Összes oldalmegjelenítés

2013. augusztus 28., szerda

Lezárult a Goldenblog 2013 verseny

Lezárult a Goldenblog 2013 verseny, és közzétették a végeredményt.
Nem tudom, ki nevezte be a blogomat a versenyre, de ha már így alakult, szavazásra kértem ismerőseimet, olvasó közönségemet. Valószínű, hogy többen eleget tettek a kérésemnek, hiszen az Életmód kategória 323 indulója közül az előkelő 65. helyet szereztem meg.
Itt bárki megtekintheti a teljes mezőnyt, én csak egy rám vonatkozó részletét másoltam ki:

60Időtetrisz
61A legjobb magyar éttermek
62Csippantom a retrót
63Kapanyél
64Napi boldogság
65Tortafüggő marisz
66Lexi.hu
67Minelli - minőségi időtöltés nőknek
68Galaktika
69Izraeli konyha
70Gazdagisztán
A néhány itt látható blog nevéből látni lehet, milyen vegyes témájú blogok versenyeztek egymással. Most néhányba közülük beleolvastam, találtam igen érdekes  olvasnivalókat. Szavaztam is minden kategóriában. Nehéz lehetett az összehasonlítás alapú rangsorolás.
Nagyon köszönöm mindenkinek aki az idejéből és energiájából áldozott erre, és szavazott a blogomra. 
Versenytársaimnak pedig gratulálok, akár hányadik helyet is érték el! A részvétel a fontos!

2013. augusztus 26., hétfő

Hagymás kosárkák leveles tésztából

Hagymás kosárkák leveles tésztából

Most gyorsan aakartam valami sósat. Persze, hogy leveles tésztából készítettem!
Kosárkák hozzávalói:
1 csomag félkész leveles tészta (275 grammos)
Töltelékhez:
30 deka vöröshagyma
3 deka olívaolaj
1 deci tejföl
2 kisebb tojás
1 teáskanál liszt
só, őrölt bors, őrölt kömény

5 deka reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, majd az olívaolajon megpároljuk. ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, őrölt köményt hozzáadjuk. Mikor a hagyma langyosra hűlt, hozzákeverjük a lisztet, tejfölt és a tjásokat.
A félkész levele tészta már kinyújtott állapotban van a csomagban, én még kicsit nyújtottam rajta, így  ki tudtam vágni belőle 12 darab 10 cm átmérőjű kört. Ezekkel a tésztakörökkel kibéleltem 12 szilikon muffinformát.
Kibéleltem tésztával a muffinformákat
Belekanalaztam a hagymás tölteléket. Alig lett elég, mivel nem ügyeltem rá, hogy egyformán osszam el. Kettőbe kevesebb töltelék jutott, ezért ezekbe még 1-1 karika füstölt házikolbászt is belecsipkedtem.
Kettőbe kolbász is került
Ráreszeltem a sajtot is, és 250 fokra előmelegített sütőbe toltam a tepsit, amelyen sütőpapíron sorakoztak a muffinformákban a kosárkáim. Alsó-felső lángon 40 percig sütöttem.
Kicsit hűltek és tálaltam is. Finom volt.
Megkóstoltam, finom volt!
A receptet Itt találtam. Persze nem éppen úgy csináltam, de köszönet jár az ötletért!


2013. augusztus 23., péntek

Olasz barackos kocka

Olasz  barackos kocka
Ez a süti nagyon jó választás volt, mert rekordgyorsasággal elkészült, és nagyon finom volt!
Hozzávalók:
3 db tojás
13 dkg cukor
13 dkg liszt
1 cs. sütőpor
5 ek. tej
5 dkg szeletelt mandula
1 doboz barackbefőtt
1,5 nagy doboz tejföl
8 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral 8 perc alatt krémesre kikeverjük, majd rászitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet. A robotgép habverőjével, legalacsonyabb fokozaton a masszába dolgozzuk, közben beleöntjük a tejet. Sütőpapírral bélelt, kb 30×40 cm-es tepsibe simítjuk. Tetejét megszórjuk a mandulával. Előmelegített sütőben, 250 fokon 5-8 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük. A befőttet lecsöpögtetjük. A tejfölt a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citrommal ízesítjük. A tésztát keresztben félbevágjuk, rásimítjuk a krém felét, kirakjuk a barackokkal, rákanalazzuk a maradék krémet, és befedjük a másik tésztalappal. Kis időre hűtőbe tesszük. 
A receptet Petrezselyemtől hoztam, megköszönöm neki.


