Összes oldalmegjelenítés

2013. szeptember 30., hétfő

Mézeskalács torta

Mézeskalács torta
Nagyon zűrös volt a hetem, állandóan úton voltam keresztül-kasul az országban, amikor itthon voltam, akkor pedig a befőzés miatt semmi másra nem jutott időm. Így aztán szombatra alaposan felgyűlt az elmaradt házimunka. De a vasárnapi blogger találkozóra mindenképpen akartam valami sütit vinni, ezért  egyszerű, gyors, könnyen elkészíthető tortát kerestem a "várólistámon".
Citromhab mézeskalács tortájának a receptjét egy az egyben ide másolom:
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához
A tésztához
30 dkg liszt
7,5 dkg porcukor
10 dkg olvasztott méz
1 tojássárgája
12,5 dkg vaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
½ kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

A krémhez
3 dl tej
3 evőkanál liszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 kávéskanál vaníliakivonat

A díszítéshez
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő


Összevegyítettem  szárazon a lisztet, porcukrot, szódabikarbónát. Én nem kész mézeskalács keveréket hasaználok, hanem 1- 1 csapott mokkáskanál őrölt kakdamomot, fahéjat és gyömbért kevertem bele.
Mivel a receptből nem derült ki, hogy a vajat hidegen vagy olvasztva adjuk-e hozzá, én úgy döntöttem, hogy összemelegítem a mézzel. Ebbe az elegybe kevertem a tojássárgáját, majd a lisztes keveréket. Fakanállal gyors mozdulatokkal összedolgoztam a tésztát és fóliába csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tettem.
Reggel 5 egyenlő részre vágtam a tésztát, egyenként jól átgyúrtam, majd tepsi méretű sütőpapíron  vékonyra kinyújtottam. Közben szükség szerint beliszteztem. Mivel nehéz szabályos kört nyújtani, ezért egy tányért vágtam körbe, hogy szép szabályos körlapok legyenek. Ami esedék itt keletkezet, abból összehoztam még egy körlapot, így nekem 6 lapom lett, az átmérőjük 20 centi,így kicsit nagyobb, de laposabb lett a tortám. A sütőpapírral együtt áthúztam a tepsi hátuljára, és 180 fokra előmelegített sütőben az elsőt 15 perc alatt, a többit 10 perc alatt megsütöttem.

A krémet fél liter tejből 5 evőkanál cukorral, 5 evőkanál liszttel, kis vaníliával felfőztem, s miután kihűlt, kanalanként hozzáadagoltam 20 deka szobahőmérsékletű vajhoz, és géppel jól felhabosítottam.
A már hideg lapokból ötöt megkentem a krémmel. A torta oldalát is körbekentem, mert hézagok voltak a lapok között. Mandulaforgácsot raktam rá. Hűtőbe tettem, és ezután készítettem el a mázat a 6. lapra, ami a legfelső lesz a tortán.

Egy törpetyúk tojásának a fehérjét elkezdtem felverni, majd kis idő után a félkemény habhoz apránként hozzáadagoltam a keményítővel elkevert porcukrot. Mivel kevesebb a tojásfehérje, én csak 15 deka porcukrot mértem ki, de ez sem kellett mind. Mikor már nehezen folyt le a habverőről, felét kis tálkába kotortam és hűtőbe tettem, a maradékhoz egy evőkanál vizet hozzádolgoztam és ezt a 6. mézeslapra öntöttem. Kb. két óra múlva úgy láttam, megszáradt, és ráhelyeztem a tortára.
A készítés fázisai
A félretett mázhoz kis kakaóport kevertem, kellett hozzá kis porcukor is, aztán habzsákba töltöttem, és írókázni akartam a torta tetejét, de mielőtt elkezdtem volna, kaptam egy telefont, és azonnal el kellett mennem otthonról. Tehát mindent a hűtőbe tettem, és két óra múlva mikor kivettem, meglepődve láttam, hogy folyik a torta tetején a terülőmáz. A nylonzacskóban betett anyaggal se lehetett rendesen írókázni.
Én eddig az írókázást készen vett dekortollal csináltam, vagy fondant-vaj 1:1 arányú keverékét használtam, esetleg olvasztott csokit. 
Annyi dekormázam még volt, ami a feliratra elég volt. Utána a zacskóból csak alaktalan krikszkrakszokat sikerült mintáznom. Annyira furcsán viselkedett ez az anyag, azt hiszem, kár volt mintázni vele, üresen hagyva jobb lett volna a torta.
A torta teteje
Rájöttem, hogy ez a máz nem bírja a hűtést. Ezért nem is a hűtőbe tettem, hanem a hűvös pincébe vittem le. Azóta már utánaolvastam Mohánál, mi lehetett a probléma. Valószínűleg nem száradt meg a terülőmáz rendesen, mielőtt hűtőbe tettem. Hát a közmondás szerint is, a buta a maga kárán tanul....
De most legalább megjegyeztem!
Felirat hozzáadása
Merész dolog volt tőlem profi tortás hölgyeknek elvinni ezt a tortát, de elvittem, és a lányok finomnak mondták. Én kicsit édesnek találtam. A krémet  más arányokkal csináltam, mint az eredeti receptben van, ebbe kevesebb cukor kellett volna.
Köszönöm a receptet Citromhabnak!
A találkozó minden résztvevője hozott valami finomságot, de erről majd külön bejegyzésben számolok be.

