Összes oldalmegjelenítés

2013. július 29., hétfő

Tiramisu felnőtteknek

Tiramisu felnőtteknek

Még mindig tiramisu. Lehet, hogy mások már unják, nekünk megunhatatlan, és ebben a forróságban előnyös, hogy nem kell sütni.
És ez is névnapokra készült, hisz júliusban torlódnak a családban a névnapok: mindkét fiam és a keresztlányom névnapja egy héten belül van.
Ezért ebből jó nagy adaggal készítettem, a nagy csomag (vagy két kis csomag) babapiskótából 4 db maradt ki.
Hozzávalók:
1 nagy csomag babapiskóta
fél liter lefőzött kávé
fél kiló mascarpone
fél liter habtejszín
8 evőkanál porcukor
5 deka mazsola
3 evőkanál Amaretto likőr
3 evőkanál natúr kakaópor

Elkészítettem a krémet. A mascarponét a cukorral jól kikevertem, utána sugárban öntöttem hozzá a tejszínt (zacskós, állati eredetű) és közben kézi mixer legkisebb fokozatával kevertem.
A lefőzött kávéba beleöntöttem az Amaretto likőrt, és a babapiskótákat 2-2 másodpercre belemártottam, majd egy jó nagy méretű szögletes jénaiba szorosan leraktam. Megszórtam megmosott mazsolával, rákentem egy réteg krémet, majd ismét babapiskóta következett és a krémmel rétegezve öszzesen három sor magas babapiskóta lett, tetejére krém került. Egy éjszakára hűtőbe ment, másnap sablonon keresztül natúr kakaóporral meghintettem, névnapi üdvözlő táblácskát tettem rá marcipából (ezt készen vettem).
A belseje
A siker nem maradt el most sem. Nemcsak a névnaposok, de mindannyian nagyon szerettük.


2013. július 28., vasárnap

Tiramisu gyerekeknek


Tiramisu gyerekeknek - kávé és alkohol nélkül

Anna unokám tiramisut kért a névnapjára. Ezért készítettem ezt a gyerekeknek való - kávétól és alkoholtól mentes - változatot.
Először Mirzánál nézelődtem, aztán mégis a magam változatát csináltam meg.
Hozzávalók:
30 db babapiskóta
1 tasak forrócsokoládé por (12,5 gr-os)
3 deci tej
1 kispohár tejföl (175 gr-os)
30 deka mascarpone
1 tasak főzős vaníliapuding
fél liter tej
4 ek kristálycukor
5 deka mazsola
5 evőkanál natúr kakaópor
Elkészítés:
Először a fél liter tejjel, 4 kanál cukorral és a vaníliapudinggal a szokásos módon pudingkrémet főztem.
miután kihűlt, összekevertem a mascarponéval és a tejföllel, kézi robotgép legkisebb fokozatán. Ízlés szerint ilyenkor lehet még édesíteni.
A csokoládéport forró vízzel feloldottam.
A babapiskóták mindkét felét 2-2 másodpercre a forrócsoki oldatba mártottam, és szorosan kiraktam velük egy szögletes jénai tál alját.Megszórtam az előzőleg alaposan megmosott mazsolával, és erre kentem a finom, selymes krém felét. szűrőn keresztül kakaóport szitáltam rá. A következő sor babapiskótával az előbbi módon jártam el, majd a maradék krémmel bevontam, és lefedve éjszakára hűtőszekrénybe tettem.
Másnap sablonon keresztül virágmintát hintettem rá kakaóporból, valamint kapott egy névnapi feliratos táblácskát.
Jól lehűtve került tálalásra. Szépen lehetett szeletelni, ízre pedig mindenki csak legekben nyilatkozott róla.
Persze ebben a hőségben  - szabadtéri étkezés volt - mire eszembe jutott, hogy megvágva is csináljak róla fotót, egy kicsit már olvadozott.
Ilyen volt a belseje
Örülök, hogy kedveskedhettem vele Annának és az ünnepi ebéd részvevőinek!