Persze, szokásom szerint kicsit most is módostottam rajta. Először is nem volt itthon mandulám, így az kimaradt. A másfél nagy doboz tejföl helyett én két 345 grammos 30%-os tejfölt használtam el hozzá.

Ezért kicsit több porcukrot tettem bele (nem mértem, csak kóstolgattam), a citromnak pedig nemcsak a héját, de a fél citrom levét is belefacsartam.
Dobozos barack helyett kibontottam egy üveg magam eltette sárgabarack befőttet, meg éppen volt kimaradva három fél őszibarack befőttem, ezeket használtam el.
A krémmel viszont volt némi gondom, mert elég lágy állagú volt, lefolyt a piskóta oldalán. Ezen úgy segítettem, hogy a sütőpapír oldalait (amin a piskóta volt) körben felhajtottam és gyorsan hűtőbe tettem. Valószínűleg elbírt volna a krém némi fixáló anyagot, bár nekem pont az tetszett a receptben. hogy ilyesmi nincs benne. A téli időszakban biztos nem is kell, de most a meleg miatt elkelt volna.
A készítés folyamata
A tetejére kis darált diót szórtam. Felmetélés előtt jót tett neki a hűtés.
Nagyon finom ez a gyors, olcsó, könnyen elkészíthető sütemény, ilyen  máskor is lesz.


2013. augusztus 22., csütörtök

Mézeskalács tál mézesfigurákkal születésnapra

Mézeskalács tál tele mézeskalács figurákkal
Születésnapi ajándéknak  mézeskalácsot sütöttem torta helyett. Egyrészt időhiány miatt, másrészt- már több tortával is felköszöntötték az ünnepeltet, hiszen az évforduló augusztus 11-én volt.
És ezt jobban be lehet osztani, mivel nem romlandó, nem muszáj azonnal megenni. És még a tál is ehető, mert az is mézestésztából készült.
Az Itt posztolt Mézeskalács doboz receptje alapján meggyúrtam a tésztát és több mint egy napot hűtőben pihentettem. Felhasználás előtt alaposan átgyúrtam. Tapasztalatom, hogy ez a tészta megsütve azonnal fogyasztható, puha sütemény.
Sajnos már nem emlékszem, kinek a blogján láttam, hogy úgy sütött tál formát mézestésztából, hogy sütőpapírral bevonta egy nem lyukas kuglófsütő külsejét, és arra helyezte a tésztát. Én is így akartam, de az én kuglófformám oldala eléggé cakkos, és nem állt meg rajta rendesen a sütőpapír. Belesültek volna a papír gyűrődései, ezért úgy döntöttem, hogy jó alaposan bekentem étolajjal a forma külsejét (ilyet egyszer valahol a youtube-n láttam). A tésztát kb. fél centi vastag  nagyobb kör alakúra nyújtottam, ráborítottam a formára és a redőkben is elsímítottam, a felesleget az aljáról éles késsel levágtam. A tetejét (ami készen az alja lesz), kötötűvel sűrűn megszúrkáltam, hogy ne puklisodjon fel. 
Kétszáz fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon legalább 20 percig sütöttem - tovább sül mint mint a mézesfigurák. Langyosra hűlt állapotvan vettem le a formáról úgy, hogy éles késsel a szélén óvatosan alányúltam és kicsit megmozgattam.
A maradék tésztából kiszúrtam a figurákat és a szokásos módon kisütöttem őket. Mikor teljesen kihűltek, dekoráltam.
Ehhez egy tábla fehércsokit csokoládéolvasztóban felolvasztottam, nylon zacskóba öntöttem és a sarkát kivágtam.  (amit nem használtam fel, fagyasztóba tettem, legközelebb kiolvasztva felhasználható). Nem kimondottan művészi alkotások, de ilyet tudok.
A készítés fázisai
Egy éjszakát hagytam száradni sütőpapíron, majd teleraktam a tálat. Csalós, mert elég kicsinek látszott, mégis több mint 30 darab belefért. A teli tálat celofánba csomagoltam. Nekem ez volt az igazi kihívás, elbíbelődtem vele annyi időt, hogy majdnem lekéstem a busz érkezését, amellyel egy volt általános iskolai osztálytársnőmet vártam Dusnokról. Együtt mentünk ugyanis születésnapot köszönteni.
Nagytiszteletű Agyagási Béla, szülőfalum Foktő község nyugalmazott református lelkipásztora betöltötte a 90. életévét. Az erdélyi Mikeszászán született. Már az édesapja is lelkész volt Péterlakán. Ő a fiútestvéreivel a második  háború idején került Magyarországra, a teológiát már itt végezte. Huszonöt évig volt a falu lelkésze, 1966-ban költöztek ide áldott emlékű feleségével Lenke nénivel és két fiukkal, akik közül egyik szintén a lelkészi pályát választotta.  Az ő szolgálata alatt történt a konfirmációm, a házasságkötésünk, két fiam keresztelése. Nyugdíjas évei alatt sem tétlenkedik, már 23 éve teljesít börtönmissziót a kalocsai börtönben. Remekül elboldogul a számítógéppel, maga szerkeszti és nyomtatja ki  a fontosabb ígéket magyarázattal ellátva "lelki útravalóul" a fogvatartottak számára. A Tiszteletes Úr a faluban igen népszerű felekezetre való tekintet nélkül. Lelkészként, emberként egyaránt helytállt és helytáll, méltán kapta meg a díszpolgári címet (persze, nem emlékezett a dátumra, melyik évben?).
Először a családja köszöntötte fel - gyerekei, unokái, dédunokái huszonegyen (nem teljes a létszám).
Gyülekezetünk is felköszöntötte, zenés-énekes szerenáddal (134. zsoltár 3. verse)tortákkal és ajándékkal.
A tiszteletes úr felköszöntése 


