Összes oldalmegjelenítés

2013. április 24., szerda

Díj - kicsit másképpen

Legújabb díjam
Egy időben nagy divatja volt a bloggerek között az egymás díjazásának, de aztán megszünt. Úgy tünik azonban, hogy nem végleg, mert most Rozától, a Szőlőhegyi mesék blog írójától teljesen váratlanul kaptam ezt a Best Blog díjat. A fordítása talán a legjobb blog.
A díj szabályai:

1. Megemlítjük, hogy kitől kaptuk a díjat.
2. Felsorolunk 4 bloggert, akinél 200-nál kevesebb a feliratkozott rendszeres olvasók száma.
3. Egy-egy kommentet hagyunk a kiválasztott 4 blogon a díjazásról.

Megköszönöm Rozának a díjat, akivel régóta egymás rendszeres látogatói vagyunk
.
Az általam kiválalasztott bloggerek a következők:

Olgis, a Receptjeim, napjaim történései blog írója, aki nyugdíjas pedagógusként blogjában a sütés-főzés rejtelmeit tanítja olvasóinak.

HajniZoli, a Sarokkonyha  blog írói, akik tudják, hogy főzni jó, sütni még jobb!

Katalin, a Katalin konyhája blog írója, aki változatos ételeiről, süteményeiröl profi fotókat  készít .

Wanna, a Relaxotour.blog írója, aki konyháját "kisérleti konyhának" nevezi ugyan, de szerintem profi módon süt-főz.


Fogadjátok szeretettel mindannyian ezt a díjat és a szabályoknak eleget téve ti is adjátok tovább másoknak.

------------------------------------------------------------------------------------------

Most, május 8-án ismét megkaptam ezt a díjat Marthatól a Varázslat fakanállal blog írójától.
Köszönöm Marthának a díjat, olvasóimnak pedig ajánlom az Ő blogját, nagyon jó receptjei vannak.

Nyuszi torta a Nyuszi csoportnak


Dorka unokám a szülinapi tortájával
Dorka unokám szombaton felhívott (persze még szülői segítséggel) és ötéves "nagylányhoz" méltóan megkért, hogy készítsek neki tortát a születésnapjára, mert szeretne vinni az óvodába. Természetes, hogy elvállaltam a tortakészítést.
Mikor megkérdeztem, hogy milyen legyen, azt is pontosan elmondta. Nyuszitortát kért csokoládészínű piskótával és csokoládé krémesen. És ne legyen fondant borítása, mert azt  ő nem szereti. Meg marcipán se legyen rajta kívülről, mert azt se szereti. Pontosan olyan legyen, mint amilyen húsvétkor volt, csak ne legyen mérges a nyuszi tekintete.
Ennyi. És ezt nagyon határozottan egyszuszra elmondta.
Vasárnap délután érdeklődött, hogy elkészült-e a tortája?
Mondtam, hogy még el sem kezdtem, hiszen csak keddre kell, hétfőn sütöm, hogy frissebb legyen.

Hétfőn este fürdés közben eszébe jutott, és azonnal felhívatott az anyukájával, hogy elkészült-e a torta?
Nyugodtan tudott éjjel aludni, hogy megtudta, már csak kis szépítés maradt reggelre.

A kétszer hat tojásból sütött kakaós vizes  piskótát főzött pudingos vajas, olvasztott tejcsokis krémmel töltöttem és vontam be. Gabonapehely golyókkal díszítettem körbe, gumicukorból
kapott szem-száj-orrot, a bajusza meg a fülei belseje tortadarával készültek. Méretre akkora lett, hogy nem találtam tálcát, amire ráfért volna, így egy gyúródeszkát vontam be alufóliával, arra került.
Az óvodában a Nyuszi csoport tagjai szájtátva csodálták Dorka tortáját, és nagyon örvendeztek neki.
Huszonheten vannak a csoportban,mindenkinek jutott, meg az óvónéniknek, dadus néniknek is.
Óriási sikere volt a tortának, nagyon finomnak találta mindenki, volt olyan gyerek, aki háromszor is kért belőle.

Estefelé ismét telefonált Dorka, és megköszönte a tortát, meg elmesélte milyen volt a szülinapi ünnepsége az oviban.
Én is örültem, hogy mindenki elégedett volt a tortával.
Nem egészen mindenki, mert nekem az arca most se tetszett. Valamiért a nyulakat nem tudom szépen ábrázolni, meg egyéb állatot se. De a gyerekeknek tetszett, és ez a fontos.
 