2013. szeptember 26., csütörtök

Sós keksz

Sós keksz

Sós keksz:
23 deka simaliszt
8 deka vaj
1 egész tojás
2 evőkanál savanyú tejföl
1 kávéskanál ecet
csipet só
fél cs. sütőpor
Lisztbe belekeverjük a sótz, elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól kigyúrjuk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kekszformával kiszaggatjuk, tejjel lekenjük a tetejét, tepsire rakjuk és megsütjük.
A recept Innen van, köszönöm!
Én ezt is átvariáltam kicsit.
Simaliszt helyett diabetikus lisztet használtam, ecet helyett frissen facsart citrom levét, szaggatás helyett pedig késsel négyzeteket vágtam, melyeket tejföllel megkenve megszórtam reszelt sajttal.
Sütés előtt
Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon fél óra alatt sültek meg.

Frissen nagyon finom volt, hogy később milyen lett volna, nem derült ki, mert mind elfogyott. Még ez is vasárnap készült. Délelőtt ebédfőzés közben gondoltam el, hogy valami sós sütemény is kellene, s a google segített ennek az egyszerű, gyors receptnek a megtalálásában.
Tényleg jó dolog az internet...

2013. szeptember 23., hétfő

Diabetikus Duna hullám szelet

Diabetikus Duna hullám szelet
Dina a háziasszonya az esedékes  Blogkóstolónak, amely immár a 11.
Most Lujza lett a párom a Timi a konyhában blogról. Nem ismertem eddig ezt a blogot, tehát volt bőven tanulmányozni valóm. Vegyes blog, ahol a babos marharagu, vagy  a cajun csirke is megtalálható a különféle kelttészták, édes és sós sütemények társaságában.
Persze, hogy a tortákkal, süteményekkel kezdtem a szemlélődést, és nem is kellett sokáig keresgélnem, mert mihelyt rátaláltam a Duna hullám szelet-re, tudtam, hogy ő kell nekem! Itt lakom a Duna mellett születésemtől fogva, de még nem ettem és nem sütöttem ilyen sütit.
Bemásolom Lujza  receptjét:
Tészta hozzávalói:

250gr vaj
200gr cukor
6db tojás
350gr liszt
1 tasak sütőpor
1 csipet só
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
½ kg magozott meggy (befőtt is jó), vagy sárgabarack (friss vagy lecsepegtetett konzerv)

A puha vajat kikeverjük a cukorral és a tojásokkal, majd beledolgozzuk a sütőport, a csipet sót és a lisztet. A tészta felét vajjal kikent, és kilisztezett tepsibe simítjuk. Ez nem egy egyszerű feladat, mert elég sűrű a tésztánk. A másik felébe belekeverjük a kakaóport. Ha nagyon sűrűnek érezzük a kakaós tésztát, lazíthatjuk egy pár evőkanál tejjel vagy joghurttal. A kakaós tésztát a fehér tészta tetejére simítjuk, majd sűrűn kirakjuk a magozott meggyel.175 fokos sütőben 30 percig sütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. A tésztát hagyjuk kihűlni.

Krém:
1 tasak vaníliás puding
1 tasak vaníliáscukor
½ liter tej
200gr vaj
50gr cukor

A pudingot a cukrokkal és a tejjel a szokásos módon megfőzzük és kihűtjük, majd kikeverjük a puha vajjal. A krémet a kihűlt tésztára kenjük.

Csokoládé máz:

200gr étcsokoládét megolvasztunk (vagy fele-fele ét- és tejcsokit, ki hogyan szereti jobban) és 2 evőkanál olajjal simára kikeverjük. Egyenletesen a sütemény tetejére simítjuk, majd villával hullámos mintát rajzolunk rá.
Amikor a csoki megszilárdult a tetején, érdemes forró késsel szeletelni, hogy a csokit ne törjük össze. 

Vasárnap cukorbeteg vendégeket vártunk, ezért én diabetikus formában készítettem el.
Xilittel, diabetikus liszttel, gluténmentes pudingporral és sütőporral, xilittel elrakott házi meggybefőttel, házi vanília kivonattal a leírás szerint készítettem.

Elfelejtettem diabetikus csokit venni a tetejére bevonatnak, ezért én készítettem a mázat Ágnes receptje alapján.

