig a Macskaszem tetszett meg. Ide másolom a receptet.
Macskaszem:

Hozzávalók:
30 dkg liszt
4 tojás sárgája
14 dkg margarin
1 dkg élesztő
1 dl tej
3-4 evőkanál barna cukor
kimagozott meggy 

A töltelékhez: 
20 dkg darált dió
4 tojásfehérje
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

A langyos tejben futtassuk meg az élesztőt és dolgozzuk össze a liszttel, a tojások sárgájával, a margarinnal és a cukorral. Gyúrjuk össze és osszuk a tésztát 3 egyenlő részre. Liszttel meghintett deszkán egyenként nyújtsuk ki 25-30 centis téglalappá. 

A lapok hosszabb széleit hintsük meg kevés zsemlemorzsával és rakjuk rá a kimagozott meggyszemeket. A tészta két szélét a közepe felé haladva, a meggyel együtt tekerjük fel, mint a palacsintát, de a tészta közepét három centis sávban hagyjuk üresen, ide kerül majd a dióhabos töltelék. Ehhez a tojásfehérjéket verjük kemény állagúra a cukorral, a vaníliás cukorral és forgassuk bele a darált diót.
Kenjük meg a tészta tetejét kevés tejföllel, és 25-30 perc alatt süssük készre.


Isabella kókusszal készítette dió helyett, de én dióval készítettem. Igyekeztem a leírtak szerint eljárni. Elég nehéz volt a tésztát elnyújtani, nekem kevésnek  tünt a tészta mennyisége a 3 rúdhoz, de jól lisztezve sikerült.
Éppen volt felbontva egy üveg meggylekvárom,amit hamarosan el kellett használnom, mert nem tartalmaz tartósítószert és könnyen romlik. Két rúdra elég volt, meg néhány szem magozott meggybefőttet is tettem a lekvárra. A harmadik rúdra szilvalekvárt kentem és néhány fél szem befőtt szilvát tettem. Zsemlemorzsa helyett darált dióval hintettem meg alattuk a tésztát, mert nem tettem mind a húsz deka diót a tojáshabba, azt is sokallottam.  Tejfölöm nem volt, ezért tejjel kentem meg sütés előtt, és megszurkáltam hústűvel arudakat, mert ez a tészta a bejglihez hasonló, és nem akartam, hogy esetleg  kirepedjen.
Az én sütőm lassabban süt, nálam 220 fokon alsó-felső lánon 50 perc alatt sült meg. A rudak szélességükben elterültek (valószínűleg kevesebb folyadék is elég lett volna bele), és az oldaluknál összesültek. Be kellett volna a tekercsek oldalát kenni olajjal, hogy ezt elkerüljük. Fázisfotókat most nem készítettem, hiszen nappal se tudok jó felvételeket készíteni, este inkább nem is próbálkoztam, mivel este sütöttem. a tepsiben hagytam kihűlni, csak reggel vágtam fel.
Felmetélve
Macskaszem sütemény
Ez pedig másmilyen macskaszem
Hasonlít a kettő? :)
Nem nagyon, de mint sütemény nagyon finom a Macskaszem,  köszönöm Isabellának a receptet!
Isabella blogjában egyébként nemcsak receptek vannak, Ő egy nagyon kreatív fiatal leány, aki kézimunkázik, irodalommal, manikűrözéssel és sok egyéb hasznos dologgal foglalkozik a  konyhai dolgok mellett a blogjában, érdemes hozzá ellátogatni.


2013. október 28., hétfő

Diós bonbon házilag

Diós bonbon házilag
Gasztromanó egyéves blogszülinapi játékára készítettem ezeket a bonbonokat. Az vehet ugyanis részt a játékban, aki Manóka blogjáról süt valamit. Most ugyan nem sütöttem, de a diós bonbonokra nagyon ráóhajtottam kutakodás közben, így gyorsan törtem-daráltam a diót, és hipp-hopp  máris elkészültek ezek a finomságok.
Hozzávalók:
100 g darált dió
100 g porcukor
1/2 teáskanál instant kávépor
1-2 ek. forró víz

Tetejére:
3 dkg csoki
1/2 teáskanál olaj/ 5 g vaj
15-17 dió
A diót meg a cukrot szárazon összekevertem, a forróvízben feloldottam a kávét, majd a cukros diós elegyhez öntöttem, és  gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Fél órára betettem a hűtőbe. Azután két réteg sütőpapír között kétujjnyi vastagra kézzel elnyomkodtam, és egy kisméretű pogácsaszaggatóval köröket szaggattam belőle. 
A vajjal felolvasztott csokit rákentem a tetejükre és mindegyiket fél szem dióval dekoráltam.
Így készült - bonbonpapírban tálaltam
Pár órát száradni hagytam, aztán egyet megettem a 14-ből (ennyi lett ebből az adagból).
Nagyon finom, de eléggé tömény édesség,  egyszerre nem kell sokat enni belőle.
Manókának megköszönöm a játék lehetőségét, és sok boldog blogszülinapot kívánok neki!



