Összes oldalmegjelenítés

2013. június 29., szombat

Svéd citromtorta muffinformában


Svéd citromtorta muffinformában
Hozzávalók:
15 deka vaj
15 deka nádcukor
2 tojás
10 deka liszt(fele sima, fele rétes)
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 cirom leve és lereszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
36 szem meggy
A vajat felolvasztottam. A tojásokat a cukorral jó habosra kikevertem, beleadtam a citrom levét és héját, a vaníliakivonatot, utoljára pedig váltakozva az olvasztott vajat és a szódabikarbónás  lisztet, kis fokozaton keverve.
Muffinformákba kanalaztam a masszát (12 -be), mindegyik tetejére ráejtettem 3 szem meggyet                  (ezek sülés közben leültek a tésztába) és 160 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöttem.
Én Linyahtól hoztam a receptet, de Lillánál figyeltem fel a paleo változatára, amit egyszer szintén ki fogok próbálni. Köszönöm az említett hölgyeknek a receptet! Én minimális eltéréssel készítettem, ide azt írtam le, ahogy én csináltam
A formákból kivéve megfordítva hűtöttem ki a muffinokat
Nagyon finom, kellemesen savanykás ízű lett a süteményem, bár legközelebb kicsit kevesebb cukor is elég lesz bele.

Muffinpapírban kerültek asztalra 

2013. június 27., csütörtök

Nugátkrémes csokitorta

Nugátkrémes csokitorta
A keresztlányom születésnapját kívántam ünnepivé tenni ezzel a tortával. Hétköznap lévén, meg befőzési időszakban tényleg nem sok időt tutam rászánni, ezért egy könnyebb zsúrtorta receptet kerestem.
Piskóta hozzávalói:
3 tojás
10 deka cukor
7,5 deka liszt
2,5 deka étkezési keményítő
1,5 deka natúr kakaópor
1 teáskanál sütőpor
A szokásos módon elkészítettem a hozzávalókból a masszát, és sütőpapírral bélelt nagy gáztepsiben 30 perc alatt kisütöttem. Teljesen kihűtöttem, aztán 4 db 15 centi átmérőjű karikát vágtam a lapból. Nem adta ki mindet egészben, de a középre kerülő lapokat összehoztam a darabokból.

Krémhez:
20 deka nugátkrém
10 deka tejcsokoládé
2 deci habtejszín
5 deka durvára őrölt mandula
Melegedni tettem a tejszínt, közben beletördeltem a csokoládét, és belekockáztam a nugátot is. Állandóan kevergetve besűrítettem, majd kihűtöttem.
Betöltöttem vele a tortalapokat, minden sor krémet megszórva őrölt mandulával. Kívülről is ezzel a krémmel vontam be. Az oldalát megszórtam őrölt mandulával, a tetejére pedig nylonzacskó sarkával rajzoltam krikszrakszokat.


Nem mutatott rosszul így se a torta, de valahogy "pucérnak" tünt.
Bár marcipánvirág kiszúró szettem nincs, pogácsaszaggatóval, linzerkiszúróval szoktam virágokat készíteni fondantból. Csakhát most az idő is szorított (meggy,borsó, tök várt eltevésre), ezért a Bán Mártitól ajándékba kapott cukor orchideák egyikével "dobtam fel". Itt is megköszönöm Mártinak a virágokat!
Virággal ünnepibb
Nagyon kellett rá ez a virág, ez a szín, sokkal ünnepibb lett tőle a torta.
Elégedett voltam a művemmel, és a keresztlányom is nagyon megörült neki, amikor átadtam.
Remélem, az ízre sem lesz panasz, várom a visszajelzést, és ha esetleg szeletről kapok fotót,később azt is felteszem.
A receptet Mandytól hoztam, bár én arányaiban és bizonyos összetevőiben is eltértem aŐ receptjétől, de az ötletért köszönet jár Neki. Ebben a leírásban az én verzióm szerepel, aki az eredetit szeretné megnézni, látogassa meg Mandy blogját.

2013. június 26., szerda

Ananászkrémes sajttorta

Ananászkrémes sajttorta
Már régóta készülök sajttortát sütni, most rászántam magam.
Alap hozzávalói.
25 deka kekszdara
5 evőkanál olvasztott vaj
fél deci feketekávé

A hozzávalókat összekevertem (a kávéval szükség szerint szabályozható a tészta állaga), összegyúrtam és egy 23 cm átmérőjű, sütőpapírrel kibélelt kapcsos tortaforma aljába belenyomkodtam.
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra és 10 percre betettem elősütni ezt a kekszalapot.

Krém:
40 deka krémes túró
20 deka mascarpone
3 evőkanál porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
3 tojás
50 gramm rétesliszt

A túrót, mascarponét és a cukrokat géppel jól kikevertem. Ekkor megkóstoltam, mennyire édes, és még tettem  bele egy kanál cukrot, mert ezután dolgoztam bele egyenként a tojásokat, és akkor nem lett volna elég édes. Utoljára beleszitáltam a lisztet is, és azzal is elkevertem.

Ananászkrém:
1 kisebb ananász
10 deka barna nádcukor
2 evőkanál étkezési keményítő

A megtisztított kockákra vágott ananászt lábosba tettem, rászórtam a barnacukrot és állni hagytam. Jó fél óra múlva alágyújtottam és kevergetve megfőztem. Utána péppé összeturmixoltam, belekevertem a keményítőt.
Tulajdonképpen ezzel kezdtem a tortához, mert hűlnie is kell, aztán a tortaalapot készítettem el, mert annak is kell elősütés után kicsit hűlni, mielőtt rákerül a krém.
A torta összeállítása tehát: az elősütött alapot kissé lehűtjük, rákenjük a mascarponés krém felét, megpettyegetjük az ananászos krémmel majd beborítjuk a mascarponés krém maradékával. Örvényeket húztam bele egy villával, majd 160 fokos sütőbe toltam, és alsó-felső lángon 60 percig sütöttem.
A készítés fázisai
Nekem megrepedt a torta teteje. Vagy azért, mert gyors keveréssel sok levegő jutott a krémbe(ez nem valószínű, mert a szeleteken látszanak túrómorzsák, tehát nem volt agyonkevereve), vagy azért mert túlsütöttem. Mindegy, melyik az ok, csak szépséghibának tekintem, az élvezeti értékből nem von le.
Kisütés után a tortaformában hagytam kihűlni - ez jó 2 óra volt. Aztán minimum 5 órára hűtőbe kellett volna tenni kóstolás előtt. No, én ezt a fázist teljesen kihagytam, ugyanis még enyhén langyos állapotában megvágtam, és a képen látható két szeletet rögtön bevágtam.