Ezen az alkalmon mi nem tudtunk ott lenni, így mostanra sikerült összehozni egy látogatást.
A megbeszélt időpontban frissen főzött kávéval, süteménnyel várt minket.  Kellemesen elbeszélgettünk, jól éreztük magunkat a társaságában. Nagyon örült a gesztusnak, a virágnak és a mézessüteménynek, ami talán nem a legszebb, de nagy szeretettel készült.
Isten áldása legyen a még eljövendő évein!


2013. augusztus 19., hétfő

Barackvirág leveles tésztából

Barackvirág leveles tésztából
Ez a sütemény először a látványával fogott meg, majd a receptet elolvasva azért is megtetszett, mert kevés hozzávalóból gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta (275 grammos)
1 őszibarack konzerv (820 grammos,felezett)
25 gramm vaj
porcukor tálaláshoz
Elkészítés:
A leveles tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyujtottam kb. 50x50 centis négyzetté.
Középen félbevágtam, majd olvasztott vajjal megkentem az egyik felét, a másikat pedig ráborítottam.
Elfordítottam és újra kinyújtottam.
Három különböző méretű pohárral köröket szaggattam ki a tésztából. A legkisebb 7 centis kör lesz a virág alapja, a középső 9 centis, a legnagyobb 11 centis pedig a szirmokat adják.
A nagy gáztepsimet kibéleltem sütőpapírral és ebben állítottam össze a barackvirágokat.
Az eredeti recept szerint a legnagyobb kört tesszük alulra, majd a középső és utoljára a legkisebb következik, nekem azonban fordított sorrenddel könnyebben ment.
A tepsibe tettem a legkisebb tésztakört. A következő kettőn nyolc vágást ejtettem úgy, hogy középen keresztezzék egymást. Ezek lesznek a szirmok kihajtva. A legkisebb körre ráhelyeztem a középsőt, majd a legnagyobbat úgy, hogy az előző bevágások középre essenek. Ezután kihajtottam a szirmokat. Utoljára mindegyik közepére elhelyeztem fél barackot.
A készítés fázisai
Kétszáz fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon jó félóráig sütöttem. (Sütőfüggő!)
Porcukorral megszórva
Tálaláskor  meghintettem vaníliás porcukorral. Kellett rá, mivel a tészta nem volt édes.
Finom, mutatós, gyorsan elkészíthető vendégváró süti lehet. Bár én most beteglátogatóba vittem.
A receptért Varga Gábornak tartozom köszönettel. Bár én nem teljesen úgy csináltam ahogy Ő, a végeredmény szerintem hasonlít.
Az általam készített adagból 6 darab sütemény lett, sütéskor ez éppen elfért a nagy gáztepsimben.
Legközelebb már dupla adagnak is neki merek állni, sőt, lehet, hogy friss őszibarackkal is megpróbálom.