Hideg csokimáz: 
20 deka porcukor  -  nálam xilitpor
4 evőkanál natúr kakaópor
5 deka Ráma margarin (lágy állagú, de nem folyós)
4 evőkanál forró víz
Ágnes szerint csak össze kell keverni a hozzávalókat egynemű, krémes állagú mázzá, és felkenve a süteményre 1 óra alatt megszilárdul és máris szeletelhető.
Én úgy készítettem, hogy a xilitet összedaráltam a kakaóporral, ehhez kevertem először a forró vizet, majd a lágy margarint. Kézzel, fakanállal kevertem. Rásímítottam a vaníliás krémre, és villával hullámokat húztam rá.
Tényleg jó lett ez a máz állagra is, ízre is. Köszönöm Ágnesnek a receptet!
A sütemény mutatós lett, bár Lujzáéhoz, és  más oldalakon talált Duna hullám sütikhez hasonlítva az enyémnek laposabb a tésztája.  Ennek a lisztkeveréknek a színe is kicsit szürkés volt, az állaga tömény, tapadós. Nehezen ment át a szitán (én mindenféle lisztet átszitálok felhasználás előtt), a végén pedig sok rostanyag a szitában maradt.
Kóstolás után is azt állapítottuk meg, hogy bár nagyon finom, a tésztája nem az igazi. Gondolkodom, hogy talán kisebb tepsibe kellett volna tennem, Lujza nem tér ki a tepsi méretére, és én a nagy gáztepsimben sütöttem. Vagy talán kifelejtettem belőle a sütőport?
Lehet, hogy a legközelebbi sütésnél jövök rá, mi lehettett a bibi, mert hogy ilyen még lesz, az biztos.
És a barackos változatát is ki fogom próbálni.
Köszönöm Lujzának a receptet! Jó dolog ez a blogkóstolás! :)
Nálunk Meszesnél épp így hullámzik a Duna!  :)

2013. szeptember 22., vasárnap

Narancsos édesburgonyás sütemény diabetikusan

Narancsos édesburgonyás sütemény
Linyah őszi sütiajánlatai közt tetszett meg a Narancsos sütőtöktorta.
Persze éppen nincs itthon sütőtök - 20 deka sütőtökért nem megyek fel a városba. De a minap vettem édesburgonyát (batátát), az ízre úgyis nagyon hasonlít a sütőtökre, tehát azzal készült. És mivel ez is a vasárnapi menű része lesz, amikor cukorbeteg ebédvendégeink  lesznek, hát átírtam diabetikus változatra.
A 8. blogkóstolóra Hortobágyi Anna, a Kakukkfű blog írója is néhány alapanyag cseréjével remek diabetikus túrós süteményt kreált egyik receptemből. Nála ismertem meg a diabetikus lisztet is, tehát már bevásárláskor eszerint válogattam össze az alapanyagokat.
Reform boltból xilit,diabetikus liszt,gluténmentes puding és sütőpor
Tehát én sütőtök helyett édesburgonyát (batátát), cukor helyett xilitet használtam, a pudingpor és a sütőpor pedig gluténmentes. (A pudingpor másik süteménybe kellett.)
A narancsos édesburgonya sütim:
Hozzávalók:
1 narancs
20 deka édesburgonya
4 tojás
5 evőkanál xilit
5 evőkanál diabetikus liszt
1 kiskanál sütőpor
Az édesburgonyát meghámoztam, apró kockákra vágtam. Egy nagyobb  narancs levét kifacsartam és ebben megfőztem az édesburgonyát. Botmixerrel még összetörtem, és hagytam teljesen kihűlni.
A tojásfehérjéket 2 evőkanl xilittel kemény habbá vertem. A tojássárgákat 3 evőkanál xilittel jó habosra kevertem, majd beleszitáltam a sütőporral összekevert lisztet úgy, hogy közben felváltva  a már hideg édesburgonyás masszát is hozzáadtam. Végül a tojáshabot óvatosan hozzákevertem és sütőpapírral bélelt 20x30-as tepsibe öntöttem. A tetejére dobáltam 30-40 szem aszalt vörösáfonyát, melyet mosás, leszárítás után lisztbe forgattam, hogy ne üljön le a sütemény aljára. A 180 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon tűpróbáig (40 perc) sütöttem. A  tepsiben hűlt  ki.
Felszeletelve
Nagyon finom, könnyű, puha , jóízű sütemény. Immunerősítő vidám színe arra sarkall, hogy borongós őszi-téli időszakban gyakran kerüljön asztalra.
Remélem, a vendégeknek is ízleni fog! :)

2013. szeptember 20., péntek

Moszkauer - Moszkvai teasütemény


Moszkauer-moszkvai teasütemény 
Egész héten teljes gőzzel befőztem, így semmi sütés nem volt vasárnap óta. Már elvonási tüneteim voltak a sütést illetően, meg hát kifogytunk a nasiból is. Így a lecsó meg a birsbefőtt között gyorsan összehoztam egy régóta várólistás teasüteményt, a moszkauert.
Hozzávalók:
7 deka kristálycukor
1 evőkanál méz
10 deka vaj
200 ml habtejszín
20 deka őrölt dió
5 deka liszt
1 narancs reszelt héja
1 tábla bevonócsoki
A cukrot, mézet, vajat és a tejszínt óvatosan összefőzzük. A masszát lehűtjük és belekeverjük a lisztet, diót, narancshéjat. Miután kihűl, kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra diónyi halmokat rakunk, melyeket a kanál hátuljával korongokká lapogatunk. Kb. 170-180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük  Sütőfüggő! Figyelni kell, mert gyorsan megég!
Amikor teljesen kihűltek, olvasztott csokival megkenjük a talpukat. Dobozban tárolva sokáig eláll.
Nekem ebből a mennyiségből két gáztepsivel,  összesen 40 darab lett.
A receptet Innen hoztam, köszönöm!
Sütés előtt a tepsiben
Miután kisültek, olvasztott csokival kentem be a talpukat
Száradnak a sütik
Na, lehet enni! Nagyon finomak!

