Összes oldalmegjelenítés

2013. március 31., vasárnap

Nyuszi torta


      
Nyuszi torta


"Nyuszi fülét hegyezi
Nagy bajuszát pödöri
Répát eszik rop-rop-rop
Nagyot ugrik, hopp,hopp,hopp!"

Minden húsvétkor eszünk nyulat. No nem nyúlhúst, mert azt nem szeretjük - vagy ki tudja, lehet, hogy csak nem szoktuk - de torta formájában asztalra kerül. Tavaly  répatorta volt nyuszis jelmezben.
Idén teljesen Kiskukta nyuszi tortáját másoltam le szinte egy az egyben. Két tojásos kakaós olajos piskótát sütöttem két 18 cm-es tortakarikában. Lapjában elvágva csokipudinggal főzött vajaskrémmel megtöltöttem őket, majd a Kiskukta oldalán látható módon az egyik megtöltött karikát felszabva kialakítottam a füleket meg a csokornyakkendőt. A maradék krémmel kívülről bevontam, majd olvasztott csokival megrajzoltam az arcot és a nyakkendőt.
A kislányoknak (unokáimnak) nagyon tetszett a nyuszi torta (pedig szerintem az arca eléggé kretén lett).
Miután kigyönyörködtük benne magunkat megvágtuk és ízre is nagyon finomnak bizonyult. Talán Dorka unokám evett belőle legtöbbet. 
Köszönöm Kiskuktának a receptet! Nagyon megörültem neki, mert egyszerűen, gyorsan nem szokványos ünnepi tortát tudtam kreálni. Nem volt túl nagy, majdnem mind elfogyott - öt felnőtt, két gyerek - de annyi épp maradt hogy az unokáimnak egy-egy szeletet tudjak csomagolni.
       



 És még egy gondolat: szeretettel köszöntöm olvasóimat az ünnep alkalmából.
A locsolókat pedig ajándékozzuk meg piros tojással!

Húsvéti  köszöntő

2013. március 29., péntek

Kelt kakaós-mazsolás kuglóf

Nagypénteken a halászlé után mindig valamilyen kuglófot szoktam sütni. Most Limara kelt kuglófját választottam, és nem csalódtunk benne,nagyon-nagyon finom volt!
Kakaós-mazsolás kuglóf

Hozzávalók:
  • 1,5 dl langyos tej
  • 15 dkg olv. vaj
  • csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom vagy narancs héja
  • 2 tojás
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
Egyik felébe:
  • 2 ek. kakaópor
  • 5 dkg mazsola
Én a kenyérsütő géppel készítettem a tésztát. Akinek nincs, az a szokásos módon dagassza be.
A megfelelő sorrendben -előbb a folyadékok, majd a liszt,a liszt tetejére rámorzsoltam az élesztőt - a kenyérsütő tartályába raktam a hozzávalókat és a géppel megdagaszttattam. Kivettem, ketté osztottam, s az egyik felébe beledolgoztam a két kanál kakaóport, melyet én kis vízzel előbb símára kevertem. A melegvízben megmosott mazsolát lecspegtettem és lisztbe forgatás után szintén a tésztába dolgoztam. Ezután kelesztettem külön edényben a kétféle tésztát. Miután duplájára kelt, először a fehér tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtottam, majd a kakaósat erre helyezve nagyjából akkorára nyújtottam, mint az alatta levő fehér. Együtt bejgliszerűen feltekertem őket, majd két végénél fogva ellentétes irányba megcsavartam, így raktam koszorú szerűen a kuglófsütőbe.
Míg duplájára kelt, előmelegítettem a sütőt 180 fokosra és alsó-felső lángon 45 percig sütöttem, majd a sütőt elzárva még öt percig bent hagytam. Félidőben a tetejét letakartam fehér papírral.
A  formábam hagytam kihűlni.
       

A készítés fázisai 
Öntetet  nem csináltam hozzá, porcukrot készítettem az asztalra tálaláskor, de senki nem kért rá. Éppen megfelelő volt az édessége, gyenge, remegős az állaga, mint amilyet anyukám szokott annak idején a kemencében sütni. Az eredeti recepttől csak annyiban tértem el, hogy nem reszeltem bele citromhéjat, vanília kivonat helyett egy korty rumot tettem bele. 
Gondolom, Limaránál már tele van a padlás köszönömmel, de hát én is csak így tudok hálálkodni neki.
Köszönöm Limara!
               

Tavaly nagypénteken túrós kuglóf volt nálunk.