2013. augusztus 17., szombat

Virslis lábtörlő kalács

Virslis lábtörlő kalács
A télen-tavasszal sok blogon végigsöpört a Virslis lábtörlő kalács láz. Régóta készültem megsütni én is, hát most jött el az ideje. De ebben a hőségben nem volt kedvem kelttésztával bajlódni, ezért a leveles tésztás változatot választottam.
Hozzávalók:
1 csomag(500 gr-os) vajas-leveles tészta
fél kiló roppanós virsli
1 tojás megkenni
Nem sok munka van vele. A kiolvasztott tésztát olyan nagyságúra nyújtsuk ki, amekkora tepsiben sütni akarjuk. A kinyújtott tésztát belehelyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és hosszanti irányban kb. 3 centi széles csikokat vágunk bele úgy, hogy körben a széleken egyben maradjon a tészta. Na, ezekbe a tésztacsíkokba kell beleügyeskedni a virsliket úgy, hogy megkapjuk a hagyományos "lábtörlő" mintázatot.
Először forró vízbe tettem rövid időre a virsliket, majd hideg vízzel leöblítettem, így könnyebben lejött a héja.
Utána hosszában kettévágtam őket és váltakozva a tésztába fűztem.

Készül a lábtörlő 
Mikor teljesen elkészült egy tojást csipetnyi sóval felvertem és a tésztás részét bekentem vele.
Tojással lekenés előtt
Közben előmelegítettem 220 fokosra sütöt. Alsó-felső lángon 40 percig sütöttem. Miután kicsit hűlt, lehetett szeletelni. Melegen is, hidegen is finom, és így leveles tésztából gyorsan elkészül. Ezt a leveles tésztás változatot Ágnestől hoztam, köszönöm neki a receptet!
Egy szelet 
Most másfél csomag leveles tésztából, meg kb. 80 deka virsliből készítettem. Tehát másfél adagból egy nagy gáztepsivel, és egy feleakkora nagyságú tepsivel lett. Aki csak evett belőle, mindenki megdícsérte.
(Sajnos bent a lakásban nagyon homályos fotók sikeredtek róla.)

2013. augusztus 15., csütörtök

Babapiskóta házilag a 17. SAD-ra

Babapiskóta házilag
SAD 17. fordulójára Zsófi, a mostani játék háziasszonya olyan süteményt, kalácsot, vagy bármi nyalánkságot vár, amely a gyermekkorunkra emlékeztet bennünket, résztvevőket.
Gyermekkorom kedvencei már felkerültek a blogra, de eszembe jutott egy olyan kedvenc, amelyet ugyan nem fogyasztottunk túl gyakran, de ha hozzájutottam, nagyon szerettem.
Ez pedig a babapiskóta.
Az én gyerekkoromban nem ettünk ennyi édességet, süteményt, mint manapság. Babapiskótát otthon nem sütöttünk, venni is csak akkor vettünk, ha babának, vagy betegnek szántuk. Nekem két emlékezetes esemény kötődik hozzá. Egyszer az ötvenes évek végén történt, hogy a nagymamámat (anyukám anyját) fejberúgta egy ló a vásárban. Szegény kórházba keült, és élénken él bennem az emlék, ahogy ülök az ágya szélén és élvezettel majszolom a babapiskótát, amit neki vittek, de szinte az összeset nekem adta. Egy másik alkalommal ugyancsak ennek  a nagymamámnak torkán akadt egy csirkecsont, így ismét kórházba vitték, én pedig még több babapiskótához jutottam, mert a toroksérülése miatt egy ideig még otthon is kímélő étrenden volt. E balesetek ellenére a nagymamám 96 évet megélt viszonylagos egészségben, szellemi frissességben.
A babapiskótához fűződő viszonyom ennyi. Felnőtt fejjel magában nem szoktam fogyasztani, tiramisu, vagy egyéb desszert káészítéséhez pedig mindig boltban vettem. De most az emlékek hatására úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom a házi előállításával.
A receptet  stílusosan   Nagyi konyhájából hoztam, és nagyon megköszönöm neki.
Hozzávalók:
40 dkg porcukor,
4 csomag vaníliás cukor,
4 egész tojás,
14 dkg  margarin,
80 dkg liszt,
4 evőkanál tej,
1 csomag szalalkáli

A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot szárazon összekevertem.  Tetején kis mélyedésbe tettem a tojásokat. A szalakálit először langyos tejben elkevertem, úgy öntöttem rá. Utána pedig a felolvasztott, de szoba hőmérsékletűre kihűtött vajat (én nem margarint használtam). Először fakanállal mindent összekevertem, majd kézzel gyors mozdulatokkal összegyúrtam a tésztát. Enyhén lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtottam, és babapiskóta formával kiszaggattam . Én kiszaggatás után nagyon óvatosan vékony ecsettel langyos tejjel átkentem mindegyiknek a tetejét és beszórtam kristálycukorral, de ez nincs a receptben, el is maradhat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam öket egymástól kissé távol, mert sülés közben szélességében terül.
Azért így is némelyek egymáshoz sültek. 220 fokon, alsó-felső sütéssel 40 perc alatt sült meg. Sütőfüggő!