2013. július 23., kedd

Almás-feketebodzás muffin - Ajándék blogszülinapra

Almás-fekebodzás muffin
Kertí partyra megyek Hankkához, persze, csak virtuálisan. Hankka két éve kezdte írni blogját, ez alkalomból hirdette meg Blogszülinapi játékát, amelyre mindenki hivatalos, aki részt akar venni az általa készített finomsággal.
Én ezt a finom muffint viszem. Mivel a napsütötte helyeken már érik a bodzabogyó, ezt választottam.
Almás-fekebodzás muffin
Hozzávalók:
  • 18 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • csipet fahéj
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 pohár kefír (175 g)
  • 2 tojás
  • 1 nagyobb méretű savanykás alma (pl. Idared)
  • 15 dkg bodza bogyó
  • Elkészítés:
  1. Az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  2. Egy tálban a lisztet, a sütőport és a fahéjat összekeverjük.
  3. Egy másik tálban simára keverjük a tojást a cukorral és a kefírrel, majd hozzáadjuk az olajat is.
  4. Ezután hozzászitáljuk a lisztes keveréket és az egészet simára keverjük
  5. Utoljára belekeverjük a tésztába az almát és a megmosott, megszárított bodzabogyókat.
  6. Szilikonos muffinsütöbe kanalazzuk a tésztát és sütjük.
Mindent teljesen a leírás szerint készítettem, bár egy kicsivel több cukrot használtam, mert savanyú almám volt. A sütési időm pedig 180 fokosra előmelegített sütőben 40 perc volt, alsó-felső lángon.
Sütés előtt

A kisült muffinok
Sütidoboz blogján találtam ezt a receptet, mely a bodzabogyóval  keltette fel az érdeklődésemet.
"A bodza bogyó tartalmaz A-, B-, és C-vitamint — C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének! De tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket: vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, valamint flavonoidokat, illóolajat és antociánokat (szambucint) (ez utóbbiaktól fekete a bodzabogyó).

Gyógyhatása: 
- lázcsillapító, 
- izzasztó, 
- köhögéscsillapító
- vizelethajtó, 
- emésztéskönnyítő, 
- enyhe hashajtó,
- érerősítő. 
Ezt a rövid ismertetőt Innen hoztam, de a legfontosabb kérdésemre itt nem kaptam választ.
Vagyis, mérgező-e a bodzabogyó magja?
Én úgy tudom, enyhén mérgező (gyenge hashajtó) hatású, de gyerekkoromban köhögés elleni lekvárt főztek belőle, abban is benne voltak a magok, mégse lett tőle bajunk. Másutt azt olvastam, hogy fél órai hőkezelés (sütés vagy főzés)után a magban lévő méreganyagok felbomlanak.
Szóval másoknak azt tanácsolom, ne fogyasszák el a bodza magját.
Mi pedig nem félünk, hogy bajunk lesz ettől a kevéstől. Nagyon különleges, kellemes ízt ad a süteménynek, köszönettel tartozom a receptért.
Hankkának pedig sok boldog blogszülinapot és további sikeres blogolást kívánok szeretettel, régi hű olvasója: Tortafüggő Marisz

Amaréna meggy

Amaréna meggy
Több blogon is láttam, hogy amaréna meggyet készítettek. Mivel nem tudtam mi az, a googlén igyekeztem utánajárni.
A Wikipédia szerint nem is meggyről, hanem cseresznyéről van szó :" Amarena cseresznye egy kis savanyú sötét színű olasz cseresznye". Ez egy vad cseresznye, amit szirupban eltesznek és koktélok, bonbonok, sütemények ízesítésére, díszítésére használják. Olasz blogokon cseresznyéből szirupban főtt finomságokat találtam, de volt olyan recept is, hogy 40 napig napoztatni kellett a lecukrozott cseresznyét (vagy meggyet?).
Szinte zselé sűrűségű leve lesz, amit lecsöpögtetnek róla és úgy teszik süteménybe a gyümölcsöt. Nagyon népszerű lehet az olaszoknál ez, mert volt amelyiknél több mint 200 hozzászólásban dícsérték.
Mivel nem volt egyértelmű a dolog (lehet, hogy a tökéletlen fordítás miatt), így Maradtam Piroska és Böbe változatánál, vagyis amennyi a meggy súlya, annyi cukor kell rá, meg mandulaaroma és vanília.
Már igencsak lejárt a meggy szezonja, ráadásul későn értem a piacra, egy helyen találtam vagy 2 kilóra való meggyet, de olyan "viharvert" volt, hogy alig sikerült 70 dekányi ép szeműt egyesével kiválogatni belőle.
Az alaposan megmosott meggyet kimagoztam, és a tisztán mért gyümölcshöz számítottam a cukrot.
fél kiló meggy
fél kiló cukor
2 evőkanál mandula aroma
2 evőkanál vanília aroma
A meggyet előbb összekevertem a mandula és vanília aromákkal, majd hozzáadtam a cukrot.
Rajta a vanília, a mandulaaroma és a cukor
Eztután hűtőbe került, míg teljesen el nem olvadt rajta a cukor. Ez néhány napot igénybe vesz. Néha fakanállal meg lehet keverni, hogy gyorsítsuk a folyamatot.
Elolvadt a cukor, bőségesen levet eresztett tőle a meggy. A meggyszemek szép fényesek lettek.
Üvegbe töltöttem, rácsavartam a tetőt.
És most mit csináljak vele?
Üvegben az amaréna meggy
Nemigen derült ki számomra, hogy el fog-e állni csak így. Az olasz blogokon megfőzik, dunsztolják.
Én egyelőre így beteszem a hűtőbe.
De ha valaki tud tanácsot adni amaréna ügyben, szívesen fogadom.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxMost találtam ízbolygónál amarénás recepteket, akinél cseresznye az amaréna . Hátha valakit még érdekel, vagy majd jövőre jó lesz:
Cseresznye befőző poszt
Karácsonyig a hűvös kamrában tartósítószer nélkül elállt.