2013. október 27., vasárnap

Meggyes kekszes sütés nélkül

Meggyes kekszes
Ezt még a hét elején csináltam, csak elfelejtettem feltenni, pedig nagyon finom gyors  sütés nélküli. A nővérem születésnapja alkalmából a családi ünnepség majd csak egy későbbi időpontban lesz megtartva, amikor mindenki ráér, én azért készítettem egy sütés nélküli gyors tortát.
Azt is mondhatnám, hogy főztem, mert az én munkám valójában főzésből állt.
Hozzávalók:
70 deka magozott meggy
18 deka kristálycukor
18 deka búzadara
4 cs. vaníliás cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 liter víz
Háztartási vagy vajas keksz
Elkészítés:
A liter vízben feltettem főni a magozott mirelit meggyet a cukorral, vaníliás cukorral. Miután felforrt, még 5 percig főztem, majd hozzáöntöttem a búzadarát és állandóan kevergettem, amíg megfőtt. Mikor besűrűsödik úgy, hogy látszik a lábos alja, jó.
Előzőleg egy 23x23 centis kapcsos tortaforma alját befóliáztam, majd kiraktam háztartási kekszekkel.
Mivel kerek kekszeim voltak, többet el kellett törnöm, hogy befedjem a hézagokat.
A még forró meggyes krémet ráöntöttem, és a tetejét ismét kiraktam kekszekkel. Most kekszdarát szórtam a hézagokba, hogy nagyjából egyenletes legyen a torta teteje.
Tetejét bevonjuk csokimázzal, és készen is van. Jól kihűtve szeletelhető.
Csokimáz:
2 deci habtejszín
1 tábla étcsoki
A tejszínt (zacskós állati) melegedni tettem, közbe beletördeltem a csokit. Kavargatva felforraltam, és kis ideig főztem, hogy sűrűsödjön. Azonnal ráöntöttem a torta tetejére. Lehet, hogy sokáig főztem, mert magától nem terült el, igazgatni kellett, hogy bevonja az egész tortát.
mostmár csak meg kellett várni míg kihűl és mehetett a hűtőbe.
A receptet  Janka konyhájában néztem ki még régebben, csak megvalósításra várt. 
Csupán a csokimáz készítésében tértem el az eredeti recepttől, Janka  2 evőkanál kakaóport 2 evőkanl cukorral 4 evőkanl vízben felfőz, majd a tűzről levéve 2 evőkanál margarint kevert bele.
Ezt a csokimázat, amit én tettem a tetejére Nagyné Tóth Ildikó az akokildi tortái és...blog írója  egy hozzászólásában írta le nekem. Ildikó, itt is megköszönöm ezt a receptet!
A tortát este összeállítottam és éjszakára a hűtőbe került. Reggel éles késsel kicsit körbevágtam a szélét, így könnyen le tudtam venni a tortakeretet. Fehércsokiból öntött levelekkel és virágokkal díszítettem (még régebbről maradt).
kivettem a formából
Gyertyák is voltak, de egyik szám eltörött. A lényeg, hogy nagyon finom finom volt ez az egyszerű sütés nélküli torta, aki csak evett belőle, mindenki megdícsérte.


2013. október 25., péntek

Sajtkrémes sütőtökös kocka


Sajtkrémes sütőtökös kocka
Amint megpillantottam Trollanyunál a Sajtkrémes sütőtökös kockát, rögtön beleszerettem, és tudtam, hogy hamarosan el fogom készíteni.
Így hát először csináltam hozzá házi mascarpone krémet, sütöttem tököt, aztán már csak diót kellett törni, darálni.
A receptet nem írom le, a linkre kattintva Trollanyunál el lehet olvasni.
Teljesen úgy csináltam, ahogy a receptben van.
Trollanyu nem írta a tepsi méretét, csak annyit, hogy kisméretű legyen. Az én tepsim belső méretei 21x29 cm, lehet, hogy kicsit nagy volt ehhez a mennyiséghez, és ezért  laposabb lett, mint az övé.
A tésztát én sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, majd sütőpapírt tettem a tetejére, és egy henger alakú pohárral nyújtottam bele a tepsibe.
A sütés néhány fázisa
Nálam a sütés tovább tartott, a tésztát 220 fokon 20 percig sütöttem, a krémmel pedig 220 fokon 40 percig, plusz 5 percig még bent hagytam. A tepsiben hagytam langyosra kihűlmi, utána szeleteltem.
Trollanyué világosabb színű, nyilván ő másfajta tököt használt.

Várakozásomnak megfelelően nagyon finom volt!
Trollanyu, köszönöm a receptet!
A mascarpone házi készítését Wise Ladytől tanultam. Valahol fenn van a blogon, de akit érdekel, EZEN a linken keresse.

2013. október 24., csütörtök

Tejszínes sütőtökkrém


Tejszínes sütőtökkrém
Hosszú ideig a tököt csak megsütöttük és úgy fogyasztottuk. Esetleg krémlevesnek, vagy rétestölteléknek. Én 3-4 éve (mióta internetezek) találkoztam a sütnivaló tök egyéb felhasználási lehetőségeivel. Ekkor már magam is próbálkoztam sütőtökből naranccsal lekvárt főzni, muffin, vagy egyéb sütemény tésztájába belekeverni. A felhasználási lehetőségek egyre bővülnek az újabb és újabb receptekkel, én pedig igyekszem sorra kipróbálni ezeket, nemcsak mert szeretjük a sütőtököt, de a változatosabb étrend miatt is.
Illéskrisz játékot hirdetett a blogján, a "legtökösebb" receptet keresi.
Éppen megsült nálam a tök, mikor ezt a felhívást olvastam, és mivel a határidő is szinte a végéhez ért, csak egy finom pohárkrém elkészítésére volt időm, amivel jelentkezem .
Hozzávalók:
30 deka sült tök
1 zacskó habtejszín
1-2 kanál méz
1 mokkáskanál őrölt fahéj
5 deka aszalt vörösáfonya
1 evőkanál porcukor
A sült tököt egy edénybe teszem, hozzáöntöm a tejszín felét, a fahajat, és kézi habverővel símára keverem.
Megkóstolom, hogy elég édes-e? Ha szükségét látom, keverek bele mézet, de ha elég édes a tök, ez el is maradhat. Ebbe most 1 evőkanál méz került.
Poharakba merem, szórok a krém tetejére vörösáfonyát. A kanál porcukorral felverem a tejszínhab másik felét, s a tetejét ismét megszórom vörösáfonyával.
Lehűtve a legfinomabb.
Igazán egyszerű, gyors édesség, és mégsem a hagyományos sülttököt esszük.
Ebből két nagyobb pohárral lett. Természetesen az ilyen krémeknél nem kell szigorúan venni a hozzávalók mennyiségét, hozzászabhatók az igényeinkhez.
Eddig közzétett sütőtökös receptjeim:Sütőtökös kalácsvirágKarácsonyi muffinok nyers sütőtökkelSütőtökös mákos süteménySütőtökös muffin fehércsokis marcipánmasszávalBirs-sütőtök lekvárTökös-mákos rétes.