2013. szeptember 14., szombat

Süni torta Dorkának

Süni torta

Dorka unokám névnapjára készítettem ezt a süni tortát. Dorka kedvence a csokitorta, és minden ünnepre nyuszi formájú tortát kér, és ne legyen burkolt, mert ő azt nem szereti, és , és és....
Nagyon határozott kislány, mindig tudja, mit akar.
De mivel állandóan nem lehet nyuszitorta, bízom benne, hogy ha meglátja, ennek is örül majd. Csokisnak csokis.
Több blogban tanulmányoztam a süni formájú tortákat, végül Évi konyhájából választottam a formázást.
Piskóta hozzávalói:
5 db tojás
5 evőkanál víz
10 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
2 kávéskanál sütőpor
A tojásfehérjéket a vízzel együtt kemény habbá vertem, majd hozzáadtam a tojássárgákat, a cukrot és a sütőporral elkevert lisztet. A masszát nagyméretű gáztepsibe öntöttem , majd 160 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon tűpróbáig sütöttem(nálam közel 1 órát sült.
A krém Kiskukta dobos torta krémje
Hozzávalók:
4 tojás
200 g cukor (tehetünk hozzá vaníliát is, de nélküle is nagyon jó)
2 ek kakaó
100 g étcsoki
rum ízlés szerint
200 g vaj (nem margarin)
Teljesen úgy csináltam ahogy Kiskukta leírja és  bemutatja fázisfotókon, érdemes nála megtekinteni.
Rum helyett 2 evőkanál rumaromát tettem.
A kisült piskótából két süniformát vágtam
A kihűlt piskótára kartonpapírból kivágott süni formát tettem és körülvágtam. Kettő jött ki belőle, ezeket lapjában még ketté vágtam, és mindet krémmel megkenve négy lap került egymásra. A piskótalap sarkait levágtam és krémmel megkenve kialakítottam belőle a süni hátát. A maradék krémmel körbekentem és hűtőbe tettem, amíg a süni tüskéit elkészítettem.
Ehhez felolvasztottam 50 gram jó minőségű étcsokit, és mandulaforgácsokat egyenként belemártogattam, majd sütőpapíron hűtőb tettem, amíg megdermedtek. Ezzel elszórakoztam egy ideig, hiszen több mint kétszáz csokis  mandulaforgács adta a süni tüskézetét. 

Maradék fondant kinyújtottam és felhelyeztem a tortára arcrésznek. Szintén maradékokból szemeket, orrot és szájat formáztam az állatkának. A tüskéket egyenként helyeztem fel a tortára.




Szerettem csinálni ezt a tortát. Nem tökéletes, de nekem tetszik És garantáltan finom - nyalakodtam készítés közben. Köszönöm Évának és Kiskuktának a "közreműködésüket"!
Majd teszek fel szelet fotót is ha megvágjuk. Beszámolok a fogadtatásról, kissé megkésve holnap lezs az ünnepi ebéd.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Megvolt az ünnepség. Dorka nagyon örült a tortának. Lelkendezett, mikor meglátta, egy darabig csak gyönyörködött benne. Elnevezte Tüsinek.
Dorka és Tüsi

Aztán amikor Tüsi a torták sorsára jutott, nagyon-nagyon finomnak találta. És mindenki más is.
Egy szelet torta

2013. szeptember 11., szerda

Habcsók a SAD 18. fordulójára


Diós habcsók
Falusi konyha, népi ízek - a SAD 18. fordulójának a témája, melyet Ildikó gondolt ki, mint a mostani játék háziasszonya.  "Falusi, vidéki, népies, vagy éppen Magyarország különböző tájegységeire jellemző" recepteket vár, amely nem cukrászda szagú.
Jól feladta a leckét, mert én már minden ilyen jellegű süteményemet, kalácsomat posztoltam.
Vidéki, népies, falusi.......
Megvan!
Falusi lány voltam, és az 50-es, 60-as években gyerekeskedtem.  Akkoriban nem dúskáltunk annyira  a süteményekben, tortákban, mint manapság. Többnyire kalácsokat ettünk különböző  sós és édes töltelékekkel.  Ha sütemény, akkor piskóta, esetleg diós piskóta, ha lekvárral is meg volt kenve,  már tortának számított.
De volt egy "sütemény" a falusi konyhákban is, ami nélkül karácsony, disznóvágás, lakodalom nem múlhatott el, ez pedig a habcsók.
Több szempontból is előnyös volt habcsókot sütni. Először is faluhelyen  minden háznál "termett" tojás, és még az is előnye a habcsóknak, hogy csak a fehérje kellett belőle, a sárgája hasznosabb dolgokba kerülhetett - például a töltöttkáposzta töltelékébe. Kevés hozzávalóból megvolt, hiszen cukor is, meg ecet volt minden rendes háztartásban.  Aztán nem túl munkaigényes még akkor sem, ha akkoriban kézzel kellett felverni a tojáshabot. Minden háznál voltak nagymamák, vagy gyerekek - főleg a lányok jöhettek e szempontból szóba. A sütése is egyszerű volt, a sparhert  sütőjében is megsült, ha éppen nem akartak begyújtani a kemencébe.
Nos a felsorolt előnyei ellenére én nem szerettem a habcsókot. Főleg, hogy a belseje folyós volt.
Így aztán nem is sütöttem. Egyszer ugyan (talán 40 éve is van) volt egy próbálkozásom, de hamvába halt, teljesen szétfolyt, illetve összefolytak a tepsiben teljesen egybefüggővé, így ki kellett dobni.
Ezért a mostani habcsókomat nyugodtan tekinthetem premiernek.
Csak az arányok miatt olvastam el egy-két rceptet,amúgy ismertem a habcsók készítésének módját, de a cukor mennyisége igen változó, és mivel nem akartam édesre így csináltam:
Hozzávalók:
2 tojásfehérje
10 deka porcukor
1 teáskanál citromlé
20 db negyed dióbél
A tojásfehérjékből kemény habot vertem a porcukorral. A porcukrot több részletben adtam hozzá, és a habverés géppel legalább 8 percig tartott. A vége felé tettem bele a citromlét (a nagymamám ecetet szokott). 
Sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanállal szaggatam őket egymástól 2-3 centi távolságra.  Egy nagy gáztepsibe 20 darab habcsókom lett a két tojásfehérjéböl. Mindegyik tetejébe negyed gerezd dióbelet nyomtam és 180 fokosra előmelegített sütőbe tettem.