2013. július 19., péntek

Meggyes-mascarponés szülinapi torta



Meggyes-mascarponés torta

Ari barinőm 70. születtésnapját nem akartam torta nélkül hagyni akkor sem, ha csak rohamtempóban tudtam egy tortát összehozni. Mert ugye minden egyszerre érik, most ki sem látszom a gyümölcsszedésből, befőzésből,  babfejtésből, meg hát a szokásos mindennapi teendők...
Így aztán tortafüggés ide, tortafüggés oda, megint csak az volt a cél, hogy : Legyen torta, legyen finom, és készüljek el vele időre.
Hat tojásból Piskótát sütöttem (most barna nádcukorral, mert Arankának figyelnie kell a cukorszintjére) 23 cm-es kerek tortaformában.
A krém az egyik Barbi tortámnál alkalmazott és nagyon bevált meggyes mascarponés krém volt, ez alkalommal cukor helyett glukononnal készítve.(A linkekre kattintva megtekinthető a piskóta, és a krém receptje is.)
Az ebédfőzés előtt kisütött piskóta kihűlt, mire elkészültem az ebéddel, addigra a krémet is bekevertem.
Három lapba vágtam a tortalapot, két helyen megtöltöttem, a külsejét pedig körbekentem mascarpone-vaj keverékével, amihez egy keveset kivettem a tortakrémből még a meggy beledolgozása előtt.
Hűtőbe tettem. Ebéd után pillecukorból fondant készítettem (Így). Sárga-rózsaszín pillecukrot kaptam, abból ez a laksz színű fondant lett .(Bár némelyik fotón fehérnek tünik, attól függően, hogy természetes vagy mesterséges fénynél volt fényképezve.) Fél órai hűtőben pihentetés után kinyújtottam, beborítottam vele a tortát. Nyújtáskor próbáltam mintát nyomni a fondantba, de eléégé gyengén sikerült, alig látszik.  A fondant szélét körben alul linzerkiszúróval kicsipkéztem. Nemrégről maradt Plasztikcsoki, amit csak ki kellett venni a hűtőből, átgyúrni, és gyorsan rózsát készítettem dekorációnak, meg körbe apró golyócskákat.És feliratot.
A készítés fázisai
Estefelé mentem köszönteni, mire gondoltam, hogy hazaérnek a strandolásból. Aranka lánya a kötelező gyertyagyújtás és fényképezkedés után hozta a nagykést, és nekem is alkalmam volt megkóstolni.
A torta mindannyiuknak nagyon tetszett, és nagyon  finom  volt. Az én véleményem ugyanez.
Itt még egészben
Ezt a szeletet én ettem meg
Aranka a tortával
Kedves barátnőm nagyon örült a tortának, én is annak, hogy sikerült  ilyen kellemes meglepetést okozni.

2013. július 16., kedd

Szezámmagos sós süti

Szezámmagos sós süti
Szeretem a "Blogkóstoló" elnevezésű játékot, amelyben gasztrobloggerek egymás blogjairól sütünk-főzünk.
A mostani már a 10.forduló, melynek Kisildi a háziasszonya. Most Flórát sorsolta páromul, az ő blogjáról választhattam. Flóra már régi motoros a szakmában, rengeteg poszttal és rengeteg csodás recepttel. Mégis könnyű volt választanom, mert valami hamari sósat szerettem volna sütni, és mikor beírtam az oldalának a keresőjébe, hogy "sós süti", a rengeteg találat közül az első éppen az én időmnek,  ízlésemnek, és a spájzban lélvő alapanyagoknak  éppen  megfelelő volt, a Szezámmagos sós süti.
Hozzávalók:
fél kiló liszt
1 teáskanál só
25 deka vaj
2 tojás + 1 a kenéshez
5 deka tejföl
15 deka túró