2013. október 23., szerda

Tökös-mákos rétes a SAD! 19. fordulójára

Tökös-mákos rétes
A 19. SAD! témáját  Szofika a mostani forduló háziasszonya a diós, illetve mákos süteményekre, desszertekre írta ki, vagyis melyik győz, a dió vagy a mák?
Én egyformán szeretem mindkettőt, és mákos sütemények csak azért vannak nálunk gyakrabban, mert azt nem felhasználás előtt kell megtörni.
Most is a mákos mellett döntöttem, és mivel szezonja van a sütőtöknek is, azzal párosítottam, hiszen régóta szerettem volna kipróbálni a tökös-mákos rétest. A neten nézelődve többféle receptet találtam. Volt olyan, hogy először meg kellett sütni a tököt, és a sült tököt összekeverni a darált mákkal.Olyan is, kevés vízen párolták a kockára összevágott tököt, mielőtt a mákkal elkeverték. Nem csupán kényelmi szempont miatt választottam a nyers tökös változatot, de úgy gondoltam ne legyen "kétszersült".
Hozzávalók:
1 csomag réteslap
Töltelék:
25 deka sütőtök
10 deka mák
10 deka cukor
fél marék mazsola
1 evőkanál búzadara
3 evőkanál tejföl
étolaj szükség szerint

A mákot összekevertem a cukorral és ledaráltam. A meghámozott tököt apró lyukú reszelőn lereszeltem.
A reszelt tököt és a darál mákot összekevertem, beletettem a jól megmosott mazsolát is.
A réteslapokat egyenként megkentem olajjal, és hármat egymásra tettem. Vékonyan beszórtam búzadarával, (hogy a tök levét felszívja). Rásímítottam a tölteléket, és a végeit behajtva feltekertem. Összesen 3 rúd rétesem lett, egy csak 2 lapból, mert 8 lap volt a csomagban. Tetejüket megkentem tejföllel és olajjal, és 220 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 40 percig sütöttem, és a sütőt lekapcsolva még 5 percig bent hagytam.

Úgy adódott, hogy épp akkor érkeztek rokonok, amikor betettem a rétest sülni, de már indulóban voltak, amikor kivettem. Így mivel nem sikerült rétessel megkínálni őket, hát 2 rúddal elcsomagoltam nekik.
Nem tudom, mennyire ízlett másnak a rétesem, de én alig vártam, hogy kicsit hűljön, lehessen szeletelni.
Kevés porcukorral is meghintettem tálaláskor.
Finom volt, bár nekem kicsit száraz  a tölteléke. Azt hiszem, mézzel megfelelőbb lett volna az állaga.
A fiamnak és a férjemnek is finom volt. Biztos, hogy lesz ismétlés.

A recept Innen van, köszönöm szépen!

200. bejegyzés JÁTÉK Süninél

Süni - Süni Süti játékára
200. bejegyzés JÁTÉK: Terülj- terülj Sünis asztal 
címmel játékot hirdetett Süni, a Süni Süti blog írója, és olyan étel-ital receptjét várja fotóval, mely valamilyen formában kapcsolódik a sün állatkához. A játék a blogja 200. bejegyzése , valamint az Állatok világnapja alkalmából lett meghirdetve.
Én egy nemrég  készített tortával nevezek a játékra, mely  Dorka unokám névnapjára készült, és mind kinézetével, mind az ízvilágával nagy sikert aratott.
A receptet és a készítés módját  Ezen a linken el lehet olvasni, akinek kedve van, el is készítheti. 
Süninek pedig még nagyon sok blogbejegyzést kívánok!