2013. április 21., vasárnap

Medvehagymás csicsókás pogácsa

   
Medvehagymás csicsókás pogácsa
Mostanában halmozzuk az élvezeteket. Egyidőben kaptam csicsókát és medvehagymát, és a kettőt kombinálva főzök-sütök. Már volt medvehagymás csicsóka krémleves, medvehagymás-csicsókás röszti, most pedig pogácsát sütöttem velük.
A receptet a Lenkánál talált medvehagymás burgonyás pogácsa alapján kreáltam, kicsit változtatva a hozzávalókon és az arányokon.
Én csicsókát használtam, a tésztából kihagytam az olajat és nem hajtogattam.
Így nézett ki az én változatom:
Hozzávalók:
1 kiló rétesliszt
35 deka főtt áttört csicsóka
10 deka medvehagymalevél
4 deka élesztő
4 csapott kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
20 deka Ráma margarin
1 deci tej

Elkészítés:
A csicsókát héjában megfőztem, megtisztítottam, botmixerrel pürésítettem. Az alaposan megmosott medvehagyma leveleket apróra összevágtam. Az élesztőt a cukros tejben felfuttattam. A kimért lisztbe belekevertem a sót és belemetéltem a hideg margarint, majd összemorzsoltam a liszttel. Ezután hozzáadtam a 35 deka csicsókapürét, tíz deka aprított medvehagyma levelet, összevegyítettem és így beleöntve a felfuttatott élesztőt, mindent összegyúrtam. Letakarva kelni hagytam közel egy órát.
Utána kb. 2 centi vastagra kinyújtottam a tésztát, berácsoztam a tetejét és 6 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, míg a sütő bemelegedett pihentettem.
Az egyik tepsi pogácsa tetejét lekentem  tejföllel, a másikét  paprikás vízzel.
 
Sütés előtt a tejfölös és a paprikás tetejű pogácsák
Forró, 220 fokos sütőben   alsó-felső lángon 40 perci alatt sült meg egy tepsi. nekem kettővel volt, darabszámra pedig 40 pogácsa.
Finom, kívül ropogós, belül gyönge volt. Mindenkinek ízlett, bár én magamban gondoltam, hogy kicsit lehetett volna sósabb. Talán azért éreztem sótlannak, mert a csicsóka édesebb ízre, mint a krumpli, és nálam krumplis pogácsa volt a kiindulás. Legközelebb erre odafigyelek.
 


2013. április 20., szombat

Mákos keksz


Mákos keksz
Kiürült a kekszes doboz, ezért gyorsan kellett valamilyen kekszet sütnöm. Mákosat még nem sütöttem, így hát kipróbáltam.
Hozzávalók:
28 deka liszt
10 deka margarin
10 deka darált mák
10 deka cukor
1 tojássárgája
1 cs. sütőpor
tej amennyit felvesz
A lisztbe elkevertem a sütőport, belevagdostam a fagyos margarint és elmorzsoltam. A mákot a cukorral ledaráltam és elvegyítettem a margarinos liszttel. .Beleadtam a tojássárgáját, meg annyi tejet, hogy képlékeny, könnyen nyújtható tésztát kapjak, és összegyúrtam. Egy órára hűtőbe tettem a tésztát, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtottam és virág formájú kiszúróval kiszaggattam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe  tettem és 190 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 15 percig sütöttem.
Fél citrom levét elkevertem kevés porcukorral és ecsettel bekentem vele a még meleg sütemények  tetejét.  Az eredeti receptben  fevi olvasztott csokoládét javasol a kekszek külsejére, de nekem most nem volt itthon csoki. Közvetlenül kivétel után az ilyesfajta kekszek puhák, képlékenyek. Ezért én a tepsiben hagyom őket kihűlni, míg külsőleg megszilárdulnak, a belsejük pedig puha marad. A kekszek így, citromosan is nagyon finomak lettek. Azt hiszem, mindjárt dupla adaggal kellett volna indítani. Legközelebb úgy lesz, mert biztos lesz ismétlés. Hálás vagyok fevinek ezért a gyorsan elkészíthető finom keksz receptért.
Ebből az adagból 40 db 6 cm átmérőjű kekszem lett