Felirat hozzáadása

Tíz perc múlva csökkentettem a hőmérsékletet 80 fokosra, és negyven percig ezen a hőmérsékleten "száradtak", a vége felé néhány percre alsó lángra téve. Az én sütőm az utolsókat rúgja, tehát beírásom ezen része ne legyen irányadó senkinek se. Nyilván mindenki ismeri a saját sütőjét.  Már nagyon ki kellene cserélni a tűzhelyemet, elkezdtem tanulmányozni a legújabb gáztűzhelyek  műszaki paramétereit és árait. azt még nem tudtam eldönteni, hogy a sütője elektromos, légkeveréses legyen-e? Persze van időm a döntésre, még az se biztos, hogy a karácsonyfa alatt ott lesz (képletesen) az új tűzhely.
Sütés után süteménylapáttal alányúlva egyenként választottam le őket a sütőpapírról.
Kis hűtés  és máris közprédára lehetett bocsátani.
Habcsók dióval
Persze előbb én megkóstoltam. Szerencsére ennek nem volt folyós a közepe, inkább omlósnak, ropogósnak mondanám. Ahhoz képest, hogy nem szeretem, négyet-ötöt egyszuszra bevágtam belőle.
A férjem is, és térülés-fordulás után máris üres volt a tányér. 
A férjemből is gyerekkori emlékeket hozott elő. Ő úgy emlékezett, hogy a régi falusi lakodalmakban roskadoztak az asztalok a sokféle habcsók alatt. A roskadozás persze jelképes, hisz a habcsóknak alig van súlya. Elmerengtünk rajta, ahogy szülike (a nagymama) kitámasztotta a kemenceajtót, mert a habcsóknak nem kellett a nagy meleg.
Összefoglalva - köszönjük Ildikónak a jó témaválasztást. És lehet, hogy ezután gyakrabban lesz nálunk habcsók. (Sajnos, a villanyfénynél készült fotók elég gyenge minőségűek).
Tessék fogyasztani!
És persze nagyon sokféle habcsókot lehet készíteni, színeseket, magvakkal vagy aszalt gyümölcsökkel ízesítetteket, stb.  Én most egy retro változatot írtam le.

2013. szeptember 10., kedd

Almaecet és nyeremény

Házi almaecet
Máskor is készítettem már almaecetet(posztoltam is), hiszen rendszeresen használom, étkezési és egészségügyi célokra egyaránt. Főleg egészségügyi célokra, mert rengeteg hasznos tulajdonsága mellett az izületeimre van nagyon jó hatással. Nemcsak belsőleg alkalmazom, de rendszeresen almaecetes vízben áztatom a lábaimat.
Többféle elkészítési módját ismerem. Most így csináltam.
2 kiló alma
2 liter víz
20 deka cukor

A vizet a cukorral felforraltam és hagytam hűlni. Addig az almákat megmostam és kicsit összevágtam. Mehet bele a héja, az almacsutka, sőt, kicsit rohadt rész is, ha nem penészes. Ötliteres dunsztosüvegbe raktam az almákat, ráöntöttem a még meleg cukros vizet. Gézbe becsomagoltam egy szeletke kenyeret (mint a kovászos uborkánál) és rátettem a tetejére, majd vászon anyaggal lekötöttem, hogy azért szellőzzön is, de a rovarok ne férjenek hozzá, és az udvar félárnyékos részén töltött tíz napot. A kenyeret a második napon, mikor már beindult az erjedés, kivettem az üvegből.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Letelt a 10 nap, leszűrtem, a kapott levet megmértem, és minden liter léhez 10 deka cukrot adtam, majd ismét lekötöttem és négy hétig állni hagytam. Ekkor már erős ecetszaga volt, ezért levittem a pincébe.
Néhány nap után elkezdett forrni, a tetején hártya képződött, ezt hívják ecetágynak.