Mandy blogján tetszett meg az ananászkrémes sajttorta, aztán több helyen utánanéztem, és a végeredmény egy hibrid torta lett, ezt-azt elolvasva, a magam ízlésére szabva. Finom lett, főleg az ananászos falatjai, és tényleg másnapra "összeérett".
Fogok még csinálni, de legközelebb csak sajtkémmel, hogy igazi sajttorta legyen.

2013. június 22., szombat

Trópusi gymölcstorta

Trópusi gymölcstorta
Egy bejegyzésem már van a Trópusi gyümölcstortáról, még 2011-böl. A torta jó lett, de a róla készült fotók csapnivalók. (Most is csak egy árnyalattal jobbak.)
Most annyiban tértem el hogy kisebb(23x23 centis)kapcsos tortaformában készítettem. Ebben sütöttem 3 tojásból piskótát alapnak. Fél liter tejben 4 evőkanál cukorral megfőztem egy vaníliapudingot, plusz még tettem hozzá 2 evőkanál étkezési keményítőt. Ezt azonnal melegen a tortakeretbe visszatett piskótára kentem.
A gyümölcsöket apróra összemetéltem: narancsot, mandarint, datolyaszilvát(másnéven kakiszilva),kivit,ananászt,banánt, és a pudingkrém tetejére szórtam. Tettem még rá 25-30 szem kimagozott friss meggyet, és 3-4 dekányi apróra összevágott diót. Hűtőbe tettem, és három órányi hűtés után locsoltam meg a tetejét az alábbi csokimázzal.
Alul piskóta, rajta puding,rajta a gyümölcsök
Csokimáz:
12 dkg cukor,
4 evőkanál kakaó,
és 4 evőkanál víz.

Elkészítés:
12 dkg cukrot, 4 evőkanál kakaót, és 4 evőkanál vizet kikeverünk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad. (Onnan lehet tudni, hogy hólyagok nőnek a tetején). Biztonság kedvéért egy kicsit cseppentsünk egy pohár hideg vízbe, és ha nem folyik szét, hanem egyben leszáll a pohár aljára, akkor már biztosan jó! Rögtön keverjünk bele egy pici vajat vagy margarint (1-2 dkg-nál ne többet, mert nem fog megkötni), és azonnal lehet a süteményre önteni. Ha van türelmünk, már csak azt kell megvárni, hogy megkössön, ha nincs, tegyük hűtőbe, ott pár perc alatt megszilárdul.
Nekem nem szilárdult meg, lehet, hogy a nagy kánikula miatt (de ettől függetlenül nagyon finom volt).
Egyébként nem számít, hogy a csokimáz nem fedi be teljesen egyöntetűen, a nővérem is úgy csinálta, hogy itt-ott kivillant némelyik gyümölcs teteje. Az olvasztott táblás csoki jobban takar, a főzött máz kevésbé.
A csokimáz receptjét Innen hoztam, köszönöm.
Mivel rendkívül meleg volt, amikor levettem a tortakeretet láttam, hogy valami "támaszték" kell, hogy ne olvadjon szét a torta, ezért körberaktam babapiskótával, amit körbekötöttem  szalaggal. Egy Boldog Születésnapot feliratos marcipán táblácska került még rá, ugyanis ilyen alkalomra készítettem.
A kész torta
A keresztlányom élettársának a születésnapjára meglepetésnek készítettem ezt a tortát, úgy küldtem el.
Hogy finom volt, arról már kaptam visszajelzést.
Ha esetleg szelet képeket is kapok, később felteszem.
Kép:Innen
Szelet tortáról nem kaptam képet, de a kaki gyümölcsről mellékelel egyet, hátha valaki nem ismeri.

2013. június 20., csütörtök

Andalúz eper

Andalúz eper
Ezt pofonegyszerű elkészíteni, különlegessége inkább a kissé szokatlan ízében van. Bár én nagyon szeretem a balzsamecet párosítását gyümölccsel, cobbler sütésénél is rendszeresen alkalmazom.
Hozzávalók:
fél kiló eper
3 teáskanál balzsamecet
1 evőkanál barna nádcukor
csipet őrölt bors
Nincs más dolgunk, mint a jól megmosott, lecsumázottb eperszemeket félbe vágni és a többi hozzávalóval jól összekeverni. Pár órára hűtőbe tenni, és ebben a kánikulában jól lehűtve elfogyasztani.
Isteni!!!

Ez már tényleg a szabadföldi eper néhány utolsó példányából készült. Úgy írtam le, ahogy én csináltam, az eredetit Krisztinánál találtam, aki meg Receptművesnél akadt rá.
Mindkettőjüknek köszönöm ezt az egyszerű finomságos csemegét, amely friss rámetélt bazsalikommal salátaként is fogyasztható !