2013. március 28., csütörtök

Sós linzer húsvétra

   
Sós linzer húsvétra
Sós rágcsálnivalót is sütöttem. Eszternél láttam meg a receptjét, és mivel minden hozzávaló volt itthon, azonnal neki is fogtam.
Hozzávalók:
fék kiló liszt
30 deka margarin
4 tojássárgája
1-2 kanál tejföl(amennyit a tészta felvesz)
1 teáskanál só
1 tojás megkenni
magok a tetejére

A lisztbe belekevertem a sót, belekockáztam a hideg margarint és elmorzsoltam. A tojások sárgájával és egy jó kanál tejföllel meggyúrtam a tésztát. Lisztezett nyújtódeszkán fél centi vastagságúra kinyújtottam és nyuszi formájú, meg virág formájú kiszúróval kiszaggattam. A tetejüket tojással bekentem. A nyusziknak lenmagból szemet-szájat ragasztottam, a virágokra fekete szezámmagot szórtam Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső lángon 20 perc alatt kisültek. A tepsibe tettem sütőpapírt alájuk.
Eszter szerint "elálló", ezért jól eldugom és csak húsvétkor veszem elő.
Ebből az adagból jó sok lett, nekem 48 nyuszi és 24 virág (természetesen a szaggató nagyságától függ a darabszám.)
   





Természetesen megkóstoltam és nagyon finom!
Szépen elrendezve az asztalon szoktam hagyni, aztán ki-ki vesz magának belőle jártában-keltében, akinek arra van dolga.
Elég hamar el szokott fogyni az így "szabadjára" hagyott sütemény.
Ilyet máskor is fogok sütni. Gyorsan megvan, olcsó, és bármilyen formára kiszaggatható. Eszter pogácsaszaggatóval alakított nyúlfejeket, nagyon helyesek lettek.

Ajánlom  mindenkinek aki szereti a sósat, vagy akár a locsolók megkínálására is asztalra tehető.
Köszönöm Eszternek a finom receptet!



2013. március 26., kedd

Meggyes-mascarponés máktorta

Meggyes-mascarponés máktorta
 Még ez a torta is a férjem névnapjára készült.
desszert.eu-n talált meggyes-mascarponés máktorta receptjét kicsit átalakítottam.
Tulajdonképpen csak a cukor helyett használtam xilitet.

A tésztához:

  • 100 g vaj
  • 80 g kristálycukor- nálam xilit
  • 2 db tojás
  • 20 g kristálycukor- nálam xilit
  • 120 g mák (darált)
  • 100 g búzaliszt (BL55)
  • 300 ml tej (2,8%-os)

A meggyszószhoz:

  • 500 g meggy (magozott)
  • 2 evőkanál kristálycukor- nálam xilit
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 púpozott teáskanál fahéj (őrölt)

A krémhez:

  • 500 g natúr krémsajt (Mascarpone, Philadelphia)
  • 4 evőkanál porcukor -nálam xilitpor
  • 2 szál vanília rúd (belseje)

Készítése a következőképpen történt.
Kimértem a hozzávalókat, szétválasztottam a tojás fehérjét a sárgájától,ledaráltam a mákot és összevegyítettem a liszttel.Először kemény habot vertem a tojásfehérjékből a kevesebb xilittel. A több xilittel felhabosítottam a vajat. Hozzákevertem a tojássárgákat, majd felváltva a mákos lisztet és a tejet a vajas masszához kevertem, végül pedig a tojáshabot is óvatosan beleforgattam. Sütőpapírral bélelt 24x24 cm átmérőjű szögletes formába öntöttem a masszát és a 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon fél óra alatt megsütöttem, plusz még öt percig a sütőben hagytam.
Míg rácson kihűlt, elkészítettem a meggyszószt. 
A kimagozott mirelit meggyet a két evőkanálnyi xilittel és az őrölt fahéjjal a tűzre tettem és a saját levében főztem amíg kicsit sziruposodott, majd hozzákevertem a kevés vízben elkevert keményítőt és besűrítettem vele.
Mikor langyosra hűlt rákentem a kihűlt tésztára és egy éjszakára hűtőbe tettem. 

Másnap a krémhez a házi mascarponét kikevertem darált xilittel, majd apránként hozzáöntöttem másfél deci tejszínt, közben elektromos habverővel folyamatosan kevertem. A tejszín a receptben nem szerepel, de szerintem kívánta az állaga, és nagyon finom könnyű, selymes krémet kaptam, amelyet rákentem a torta tetejére és körben az oldalára. Magam gyártotta csokicseppekkel díszítettem.