A baloldali képen az erjedés beindulása utáni zavaros folymat látszik. A jobboldali képen a darabos almától már leszűrt, de még mindig zavaros lé.                    
Az ecetágy és a leszűrt almacet
Ez az ecet világosabb lett, mint a mézzel készült. A színét befolyásolja az alma, illetve a méz színe is.
Nagyon kellemes íze van, nem olyan mint a boltié, sokkal jobb, "tisztább", hisz nem tartalmaz semmilyen vegyszert. Mivel nálam az alma se volt permetezve, ez garantáltan bio.
A levett ecetágyat ismét üvegbe téve, friss gyümölcsöt rámetélve, cukorral és vízzel felöntve készülhet az utánpótlás.
Az almaecetről az alábbi linkeken bővebben tájékozódhat, akit érdekel a téma:
http://termeszetbaratikor.network.hu/blog/termeszet-barati-kor-blogja/almaecet-keszitese-hazilag
http://www.befottkompotsavanyusag.com/almaecet-hazilag-keszitve.html#more-1455

Az ecetágyat beletéve készül a következő adag almaecet

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Hozom egy adósságom.  Sándor Andrea blogjátékán a Receptnapló blog egyéves születésnapi sorsolásán nyertem a képen látható konyhai eszközöket. Andi egy kedves levelet is mellékelt. Már egy hete átadta a postás, most köszönöm meg Andinak itt  is a nyereményt, és hogy ilyen sietve postázta.
Nyereményem

2013. szeptember 8., vasárnap

Cukkinis sütemény cukorbetegnek

     
Cukkinis sütemény cukorbetegnek

Az édes-savanyú kínai szósz készítésekor maradt fél gyenge cukkinim, ezzel gondoltam sütit sütni. De olyan recept kellett, amihez minden van itthon. Amikor megtaláltam, még ezt is átalakítottam cukorbetegek részére.
Az Itt talált recept hozzávalóit  idemásolom:
3 egész tojás
2,5 dl olaj
27 dkg cukor
1-1 kiskanál vaníliás cukor
fahéj
1-1 kiskanál őrölt szegfűbors
szódabikarbóna
5 dkg darált dió vagy kókuszreszelék
38 dkg liszt
1 csomag sütőpor

40 dkg cukkini
Én cukor helyett xilitet használtam, a vaníliás cukrot kihagytam, valamint az őrölt szegfűborsot is. Dióm nem volt törve, de kimértem 5 deka kókuszreszeléket, a liszt mennyiségének pedig a fele gesztenyeliszt volt, a másik fele simaliszt. A zsenge cukkinit vékonyan meghámoztam és almareszelőn lereszeltem a nagyon gyenge magvait is. A kétféle lisztet jól elvegyítettem egymással, belekevertem a sót, sütőport, őrölt fahéjat, kókuszreszeléket. A tojásokat a xilittel kihabosítottam, majd több részletben kevertem hozzá az olajat (napraforgó olajat). Aztán a kettőt egybeöntöttem, utoljára pedig a reszelt cukkinit is beledolgoztam.
Kikent, lisztezett tepsibe öntöttem a masszát(tepsiméret 20x30-as), és 160 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 50 percig sütöttem. Szép magasra feljött.  Langyosan szeleteltem.
Nekem egy kicsit édesnek tetszett, talán mert a gesztenyeliszt enyhén édeskés. Morzsalékonyabb volt mint egy piskóta, de ezektől eltekintve gyenge, finom volt. Leteszteltem, mielőtt másnak adtam.
Megkóstoltattam a férjemmel, meg egy szomszédasszonyommal is, mindketten arra tippeltek, hogy almával készült, attól ilyen "szaftos" állagú. 
Egy idős cukorbeteg rokonomhoz mentem látogatóba, aki a felesége halála óta (5 éve) csak néha jut házi diabetikus süteményhez, amikor (nagyobb ünnepek alkalmával) az unokája süt neki. Meg időnként én szoktam vinni. Mindig nagyon örül a látogatásomnak, meg a süteménynek, most is. Nem firtatta az összetevőit, de nagyon dícsérte.
A cukkini semleges ízű, másoknál már láttam, milyen sokféleképpen felhasználható, ezek után bátran használom süteményekbe i.

2013. szeptember 6., péntek

Szilvabőr, gyümölcsbőr


Szilvabőr

Nagy divat mostanság gyümölcsbőrt készíteni. Mivel szeretek új dolgokat kipróbálni, nem maradhattam ki ebből se. Most szilvával készítettem el.
Hozzávalók (2 nagyméretű tepsihez):
80 deka szilva (magozás utáni tiszta súly)
fél pohár méz vagy barna cukor
csipet fahéj

A megmosott, kimagozott szilvát lábosba tettem, rászórtam fél pohárnyi barna nádcukrot, 1 teáskanálynyi cimetet, mindent összekevertem és alágyújtottam. Forrás után takarékra vettem a lángot, és fél óra alatt "szottyosra" főztem a szilvát. Majd botmixerrel pürésítettem, és ezt a pürét kétfelé osztva sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsikben kiterítettem.
Tepsiben kiterítv a szilvapüré
Ezután 60 fokosra előmelegített sütőbe tettem egymás alá mindkét tepsit, és 6 órán keresztül szárítottam.
A sütő ajtaját egy fakanál nyelével kitámasztottam, hogy a gőz könnyebben tudjon távozni.
Teljesen Illéskrisz tanácsai szerint csnáltam mindent, akitől a receptet hoztam. Bár Édeskonyhánál is megcsodáltam, hagytam kommentet is. mindkét bloggerinának köszönöm a receptet!
Amikor jónak gondoltam lezártam a sütőt és benne hagytam kihűlni az elkészült rágcsálnivalókat.
Fázisok a készítésről
Miután kihűltek, óvatosan eltávolítottam sütőpapírt, ollóval csíkokra vágtam és lazán összekötöttem.
Persze az esedéket elcsemegéztem, és nagyon finomnak találom.
Remélem, az unokáim majd örülnek neki! :)