Szóráshoz:
5 deka szezámmag

A hideg vajat belereszeltem a lisztbe és elmorzsoltam. Belekevertem a sót, a leleadott túróval is elmorzsoltam, majd a tejföllel és a tojásokkal összegyúrtam. Fél órára hűtőbe tettem.
Kivettem, kb 1-2 centi magasra kinyújtottam. Megkentem egy felvert tojással, melybe a fele szezámmagot is belekevertem (így kevésbé potyog le róla).n Éles késsel 2x2 centis apró kockákra vágtam és sütőpapíros tepsibe sorakoztattam őket. Kétszáz fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon fél óráig sütöttem.
Több mint száz darab falatsütim lett ebből az adagból, és nagyon finom.
Köszönöm Flórának a receptet. Jó volt nála kóstolgatni.
Szép pirosra sütöttem 
Ezt is a vasárnapi családi összejövetelre sütöttem. Hamar elfogyott!

2013. július 14., vasárnap

Málnás tiramisu rolád

Születésnap, házassági évforduló málnás tiramisu roláddal meg az unokám rajzával
Mivel a csütörtöki hamis tiramisu tortám igen nagy tetszést aratott, ismét ilyet kellett csinálnom a vasárnapi bulira, ahol a bővebb családdal ünnepeltük a menyem születésnapját és a házassági évfordulójukat. Persze, azért nem akartam teljesen ugyanolyat, tehát kicsit az összetevőkön meg a formán is változtattam.
Ehhez Vicuska Málnás tiramisu roládja éppen megfelelő volt, hálásan köszönöm neki a receptet!
Én a következőképpen készítettem:
Hozzávalók - két tekercshez:
Egy nagy csomag (savoyardi) babapiskóta
fél kiló mascarpone
3 lime (zöldcitrom)
1 nagy doboz 20%-os tejföl (375 gramm)
5-6 evőkanál porcukor
1 cs. zselatinfix
fél kiló friss málna
A folyóvíz alatt megmosott málnából 10 dekányit 1 kanál cukorral és 2 deci vízzel a tűzre tettem, s pár perc főzés után átpasszíroztam.  Ezt a babapiskóták mártogatásához készítettem.
A limeokat alaposan megmostam, héjukat lereszeltem, levüket kifacsartam.
Elkészítettem a krémet: A nagy doboz tejfölt porcukorral kikevertem, majd apránként hozzákevertem a mascarponét, hozzáadtam a limeok reszelt héját és levét, utoljára pedig a beleszórtam a zselatinfixet, amellyél még jól átkevertem.
Ezután az asztalra terítettem egy folpackot, a babapiskótákat pedig egyenként az édes málnalébe mártottam, 2-2 másodpercre mindkét felüket. (Szép rózsaszínűek lettek tőle.) A kiterített folpackra 3x7 darabot raktam ki belőlük sorban.
Nylon zacskóba csomagolva került a hűtőbe
Körülbelül felére kentem a krém felét,             megszórtam málnával, és következett a feltekerés. Ami nagyon nehezen ment, mert csak kisebb méretű volt a folpackom.
Vicuska 40 centis folpackot írt, az enyém csak 30 volt, ezért a következő tekercset nem ezzel a módszerrel csináltam, hanem ahogy már az Epres- túrós roládomat     is készítettem, vagyis egy őzgerinc formát kibélelterm folpackkal és annak az alját valamint az oldalát raktam ki a mártott babapiskótákkal. Erre került a krém, a málna, aztán az őzmajd a rolád alja lesz - lezártam babapiskótákkal, melyeknek most csak az egyik felüket mártottam a málnás lébe.
Özgerinc formában
 Az éjszakai hűtőzés után reggel került sor a külső dekorálásra.