Sütés közben kicsit furcsa szag terjengett a konyhában a szalakálitól, de mire a sütikék kihűltek, elillant.
Természetesen nem vártam meg míg kíhűlik, előbb megkóstoltam.Nagyon finomnak találtam. Kinézetre, állagra szinte mint a bolti, ízre pedig finomabb. És jó kiadós.  Én most fél adaggal sütöttem, és két nagy gáztepsivel lett, darabra 42. A bolti nagy csomagban 48 van, de az én piskótáim nagyobbak, mert elég nagy méretű a szaggatóm. Tehát gazdaságos és olcsóbb otthon sütni.
Jó témát talált Zsófi a játékhoz, előhozta a sok évtizeddel ezelőtti  kedves emlékeket.
Lehet, hogy ezt a sok babapiskótát ismét mindet egyedül majszolom el, mint hajdanán azt, amit a nagymamámtól kaptam.



2013. augusztus 13., kedd

Virág formájú kalács

Virág  formájú kakaós kalács 
Hozzávalók:
25 deka liszt (fele sima, fele grízes)
125 ml tej
1 evőkanál cukor
2 deka élesztő
1 tojássárgája
1 evőkanál cukor
csipet só
2,5 deka vaj
1 cs. vaníliáscukor
Megkenni:
5 deka olvasztott vaj
Megszórni:
cukros kakaó, cukros mák, cukros dió, stb. - ízlés szerinti összetétel válaszható

Elkészítés:
A kalácstésztát a  kenyérsütőgépben dagasztottam, kelesztettem. Vagyis először a folyékony hozzávalókat tettem a tartályba, ezekre a lisztet, majd a tetején egy kis mélyedésbe morzsoltam az élaesztőt. az olvasztott vajat a sípszó után öntöttem bele. Akinek nincs kenyérsütő gépe, az a hagyományos módon dagasztva készítse el a tésztát. 
A megkelt tésztát újra jól átgyúrtam és annyi darabra vágtam, ahány virágszirmot akartam.
A sütése nem tepsiben, hanem jénai tetőben történik, ezért a jénai nagyságát figyelembe kell venni .
Ez alkalommal dupla adag tésztát készítettem, a nagyobb tetőbe 8, a kicsit kisebbe 7 szirmú virágot.
A tésztadarabokat kb 10 centi átmérőjű körökké nyújtottam, olvasztott vajjal egyenként ecsettel megkentem őket, majd a sütőpapírral kibélelt jénai tetőbe  fektettem őket úgy, hogy félig fedjék egymást. Közben mindengyiket megszórtam kakaóval kevert kristálycukorral, a másik edényben pedig vaníliás kristálycukorral.
Kétszáz fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon egyenként 35-40 perc alatt sültek meg.
A készítés fázisai
Tálalásra készen

Házi vaníliáscukorral megszórt virág kalács
Maga a kalács nem különleges, inkább a formája által lesz vonzóbb, ünnepibb.
Tea, kávé mellé tízórai, vagy uzsonnakalácsnak merem ajánlani. Tálaláskor elég egy-egy szirmot letörni, vágás nélkül fogyasztható.
A receptet  Antuk Jánosnénak köszönöm meg, és bár nem teljesen úgy csináltam, ahogy ő, azért finom lett, a vendégeimnek pedig nagyon tetszett is.

2013. augusztus 11., vasárnap

Színes kekszek a Szelidi-tó futásra

Színes kekszek a III. Szelidi-tó futásra
Minden év augusztusának 2. szombatján futóversenyt rendeznek Szeliden, amelyen részt szoktam venni.
A nevezési szám egyúttal tombolajegy is, amellyel lehet nyerni a különböző támogatók által felajánlott édességeket, italokat, dísztárgyakat, stb.
Én tavaly is Színes kekszeket sütöttem felajánlásként, és az idén is. A recept ugyanaz, a színezése, meg a formázása tér el némileg.
Színezésre most is természetes anyagokat használtam: kakaóporral barnára, matcha teaporral zöldre, kurkumával citromsárgára, olajban oldott édesnemes pirospaprikával narancssárgára színeztem a tésztát.