Ja, és úgy tudom másféle gyümölcsből is készíthető. Tavasszal több blogon láttam eperbőrt, főleg a paleosoknál. Akkor túl macerásnak gondoltam, de mostmár tudom, hogy nem az, biztos megpróbálom én is más gyümölcsből is.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Mivel nagyon bevált a családnak a szilvabőr, több alkalommal készítettem már.
Kipróbáltam birsalmából is, az is nagyon finom lett. A jövőben szándékom van, hogy többféle gyümölcsből is kipróbáljam. Birsalmából ugyanezzel a módszerrel készítettem.
Birsalmabőr
Azt hallottam, hogy dunsztos üvegbe téve légmentesen lezárva hónapokig eltartható. Kipróbálom és majd beszámolok róla.

2013. szeptember 3., kedd

Almás papucs - Csaroh (Charoh)

Almás papucs - Csaroh (Charoh)
Máginál láttam meg a hajtogatás nélküli "leveles" tészta receptjét hétfőn este. Azonnal tudtam, hogy a keddi napot ezzel fogom kezdeni. Úgyis lett!
Hozzávalók:
250 gramm finomliszt
250 gramm margarin
4 evőkanál hideg víz
1 evőkanál cukor
1 evőkanál 10%-os ecet
csipet só
Elkészítés:
A lisztbe belekevertem a sót meg a cukrot,  hozzámetéltem a hideg margarint és összemorzsoltam. közepébe mélyedést csináltam, ebbe öntöttem a hideg vizet meg az ecetet, és főleg ujjheggyel gyorsan elkevertem, néhány mozdulattal tésztává gyúrtam. Fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem fél órára. Addig elkészítettem a tölteléket.
Almatöltelék:
3 nagy savanykás alma (nálam rétesalma)
1 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál étkezési keményítő
Az almák héját lehámoztam, és apró kockákra vágtam őket. Kis lábosba tettem, rászórtam a cukrot, és fedő alatt lassan pároltam, időnként megkeverve. Mikor már kezdett pépesedni, hozzákevertem az őrölt cimetet, majd az étkezési keményítőt, és levettem a tűzről hűlni.
A tészta formázásához még valamikor tavasszal kinéztem  Vicuskánál  helyes kis papucs alakú sütiket, de hiába írtam ezt be a keresőjébe, nem lett találat. Akkor az orosz internetkeresőbe írtam be, mert emlékeztem, hogy Vicuska eredeti recept hivatkozására kattintva cirill betűket láttam.
Találtam orosz gasztroblogokat, és meglett a keresett "papucs", vagyis a "Charoh", magyarul Csaroh.
A név alapján már meglett Vicuskáé is, de megnéztem Tetianka receptjét is (meg még jónéhányat).
A charoh türkül papucsot jelent, ez egy puha, hegyesorrú nemzeti viselet. A tészta formázása ezt mintázza, és nagyon jól mutat asztalon.
Tehát a hűtőből kivett tésztát kb 3mm vastag körlappá nyújtottam. Nem sikerült pont kerekre, ezért egy fedő mentén körbevágtam. a körlapot nyolcadoltam, és a nyolc háromszög mindegyikén ejtettem két bevágást. hármat kellett volna, de ahhoz nagyon keskenyek voltak a háromszögek. Középre helyeztem a már kihűlt tölteléket, és a tészta két oldalát keresztben ráhajtottam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket és 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon fél óra alatt megsütöttem. Másoknál hamarabb sül, de nekem már régi a sütőm, nem valami jól működik, nyilván ki kell cserélni. A maradék tésztát  összegyúrtam, elnyújtottam, 3 darab még lett belőle.
Néhány fotó a készítésről
Nem igazán jó fotókat tudtam villanyfénynél csinálni, a hivatkozott blogokon szemléletesebb fázisfotókat lehet találni a tésztaformázás menetéről.
Kicsit hűlt és porcukorral megszórva raktam tányérra. Nagyon-nagyon finomra sikerült!
Köszönöm Máginak a gyors "leveles" tészta receptjét, ezt máskor is fogom használni, mert azon kívül, hogy egy-két szóból összedobható, könnyű, ropogós, ugyanakkor puha is.
Vicuskának és Tetiankának is köszönettel tartozom, bár mindkettőjük receptjéből csak csipegettem".

Felirat hozzáadása

Más töltelékkel is készíthető (dióval, lekvárral, stb.), majd ki is fogom próbálni, de legközelebb dupla adagból, m,ert nagyon "eteti" magát.