2013. június 19., szerda

Csokitorta születésnapra


Csokitorta születésnapra
Kakaós piskóta:
8 tojás
2 evőkanál hideg víz
15 deka porcukor
10 evőkanál liszt
1 cs. sütőpor
3 evőkanál natúr kakaópor
Kimértem a hozzávalókat. A lisztet fele-fele arányban rétes és sima lisztből. A tojásokat szétválasztottam és a fehérjéket a porcukor egyharmadával kemény habbá vertem. A tojássárgákhoz hozzáadtam a többi porcukrot, a kakaóprt, sütőport és a vizet, így kevertem géppel habosra, aztán ráöntöttem a tojáshabra, és óvatosan (a tál közepétől kifelé) kezdtem el belekeverni. Közben többszörre beleszitáltam a lisztet is, lassan, hogy ne törjem össze a habot.
A masszát sütőpapírral bélelt 26 centis kapcsos tortaformába töltöttem és 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 60 percig sütöttem. (Az én villanysütőm egy javítás után gyengébben süt, ezért mindent hosszabban kell sütnöm.) Nem nyitogattam a sütőajtót, csak 50 perc után, amikor tűpróbát végeztem.
Lekapcsoltam a sütőt és még bent hagytam 10 percig.
A formában hagytam langyosra hűlni, azután borítottam rácsra.
Egy Fórum oldalon találtam ezt a piskótareceptet. Jó választás volt, jól sikerült.
Miután teljesen kihűlt, három lapba vágtam és az alábbi krémmel töltöttem:
krém:
4 deci tej
50 gramm főzős csokipuding por
5 evőkanál kristálycukor
5 gramm tejcsokoládé
250 gramm vaj
40 szem meggy vagy cseresznye

A pudingport, cukrot és a tejet egy lábosban tűzre tettem és kézihabverővel kevergetve kemény állagúra főztem. Lekapcsoltam a lángot és azonnal belekevertem a forró pudingba az eltördelt tejcsokit, majd időnként megkeverve kihűtöttem. A hideg pudingkrémet géppel jól összekevertem a szobahőmérsékletű lágy vajjal, és bekentem vele a tortalapokat, melyeket a krém alá 2-2 evőkanál rummal meglocsoltam.  Az alsó és a második lapra a krém tetejére 20-20 szem kiengedett mirelit cseresznyét szórtam. A krémet úgy osztottam el, hogy a torta tetejére és oldalára is jusson vékonyan. Egy éjszakára hűtőbe került, reggel a tetejét kicsit kidekoráltam.
tetejére:
10 deka olvasztott tejcsoki
szám és rózsa mézes csokigyurmából
A tejcsokit 1 kanál étolajjal felolvasztottam és a torta tetejére öntöttem. Érdekes módon nem folyt le az oldalán, ezért némi tortadarával hintettem be a torta oldalát. 
A mézes csokigyurmám (plasztikcsoki) máskorról maradt, így csak elő kellett venni a hűtőből és kicsit átgyúrni, nyújtani, és a számot meg a rózsát kialakítani. Elég nehéz volt vele bánni ebben a nagy melegben, ezért csak egy rózsa lett három levéllel.
Egyik szomszédasszony születésnapjára sütöttem ezt az egyszerű csokitortát szívességből. A lányával megbeszéltük, hogy meglepetés lesz, mire a jeles napon hazaér a munkából.

A meglepetés jól sikerült.  Az ünnepeltnek és a család minden tagjának ízlett a torta.
Gyöngyi, itt is sok boldog születésnapot kívánok!

2013. június 16., vasárnap

Mascarponés túrótorta csokis eperrel - Blogkóstoló 9.

Mascarponés túrótorta csokis eperrel
Rubin Gaby a háziasszonya a mostani  Blogkóstolónak (ami szám szerint a 9.), aki nekem Limon blogját sorsolta.
Eddig nem ismertem ezt a blogot,érdeklődéssel tanulmányoztam hát.
Limon vegyes blogot ír, megtalálható nála a gulyáslevestől a kelttésztáig, a babakeksztől a finom tortákig sokféle sült-főtt étel.
Tanulmányoztam ugyan a zöldséges marharaguját is, de a blogkóstolást mégiscsak egy tortával végeztem el.
Mégpedig az eperszezon végét kihasználva az epres "Mascarpones-csokis túrótortát" választottam, amelyet sütni se kell.
Hozzávalók:(keksz alaphoz 26 cm-es formába)
20 deka zabkeksz
10 deka vaj
10 deka étcsoki
Krémhez:
fél kiló krémes túró
negyed kiló mascarpone
7-10 deka cukor
20 deka habtejszín
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd magjai
2 teáskanál zselatinpor
fél kiló eper
Tetejére díszítésnek:
15 deka eper
5 deka csokoládé

Limon Hobbits kekszet használt, Én  Győri zabkekszet kaptam, ezt nylonzacskóban nyújtófával összetörtem.
Az apróra tördelt csokoládét a vajjal mikróban felolvasztottam, összekevertem a keksszel, folpackkal bélelt kapcsos tortaformába símítottam és betettem a hűtőbe.
A túrót, mascarponet, cukrot, citromhéj reszeléket gépi habverővel jól összekevertem. A vaníliamagokat kifelejtettem belőle.
A turmixgép tartályába 20 deka habtejszínt öntöttem és a turmixgéppel felvertem. A zselatint elkevertem 2 evőkanál vízzel, majd a mikróban forrásig hevítettem.
Végül hozzákevertem a túrós krémhez a feloldott zselatint,  utoljára pedig a  itejszínhabot is.
A krém felét a tortaalapra símítottam, majd kiraktam eperrel. Erre került a krém másik fele, és ismét hűtőbe került a torta, míg elkészítettem az olvasztott csokoládéba mártott epreket.
A díszítésre szánt epreket mosás után alaposan megszárítottam. Ez azért fontos, hogy tapadjon rá az olvasztott csokoládé, mert a vizesről lefolyik.
A csokit 1 teákanál étolajjal felolvasztottam, és a fogvájóra szúrt epreket belemártottam, majd egy hungarocell lapra szúrtam őket száradni, aztán a hűtőbe tettem, míg teljesen megdermedtek.
Utána díszítettem vele a torta tetejét, néhány citromfű levelet is közé téve.
Néhány órai hűtőben tartás után szeletelhető, de másnaposan az igazi.
Tortakészítés fázisai
Köszönöm Limonnak a receptet! Nagyon szerettük ezt a tortát!
Egészben

Megvágva

Egy szelet 

2013. június 14., péntek

Zöld dió pálinka, zöld dió likőr


Megszúrkált zöld diók áztatás után
A zöld dió jelentős C-vitamin- és vastartalommal bír, a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is. Most csak néhány jó tulajdonságát emeltem ki zöld diónak, aki érdeklődik iránta, bővebben         tájékozódhat.
Nagyanyáink tudták, milyen hasznos az éretlen dió, és megtalálták a módjait, hogy az asztalra téve kulináris élvezetté is váljon. Ezért őrizgették féltve a zöld dió befőtt, zöld dió lekvár, ecetes zöld dió, zöld dió pálinka, zöld dió likőr, zöld dió bor receptjét.
Én most a pálinkával és a likőrrel kívánok foglalkozni.