2013. október 20., vasárnap

Osztálytalálkozó és születésnap

Egy kis olvasnivaló
Fantasztikusan jól sikerült általános iskolai  osztálytalálkozónk volt október 19-én.
A volt osztályfőnökünk 75. születésnapját ünnepeltük meg közösen az 1967-ben végzett osztálya.
Ezt a könyv formájú tortát készítettem, amelynek a külseje fehér plasztikcsoki bevonat, a belseje pedig feketeerdő. Ugyanúgy csináltam, mint a tavaly posztolt  feketeerdő tortámat, csak most négyszeres mennyiségű hozzávalókból. Egyenként sütöttem a négytojásos kakaós piskótalapokat a nagy gáztepsimben.
A lapokat csütörtökön megsütöttem, pénteken betöltöttem. A felső lapot középen elvágva, megnyomkodva adtam meg a nyitott könyv formáját. A  plasztikcsoki  bevonatot 40 deka Milka fehércsokiból 13 deka mézzel gyúrtam, kevés kurkuma porral és kakaóporral "sárgítottam".
A felírat készítése okozta a legnagyobb problémát, mert betűkiszúróm nincs (sincs), meg szépen írni se tudtam soha. Vettem ugyan egy betűs vonalzót, de nem sikerült használni, így aztán maradt a dekortoll, meg a csúnya írás. A lapok élének vizes kakaóba mártott ecsettel húzgáltam vonalakat, a könyvjelzőhöz matcha teaporral színeztem egy kis plasztikcsokit. A cukororchideát pedig Bán Mártitól kaptam, és milyen jól jött most, nagyon feldobta a tortát. Olyan gondom volt még, hogy tálcán  nem fért be a hűtőbe, így rajztáblán raktam éjszakára a hűtőbe, és másnap az üvegtálcára átemelés kicsit "megviselte", de kijavítható volt.
Nagyon kegyes volt hozzánk az időjárás, hogy október második felében gyönyörű napsütéses időben szabadtéren megtarhattuk az összejövetelt.
Délelőtt 11-kor gyülekeztünk a foktői temető parkolójában, és  végiglátogattuk a már elhunyt és itt eltemetett osztálytársak sírjait, csokrot, gyertyát helyeztünk el. (Sajnos már kilencen meghaltak közülünk, hatan Foktőn nyugszanak, egy fiúról pedig több évtizede a családja se tud semmit.)
Egy órára értünk ki Szelidre, ahol a férjem már türelmetlenül várt bennünket a tele bogrács marhalábszár pörkölttel. Begyújtott a cserépkályhába is, de annyira kellemes volt az idő, hogy inkább gyorsan megterítettünk a teraszon. 
Az ebéd előtt felköszöntöttük a Tanár Urat, Terney Dezsőt, aki ötödiktől végig az osztályfőnökünk volt, és aki az irodalom, nyelvtan és történelem mellett becsületre, tisztességre, emberségre is tanított bennünket.
Nagyon szerette a gyerekeket, értett a nyelvükön, de tudott szigorú is lenni.
Tortával, virággal, ajándékkosárral kívántunk neki hosszú életet jó egészségben.
A Tanár Úr nagyon meghatódott, a pezsgős koccintás után alig tudott megszólalni.
A meghatódás pillanatai
Az ebéd nagyon finom volt, orsótésztát és savanyúságot ettünk a pörkölthöz, aki nem vezetett az finom fehér vagy vörösbort, sört ihatott utána, a sofőrök különféle üdítőket.
A lányok mindegyike hozott egy tálca süteményt (mindekinek jutott haza is néhány darab). Vol olyan, aki hármat is, mert hobbija a sütés, csak nem ír blogot, nem küldi be sehova a receptjeit. Sajnos, hogy én nemigen értem rá fotózni, mások süteményeiről csak egy képet tudok mutatni
75-ös káposztás pogácsából
A Tamási Jancsi felesége káposztás pogácsából formázta meg a 75-öt. A pogácsa nagyon finom volt!
A tortának felét bírtuk megenni, mindenki dícsérte.
Elektromos késsel szeleteltük
Aztán előkerültek a régi fotók, anekdoták a diákévekről, meg az újabb fotók a gyerekekről, unokákról.
Kellemes beszélgetéssel telt a délután teli asztalok mellett, mindannyian jól éreztük magunkat.
Estefelé lesétáltunk a tóhoz, gyönyörködtünk a szép őszi tájban, a naplementében, fotózkodtunk.
Szelidi naplemente
Majdnem sötét volt, mire visszaértünk. Aki még bírt enni, az vacsorázhatott mangalica szalámit, mangalica szalonnát kenyérrel.
A lányok leszedték az asztalokat, elmosogattak(itt is megköszönöm mindenkinek a segítséget), én csomagoltam a maradékokat.
Háromnegyed nyolckor indult haza az utolsó autó. Mindenki szép élményekkel, kedves emlékekkel távozott.
És megfogadtuk, hogy ezután ilyet évente szervezünk.
De ha előbb nem, legalább öt év múlva, amikor ismét kerek évforduló lesz!
Isten éltesse sokáig a Tanár Urat!

2013. október 17., csütörtök

Vizes zsemle kenyérsütőben dagasztva

Egyszerű vizes zsemle
Új kenyérsütő gépet kaptam. Ezzel a zsemletésztával avattam fel.
Vizes zsemle kenyérsütő gépben dagasztva, sütőben sütve
Hozzávalók:
370 ml víz
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
55 deka BL55 jelzésű búzaliszt
1,5 teáskanál szárított élesztő
A felsorolt hozzávalókat a leírt sorrendben beraktam a gépbe. Beprogramoztam dagasztás-kelesztésre, aztán indítottam volna, de nem indult. Vagyis semmi zaj nem volt, mint a másiknál szokott, amiből tudom, hogy működik. Gondoltam is magamban, nem csodálom, hogy ez a kínai csúcstechnológia már használat előtt bemondja az unalmast. Meg egyébként is miféle népek ezek, hogy kenyérsütőgép használati utasításában "cipőméret"-eket foglalnak táblázatba!
Műszakilag analfabéta vagyok, telefon a menyemnek.  Ő elküldte a fiamat. (Szerencsém volt, azonnal le tudtam akasztani a szögről, nála ez ritka.)
Tíz percen belül már itt is volt. Megmondta, hogy a gépnek az égvilágon semmi baja. A visszaszámlálás már működést jelez, és mihelyt kellő hőmérsékletűek lesznek a hozzávalók, majd dagasztani is fogja. A használati utasítást pedig szemüveggel nézve meglátom, hogy az bizony "cipóméret"!
Igaza volt, az első csöndes tíz perc után beindult a szerkezet és minden rendben volt a továbbiakban.
Elnézést is kérek azoktól, akiket megbántottam a sanda gondolataimmal.
A program lejártakor kivettem a tésztát és átgyúrtam. Tizenkét részre osztottam, kerekre formáztam és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket. Öt perc pihentetés után nedves konyharuhával letakarva még 30 percet pihentettem. Ecsettel lekentem őket vízzel, a tetejüket éles késsel kereszt irányba  becsippentettem.
Kétszáz fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon sütöttem háromnegyed órát (az én sütőm szinte dupla idő alatt süt, mint másoké).
Szép formásak lettek, jó illatuk volt, alig vártam, hogy langyosra hűlve megkóstolhassam.
Nekem finomabbak, mint a felfújt bolti zsemlék. Bár egy kissé sótlannak találtam, de ez a só jajtájától is lehet (aprószemű finomított tengeri sóval készült, ez kevésbé sós, mint a durvább szemű).
Tehát a kenyérsütő jól vizsgázott, szépen dagasztott és kelesztett, és remélem, a következő néhány évben ezt is úgy megkedvelem, mint az elődjét (bár ez a mostani külsőleg ugyan tetszetősebb, de  silányabb anyagból készült, azért szeretném, ha tartós lenne).
Vajas zsemle snidlinggel megszórva
Ezt az egyszerű receptet Itt találtam, köszönet érte.