És most először sikerült kéket előállítanom. Főtt, átpasszírozott bodzabogyó levét gyúrtam a tésztához. Persze sötétlilás lett. Bosszankodva kezet mostam, mert alaposan megfeketítette mindkét tenyeremet. Mivel szappannal nem jött le, fogtam a citromot és nyomtam citromlét a tenyeremre. És a sötétlilás szín egyszeriben világos kékre váltott. Ezen felbuzdulva facsartam citromlevet a sötétlila tésztához, persze lisztet is adtam még hozzá, hiszen a lé ellágyította, és jól összegyúrtam. Ilyen kéket sikerült kapnom, amely a képeken látszik. Arányokat nem tudok mondani, ezt szerintem minden egyes alkalommal úgy kell kikísérletezni, hogy melyik összetevőből mennyit rakunk, attól függően, hogy sötétebb vagy világosabb színt akarunk elérni. És az alapanyag is nagyban befolyásolja a színt, hiszen kevesebb festékkel lehet beszínezni egy tejszínhabot, mint egy lisztes tésztát.
Négy adag  különböző formájú kekszet sütöttem.
Felirat hozzáadása

Akartam fázifotókat is készíteni, de most a hőség miatt elég nehezen tudtam bánni a tésztával, a fotózás is homűlyosra sikerült a lakásban,de azért néhány jobbat felteszek.. A különböző színű rudakat fólia segítségével feltekertem, két centisre feldaraboltam és úgy sütöttem.


   
Felirat hozzáadása

Becsomagolva már nem is készültek fotók, pedig mindenféle csomagolás nagy kihívás számomra, de elég szépre sikerültek. Két kenyérkínáló laz tálkába tettem a kekszeket (70-70 dekát), celofánnal beborítottam és még masnit is kaptak.
Már kiírták jövő év augusztus 9-re a következő futást. Még van időm kigondolni, hogy arra mit süssek!
A fiam, az unokám és Én 

2013. augusztus 8., csütörtök

Ha nem elég édes a görögdinnye...


Görögdinnye granita

Ha nem elég édes a görögdinnye, készítsünk belőle jégkását!
Először vettem idén görögdinnyét, és a sok napsütés ellenére se volt eléggé édes. Vagy nem volt eléggé érett.
A közepét, a legjobb falatjait azért megettük, a többi részét pedig feldolgoztam jégkásának.
Levágtam a dinnye héját, felmetéltem kockákra, és csak úgy kézi krumplinyomóval összetörtem. Persze lehet turmixolni, vagy botmixerrel csinálni ezt a részt.
Beletettem egy laposabb műanyag dobozba, szórtam rá két evőkanál xilitet, összekevertem ,megkóstoltam, és még egy kanállal tettem bele. Meg két evőkanál pálinkát belekevertem. Folyadék nem kellett bele, mert elég leves volt a dinnye. Tető rá és ment a fagyasztóba. Fél óránként megkevertem, majd visszatettem. Ismét megkevertem, villával kásássá igazgattam.
Elkészült  görögdinnye granita

Már csak poharakba kellett osztani, egy megmosott citromfű ágacskát kapott dísznek, és lehet is fogyasztani!
Mennyei hűsítő ebben a nagy melegben!
Hozzávalók:
görögdinnye
édesítőszer
pálinka vagy valamilyen likőr
Pontos arányokat nem tudok mondani, mert kóstolással állapítottam meg mikor megfelelő.
Mivel ez hamarabb kész mint a fagyi, mostanság inkább ilyeneket készítek.

2013. augusztus 7., szerda

Pudingos virágok


Pudingos virágok
Már régen kinéztem magamnak Perlanegránál a pudingos virágokat. Mivel ehhez is leveles tészta kell, ami rövid idő alatt sül, most gondoltam megvalósítani. Persze átalakítottam a receptet, és úgy irom le ahogy én készítettem.
Hozzávalók.
fél csomag mirelit leveles tészta(250 gramm)
fél liter tej
50 gr rózsaszínű pudingpor
4 evőkanál cukor
2 evőkanál bodzalé
2 evőkanál citromlé
10 deka feketeszeder
8-10 deka mascarpone(elhagyható)
2 evőkanál étolaj megkenni
Elkészítés:
Míg a tészta kiengedett, addig a pudingot megfőztem. Én gluténmentes eperpudingból készítettem a szokásos főtt pudinkrémet. Mivel ez nagyon halvány színű, ezért 2-3 kanál főtt bodzalével színeztem, friss citromlével pedig ízesítettem. Teljesen kihűtöttem, majd jól kikevertem 8 dekányi mascarponéval (éppen volt maradék házi mascarponém, de ez el is hagyható), 1 kanál porcukorral még utánaízesítettem és hűtőbe tettem.
A kiengedett leveles tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra(kb. 1 mm) elnyújtottam, és 8x8 centis négyzeteket vágtam belőle, melyeknek mind a négy sarkát nyujtófával kicsit megnyújtotta. Minden tésztanégyzete egy lefelé fordított szilikonos muffinsütő forma hátára helyeztem, majd olajjal megkentem és erre raktam átlósan még egyet.
A muffinsütő hátára borítottam a tésztanégyzeteket
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a sületlen virágokat, és 220 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 20 perc alatt sütöttem meg.
Egymástól kissé távolabb helyeztem  őket sütéskor
 Még melegen leszedtem a szilikonformákról a kisült virágokat, és megfordítva  hagytam kihűlni őket. Utána mindegyiket megtöltöttem a pudingrémmel.
Mindegyik virágkelyhet  megtöltöttem pudingkrémmel
Díszítésül feketeszedret tettem rájuk, ami nemcsak díszített, de jó ízt is adott nekik.