A fázisképeken - elsőn látszik, ahogy kiborítottam a formából.
Másodikon, hogy egy ostyalapot méretre vágtam arra részre, amely a rolád alja lesz. A harmadikon már kívülről is körbe van kenve.
Krém a külsejükre:
10 deka túró
10 deka mascarpone
2 ek porcukor
fél lime leve
Ezeket jól kikevertem és mindkét rolád külsejét vékonyan bekentem.
Rózsaszínű díszítéshez:
5 deka mascarpone
5 deka vaj
1 teáskanál porcukor
málnalé
Ezeket kikevertem és habzsákból mintáztam. Málnaszemekkel
díszítettem, valamint zöld teaport hintettem el rajuk a színek kedvéért.
Amelyiknek kicsi lett a fólia

Az őzgerinc formás
Most színes gyertyáim voltak itthon, fotózáskor csak úgy mellé tettem, nehogy szállításkor eltörjenek.
A roládok igen nagy sikert arattak. Kellemesen savanykás, üdítő ízükkel mindenkinek bejöttek. Bár huszonegyen voltunk, sikerült úgy felszelni, hogy mindenkinek jutott (meg persze más is volt).
Bográcsban főtt a vaddisznó pörkölt, melyet tarhonyával, kovászos uborkával tetünk asztalra.  A pácolt sertéstarját, csirkeszárnyakat tárcsán sütöttük, a hozzá való burgonyát is. A görögsaláta mellé kínáltunk  kecskesajtot, (nem tettük bele, mert nem mindenki szereti). Többféle édes és sós sütemény volt, meg gyümölcsök. A kukoricát is bográcsban főztük, ötven csövet, de nem fogyott el mind.
Nagyon jó hangulatú, kellemes családi összejövetel volt, rokonokkal, gyerekekkel, unokákkal.
Szeretnénk megérni még sok ilyet!

2013. július 11., csütörtök

Hamis tiramisu torta a hétköznapi ünnepekre

 
Hamis tiramisu torta
Július 11. csütörtök - a menyecském születésnapja. Valamint a 15. házassági évfordulójuk. És a hétköznap ellenére természetesen Nekik is kijár a torta. Mivel a tiramisut nagyon szeretik, erre esett a választásom. De most tojásszűkében vagyok, meg a hőség miatt miatt is jobbnak láttam egy tojásmentes változatot kreálni. Ezért nevezem csak  "hamis tiramisunak", amilyen van már a blogomon egy tavalyi bejegyzésben, de most másként készült .És most csak egy torta készült.

Hozzávalók:
2 cs. babapiskóta
Krémhez:
2 tasak tejszínízű főzős pudingpor
7 deci tej
5 ek cukor
25 deka mascarpone
2,5 deci habtejszín
1 tasak zselatinfix
Rászórni:
10 deka mazsola
Mártogatni:
1 zacskó instant kávé
3 deci tej
3 ek amaretto likőr
1 ek cukor
Tetejére:
2 ek kakaópor

Elöljáróban megjegyzem, hogy a zselatifix használata nagy dilemmát jelentett nekem, de most a melegre való tekintettel mellette döntöttem. Inkább meg se néztem az összetevőit, vagy hogy hány E betűs adalék van benne. Egy-két alkalommal megesszük, oszt jónapot!
Viszont annak utánanéztem, hogy kell beletenni a krémbe.

Oetkerék javaslata: "A Zselatin fixet javasolt hideg krémekhez keverni, hiszen az instant zselatin fixet nem kell felmelegíteni, a tasak tartalmát közvetlenül a folyadékhoz vagy krémhez keverhetjük. Az édesség elkészültéhez a zselatinos krémnek néhány órányi hűtőszekrényben történő hűtésre van szüksége.
A zselatin fixet először mindig cukor hozzáadása nélkül keverjük el a tejszínnel vagy joghurttal (vagy bármilyen hideg krémmel), és csak ezután keverjük a cukrot a zselatinos krémhez."