2013. április 18., csütörtök

Meggyes kevert süti


 
Meggyes kavart süti

A menyem névnapjára gyorsan összeütöttem ezt a sütit. A kakaósat, meggyeset szereti, gondoltam, örül majd neki, hogy a hétköznap ellenére kicsit feldobjuk ezt a napot.
Meggyes kevert:
3 tojás
25 deka porcukor
12 deka vaj
1 deci tej
22 deka liszt
3 deka kakópor
1 cs. sütőpor
reszelt citromhéj
 25 deka magozott meggy


Először kemény habot vertem a tojásfehérjékből két kanál porcukorral.
A tojássárgákat a többi porcukorral és a szobahőmérsékletű vajjal jól kikevertem, majd a tejet is hozzáadtam. Ezután kevertem bele a kakaóporral, sütőporral összekevert lisztet  (a citromhéjat kifelejtettem), utoljára pedig több részletben a tojáshabot. Kikent, kilisztezett 20x30-as tepsibe öntöttem a masszát.
A felengedett, kimagozott mirelit meggyet lisztbe forgattam és "megdobáltam" vele a tészta tetejét.
Előmelegített sütőben  alacsony hőfokon sütöttem, 150 fokon 70 percig.
Mikor kihűlt leöntöttem a tetejét olvasztott csokival, és megszórtam pirított mandulaforgáccsal, de ezek el is maradhatnak.

Csokoládéval, mandulaforgáccsal

A meggy eléggé leült az aljára
A tetejére kb. 3 deka csokit olvasztottam egy diónyi vajjal és szilikon ecsettel kentem rá Kb. 3 dekányi volt a mandulaforgács is. Ezek helyett fahéjas porcukorral meghintve is tálalható.
A recept  Innen való, köszönet érte. A süteményt körbevágtam és a leeső széleket megkóstoltam.
Nagyon finom, remélem az ünnepeltnek is ízleni fog. Estefelé lesznek csak otthon, akkor viszem.

2013. április 14., vasárnap

Kánkán torta


       
Kánkán torta

Ez a torta is a barátunk születésnapjára készült. Nem éppen ilyennek indult, de aztán ez lett belőle.
A buli alkalmával többször ugrattuk, hogy éjfélkor jönnek a táncsos  lányok.
Íme a "táncoslány", amely mindenki tetszését elnyerte.
Először én magam akartam fondant gyurmából kialakítani az alsó testet meg a táncos lábakat, de mivel olyan nagyv...gú (elnézést a kifejezésért), sonkalábú alsótest sikerült (többszöri prókálkozásra is), amely nem feltételez táncosnőt, jobbnak láttam a szobrászkodásról lemondani.
Míg előkerestem a barbi babát, arra gondoltam, hogy a felsőtestét teszem a torta tetejére a lábait "spárga" pózba, a kezeit pedig  felemelve tartva. Csakhogy a baba egyik keze hiányzott. Nem tudom, hogy történhetett, de a legutóbbi használat után elkallódott az egyik vállból levehető kéz, és ez most derült ki.
Tehát maradt ez a verzió, annak ellenére, hogy nem szeretek egyforma tortákat csinálni, és ilyen egyszer már volt. Azért nem pont egyforma lett a két torta, most nem kaptam fehér pillecukrot, így fehér csokoládéból olvasztott csokigyurmából készültek a szoknya fodrai, a külső piros fodorhoz egy 15 dekás Szamos marcipánt használtam el.
A tészta egy 6 tojásos vizes piskóta, a krém az általam ismert "Orgazmus szelet" krémje, amelyet már egy Esküvői tortámnál használtam. 
Krém receptje:
7 deci tej
2 cs. főzős vanília pudingpor
7 tojás sárgája
25 deka porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő

25 deka Ráma margarin
1 tábla fehér csokoládé
Az első öt összetevőt egy lábasban hidegen összekevertem, majd tűzre téve kézi habverővel állandóan kevergetve kemény krémmé főztem. Időnként megkeverve kihűtöttem, majd apráként hozzákevertem a 25 deka szobahőmérsékletű margarinhoz a felolvasztott fehércsokival felváltva. Most gépi habverővel kevertem, jó habosra kidolgozva a krémet. A fehércsokiban színes cukordrazsék voltak, nem szándékosan ilyet vettem, de kibontás után derült ki.
A hideg piskótát 3 lapba vágtam és a krém kétharmadával megtöltöttem. A maradékot a torta külsejére kentem. A táncos szoknya külső fodrát kinyújtott marcipánból derelyemetszővel kivágott csík adja, melyet egy ecset nyelével kicsit még "megfodroztam". A belső fodrok fehér plasztikcsokiból készültek.