2013. október 15., kedd

Karamellás szelet

Karamellás szelet

Már régóta várólistás volt nálam ez a sütemény, hiszen ami karamellás, azt mindet szeretem.
Pedig a lapok sütésétől annyira tartottam, hogy alig két éve próbálkoztam vele először, mostanra pedig annyira bejött nekem, hogy egyre gyakrabban választok olyan süteményt, ahol lapokat kell sütni.
Ennek a süteménynek is az egyszerűsége, gyors kivitelezhetősége volt a fő szempont a finomsága mellett.
Tészta hozzávalói:
40 deka liszt
12 deka sertészsír
12 deka cukor
fél zacskó szalakáli
1 tojás
1 deci tej

A lisztbe belekevertem a szalakálit . A zsírt jól kikevertem a cukorral, majd hozzáadtam a tojást, a tejet, ezekkel is jól összekevertem, utoljára pedig beledolgoztam a lisztet. Az összeállított tészta gyenge, morzsálódós, hogy könnyebb legyen nyújtani, egy órára hűtőbe tettem. Miután kivettem, négy egyenlő részre osztottam és két sütőpapír közt 24x34 centis téglalapokat nyújtottam mindegyikből. Villával megszúrkáltam a lapokat, hogy sülés közben ne hólyagosodjon fel. A deszkáról az alsó sütőpapírral együtt csúsztattam át a nagy gáztepsim hátlapjára,  és azon toltam a 200 fokra előmelegített sütőbe. Az első lap 15 perc alatt sült meg, a többinek 10-10 perc is elég volt. Figyelni kell, mert könnyen megég!  A sütőpapírrt óvatosan húzzuk le róla, mert könnyen törik. Teljesen kihűlt állapotban kentem meg a következő krémmel:
Krém hozzávalói:
40 deka kristálycukor
1 deci víz
fél ek natúr kakaópor
10 deka liszt
3 deci tej
25 deka margarin
A lisztbe belekevertem a kakaóport, majd kikevertem a tejjel.
Én kevesebb cukrot és vizet használtam, mint a receptben van.
30 deka cukrot fél deci vízzel addig főztem, míg sűrű karamelloldatot kaptam. Ekkor beleöntöttem a lisztes tejet, majd sűrűre felfőztem. Mikor kihűlt, kanalanként hozzáadtam a szobahőmérsékletű margarinhoz, jól felhabosítva a krémet.
Megkentem a lapokat. Egyik ketté törött, de a krémmel összeragasztható volt. A felső lapra is kentem vékony rétegben  krémet. Éjszakára hűtőbe tettem, könnyebb szeletelni, ha már meggyengültek a lapok.
Néhány fázisfotó
Nagyon finom ez az egyszerű sütemény. Sajnos fotózási problémáim vannak, a gyenge minőségű fotókból a legjobbakat válogattam ki, de nem adják vissza sem a színt, sem a kinézetet.
A  receptet InfoKatától hoztam, nagyon hálás vagyok neki érte.

2013. október 13., vasárnap

Gazdagon töltött háromszögek

Gazdagon töltött háromszögek
Tésztához:
40 deka liszt
2,5 deka élesztő
2,5 deci tej
1 deci étolaj
fél ek só
1 tk cukor
Töltelék:
6 deka sonka
6 deka bacon
6 deka reszelt sajt
1 kukoricakonzerv
1 közepes lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
Tetejére:
1-2 ek tejföl
1 tojássárgája
szezámmag vagy sajt

A szokásos módon kelttésztát készítünk és duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
A hozzávalókat felkockázzuk, a felaprított fokhagymát belekeverjük a tejfölbe.
A vékonyra kinyújtott tésztát megkenjük a fokhagymás tejföllel, rászórjuk a többi hozzávalót, feltekerjük rúddá, majd éles késsel háromszögekte vágjuk. Megkenjük a tetejét tejföllel elkevert  tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készresütjük.
Majdnem teljesen Aliz leírása szerint csináltam, csak én szalonna helyett is sonkával, felengedett mirelit kukoricával, és frissen metélt petrezsezselymet is szórtam bele. Az én sütőmben 220 fokon alsó-felső lángon fél óra alatt sültek meg. Szép nagy kalácsok lettek. És nagyon finomak!

Köszönöm Aliznak a receptet!

2013. október 11., péntek

Mentalikőr házilag

Mentalikőr
Már karácsonyra készülnek a különleges likőrjeim. Még van a kertben friss menta, más is elkészítheti.
Szedtem egy nagy csokor friss mentát. Leszedtem a szárról a leveleket, és először szódabikarbónás vízben mostam meg, majd váltott tiszta vízben több soron. Kezeletlen héjú citrom héját alapos mosás után levágtam.
Egy nagyobb dunsztosüvegbe raktam a mentaleveleket, a citromhéjat, rászórtam 10 deka cukrot, ráöntöttem fél liter vodkát. Mindent jól összeráztam és 3 hétre hűvös helyre tettem. Naponta összerázom, hogy rendesen olvadjon el benne a cukor. Majd ha letelik az idő átszűröm és szép üvegbe töltöm.
Jó nagy üvegbe tettem, hogy jól össze tudjam rázni
A recept a Vidék íze oldalról van, nagyon köszönöm!
Ezekből a hozzávalókból készült:
2 db citrom; 1 nagy csokor fodormenta, vagy borsmenta, vagy vegyesen a kettő; 10 dkg cukor; 0,5 liter vodka.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A pohárról a képet már a leszűrés után tettem fel. Nekem nem  lett olyan szép üde a színe, mint másoknál, de én nem tettem bele ételfestéket. Sötét olajzöld, szerintem így is szép.
Az íze pedig rendkívüli. Aki szereti a mentaízt, feltétlenül készítse el ezt a likőrkülönlegességet!