Először a pudingkrémet főztem meg. Míg hűlt, feloldottam meleg cukros tejben az instant kávét( a menyem egyáltalán nem kávézik, de a tiramisuban szereti a kávéízt, ezért ilyen gyenge tejeskávét használtam), és az amarettót is hozzáőntöttem. Habbá vertem a tejszínt,- ez nem sikerült túl keményre, pedig a tálat is lehűtöttem hozzá - de bíztam, hogy a zselatin fix által megfelelő lesz a krém állaga.
A kihűlt pudingot meg a házi mascarponét a habverő legkisebb fokozatán összekevertem, és úgy raktam hozzá a tejszínhabot. És ebbe a krémbe szórtam bele állandó kevergetés mellett a zselatinfix port.
Összeállításhoz egy tortasütő alja köré a 7 centi magas tortagyűrűt beszabályoztam (a tortasütő aljra folpackot tettem).
A babapiskótákat belemártogattam a kávés tejbe - mindkét felüket csak 2-2 másodpercre, hogy ne ázzanek el nagyon. Kiraktam velük a forma alját- Mivel kerek a forma, mindegyiket el kellett törni.
Rá egy réteg krém, amit megszórtam alaposan megmosott mazsolával. megint babapiskóta az imént leírt módon, aztán újra krém. Összesen 47 darab babapiskóta kellett hogy megteljen a forma (1 maradt, mert 48 van a nagy csomagban). Tetején a krémet elsímítottam és éjszakára hűtőbe tettem.
Reggel levettem róla a tortagyűrűt és úgy gondoltam, mutatósabb lesz, ha körbekenem. Ezért vajkrémmel (10 deka vaj, 1 ek porcukor) tetejét is, oldalát is átkentem. Ismét hűtőbe tettem, és már csak a díszítés volt hátra.
Így készült 
Mivel közben odatettem az ebédet, már nagy meleg volt a konyhában, mire a díszítésre került a sor, ezért nem is lett olyan szép síma, meg a szokásos sietség...
Az oldalára olvasztott csokoládéból készítettem feliratot, mégpedig egyik felére a születésnapot, másikra a házassági évfordulót írtam. Jó minőségű étcsokiból 5 dekát felolvasztottam, és nylonzacskó sakából feliratoztam. Elég nehéz volt vele bánni a hőség miatt. Meg a kezem melegétől is hamar felolvadt folyóssá. Ha betettem a hűtőbe, figyelni kellett, mert hamar csomósra lehűlt.És közben főztem az ebédet is. Fejtett bableves volt ma nálunk, utána  grízes tésztal. Csak a grízt égettem oda, mert mikor kész volt és ráöntöttem a vizet, majd lefedtem, el akartam zárni alatta a gázt, de véletlenül csak takarékra vettem. Aztán mikor az égett szag jelezte, hogy "gáz" van, másikat kellett pirítanom. No, az is megvolt, és lehetett díszíteni a torta tetejét.
Ehhez egy kerek műanyag sablont ráhelyeztem a torta tetejére, és teaszűrőn keresztül natúr kakaóport szórtam rá. Egy csomag sablont a spárban vettem úgy három éve karácsony előtt. Egyszerű vele a tortadíszítés, de ennek is van néhány szabálya, amit jó betartani:
Jótanácsok a NoSaltyról :
       Csak viszonylag sík felületen használható
  • Ragacsos felületre ne helyezzük a sablont! Mindig hűtsük előtte a felületet.
  • A porcukor meleg vagy krémes felületen feloldódhat
  • Ne szórjunk túl sok anyagot a felületre, mert akkor nem jön ki szépen a minta!
  • Használjunk a szóráshoz kis lukú szűrőt, hogy egyenletesen és finoman adagolódjon a szóróanyag!
  • Legszebben marcipánon, cukormázon és pasztillázs felületen mutat                  
Fehér plasztikcsokiból készítettem egy rózsát is, a szirmok széleit pedig körberajzoltam olvasztott étcsokival.
Nagyon mutatós lett, forgattam a tenyeremben, gyönyörködtem benne addig, míg leejtettem....
Így aztán nem lett rózsa a tortára. Meg most gyertya se, majd vasárnap lesz a nagy családi ünneplés, lesz itt még gyertyás torta.

Dél és egy óra között voltak otthon a fiamék, fél egykor mentem a tortával, épp mikor az eső legjobban szakadt. De épségben odaértünk.
A felköszöntés és a tortafotózás után megvágtuk és meg is kóstoltuk.
Annyira finom volt, hogy  vasárnapra is ilyen kell!
Megvágtuk
Egy szelet
Remélem, a megpróbáltatásoknak mára vége.
Akkor indulok vasalni.