Plasztikcsoki(mézes csokigyurma) fehércsokiból:
200 gramm (2 tábla )Boci fehércsokoládé
60 gramm termelői akácméz

Egy edénybe beletördeltem a fehércsokit és kevergetve gőz fölött megolvaszottam.
A mézet mikróban felforrósítottam, de nem szabad forrnia.
Összeöntöttem őket, és fakanállal jól összekevertem. Mikor már annyira elhűlt, hogy elállta a kezem, akkor kézzel gyúrtam szilikonos sütőpapíron, papírtörlővel folyamatosan törölgetve a belőle kifolyó felesleges folyadékot. Amikor már jól gyurmázható állagú lett, nylon tasakba téve szobahőmérsékleten tartottam a másnapi felhasználásig.
Felhasználás előtt jól átgyúrtam, majd szilikonos sütőpapíron vékonyra kinyújtottam, időnként keményítővel meghintve, hogy ne ragadjon. Derelyemetszővel 4 centi széles csíkokat vágtam a szoknya fodrainak.
Kívülről befelé haladva felraktam a fodrokat, a fodrok élét természetes alapú piros ételfestékbe mártott ecsettel vékonyan beszíneztem. A torta közepéből kicsit kivágva beleállítottam a fej nélküli babát, melyre piros nadrágot és harisnyakötőt kreáltam.
Mivel a fehércsoki színe nem hófehér, a szoknya fodrai éppen olyan vajszínűek lettek, mint a torta krémje.
Mindenkinek nagyon tetszett a torta külsőre, ízre pedig nagyon finom volt.
Én pedig nagyon örültem az elismerésnek.
      

   
Egy szelet torta

2013. április 11., csütörtök

Sacher torta


   

Sacher torta 
A Sacher torta tulajdonképpen egy csokoládés piskóta sárgabarack lekvárra töltve, csokoládéval bevonva, minden egyéb díszítést mellőzve. Kitalálója Franc Sacher  mindössze 16 éves volt 1832-ben amikor Metternich herceg számára először megsütötte. A torta népszerűsége azóta is töretlen, ma is az egyik legkedveltebb bécsi specialitás. 
Az eredeti recept szerint...
Nos, nem tudom, melyik az eredeti recept?
Tele van az internet Sacher receptekkel, több helyen eredetinek van feltüntetve, persze forrás megjelölése nélkül, és persze nem egyformák az "eredeti" receptek. Némelyik, diót, vagy mandulát ír a tésztájába, másutt csak lisztet. Olyat is találtam, ahol azonos mennyiségű csokoládé, vaj és liszt kell a tésztába, de olyat is, ahol 15 deka vaj, 15 deka liszt és 50! deka, azaz fél kiló csokoládé. 
Hát asszony legyen a talpán aki ebben a káoszban eligazodik.
Nem most csinálok először ilyen tortát. Tavaly egyszer már készítettem, de nem sikerült igazán. Nagyon lapos, tömör lett akkor a piskóta. Nem is árulom el, kinek a receptje volt, valószínűleg én hibáztam valahol, bejegyzés pedig nem is készült róla.
Most nem egy konkrét receptet használtam, hanem innen-onnan összeszedegettem a szimpatikus mozzanatokat, és a következő képpen készült.
Hozzávalók a tésztához:
10 deka étcsokoládé (70 %-os)
8 deka vaj
8 deka liszt
8 deka porcukor
3 tojás
1 késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés:
Először felolvasztottam a csokoládét, és míg hűlt kemény habbá vertem a tojásfehérjéket a fele porcukorral. Egy csipet sót és pár csepp citromlevet mindig teszek hozzá, ha külön nem írom, akkor is.
A szobahőmérsékletű vajat a többi porcukorral felhabosítottam, majd egyenként hozzákevertem a tojások sárgáit.
Ezután ebbe a masszába beleöntöttem a langyosra hűlt olvasztott csokoládét állandó keverés mellett, majd felváltva a tojáshabot és a szódabikarbónás lisztet adtam hozzá. mindent összekevertem, de óvatosan, hogy a tojáshabot ne törjem össze. Csatos, 18 cm átmérőjű kerek formába öntöttem a tésztát, melyet előbb sütőpapírral béleltem.Eddigre már előmelegítettem a sütőt 160 fokra, és alsó-felső lángon 1 óra hosszat süttöttem. A formában hagytam kihűlni. Kihűlés után két lapba vágtam és megkentem kevés rummal elkevert baracklekvárral. Fél literes üveg baracklekvárt használtam el, és kb. 3 centnyi rumot.
     