Bonbon meggy likőr

Bonbon meggy likőr

Már karácsonyra készítem a gasztroajándéknak szánt különleges likőröket.
Általában több fázisban, hosszabb ideig tart, mire elkészülnek, ezért októberben már el kell kezdeni. Ha valaki kedvet kap hozzá, szintén kezdheti a készítést, hogy az ünnepre összeérjenek az ízek.
Most éppen nincs fényképezési lehetőségem, így fotót nem tudok mellékelni, de remélem, a késztermékről már lesz módom, hogy utólag pótoljam.

Bonbon meggy likőr
Hozzávalók:
25 deka magozott meggy (mirelit, vagy befőtt)
3-4 evőkanál jó minőségű kakaópor
1,5 liter vodka
cukor, vagy cukorszirup ízlés szerint

Elkészítés:
A kakaóport tegyük egy befőttesüvegbe, öntsük rá a vodka felét, csavarjuk rá a tetőt és jól rázzuk össze.
Egy hétre tegyük a kamrapolcra, mindennap egyszer felrázzuk, kivéve az utolsó napot.
Hetedik napra három rétegre válik szét az elegyünk: alul a kakaópor, középen a folyadék, tetején egy habréteg. A habréteget óvatosan egy kanállal távolítsuk el róla, majd még óvatosabban, hogy az üledék fel ne keveredjen, öntsük le róla egy papírszűrőn keresztül a kakaós-alkoholos részt.
a meggyet turmixgéppel pépesítsük, ízlés szerint édesítsük, majd öntsük fel a vodka másik felével és a kakaós extrakttal. Zárjuk le az üveget, jól rázzuk össze és ismét egy hétre a kamrapolcra kerülhet. Nem árt időnként "macerálni", azaz összerázni.
Majd gézen, vagy tüllön szűrjük át, jól kinyomkodva meggyet. Többször át kell szűrni, hogy szép tiszta likőrt kapjunk. A végeredmény egy különleges, kakaó illatú, gyümölcs ízű finom likőr lesz.
Díszes üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk, aztán jól eldugjuk, hogy megérje a karácsonyt. :)
Egészségünkre!
a képeket utólag, december 14-én tettem be, miután foyasztásra kész lett a likőröm.

2013. október 10., csütörtök

Gránátalma ivólé

Gránátalma-joghurt ivólé

Szeretjük a gránátalmát. Húzós ára miatt nem fogyasztjuk rendszeresen, de ha sikerül "jó" áron beszerezni, mindig veszek, és magában, süteményekbe, pohárkrémekbe téve fogyasztjuk.  A gránátalma magas C, E vitamin és kalium tartalma mellett antioxidáns, rákmegelőző hatását, szívinfarktus megelőző és stresszoldó hatását emelném ki.
Rendszeres fogyasztása lenne az ideális, hogy áldásos hatásai teljesen érvényesüljenek a szervezetben, de az időnkénti beiktatása is nagyon hasznos.
Natúr joghurt szinte mindig van itthon. Eléggé folyós volt a mostaninak az állaga, ezért ivólének készítettem el. A gránátallma felső részét éles késsel körbevágtam, óvatosan, hogy csak a héjat vágjam el.  Majd ugyanilyen módon hosszirányban lefelé az aljáig az öt hártya mentén, és már könnyedén le is lehetett fejteni a héját, aztán a magok könnyen lemorzsolhatók a hártyáról.
A magok felét kevés joghurttal átturmixoltam, szép rózsaszínűre színezte a joghurtot. Átszűrtem sűrű műanyag szűrön, inkább passzíroztam. Kicsit savanyú volt, ezért némi porcukrot kevertem bele, összekevertem a többi joghurttal, és már kész is volt. Kicsit sűrűbb lett az állaga, de pohárkrémnek híg volt. Krémesebb joghurttal pohárkrémként fogyasztható. Nagyon kellemes kissé fanyar, savanykás ízű, hasznos ital.
Ezen a linken bővebben is olvashatunk a gránátalma hasznos hatásairól és felhasználásáról.

2013. október 6., vasárnap

Finn karácsonyi csillag - joulutorttu

Finn karácsonyi csillag - joulutorttu

Ildikó "Süss velem" születésnapi nyereményjátékára készítettem ezeket a sütikéket. Ildikó egy magyar lány, aki Finnországban él. Blogja egyéves évfordulója alkalmából hirdette meg a játékot, melyen az vehet részt, aki elkészít az oldaláról egy receptet. Volt miből választani, hiszen torták, kekszek, édes és sós sütik,kalácsok, de még karácsonyi, húsvéti dekorációs technikák is találhatók nála. 
Elsőre egy bonbont néztem ki, de aztán mégiscsak sütöttem, Ildikó szerint ez " A világ legegyszerűbb karácsonyi édessége !"
Finn karácsonyi csillag - Joulutorttu (joulu - karácsony, torttu - tortácska).
Hozzávalók:
500 g fagyasztott vajas-leveles tészta
szilvalekvár (kb 100-150 g)
1 egész tojás
kevés porcukor
Mirelit leveles tésztából készítettem, amit felhasználás előtt 2 órával kivettem a fagyasztóból. Téglalap alakúra nyújtottam, kb. 3 mm vastagra.  a kinyújtott tésztát 5x5 centis négyzetekre kell vágni, és a négyzetek négy szélét, de inkább egy kicsit beljebb - középirányba átlósan bevágtam, középen helyet hagyva a lekvárnak. Mindegyik közepére kis szilvalekvárt tettem, majd a tészta négy sarkát szélforgószerűen középre hajtottam. Tojással megkentem és kicsit odaragasztottam a tésztát a lekvár alá. A formázást és a hajtást szemléletesen képekben bemutatja Ildikó, érdemes rákattintani és megnézni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra tettem őket, mert kicsit megnőnek.
Sütés előtt