Zöld dió pálinka 
A zölddió pálinka az tulajdonképpen zölddióból készített eszencia, amellyel bármilyen pálinkát ízesítünk (kivéve a törkölypálinka, vagy a gyümölcsaromával késztült nagyipari pálinka).
Kovács Jankánál  néztem ki magamnak, és az ő tapasztalatait követve készítettem.
Erre a célra a még csonthéjat nem fejlesztett fiatal zöld dió alkalmas. Június közepe táján, Szent Iván napig (tenyészidőtől függően). Alkalmasságát úgy ellenőrizhetjük, ha egy kötőtűvel átszúrva a tű könnyen átszalad rajta. A leszedett zöld diók két végét levágjuk, kötőtűvel megszúrkáljuk (ekkor még fröccsen a leve) és 1 órára forró vízbe áztatjuk. Az óra leteltével a forró vizet hidegre cseréljük, és 1-2 napig áztatjuk, a vizet gyakran cserélgetve rajta. Ezzel a módszerrel kioldódik a diókból a keserűség. Vagy nem. Majd a készterméknél kiderül. Ugyanis  Mági szerint 10 napos hidegvizes áztatás szükséges, ugyanakkor Szepyke egyáltalán nem áztatta, és nem írta, hogy keserű lett volna a likőrje.
Ezekhez a munkákhoz gumikesztyűt kell húzni, mert erősen barnít a dió.
Az áztatás után tepsibe terítettem a diókat és néhány órát szárítottam napon. Majd 50 darabot  négybe vágtam és egy 3 literes befőttesüvegbe tettem, és ráöntöttem 2,5 liter pálinkát.(Tehát 15-20 diót számoltam 1 liter pálinkához.) Egy rúd fahéjat,5 szem fekete borsot tettem hozzá, aztán kitettem a terasz napos részére, és 40 napig ott fog érni. Időnként megrázogatom, felkeverem(azt hiszem, ezt hívják szaknyelven macerálásnak). Az előírt idő leteltével átszűrés után tanácsos még 1-2 hónapig érlelni fogyasztás előtt.
Hat hét érlelés után leszűrendő
............................................................................................................................
Ma, 2013 július 22-én leszűrtem és üvegekbe töltöttem, hogy még érjen néhány hónapig. megkóstoltam, már nagyon kellemesnek találtam az ízét, egyáltalán nem keserű.
Két liter dió eszenciával ízesített pálinka
................................................................................................................................

A Vörösmarti diólikőrt a  Baranyai Borászok lapjáról hoztam.
(A horvátországi Baranyában, Vörösmart községben)
Vörösmarti diólikőr
Hozzávalók:
1 liter pálinka
6 darab zöld dió (karikákra vágva)
½ kg. cukor
5-6 darab köménymag
1 rúd fahéj
5 darab boróka bogyó
5 darab szekfőszeg
1 citrom (karikákra szeletelve)
1 narancs (karikákra szeletelve)
1 vanilia rúd (félbevágni)
1 borsószem nagyságú szerecsendió
5 darab ánizs

Elkészítés:
Egy nagy befőttesüvegbe beletöltjük és 6 hétig érleljük a napon, és időnként 
megrázzuk, keverjük, lötyögtetjük. A 6.hét után leszűrjük és megint 6 hétig
érlelni hagyjuk, de most már nem a napon.
Az ital gyomorbántalmakra ajánlott!
Barna nádcukorral készítettem, és csak annyiban tértem el a recepttől, hogy nem volt itthon minden fűszerem. Ezért ami volt beletettem, a többit pedig mihelyt beszerzem, pótolom.
Narancsot meg borókabogyót kell vennem, szerecsendió helyett pedig egy darab szerecsendió virágot tettem.
Érik a vörösmarti diólikőr
A vörösmarti diólikőrt nem kellett leszűrnöm, mert sajnos leejtettem és összetörött.
...........................................................................................................................
A mézes diópálinka  receptjét Innen hoztam.

Hozzávalók:
- 5 db zöld dió
- 3 kanál méz
- 1 liter törkölypálinka
- 10 db szegfűszeg
Elkészítése: A hozzávalókat egy üvegbe tesszük és ráöntjük a törkölypálinkát. Lezárva egy hónapig napos helyen érleljük. Ezt követően leszűrjük és palackba töltjük.

Érik a mézes diópálinka
Én ezt is 6 hét érlelés után szűrtem le. Nagyon finom és egyáltalán nem keserű.
Mézes diópálinka
..................................................................................................................
Zölddió-likőr alap
Elkészítése: A még fiatal, kötőtűvel átszúrható zöld diót faeszközzel összezúzzuk. Üveg edénybe rakjuk, és annyi szeszt, vagy pálinkát töltünk rá, hogy ellepje. Teszünk hozzá mdarabka fahájat, szárított narancshéjat, s ha van, kis darab gyömbért. 40-50 napig érni hagyjuk. Akkor leszűrjük és ízlés szerint az aroma egy részét cukorszörppel, szesszel hígítjuk. Megint hagyjuk érni 1-2 hónapot. Sötét, száraz, hűvös helyen tartjuk.
Ezt a Finomreceptek oldaláról hoztam.
Ez az alap később tetszés szerint likőrré keverhető.
Gyömbérszeletek áznak  a likőr alapban
Ezek a finomságok hosszabb érés idő után lesznek fogyaszthatók. Lehet, hogy csak karácsonyra, az ünnepi asztalra, vagy gasztroajándéknak.
Ebben a bejegyzésben beszámolok róla, hogyan sikerültek.
2013.július 22.
Leszűrtem ezt is és megkóstoltam. Ennek a likör alapnak kesernyés ízét éreztem, lehet, hogy a gyömbér, narancs és citromhéj rásegített, hogy az ízanyagai jobban kioldódjanak. Én szeretem a keserű ízt, majd kitalálok belőle valami kesernyés ízű likőrt . Most egyelőre csak palackba öntöttem.
Zölddió-likőr alap