Baracklekvárral megkenve
Összeborítottam a piskótákat és egészben is bekentem a külsejét baracklekvárral.
       
Külsőleg is belekvároztam
Ezután két órára hűtőbe került, majd olvasztottam 10 deka 70 %-os csokit és bevontam vele a tortát.

        
Teljesen bevontam csokoládéval

Az idősebbik fiam szereti ezt a tortát, neki csináltam. És mivel ma van a születésnapja, reggel 7 órakor már csengettem is náluk a frissen sütött meleg lángossal és a tortával, hogy még munkába indulás előtt felköszönthessem.


Hétköznap nemigen van idő az ünneplésre, de én a napján valamivel mindig szoktam kedveskedni az ünnepeltnek. Majd ha ráérünk, valamelyik hétvégén úgyis megtartjuk az áprilisi ünnepeket: fiam meg a kisebbik unokám születésnapja, menyem névnapja. A sacher tortát nemigen kell díszíteni, erre most gyertya se került, de a fiam így is tökéletesnek találta. Meg is vágtuk, így le tudtam fotózni a belsejét - bár a fotók pocsékul sikerültek (mint általában), azért talán kivehető, hogy szép volt a belseje. 
       
Megvágva
A külsejéről még annyit elmondanék, hogy nekem nem olyan sima mint másoknak. Olyan szép tökéletes  sima külsejű Sacher tortákat látok fotókon, hogy elgondolkodtam, mi lehet a titka?
Ugyanis a külsejére rákent lekvár miatt nekem nem egyenletes a külső felület és természetes, hogy a csokoládé ezt visszaadja. No mindegy, ez ilyen, de nagyon finom!

2013. április 9., kedd

Zöldséges tészta - Éva játékára

   
Zöldséges tészta
Ugyan én  "sütős" blogot írok, most  Éva (Takarékos konyha) játéka miatt kivételt teszek, mert "Szeretem a tésztát"! És aki a tésztát szereti, az készítsen el egy számára kedves tésztaételt, írjon bejegyzést róla és küldje el a játék szervezőjének.
A Zöldséges tészta egyik kedvencem, most ezt mutatom be.
Hozzávalók:
20 deka Szarvacska tészta (Gyermelyi)
20 deka fehérpaprika
20 deka paradicsom
20 deka cukkini (nálam sárga)
20 deka póréhagyma
1 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
3-4 ek étolaj
só, őrölt fehérbors
zöldfűszerek(kakukkű,bazsalikom, petrezselyem)

Elkészítés.
A vöröshagymát apróra összevágom és az olajon egy mélyebb teflon serpenyőben a tűzre teszem.  Míg a hagyma párolódik a többi zöldséget is kisebb kockákra vagy karikákra vágom, és fokozatosan a hagymához keverem. Mikor kellően megpuhultak, csak akkor sózom ízlés szerint, kóstolással, és egy teáskanálnyi őrölt fehérborsot is adok hozzá.  Ekkor már majdnem készen vannak a zöldségek, és most adom bele az összezúzott fokhagymát. Egy-két perc együtt párolás után már el is zárható alatta tűz. Ha friss zöldségből készítem, lehet, hogy kevés vizet kell alá önteni a pároláshoz, de a  mirelit zöldség enged elég levet.
 
Megpárolom a zöldségeket
Közben a tésztának felteszem a vizet egy teáskanál sóval meg olajjal, és az előírt módon kifőzöm a tésztát.
Összeforgatom a leszűrt tésztát a párolt zöldségekkel. Meghintem apróra metélt zöldfűszerekkel és mári lehet tálalni. Ha gazdagabban akarjuk adni, reszelhetünk sajtot a tetejére, vagy egy kanál tejfölt adunk hozzá, de anélkül is nagyon finom.
 