A fél adag levelestésztából 12 darab virágom lett, és éppen elég lett a pudingkrém . Nagyon mutatós sütikéim lettek, és mint kóstoláskor kiderült nagyon finomak is!


2013. augusztus 6., kedd

Készítsünk almaecetet házilag!

Almaecet mézzel készítve

Az almaecet jótékony hatásairól szerintem már mindenki hallott, ezért írok most  a házi készítéséről. Almaecetet ugyan egész évben bármikor lehet készíteni, de mivel most érik sokfajta alma, az almaecethez pedig a hullott, esetleg nem teljesen érett alma is jó (sőt, az alma konyhai felhasználásakor maradó "esedék", héj, csutka is), ezért most posztolom ezt a bejegyzést, hogy akinek van almafája, ne hagyja veszendőbe a hullott vagy hibás almát. Rengeteg recept kering internetszerte a házi készítésről, én is sokfélét kipróbáltam már. Ízleléskor szoktam eldönteni, hogy mire használom. A kevésbé sikerültek inkább kozmetikai, és külsőleges egészségügyi célokat szolgálnak nálam(almaecetes hajöblítés selymessé teszi a hajat, megakadályozza a korpásodást, hajhullást, fürdővízbe téve méregtelenítő, bőrnyugtató, akinek hideg a lába, reggel este jó hatású az almaecetes lábfürdő, izomgörcsök csökkentésére is hatásos, vagy a fáradt láb megnyugtatására).
Ha több benne a cukor (édesebb gyümölcsből készül, vagy több cukrot, mézet teszünk hozzá), akkor erősebb ecetünk lesz, ami belsőleg alkalmazható gyógyszer.
Magas vitamin, nyomelem és ásványianyag tartalma erősíti az immunrendszert, salaktalanít, fiatalítja a szervezetet, javítja az általános egészségi állapotot, lassítja az öregedést, stb. Csak néhányat említettem jótékony hatásaiból, akit bővebben érdekel, több honlapon is tájékozódhat: Itt, vagy Itt, és még sok helyen.
Fontos, hogy mind belső, mind külső alkalmazása vízzel való hígítás után történjen, tömény állapotban maró hatása miatt egészségkárosodást okoz!
És természetesen a konyhában is felhasználjuk, mint bármely más ecetet ételek ízesítésére, a háztartásban pedig vegyszermentes takarításra.
Most az almaecet házi készítésének legegyszerűbb módját választottam, ahogy Mági készíti.
Bár én annyiban eltértem, hogy a hozzávalókat nem mértem, de már nem először csinálom, van gyakorlatom a "gondolomra" mérésben.
Hozzávalók:
2 kiló alma
20 deka akácméz
víz
A jól megmosott bio almákat 8-10 részre héjastól, csutkástól összevágtam. Ötliteres dunsztosüvegbe beletettem, ráöntöttem a mézet (én legalább fél kilónyit) és meglangyosított buborékmentes ásványvízzel  (nálunk nagyon klóros a csapvíz) felöntöttem. Papírtörlőt gumiztam a tetejére, majd keresek egy vászonruhát rá, vagy gézt, mert a muslincák nagyon szeretik az erjedő dolgokat, és a belekerülő muslincák vagy a petéik károsítják a készítményt.
Most kitettem a meleg teraszra, de árnyékos helyre. Általában 25 fokos hőmérsékleten kell tartani néhány hétig, majd leszűrni és hűvösebb helyen (pincében) erjeszteni még négy hétig.
Ezekről a folyamatokról ebben a bejegyzésben majd beszámolok.
Addig is, akinek kedve van, elkezdheti a házi almaecet gyártását!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Leszűrés és erjesztés után kiemeltem a tetején képződött hártyát, ezt nevezzük ecetágynak.
Ecetágy
Az ecetágyat nem dobtam el, hanem ismét üvegbe tettem, szeleteltem rá héjastól almát, tettem rá mézet, felöntöttem langyos vízzel, és így újra kezdődik a folyamat, mindig lesz friss almaecetem. Az ecetágy több évig is felhasználható.
A tiszta ecetet leszűrtem üvegekbe és máris fogyasztható.
Mézes almaecet