2013. szeptember 1., vasárnap

Teknős torta zöldcitromos túrókrémmel

Teknős torta zöldcitromos túrókrémmel

Csütörtök este látogatóban voltam ismerősöknél, akik  rákérdeztek, hogy hány évesek is az unokáim?
Te jó ég! Ekkor villant be, hogy Annám pénteken betölti a 11-et, és én majdnem elfelejtetttem!
Ez nem egészen igaz, mert a szüleivel megbeszéltük, hogy az augusztus végén, szeptember elején esedékes születés és névnapokat egyszerre ünnepeljük kb. szeptember közepén.
De én a napján mindenkinek szoktam meglepetés tortával készülni.
Na, akkor most hirtelen mit dobjak össze? Felmértem, milyen -lehetőleg sütés nélküli - tortához való alapanyagok vannak itthon.
Volt 30 deka magam sütötte babapiskóta, citrom, vaj, cukor...valami receptet kell keresni ...
Egyik facebookos ismerősö oldalán láttam egy tortát, amilyet már másutt is több helyen. De recept nem volt hozzá, viszont úgy gondoltam, összehozom én magam, csak a másnapi boltnyitásig kell várnom, mert azért kellett hozzá még néhány dolgot vásárolni.
Reggel 8-kor bevásárlás, 9-kor a torta a hűtőbe került, hogy az ebéd utáni díszítésig ott jól kihűljön.
De nem bírtam ki, hogy fel ne hívjam az unokámat megkérdezni, hogy a délutáni órákban mikor lesz alkalmas a látogatásom?
Azt hittem, a guta megüt, mikor meghallottam, hogy épp indulóban vannak a másik nagyszülőkhöz, ahonnan csak vasárnap délután jönnek haza.
Legalább lesz ideje jól áthűlni - ezzel vígasztaltam magam. Mert ha tudtam volna ezt előre...No, mindegy!
Teknőc torta ahogy én csináltam.
Hozzávalók.

50 deka babapiskóta
2 deci lefőzött zöld tea

Krémhez:
50 deka túró
20 deka porcukor
1 zöldcitrom leve és reszelt héja
12 deka vaj
1 evőkanál tejföl
2 deci víz
50 gramm étkezési keményítő
1 teáskanál vaníliaeszencia

Gyümölcsök:
1 érett mangó
3 banán
4-5 kiwi
1 zöldcitrom
Külsejére vajkrémhez:
10 deka vaj
1 kanál porcukor
fél zöldcitrom leve
Fejnek:
1 zöldcitrom

Először a krémet készítettem el. Wiselady citromkrémjét már többször  használtam, szeretjük.
A két deci vízbe belecsavartam a zöldcitrom levét, belekevertem a keményítőt és a fele porcukrot, majd keményre főztem. Még forrón belekevertem 2 deka vajat és 1 bő kanál tejfölt. Míg kihűlt, a többi vajat meg porcukrot jó habosra kevertem, beletettem a vaníliaeszenciát, és apránként a túrót, közben géppel jó símára eldolgoztam. Utoljára kanalanként a kihűlt keményítős krémet kevertem bele.
Egy kerek porcelántálat kibéleltem folpackkal. A babapiskótákat egyenként a teába mártottam. A magam sütötte piskótákat elég volt 1-1 másodpercre mindkét oldalukat, mert könnyen eláztak. Mikor a boltira került sor, azt 2-2 másodpercre mártottam.
A babapiskótákkal szorosan kiraktam körben a tál alját és oldalát, egy soron megkentem krémmel, megdobáltam apróra vágott mangóval, ismét krém, és így folytattam míg minden elfogyott, a tál pedig megtelt. A felső sorba (ami a torta alja lesz) babapiskóta került, aminek csak az egyik(befelé kerülő) oldalát kell megmártani teába. Én a biztonság kedvéért még ostyából vágtam egy körlapot rá, visszahajtottam a folpackot és így került hűtőbe. Díszítéshez kiborítottam a tálból és átkentem  a kikevert vajkrémmel.
A készítés fázisai
Meghámoztam a kiviket és a banánokat, a banánokból lábakat, farkat vágtam és odaillesztettem a tálcára helyezett tortához, a kivikből pedig vékony szeleteket vágtam és kiraktam vele az egész tortát.


Egy jól megmossott zöldcitromra fél sárga citrom héját rátettem kalapnak, két szem szegfűborsot belenyomtam szemeknek, a szájat pedig pirosarany krémből kentem rá. Átadásig megy a hűtőbe.

A készítés menetét tovább tartott leírni, mint megcsinálni.
Már vasárnap délután van,  és a gyerekek még nem jöttek haza. Bosszús vagyok, mert a banánok meg fognak barnulni. azt hiszem, a jövőben a meglepetéstortáktól inkább eltekintek.
Most pedig közreadom ezt a bejegyzést, és majd esetleg később teszek fel szelet fotókat.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Mikor telefonáltak a gyerekek, hogy hazaértek, máris mentünk a papával köszönteni. Mindenki nagyon lelkendezett a torta láttán, pedig kicsit tartottam tőle, hogy "kislányosnak" fogják tartani.
Gyertyafújás után (gyertyás kép nem is készült) mindjárt megvágtuk és megkóstoltuk. Nagyon kellemes savanykás ízű volt, örülök, hogy sikerem lett vele.
A lányok a lábait is gyorsan megették
Fél szelet a tányéromon
Még ezt a fél szeletet megettem a fotózás után, mert ma időben le kell feküdni a lányoknak a holnapi iskola-óvoda kezdés miatt.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...