2013. július 7., vasárnap

Rózsás kedvemben szív formájú meggyes kalács a SAD-ra



Kulcsos kalácsot akartam sütni.
Hogy jutott eszembe a kulcsos kalács?
Tegnap férjhezment egy utcabeli lány. Kikéréskor néhányan (bámészkodók) közelebb mentünk, hogy lássuk a menyasszonyt. (Nagyon szép volt!!)
Hazamenvén a férjem tréfából megkérdezte, kaptunk-e kulcsos kalácsot?
Hogy kaptunk volna? Ma már nem divat, nemisigen tudják, az mi fán terem!
Az én gyerekkoromban (úgy 50 évvel ezelőtt) még szokás volt a falusi lakodalmakban, hogy az utcai nézelődők között darabokra szakított kulcsoskalácsot osztottak szét.
Nosza, elhatároztam, hogy sütök én, gyorsan rá is kerestem a googleban a "kreatív kalácsokra", ahol szebbnél szebb virágformájú, virágdíszítésű kalácsok képeiben gyönyörködhettem.
Később megtaláltam amit kerestem is. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje pontosan meghatározza a kulcsoskalácsot: Kb. 50 cm átmérőjű, 8-10 szál tésztasodratból, (rudakból) kulcsolással kialakított, ünnepi alkalomra, elsősorban lakodalomra készített, kerek alakú termék. Fonásmódja speciálisan magyar, a kulcsolás a rácsozás egyik formája.
De eddigre már beleszerettem Terike meg Rozi díszes kalácsaiba, annál is inkább, mert eszembe jutott a  16.SAD kiírás, melynek háziasszonya Süni a "Rózsás kedvemben" címet adta.
Így hát rózsadíszítésű meggyes kalácsot sütöttem.
A tészta Terike jól bevált kalács receptje:
200 ml langyos tej,
3 evőkanál cukor,
1 tk só,
40 g puha vaj,
2 tojás sárga,
100 g joghurt,
600 g liszt,
20g élesztő,
+ 1 tojás a kenéshez.
Minden hozzávalóval közepes lágy, tésztát készítünk. 30 perc kelesztés, majd formázás. A tepsiben is 25-30 percig hagyjuk pihenni, majd 200 fokos sütőben sütjük. A sütés befejezése előtt le kell kenni cukros tejjel a kalácsok tetejét és vissza tenni a szép aranybarna szín eléréséig.
Rozi dekoratív kalácsait is tanulmányoztam, aztán megalkottam a magam változatát.
A tésztát kenyérsütő géppel dagaszttattam. Kétfelé vágtam és kinyújtottam, majd egyikre ráillesztettem egy szív alakú tortaformát és körbevágtam. Lekentem tojással, beszórtam pirított zsemlemorzsával és erre terítettem a kimagozott meggyet. A meggyet kicsit meghintettem kristálycukorral és a maradék morzsát ráhintettem.
Meggytöltelék:
Fél kiló magozott meggy
20 deka pirított zsemlemorzsa
2 evőkanál kristálycukor
A készítés mozzanatai
A tetejére tésztarácsozóval kellett volna  a tésztát kivágni, de nekem ilyen nincs, ezért rádlival csíkokat vágtam a másik darab kinyújtott tésztából, és keresztben-hosszában ráillesztettem. A rózsákhoz kispohárral szúrtam ki köröket kinyújtott tésztából, és tojással összeragasztgattam. Leveleket is vágtam ki késsel. Felvert tojással lekentem, és mivel nagyon meleg volt a konyhában, már keleszteni se kellett külön, mert mire a kaláccsal elkészültem  meg is kelt, bemelegedett 200 fokra a sütő. Alsó-felső lángon 40 percig sütöttem, majd lekentem cukros tejjel és a sütőt lekapcsolva még 5 percre visszatettem.
Nem használtam fel minden tésztát ehhez a kalácshoz, a maradékból szilvalekváros kifli lett (8 darab), meg kisebb-nagyobb rózsák, csak úgy próbaképpen.
A kimaradt tésztából
Finom volt a meggyes kalács, nem kellett rá porcukrot sem szórni, kellemesen savanykás lett.
Szeletelve
Hát ilyen, amikor rózsás kedvemben vagyok!
Terikéé meg Rozié szebb, köszönöm nekik a virtuális segítséget! De elsőre (meg rohanvást, mert közben főztem is) nem olyan rossz ez.
Az íze pedig nagyon finom volt, a gyerekeknek is bejött.
És egyszer majd lesz kulcsoskalács is....

2013. július 6., szombat

Házi meggylikőr - Domáca griotka

Domáca griotka

Domáca griotka- szlovák meggylikőr
Hozzávalók:
2 kiló meggy
1 kiló cukor
1 liter rum
1 liter vodka
Az alaposan megmosott leszárazott meggyet és a cukrot rétegezve egy ötliteres befőttesüvegbe tettem és felöntöttem a rummal. Lecsavartam, és most 8 hétig sötét helyen tárolom, hetente legalább egyszer fakanállal átkeverve, hogy a cukor teljesen elolvadjon.
Meggy-cukor-rum.
Nyolc hét után leszűröm, és összeöntöm 1 liter vodkával.
A meggy süteménybe, bonbonba felhasználható.
A receptet a facebookon találtam, Itt, de másutt is olvasható.
Mostmár csak ki kell várni az érési időt. Gasztroajándéknak is elképzelhető.
Én 50%-os Casino rumot használtam, és már megvettem a 37,5%-os Kaiser vodkát is.
Ha készen lesz, bemutatom fényképen is a házi meggylikőrt.
Egészségünkre!