2013. június 12., szerda

Kalocsai paprikás kácsi(kalács)


Édes paprikás kácsi
A mai ebédünk paprikás ételekből állt. Bajai halászlé után Kalocsai paprikás kácsi(kalács).
A bajai módra készült halászlé az, amit gyufatésztával eszünk, mi így szeretjük  a halászlét.
Paprikás kalácsot gyerekkoromban anyukám is gyakran sütött, főleg hétköznapokon, leves utáni második fogásnak (az ünnepi kalácsba dukált a mák, dió, túró), de nálunk mindig sósan volt. Mostanában hallottam csak róla, hogy mások édesen készítik. A Kalocsától alig tíz kilóméterre lévő Homokmégyen  a Tv2 Ízvadász című műsoráról készült videó,  Itt meg is tekinthető, ahogy cukrosan készítik és készen olyan, mintha édes lekvárral lenne.
Én még paprikás töltelékű kalácsot sose sütöttem, ideje hát kipróbálni!
Mikor mondtam a férjemnek, hogy paprikás kalács lesz a második fogás, Ő is visszaemlékezett rá, hogy a szülői háznál mindig sós módon sütötték.
Hát  nekünk az édes formája olyan furcsának tünik, mint a káposztás cvekedli kakaós porcukorral.
No, mindegy, egy próbát azért teszek (legfeljebb a kutyánk jól jár), és egyik rudat édesre csinálom!
Ezt a kalácsot Limaránál is megtaláljuk, bár én a tésztáját annyi eltéréssel készítettem, hogy olvasztott vaj helyett olvasztott mangalica zsírt használtam (anyukám is többnyire zsírral dagasztott).
Tészta hozzávalói:
60 deka liszt
3 deci langyos tej
1 tojás
2 evőkanál cukor
1 csipet só
10 deka olvasztott mangalica zsír
2,5 deka élesztő

A kenyérsütő tartályába raktam a hozzávalókat a szokásos sorrendben. Az olvasztott zsírt csak a sípszó után adtam hozzá. Megkelt állapotban vettem ki a tésztát a gépből, ezután jól átgyúrtam, kétfelé vágtam és lisztezett deszkán egyenként fél centi vastag téglalappá nyújtottam.
A töltelékhez őrölt pirospaprikát és sót, valamint őrölt pirospaprikát és kristálycukrot használtam.
Az említett videóban 2 kanál őrölt paprikához 8 kanál kristálycukrot tettek, és olvasztott zsírral locsolták meg. Az édes változatot én is így csináltam, fele mennyiségből.
A sóssal voltam nagyobb bajban, mert nehezen tudtam eldönteni a só mennyiségét. Végül 1 csapott teáskanálnyi sót szórtam a szétterített paprika tetejére, és elkészültéig izgultam, hogy mennyire lesz sós?
A kinyújtott tésztán szétterített paprikát miután egyiket sóztam, másikat cukroztam, kicsit meglocsoltam olvasztott zsírral, majd feltekertem és a nagy gáztemsimbe tettem sütőpapírra. Középen egy sütőpapír csíkkal elválasztottam őket, ha véletlenül kisül, ne keveredjen a sós az édessel. Tetejüket felvert tojással megkentem, és mint a bejglit, meg is szúrkáltam hústűvel, bár ezt nem írja egyik recept se. (Ennek ellenére az egyik rúd, az édes - kirepedt.) Amíg bemelegedett a sütő, letakarva kelesztettem (kb.20 percet)míg duplájára nőtt.
Kétszáz fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 50 perc alatt sült meg.
ahogy kivettem rögtön levágtam a sósnak a sarkából, hogy megízleljem. Nem találtam eléggé sósnak, ezért hogy segítsek a helyzeten, azt találtam ki, hogy azon forrón lekentem tejföllel és megszórtam sóval. Aztán letakartam, míg langyosra kihűlt, azután szeleteltem.
Paprikás kalácsom sós változata
Csodák csodája! Nekem az édes változat ízlett jobban - amit 1-2 napja még elképzelni se tudtam volna magamról! Tényleg olyan, mintha édeskés lekvár lenne a tölteléke.
A férjem a sósról megállapította, hogy jó, jó, de nem olyan, mint az Ő édesanyjáé volt.


Néhány fázisfotó a készítésről
Magyar Szó online kiadásában bővebben olvashat az érdeklődő általánosságban a kalács eredetéről, történetéről, de receptet is:
"A Kalocsa környéki szállások és falvak táplálkozásában jellegzetes, csak erre a tájra jellemző kalácstöltelékként jelent meg a paprika. Romsics Imre néprajzi adatgyűjtéseiben több adatközlő egyöntetűen állítja, hogy már a XX. század elején is gyakran sütöttek paprikás kácsit (kalács) nem ünnepi fogyasztásra.
A paprikás kalács Kalocsán és közvetlen környékén (Felsőerek, Gombolyag, Újtelek, Öregtény, Alsóerek, Szakmán, Homokmégy, Drágszél stb.) ismert, és a házaknál a mai napig sütött sütemény. A mindennapi étkezések része, általában tartalmas leves (babgulyás, gulyásleves) után második fogásként tálalják. Készítik hét közben vagy hét végén is, desszertként fogyasztva. Frissen a legjobb, de még másnap is megőrzi élvezeti értékét. Kedveltségétől függően sütik a családoknál, többnyire néhányszor egy évben. Ma már jellemzően az egyéb töltelékű kalácsok mellett, választékként kerül a család asztalára."
Köszönöm Limarának és a youtub videókon visszanézett műsoroknak ezt a receptet!
Máskor már bátrabban neki merek állni ennek a kalácsnak, márcsak azért is, hogy kalocsai révén őrizzük a hagyományokat.
És kalocsai révén a kalocsai kácsi, meg a bajai halászlé főzése közben igen gyakran odagondoltam a Duna partra, ahol ezen a két helyen most kemény helyzet van az árvízzel.
Itt Kalocsán rendben van a gát, ép a töltés, de az ártérben épült nyaralók, vendéglátó helyek, állandó lakhelyül épült kisebb családi házak most vízben vannak. Az ott lakóknak ki kellett költözniük.
A Kalocsától 3 km-re lévő Meszesen mától apad a víz