Forró sütőben kell sütni, én 220 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lánggal fél óra alatt sütöttem meg, de sütőfüggő (Ildikónál 200 fokon 15-20 perc alatt sült meg).
Kisűltek a csillagok
Azon forrón behintettem porcukorral őket.
Nagyon finom, ropogós nasink lett, egyik tepsivel majdnem egyszerre megettük ketten a férjemmel. Egy fél kilós leveles tésztából két nagy gáztepsivel lett, darabra 32. Én kicsit nagyobbakra csináltam mint Ildikó, mert nagyon siettem. Tényleg hamar kész, gyors és egyszerű.
Köszönöm ildikónak a receptet, és kívánok neki még sok blogévfordulót, sok finom recepttel és sok olvasóval!


2013. október 4., péntek

Fokhagymás vajas legyezőkalács

Fokhagymás vajas legyezőkalács
Két-három éve volt nagy divatja a legyezőkalácsnak. Eddig még nálam elmaradt, de Trollanyunál megláttam a Fokhagymás vajas legyezőket, és mivel most sósat akartam sütni, máris mentem a spájzba megnézni, hogy van-e itthon minden hozzávaló. Volt, hiszen nem különleges összetevőkből áll.
Hozzávalók:
2,25 dl langyos tej
45 deka liszt
2 teáskanál cukor
2 teáskanál só
1,5 deka friss élesztő
1 tojás
3 deka olvasztott vaj

Tésztát megkenni:
5 deka puha vaj
4 gerezd fokhagyma
apróra vágott petrezselyemzöldje
só, bors

Szokásos módon elkészítjük a kelttésztát és duplájára kelesztjük
A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, és a puha, de nem folyós vajhoz keverjük, ízlés szerinti mennyiségű sóval , őrölt borssal, és petrezselyemzölddel. 
Eddig semmi különös nincs ebben a receptben, a tészta formázása szokatlan egy kicsit.
Elég rosszkor álltam neki ennek a kalácsnak, ugyanis fűtéskorszerűsítés van nálunk, és a munkások jönnek-mennek, kérdezgetnek - szóval nem tudtam kisakkozni Trollanyu leírásából egyértelműen a formázást (nem az ő hibája, én voltam kissé szétszórt), azért sem, mert nekem kisméretű szilikon muffinsütőim vannak, abban pedig nem lehetett sütni.
De még régebben elmentettem Jáde Citromos legyezőjét, és az kalácssütő formában sült. Én is elővettem egy 30x11x8 centis formát, bevajaztam, meghintettem liszttel és ebben sütöttem. A tészta nyújtását és formázását Jáde linkjére kattintva meg lehet nézni - nagyon megköszönöm neki!  :)
Sütés előtt a formában

Kisült a kalács

Nem kell szeletelni
Akinek van nagyobb méretű muffinformája, készítse el a Trollanyu féle változatot.
Néhány szó a sütésről: 190 fokra előmelegített sütőben Trollanyu 20 perc alatt megsütötte őket.
Jade 180 fokos sütőben 30-35 percet javasol
Az én sütöm szerintem az utolsókat rúgja, mert nálam minden jóval tovább sül. Most is 200 fokra melegítettem elő és alsó-felső lángon 1 órahosszat sütöttem. A tetejét félidőben letakartam, mert megégett volna.
Köszönöm mindkét említett bloggertársnak a receptet!
Nagyon finom kalácsunk lett! Ízte, sóssága éppen a megfelelő, ismétlés lesz, lehet hogy más zöldfűszerekkel is kipróbálva.
Hamar elfogyott!
Nem kell szeletelni, legyezőszerűen szétnyílik magától.

2013. október 3., csütörtök

Kókuszos hárommiatyánkos süti

Kókuszos hárommiatyánkos süti

Egy nőrokonommal  beszélgettem tortákról, süteményekről. Ő mondta, hogy bonyolultabb dolgokat nem szokott sütni, most is csak egy poharas hárommiatyánkost dob össze.
- "Hárommiatyánkos"! - erről még nem is hallottam! Milyen az, és mért pont ez a neve?
- Ez olyan egyszerű, gyors sütemény, hogy elkészül annyi idő alatt, míg az ember három miatyánkot elmond.
Épp ilyen kell nekem, persze, hogy azonnal elkértem a receptet.
Kókuszos hárommiatyánk süti
Hozzávalók:
3 pohár kefír
3 pohár liszt
3 pohár cukor
2 pohár kókuszreszelék
1 pohár étolaj
3 tojás
3 evőkanál natúr kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 kisüveg pikáns ízű savanykás lekvár
A kefíres pohár a mérce - én 150 grammos Danon kefírt használtam.
Kezdhetjük azzal, hogy a sütőt bekapcsoljuk és előmelegítjük 180 fokra, mert míg bemelegszik, összeállíthatjuk a tésztát. Nincs más dolgunk, mint minden hozzávalót összekeverni. Először a cukrot a tojásokkal kikevertem, majd úgy adtam hozzá a kefírt, kókuszreszeléket, olajat, végül több részletben a kakaóporral és a szódabikarbónával elvegyített lisztet. (Közben persze mondjuk a miatyánkot, de szépen, értelmesen, nem ám ledaráljuk, mert úgy nincs sok értelme! :)
Sütőpapírral kibélelt 20x30-as tepsibe töltöttem a masszát, de nem mindet, mert soknak találtam bele, ezért hagytam ki, amit szilikon muffinsütőbe kanalaztam (ez is lett 6 darab), ezt a tepsi után sütöttem meg.
A recept szerint 30-35 percig sütjük, de az én sütőm másként működik, én 50 percig sütöttem alsó-felső lángon, és tűpróbát végeztem, mielőtt kivettem volna.
Mikor megsűlt, hagytam kicsit hűlni, majd a tepsiben  tetejére kentem a lekvárt - házi, cukor nélkül készült savanykás  sárarépa-sütőtök-birsalma lekvárt egy félliteres üveggel. Erre reszelt kókuszt hintettem, és szeletelésig a tepsiben hagytam.