Jó étvágyat hozzá!
Természetesen a zöldségek fajtája változhat, borsóval, zöldbabbal is finom, de karfiol, brokkoli is mehet bele. Én azért is szeretem, mert gyorsan elkészül. Ha a "fiúk" is ezt kapják, akkor hússal, vagy kolbásszal készül. A vékony csíkokra vágott csirkemellet párolom először, és később adom bele a zöldségeket.
Füstölt kolbásszal pedig úgy készítem, hogy a karikára vágott kolbász zsírját a forró serpenyőben kicsit kiengedem,  és a zöldségeket ezen a zsíron párolom. A kolbászkarikákat csak a végén teszem bele, amikor a tésztával összekeverem.

2013. április 7., vasárnap

Miről álmodik a horgász? - horgásztorta


Miről álmodik a horgász?
A férjem barátja, aki nagy horgász, a 60. születésnapját ünnepelte. Erre az alkalomra készítettem ezt a tortát.
A felesége látta a neten a férjemnek készített   horgász tortát, és azt mondta csináljak ugyanolyat. De én nem szeretek egyforma tortákat csinálni, ezért a recept, az íz ugyanaz lett, de a forma meg a téma kicsit más.
Ugyanazon módon vizes piskótát sütöttem, de most a nagy gáztepsimben. A krém is ugyanaz a keményítős-vajas citromkrém, csak most több zöld színezetű lett. A tó partján szunyókáló horgász az ünnepeltet személyesíti meg, aki azt álmodja, hogy kifog egy gyönyörű sellőt.
Az én gyönyörű sellőm! Ha ha ha!
Nagy derültséget váltott ki az ünneplő társaság tagjaiból - ott volt az egész horgász egyesület feleségestől !
Ki lett "vesézve" szegénykémnek (a sellőnek) minden porcikája. Megállapították, hogy még tokája is van! Vagy mumpszos, azért olyan vastag a nyaka! A farka meg rövid, de a szája elég csókos! A cicik minden férfinek tetszettek.
A horgászunkkal általában elégedettek voltak, aki még a horgászathoz is ügyel az öltözéke összhangjára - fehér papucshoz fehér sapka illik! Bár nem mindenki látta első ránézésre, hogy hanyatt, vagy hason fekszik, de a kabát gombolása ezt egyértelművé tette.
      

Most se nagyon volt időm sok csicsára,a tó köré köveket, végébe néhány nádszálat, felül egy-két virágot raktam,oldalt meg fondantból kiszúrt kis szívekre olvasztott csokival a feliratot: Hatvan év - nem a vég!
A figurákat is az utolsó pillanatban készítettem. Fehér pillecukorból gyúrtam a fondantot az ITT leírt módon. Kakaóporral, kurkumaporral, mactha teaporral és folyékony természetes alapú ételfestékkel színeztem a füvet, tavat meg a virágokat, figurákat.  A torta krémje a keményítőtől nagyon jó állagú lett, semmi fixáló vagy zselatin nem kellett bele.
Az ünnepelt nagyon örült a tortának. És mindannyian nagyon finomnak találtuk. Meg a hajnalig tartó buli is remek volt.
   
Szeletben
   
Az ünnepelt, a nagy ho-ho-ho-horgász

Már agyalok, hogy a hetvenedikre milyen tortát készítsek neki?

2013. április 3., szerda

Gombás lepény - vagy gombás kenyérfelfújt


 
Gombás lepény
Ez a gombás lepény tulajdonképpen egy gombás kenyérfelfújt.  Kenyérfelfújtat már posztoltam, ez a mostani nagyon hasonlatos ahhoz, csak gomba is került bele.
Hozzávalók:
40 deka gomba
20 deka héj nélküli kenyérkocka
5 tojás
2 csomag újhagyma
fél deci tej
csipet só
csipet bors
3 ek étolaj
fél cs.vágott petrezselyemzöld
zsemlemorzsa megszórni