2013. augusztus 4., vasárnap

Tiramisu golyók

Tiramisu golyók
És még mindig tiramisu - most golyónak elkészítve.
A receptet Gizinél láttam meg, és rögtön a tettek mezejére léptem, mert éppen látogatóba készültem és kellett valami finomság amit vihetek, ez pedig gyorsan megvan, sütni  se kell.
Minden hozzávaló volt itthon, én csak annyiban tértem el Giziétől, hogy a közepébe nem likőrbe áztatott vörösáfonyát, hanem magam készítette amaréna meggyet tettem.
Hozzávalók:
25 deka darált keksz
25 deka mascarpone
2-3 evőkanál porcukor
1 cs.vaníliás cukor
fél deci főtt feketekávé
4-5 evőkanál Amaretto likőr
amaréna meggy
Natúr kakaópor hempergetni

A kekszdarát meglocsoltam a kávéval, likőrrel, hozzáadtam minden belevalót (csak a porcukrot felejtettem ki) és a mascarponéval összegyúrtam. A masszából vizes kézzel diónyi golyócskákat formáltam, és mindegyik közepébe beledolgoztam egy szem lecsöpögtetett  amaréna meggyet. Belehempergettem egyesével a kakaóporba, majd bonbonpapírra raktam őket. Néhány órai hűtőben tartózkodás után összeértek az ízei és fogyaszhatóvá vált.
Felirat hozzáadása
Finom volt, és a kifelejtett cukor ellenére is nekem elég édes.
Gizi, köszönöm a receptet! :)

2013. augusztus 3., szombat

Jégkása, másképp Granita

Feketeszedres jégkása
Praliné Zsuzsinál láttam meg ezt az egyszerű fagyos finomságot, és mivel épp volt vagy húsz dekára való frissen szedett feketeszedrem, gyorsan el is készítettem.
Egyszerűsége a pofonéval vetekszik.
Kell hozzá valamilyen gyümölcs amelyet pépesítünk, esetleg lehéjazunk, vagy kimagvalunk - ízlés szerint. Persze többféle gyümölcsöt is összekeverhetünk.
Víz, vagy valamilyen folyadék. Édesítőszer - cukor, méz, juharszirup, stb., de ez akár el is maradhat, ha eléggé édes a gyümölcs.
És amitől hideg lesz, a fagyasztás.
Ahogy én csináltam:
20 dekányi feketeszeder
mézes-citromos zöldtea
A feketeszedret kicsit összetörtem. Nem passzíroztam át, én szeretem a magjait. A gyümölcspépet lapos műanyag dobozba tettem és ráöntöttem a már kihűlt  mézzel ésesített citromos zöldteát annyit, ami ellepte.
Összekevertem, az edényre fóliát tettem és ment a mélyhűtőbe.
Fél óra múlva megkevergettem egy villával, majd ezt még kétszer megismételtem. Kristályosra kell kapargatni.
Jégkása gyümölcsdarabokkal
Aztrán már csak tálalni kell és lehet kanalazni!

Nekünk nagyon bevált! Nagyon finom volt, az elkészítése egyszerűbb, mint a fagyi, ilyen még többször lesz nálunk a nyáron, ez most csak próba volt kevés mennyiségben.
Megköszönöm Zsuzsinek hogy közreadta ennek a finomságnak a receptjét! Nála van több variációban, érdemes keresgélni a blogján.
Tutitippek így határozza meg
jégkása (olaszul granita) egy szicíliai édesség, amely az egész világon népszerűségnek örvend. Csupán víz, cukor és általában gyümölcspüré kombinációja, amit félig fagyva, kásává törve fogyasztunk – sokan italként, szívószállal, mások desszertként, fagylalt helyett..

Tehát a granita majdnem ugyanaz, mint a sorbet, de a sorbet állaga kevésbé jégszemcsés, ehhez gyakrabban kell megkeverni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...