Baján rosszabb a helyzet
Mindannyian tudjuk a híradásokból, hogy Baján rosszabb a helyzet. A legfrisebb: Átszakadt a gát szerdán a Duna Baja feletti szakaszán fekvő, Gemenchez tartozó Veránka-szigeten, a víz elárasztott csaknem 200 hektárt.
A Gemenci erdő vadállománya is veszélyben van, a vizimentők ha tehetik mentik az állatokat.
Szerencsére emberéletet még nem követelt ez a szörnyű árvíz, de nagyon együttérzek azokkal az emberekkel, akiket valamilyen módon érint.
Imádságos gondolatokkal vagyunk irántuk, és megtaláljuk a segítségnyújtás módját is.
Remélem, egy hónap múlva, mire a Halfőző Fesztivál kiírása van Baján, már vissza térhet az élet a régi kerékvágásba.
Bajai Halfőző Fesztivál

2013. június 9., vasárnap

Charlotte fagylalttorta epres, mangós,csokoládés krémmel

Charlotte fagylalttorta epres, mangós,csokoládés krémmel
Ez lényegét tekintve egy Charlotte torta, melynek a tekercs része epres krémmel van töltve, majd egy kicsit másféle epres és mangós krém a belseje, egymástól csokoládéréteggel elválasztva, fagyasztott kivitelben.
Tartok tőle, hogy leírva bonyolultabbnak tünik, mint az elkészítése. Elkészíteni inkább időigényes, mint bonyolult, de néha-néha ilyen is kell.
Kakaós rolád tésztája:
6 tojás
1 csésze porcukor
6 evőkanál simaliszt
5 evőkanál kakaópor
2 evőkanál forróvíz

A porcukorból elvettem keveset és kemény habbá vertem vele a tojásfehérjéket. Fokozatosan adagoltam bele a többi porcukrot is kis fordulattal állandóan keverve. Így adtam hozzá gyenként a tojások sárgáit is. A kakaóval elkevert lisztet már csak fakanállal, többszörre kevertem bele, utoljára pedig a forró vizet.
Sütőpapírral kibéleltem a nagy gáztepsimet, abba öntöttem a masszát.
Előmelegített sütőben alsó-felső lángon 200 fokon sült 15 percig.
Porcukorral meghintett konyharuhával tekertem fel, és míg hűlt, elkészítettem bele a krémet.
A rolád tölteléke:
1 csésze nagyon hideg tejszín
2 evőkanál cukor
1 teáskanál vanília kivonat
másfél csésze apróra vágott eper

A tejszínt a cukorral kemény habbá felvertem és belekeverjük az epret. Mivel én a tejszínt turmixgéppel vertem fel, amikor már jó volt a hab, akkor adtam bele 10 dekányi epret és ismét bekapcsoltam a gépet. Ezzel adtam egy halvány rózsaszín alapszínt a krémnek. Majd ebből az edényből kikanalaztam és a többi vágott epret hozzákevertem.
Megtöltöttem vele a piskótákat és felcsavartam, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tettem. (Nem írt a recept habfixálót, meg egyébként is lehetőleg mellőzni szoktam az adalékanyagokat. Egy kicsit lágy volt ennek a krémnek az állaga, de mivel úgyis fagyasztani kell, nem volt proléma.)
Ezután a kétféle krémet készítettem el.
fél csésze cukor
fél csésze víz
2/3-ad csésze tejszín
3 evőkanál citromlé


fél kiló apróra vágott mangó (érett)
fél kiló eper

Tűzre tettem a vizet a cukorral és teljesen felforraltam (kevergetve), majd hagytam teljesen kihűlni.
Közben leturmixoltam az epret és átszűrtem. Ugyanígy tettem a mangóval is, ami nekem nem lett fél kiló, ezért jó érett banánnal egészítettem ki.
Mikor kihűlt a szirup kétfelé öntöttem. Egyikhez a mangós-banános masszát, meg a tejszín felét kevertem, másikhoz az epret és a tejszín másik felét. Mindkettőt betettem a fagyasztóba, és időnként megkevergettem őket a jegesedés elkerülése végett.
Addig
Elkészítettem a csokoládészósz-t:
1 csésze cukor
3 evőkanál kakaópor
2 evőkanál kukoricakeményítő
másfél csésze víz
1 evőkanál vaj
1 evőkanál vanília kivonat

Az első négy összetevőt a ( vaj és a vaníliakivonat kivételével) összekevertem és melegedni tettem. Közepes lángon kevergetve főztem, míg besűrűsödött. A tűzről levéve kevertem bele a vajat és a vanília aromát. Mihelyt kihűlt, hűtőbe tettem felhasználásig.
A torta összeállítása azután következett, hogy elég hideg krémesnek gondoltam a fagyasztóban lévő krémeket.
Egy tálat kibéleltem folpackkal. Az aljába  vágott eperből középre kiraktam egy virágformát.  Körbe a tál oldalán elhelyeztem a felszeletelt roládokat. aztán először a sárga fagyiból öntöttem, és ment az edény a fagyasztóba. Húsz perc múlva megszilárdult annyira, hogy ráönthettem a csokiszószt. Újra a fagyasztó és húsz perc után mehetett rá az eperfagyi.
1. Kiraktam a tál alját roládokkal, 2.sárga fagyi, 3.rá a csokiszósz, 4. eperfayi, 5.roládok-.ez lett az alja, 6.készen felülnézetből

























Az eperfagyit rásímítottam és újra kicsit fagyasztottam, majd a tál tetejét,( ami majd a torta alja lesz) is kiraktam piskótatekercs szeletekkel. Folpackba csomagoltam tálastól és egész fogyasztásig a fagyasztóba került.
Tálalás előtt fél órával kivettem és szobahőmérsékleten tartottam. Bár még a fél óra is kicsit kevés volt neki, mert elég nehezen lehetett szelni.
Egy szelet fagyitorta
Nemcsak mutatós, de tényleg nagyon finom is lett ez a fagyos desszert! És jó kiadós, szerintem 12 szelet kijött volna belőle. Hát mi nem voltunk annyian, de a maradék fagyasztóba téve több napig ki fog tartani.