Összesen 3 liter finom likőr lett ebből a mennyiségből, ez bőven kiállja még a húsvétot is.
A receptet megköszönöm Iza Pribéknek, aki  feltette a Befőzőautomatás csoportba.

2013. július 5., péntek

Barackos-mangós-mentás morzsasüti (Crumble)

Barackos-mangós-mentás morzsasüti
Rászántam magam Én is a morzsasütire. Bevallom őszintén, eddig a neve riasztott el, hogy kipróbáljam
Crumble - ejtsd: krámbl -nekem nem szépen hangzik magyarul kimondva.
Dehát idővel csak megbarátkoztam vele annyira, hogy legalább tájékozódjak felőle.
Ez egy aránylag olcsó, gyorsan, könnyen összeállítható gyümölcsalapú édesség, melynek a teteje liszt, cukor és valamilyen zsiradék (vaj,margarin)elmorzsált keveréke.  angliából terjedt el, és abban különbözik a cobblertől, hogy annak a tésztájába sütőpor is kell.
Hozzávalók:
Gyümölcsös rész.
4 barack (vagy 2 doboz konzerv)
1 nagyobb mangó
2 evőkanál cukor
10-12 friss mentalevél
Tésztához:
20 deka liszt (nálam fle sima, fele zabpehelyliszt)
15 deka vaj (vagy margarin)
10 deka cukor
A szép érett sárgabarackokat megtisztítás után felkockáztam. A mangót keskenyebb szeletekre vágtam.
Egy jénai tálat kivajaztam  és a gyümölcsöket beleöntöttem, összekevertem és rászórtam 2 evőkanál világosbarna nádcukrot, és a megmosott, apróra metélt mentát.
Egy másik edényben a lisztet a vajjal elmorzsoltam, utoljára a cukrot is belekevertem, majd a gyümölcsök tetejére öntöttem. alufóliával lefedtem a jénai tálat. Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső lángon fél óráig sütöttem fólia alatt, majd a fóliát levéve még tíz percig bent hagytam, amíg kicsit megpirult a teteje.
Morzsasüti fázisai
Nagyon jó illatok terjengtek sütés közben, kivéve alig bírtam kivárni, hogy kicsit hűljön, hogy megkóstolhassam.
Tejszínhabbal tálaltam
Nem lehetett szabályos szeletet vágni, hisz igazából ez nem is süti, inkább meleg desszert. Tejszínhabot nyomtam a tetejére. Hát valami fenséges! Ahol kicsit megpirult a morzsa ott finom ropogós, a gyümölcsös része kicsit leves...
Nekem nagyon bejött, félő, hogy mire apa hazaér, nem sok marad neki!
Zsuzsitól hoztam a receptet, megköszönöm neki!

2013. július 2., kedd

Hűtőben kelt kolbászos kifli

Hűtőben kelt kolbászos kifli
Hozzávalók:
fél kiló liszt
12 deka zsír
5 deka élesztő
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1,5 deci tej
mustár vagy majonéz(elmaradhat)
15 dekányi házi vékonykolbász
1 tojás megkenni

A meglangyosított tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam. 
Egy tálba beleszitáltam a lisztet, belekevertem a sót, beleütöttem a tojást és beletettem a szobahőmérsékletű zsírt is. Hozzáöntöttem a felfutott élesztőt, mindent fakanállal összekevertem, majd 2-3 perc alatt kézzel tésztát gyúrtam belőle. Éjszakára lefedve a hűtőbe tettem. 
Reggel kivétel után egy órát állni hagytam, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Az alaposan átgyúrt tésztát kettőbe vettem, és mindkettőből hosszúkás téglalapot nyújtottam, kb 1 centi magasat, 15 centi széleset. Ez a tészta más állagú nyersen is, sütve is, mint a megszokott kelt tészták. Keményebb, porhanyósabb.
Mindkét téglalapot egyenként 6 darab háromszög formára vágtam (így összesen 12 kiflim lett).
Minden háromszöget bekentem majonézzel, majd a szélesebb felükre 2-2 karika kolbászt helyeztem, és itt megfogva feltekertem őket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a kifliket, tetejüket megkentem felvert tojással.
A sütőt 200 fokra előmelegítettem és alsó-felső lánggal 40 perc alatt sütöttem meg.
A készítés fázisai
Majdnem úgy csináltam, mint Erzsike, csak virsli helyett kolbásszal. Köszönöm a receptet, örülök neki, mert kevés fáradsággal reggelire már ehettük a finom, friss kifliket.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...