Tepsiben hűlt ki



Szeletelve
Többen is ettünk belőle, és mindenki megdícsérte.   Én kicsit édesnek találtam, pedig cukrot csak két és fél pohárral tettem bele. (Mostanában mindent túl édesnek érzek.) A  muffinformában    sültek is jók lettek. Itt is megköszönöm Sárinak a receptet!                   




Muffinok

2013. október 1., kedd

Bloggertalálkozó - 2013. szeptember 29.

Tortafüggő Marisz, Sass Era, Sherpa, Dina, Pici Juci, Pixi

Kalocsai Edina és Janka  szervezte a találkozót. (Az előzőnek is ők voltak a szervezői.) Ahogy lenni szokott, előszőr sok jelentkező volt, aztán ez is, az is lemorzsolódott, végül alig néhányan maradtunk.
Nagykovácsiban gyűltünk össze heten: az Életinfo,  Sherpa konyhája,  Dina világa,  Picijuci cukrászdája, Jépatojta van,  Csak, mert szeretem..., és én, a Tortafüggő Marisz blog írója. A felsorolt blogok némelyike vegyes, tehát ételek is vannak rajtuk, mások csak süteményekkel, tortákkal foglalkoznak. Csak a linkre kell kattintani, hogy kiderüljön, melyik mit tartalmaz. Érdemes!
Talán a kezdő képen is látszik valami a csodálatos környezetből, ahol Janka jóvoltából helyet kaptunk a találkozóhoz. Egy rendezvényházban voltunk, a fotó ennek a parkjában készült.
A résztvevők közül néhányan már ismerték egymást, akik nem, azok gyanúsan nézegetve  próbálták kitalálni, ki kicsoda lehet?
- Nahát, azt hittem, Te alacsonyabb vagy...!  
Jé, levágattad a hajad, hiszen a képen hosszú a  frizurád!
- Te nem szőke vagy? (A kérdés kizárólag a hajszínre vonatkozott, mert egyéb vonatkozásban nem volt köztünk szőke.)
Valahogy így indult az ismerkedés.  
Aztán lázas pakolás kezdődött, hiszen ez amolyan valós blogkóstoló is volt. 
A teraszon egy asztalra kirakta mindenki amit hozott, hogy mielőtt elkezjük a kóstolást, lefotózzuk a kínálatot.
Gyűlnek a finomságok meg a fotózók
Torta is van

Dina szmájli sütijei
A húsos rétest Erika sütötte
Pixi kekszei és muffinjai
Janka padlizsánkrémje

Picijuci csokikenyere vörösboros szilvaöntettel

                                                                     
Szilvabőr tőlem

Sherpa mesés háromszögei
Mangalicaszalámi, almaital és szilvapálinka....
Nem is sorolom fel egyesével az egész kínálatot. Volt bőségesen sós is, édes is, ital is. A vendéglátó Janka is kínált még üdítő italokat, ásványvizet és habos kávét. Szóval dőzsöltünk.
Én például a 4-5 szelet padlizsánkrémes kenyér után az összes édes süteményt végigkóstoltam. (Nagyon finom volt minden, vállveregetés jár az összes bloggerinának!) Ami véletlenül kimaradt, abból vittem haza. Mert ennyi mindent nem bírtunk megenni, így aztán a maradékot szétosztottuk. Janka hagymás pogácsáit másnap akartam megkóstolni, de addigra már valamelyik családtagom megelőzött. Sebaj, majd egyszer én is megsütöm.
A diópálikát pedig ahogy vittem,  úgy hazahoztam. Aki nem vezetett, az se ivott, akár antialkoholista összejövetel is lehetett volna.
Nagyon kellemesen elbeszélgettünk.
Hogy miről?
A családról, gyerekekről, állatokról - Janka macskái az ételek látványától sem voltak tolakodóak, erről mindenkinek eszébe jutott a saját háziállata, - növényekről - a park egynyári, évelő és dézsás trópusi növényei újabb témát adtak, -  és természetesen miről még?
Sütésről, főzésről, tortadíszítésről...
Az idő pedig úgy elrohant, hogy észre se vettük, és már bealkonyodott.
Búcsúzni már gyorsan kellett, és mivel utolsónak érkeztem, utolsónak is távoztam (a fiam kicsit sokára ért ki értem).
Mindannyian jól éreztük magunkat. És bár minden résztvevő blogját ismertem már, nagyon örülök, hogy ezentúl embert is tudok a bloghoz társdítani.
Edinát köszönet illeti a szervezkedésért, Jankának pedig külön köszönet jár, hogy biztosította a helyet!
És lesz következő is!
Hogy mért van szükség az ilyen találkozókra?
Azért, hogy ha már az internet, a blog jóvoltából egymáshoz sodródtunk, időnként üljünk le, és testközelből beszélgessünk családról, gyerekekről, sütésről, főzésről, tortadíszítésről...
Néha én is fotóztam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...