A receptet Itt egy külföldi blogon találtam. Mivel nem tudok portugálul, a googleval fordíttattam le, több-kevesebb sikerrel. Ahol nem értettem, azt igyekeztem kikövetkeztetni. Az eredetit  "Tesztelte, megkóstolta, és jóváhagyta a Renata",
Én pedig megköszönöm neki ezt a szépséget, finomságot.

2013. június 8., szombat

Zöld süti

Zöld süti
Hozzávalók:
3 tojás
30 deka porcukor
30 deka liszt
25 deka Ráma margarin
1 cs sütőpor
2 deci tej
2 üveg zöld mandulaaroma

Tetejére:
10 deka csokoládé
5 deka aprított mandula

A recept szerint mindent összekeverünk, közepesre előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, kihűlés után a tetejét leöntjük olvasztott csokival és megszórjuk tört mandulával.

Én egy tálban összekevrtem a lisztet a sütőporral és 2 teáskanál matcha zöldtea porral, meg 1 evőkanálnyi csalánporral. (A szárított csalánt kávéőrlőn ledaráltam.)
Másik edényben a margarint jól kikevertem a fele porcukorral, majd egyenként beledolgoztam a 3 tojássárgáját.
Harmadik edényben felvertem a tojásfehérjéket kemény habbá a maradék porcukorral, majd a tojáshabot apránként a tojásos margarinkrémhez dolgoztam. Utoljára pedig  szintén többszörre belekevertem a sütőporos, a csalántól és a matchától zöldes színű lisztet.
Mikor mindezzel megvoltam, rájöttem, hogy azért gyanúsan tömény a tésztám, mert kifelejtettem belőle a tejet, így azt most vegyítettem hozzá a masszához többszörre. Most kevertem bele a zöld mandula aromát is, de én csak 2 evőkanállal, mert nagyon világosnak találtam a massza színét.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 1 óra hosszát sütöttem.  A tepsi mérete nálam 37x27 centis volt. Húsz percig nem tanácsos kinyitni a sütőajtót!
Sütés után kihűtöttem, majd a felolvasztott csokival leöntöttem a tetejét, melyre rászórtam az elmetélt mandulát.
Hűtőbe tettem, hogy könnyebben szeletelhető legyen.


A receptet Innen hoztam, köszönet érte Törpirinek! Persze én egy klicsit másként csináltam, de így is nagyon jó lett. Az övék zöldebb színű, de én mindig igyekszem a természetes színezők használatára.
Aki evett belőle, mindenkinek ízlett. Senki nem érzett semmiféle mellék ízt, tehát kis mennyiségű csalánnal nyugodtan lehet színezni, nem megy a minőség rovására. A zöldtea, csalán, esetleg más növényi anyagokkal sose lehet nagyon intenzív színt elérni, de legalább kevesebb ételfesték, vagy aroma kell bele.

2013. június 3., hétfő

Köles sütemény - Fő az egészség


Köles sütemény
Gerditől kaptam a felkérést, hogy vegyek részt a Fő az egészség! mozgalomban, amelyet Selectfood több mint két éve indított útjára, és azóta már sok blogger részt vett benne.
A mozgalom szabályai:
A felkérést kapó személy egy egészséges, vagy a hagyományos elkészítési módnál egészségesebben elkészített ételt publikál a blogján vagy honlapján a mozgalom logójával együtt.
Az étel típusa szabadon választható, lehet bármi ami belefér a Fő az egészség! kategóriába.
Akik kedvet éreznek hozzá, azok a recepttel együtt egészséges főzési tippekről, vagy alapanyagokról is írhatnak, vagy felhívhatják az olvasók figyelmét az egészségtelen alapanyagokra, élelmiszerekre.
A felkérést a recept és a kép megjelenítésekor tovább kell adni 2-3 - kötöttségek nélkül - kiválasztott bloggernek. Ez történhet e-mailben, megjegyzésben, ahogy kényelmes.
A mozgalom logója
Hogy mi az egészséges étel, azt sajnos nem tudom.
Annyi állítás és cáfolat van ez ügyben, hogy nem merek, de nem is akarok állást foglalni erről.
Volt rá példa, hogy blogbejegyzésemben  egészséges cimkét adtam egy olyan süteménynek, melyhez extraszűz olívaolajat használtam. A hozzászólásokban valaki - természetesen névtelenül - felvilágosított, hogy a hidegen sajtolt olívaolaj nagyon egészségtelen, mert a bogyók külsején megtapadt penész bekerül az olajba, az pedig a bélrendszer nedves  meleg kötrnyezetében fejti ki káros hatását. Hivatkozott egy tv műsorra, amelyet megnéztem és tényleg ezt állította egy természetgyógyász.
Nemrég olvastam, hogy tudósok megállapították, hogy minden cukor méreg, legyen az nyírfacukor vagy barna nádcukor. dr. Young szerint a képlet egyértelmű: a cukor egy sav és rákot okoz! Minden cukor és édesítő (agave, glükóz, fruktóz, kukorica szirup, mesterséges édesítők, stb.) savas, ezáltal mérgező az emberi és állati szervezet számára(idézet Innen).
A szakirodalom a „három fehér méreg”-ként emlegeti szervezetünk legnagyobb ellenségét, melyek a só, a cukor és a liszt (ezt Itt találtam.