A megtisztított felkarikázott újhagymát az olajon megfonnyasztottam. Míg ez elkészült megtisztítottam és összemetéltem a gombát, majd azt is a hagymához adtam és együtt pároltam, míg a gomba a levét elpárologta. Sóztam, borsoztam és hagytam kihűlni.
Addig a héjnélküli szikkadt kenyérbelet felkockáztam kb. 2x2 centisre, és rálocsoltam a tejet.
A tojások fehérjéből kemény habot vertem, és először a tojássárgákat kevertem bele, majd a kihűlt gombás hagymát végül pedig a kenyérkockákat. Óvatosan mindent összekevertem és sütőpapírral bélelt 25x30-as tepsibe terítettem. A tetejét meghintettem zsemlemorzsával és már toltam is a 200 fokosra előmelegített sütőbe. Alsó-felső lángon fél óra alatt készre sütöttem.
Éppen hogy szelhető melegségűre hűlt mire hazaért a férjem a reggeli úszásból. Így fényképezésre nem is maradt időm, máris ültünk le reggelizni.
Ketten meg is ettük volna az egészet egy ültő helyünkben, ha nem fogom vissza magam, hogy legalább fotó kedvéért meghagyjak két darabot.
Nagyon finom volt, jólesett. Azért is hasznos volt, mert a maradék szikkadt kenyeret, elhasználásra váró gombát fel tudtam bele használni.
Megköszönöm Aledának a receptet, mert így gombásan nála láttam a minap és gyorsan el is készítettem.
 

2013. április 2., kedd

Feketeszedres-túrós-sajtkrémes kocka a 8. Blogkóstolóra

   
Feketeszedres-túrós-sajtkrémes kocka
Húsvétra készítettem ezeket a feketeszedres-túrós-sajtkrémes kockákat, melyekkel egyúttal a Blogkóstoló 8. fordulójára is jelentkezem. A mostani játék háziasszonya Hani Vikvit sorsolta páromul a B&B:Anyuci készítenél...blog tulajdonosát.
Régóta bejáratos vagyok a blogjába, amely a sütni szeretőknek valóságos aranybánya. Már több tortája, sütije "várólistás" volt nálam.
Tészta:
5 tojás
5 evőkanál liszt
5 evőkanál cukor
1 cs.sütőpor
Piskótát sütöttem a lehető legegyszerűbb módon.  Az egész tojásokat a cukorral géppel habosra kevertem. Öt-hat perc alatt szépen felhabosodott, ekkor fakanállal hozákevertem a sütőporos lisztet és sütőpapírral bélelt 20x30-as tepsibe öntöttem. Előmelegített sütőben 160 fokon alsó-felső lánggal kb. 40 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem.
Míg a piskóta kihűlt, elkészítettem a krémet.
Krém:
50 deka krémtúró(nálam Spáros)
47 deka házi mascarpone
2 deci tejföl
3 deci habtejszín
5-6 evőkanál porcukor(ízlés szerit)
1 ek vaníliaeszencia
1 zacskó zselatinpor
1 deci tej
25 deka feketeszeder

A sajtkrémet, krémtúrót,tejfölt, porcukrot, vaníliaeszenciát alaposan kikevertem. A tejszínt kemény habbá vertem és kézi keveréssel ehhez a masszához kevertem óvatosan. Az előzőleg felengedett mirelit feketeszedret átpasszíroztam hogy ne legyen benne mag és szintén hozzá kevertem. Ettől szép lilás rózsaszínű lett a színe. Megkóstoltam és úgy gondoltam kellemesebb lesz az íze citromosan, ezért fél citrom levét belecsavartam. Ez nincs a receptben, de nem rontotta el az ízét, csak a színe lett tőle kicsit halványabb.
A tejben elkevertem a zselatint és kevergetve forrásig felhevítettem, majd először egy kevés krémhez vegyítettem és ezt kevertem az összeshez, így nem lett csomós.
A már hideg piskótalapra rákentem a krémet és éjszakára hűtőbe tettem. Másnap kockára metéltem.
Elfelejtettem krémet hagyni a tetejére díszítésnek, ezért tejszínhabból nyomtam rózsát a kockák tetejére, melyekre egy szem feketeszedret raktam.




Nagy sikere volt, mert azon túl, hogy mutatós, nagyon, de nagyon finom volt!
Nagyon megköszönöm Vikvinek ezt a finom receptet!

2013. április 1., hétfő

Szezámtallér fekete szezámmaggal

Szezámtallér fekete szezámmaggal. Recept: ITT
Ezt meg a locsolóimnak sütöttem, de úgy eldugtam, hogy nem találtam.
Ráleltem viszont még egy doboz karácsonyi mézesre, nem volt semmi baja, így hát azt ettük.
Most, a bejegyzés írása előtt megtaláltam. Nagyon finom!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...