És így tovább ki lehetne "vesézni" minden élelmiszert a zsírtól a húsig, a gyümölcsöktől a zöldségekig, stb.
Inkább nem teszem. Régebben eljártam természetgyógyászati előadásokra, ahol fő téma volt a táplálék és az étkezés. Külön választották a savas és lúgos gyümölcsöket, zöldségeket, aztán mivel szerveinknek két óráig tart a biológiai órája, eszerint is jó lenne beosztani az ételeinket ha egészségesen kívánunk élni.
Tehát nemcsak az lényeges, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor! Meg a párosítás, hogy mit mivel!
No, asszony legyen a talpán, aki ebben a labirintusban el tud igazodni!
Főleg hogy tortás blogot írok, biztos akad, aki szerint a halálfejet is ki lehetne tenni logómnak.
Az utóbbi időben az "egészséges" cimkét már egyáltalán nem írom ki, még akkor sem, ha általánosan egészségesnek nyilvánított összetevőkből sütök.
Persze, azért igyekszem természetes színezékeket használni(cékla, bodzabogyó, spenót, kurkuma, stb.), bioboltban vásárolom a sütőport és pudingport,amit lehet, előállítok itthon(vanília kivonat, nutella, stb.).
De összességében az egészségre törekvés az arany középutat jelenti nálam.
Mindenből mértékkel fogyasszunk, és igyekezzünk rendben tartani a lelkünket, mert az egészséges lélek kevesebb testi nyavalyát produkál. Nekem legalábbis ez a véleményem.
Már többször készítettem reform sütiket. Nem mindegyikkel volt sikerem a családnál.
A kölessel csak nemrég ismerkedtem meg. Akkor bevált mindenkinek.

Antal Vali boszorkánykonyhájából hoztam most egy egészségesebbnek mondott receptet, idemásolom.
Köles sütemény:


  • 1 rész hántolt köles
  • 3 rész tisztított víz
  • 1 rész bio méz
  • pici fahéj, szegfűszeg
  • Kiegészítők:
    • szezám mag,
    • lenmag,
    • aszalt gyümölcs,
    • dió vagy mandula (reszeltem bele egy almát, 5 perccel a sütő lezárása előtt megszórtam apróra vágott mandulával és szezám maggal)
    Elkészítés: a megmosott kölest kis tepsibe öntjük, a meleg vízben elkevert mézet ráöntjük. Előmelegített sütőben tartalékon addig sütjük amíg a vizet felszívja a köles. Ha kihűlt lehet szeletelni.
    Én annyiban tértem el a készítéssel, hogy  fele mennyiségű mézzel készítettem, a jól megmosott kölest összekevertem 1 teáskanál őrölt fahéjjal, 1 teáskanál karobporral, 10 deka kandírozott sárgadinnyével, 5 deka jól megmosott mazsolával és 2 evőkanál amaránttal. Tepsibe tettem és ráöntöttem a vízben elkevert  mézet, melyet kicsit meglangyosítottam. A tetejére pedig metéltem 3 dekányi vajat. .Előmelegítettem 180 fokra a sütőt és alsó-felső lánggal sütöttem jó sokáig (70 percig). A recept azt írja, hogy akkor van készen, mikor már a köles felszívta a folyadékmennyiséget. akkor vettem ki a sütőből, mikor a szélein kicsit karamellizálódni kezdett.
    A tepsi mérete 17x24 centi (nyersen)
    A kisült süti
    Teljesen a tepsiben hűtöttem ki, de hideg állapotban is elég nehezen lehetett formás szeletekre vágni.
    Nekem finom, bár ezek a reformsütik külsőre se olyan tetszetősek, mint a hagyományos alapanyagokból készültek, ízre is szokatlanabbak.
    Ez a süti finom, bár még így is, hogy a méznek csak felét tettem bele, egy kicsit édesnek találom.
    A család majd csak este kóstolja meg, nem tudom, mit szólnak hozzá?
    De remélem ízleni fog, mert fő az egészség!
    A stafétát     Aledának és Katalinnak adom át. Mindketten vegyes blogot írnak.
    Nézzük meg, náluk hogy "Fő az egészség"?

2013. június 2., vasárnap

Deákkiflik - Váncza projekt


Deákkiflik
Versenyhorgászatra mentünk szombaton a császártöltési horgásztavakra.  No, én nem versenyeztem, nem is horgásztam, ahogy a többi horgászfeleség sem.  De ahogy mindig szoktuk, mi asszonyok egy-egy tányér süteményt vittünk, amit a bográcsozás után közösen elfogyasztottunk. Én a Deákkiflik nevű süteményt választottam most, Mónika Váncza projektjéből.
Hozzávalók:
30 deka liszt
5 deka cukor
1 csomag Váncza sütőpor
fél csomag Váncza vanilincukor
25 deka zsír
3 tojás
Először az első négy  hozzávalót szárazon összekevertem, majd hozzáadtam a szobahőmérsékletű mangalicazsírt és három kisebb tojást.  Fakanállal összekevertem mindent, és mivel még lágy volt a tészta, tettem hozzá  lisztet, hogy gyúrható állagú legyen. Nem mértem ugyan, de elég sok liszt kellett még hozzá. Ezután fél óráig hűtőben pihentettem, majd kinyújtottam és hajtogattam. a nyújtást és hajtogatást 20 perces időközönként még  háromszor megismételtem. Őszintén megmondom, hogy nem volt könnyű bánni a tésztával, mert nagyon ragadt, de azért hajtogattam, ha nem is sikerült éppen szabályosra.
Utána a nyújtást is több részletben végeztem, kicsit mindig vágva a tésztából és jól aláliszteztem. Négysögekre vágtam a tésztát, közepébe tettem a tölteléket, és ahogy sikerült felcsavartam és igyekeztem kifli formákat kialakítani.
Bár az eredeti recept baracklekvárt ír tölteléknek, én most szilvalekvárt használtam
Töltelék:
szilvalekvár
5 deke mandula
2 evőkanál rum
Mivel elég kemény a szilvalekvárom egy kis rummal lágyítottam és belekevertem a nylon zacskón keresztül húsklopfolóval megtört mandulát.
Tetejüket tojással alaposan lekentem!
Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokra előmelegített sütőben sütöttem alsó-felső lánggal jó fél óráig.
A kisült kiflik
Még melegen meghintettem kis porcukorral a kisült kifliket. Ebből a tésztamennyiségből nekem 18 darab kifli lett. Egyet persze rögtön megettem, azért szeretem tudni, mivel etetek másokat.
Finom volt, a tésztája omlós, porhanyós. Feledtette, hogy amilyen egyszerűnek tünt első olvasatra, olyan nehéz volt nekem elkészíteni. Nem tudom, mi lehetett a probléma, mert Mónika javaslata szerint igyekeztem követni a recept leírását - annak ellenére, hogy már olvasásakor sokallottam bele a zsírt.

A kisűlt kiflik viszont nagyon finomak voltak, mindenki finomnak találta.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...