Egészben
Finom, harmonikus ízű tortánk lett, bár volt aki kicsit savanyúnak találta a meggyes tölteléket. Ez azért lehetett, mert a xilitt egy kicsit kevésbé édes, mint a répacukor, legközelebb ezt figyelembe veszem, ha xilitet használok.
    ,   


  A recept Karajos Évától származik, hálás vagyok neki érte.              

2013. március 24., vasárnap

Apika kifogta az aranyhalat! - horgász torta

Apika kifogta az aranyhalat
Apika kifogta az aranyhalat! És kívánhatott is hármat! (Bort, búzát,és békességet kívánt.)
Férjem névnapjára készítettem ezt a horgász tortát.
Na most lehet nevetni! Nem sértődöm meg ha bárki kinevet, de most csak ilyen "gyermeteg" kinézetű tortát tudtam alkotni.
Az idén idő hiányában még egyetlen burkolt formatortát se csináltam, és most is úgy jártam, hogy torlódtak az események, így hát a könnyebb megoldást választottam.
Szombaton volt a jótékonysági koncert a templomunk tetőjavításáért, oda sütöttem islert, meg szendvicseket készítettem, délután pedig én is elmentem az előadásra. Így csak annyit tudtam előre dolgozni, hogy a piskótát megsütöttem, koncert után megtöltöttem és a vasárnap délelőtti főzéskor a leves meg a pörkölt között kívülről sebtében feldíszítettem. Mivel szeretek új dolgokat kipróbálni, a piskótát most Kiss Kornélia (facebook  ismerősöm) receptje alapján sütöttem és nagyon jól sikerült.
Lia vizes piskótája:
Hozzávalók, 26 cm-es karikához

6 tojás
15 deka porcukor
11 deka kristálycukor
6 evőkanál forró víz
1 cs. sütőpor
26 deka liszt
1 cs. vaníliás cukor
A porcukrot a 6 tojássárgájával habosra mixeljük, majd hozzáadjuk a 6 ek. forró vizet.
Ehhez a masszához öntjük a liszt 2/3-ad részét a sütőporral és jól elkeverjük.
A fehérjét a kristály cukorral és a vaníliával (kakós esetén elhagyhatjuk) a szokásos módon felverjük, és óvatosan hozzákeverjük a tojássárgás krémhez,közeben beleszitáljuk a maradék lisztet.
Kakós változatnál a vízzel együtt 1 evőkanál ecetet is teszünk a sárgákhoz,persze a lisztből leveszünk annyit,amennyi kakaót adunk hozzá
A kisebb tálban vertem fel a fehérjét, a nagyobban kevertem ki a tojássárgákat a porcukorral és a forró vízzel, majd ehhez kevertem több részletben a tojáshabot és a lisztet felváltva. Előmelegített sütőben alsó-felső lángon sütöttem 1 óra hosszáig. Tűpróbát végeztem, és félidőtől fehér papírral letakartam a tetejét.
Teljesen így csináltam és remek lett! Köszönet Liának a piskótareceptért!
Egészben a kisült piskóta
Csak másnap vágtam három lapba
Citromos krémmel töltöttem. Ezt a krémet még tavaly hoztam WiseLady-től és a citromos görög minyonjaimat ezzel csináltam, ami  mindannyiunknak nagyon ízlett.

Krém hozzávalói.(Egy adag)
 40 g kukoricakeményítő
1 citrom leve
2 dl víz
1 evőkanál tejföl
1 vaníliáscukor vagy pár csepp kivonat
200-250 g porcukor
200 g vaj
A keményítőt elkevertem a vízzel és a citromlével, majd felfőztem sűrűre. Még forrón belekevertem   egy szeletke vajat és a tejfölt. Hagytam teljesen kihűlni. A puha vajat a cukorral, vaníliás cukorral habosra mixeltem, és evőkanállal adagolva hozzákevertem a hideg  keményítős masszát (ez lényegében tojás nélküli házi puding). (Mindig a vajhoz adjuk a pudingot és nem fordítva).

Elég lágy halmazállapotú selymes finom krémet kaptam.  Én most másfél adag krémet készítettem.
Megkentem vele a piskótalapokat. A külsejére épp csak annyi maradt, hogy a réseket kiegyenlítettem.
Éjszakára hűtőbe került. Vasárnap reggel ismét készítettem fél adag krémet, amit kétfelé vettem és egyikbe zöld matcha tea port kevertem, amitől elég halvány mohazöld színe lett. Ezzel bekentem a torta felét és régebbről maradt (hűtőben tárolt) zöld fondatot sajtreszelőn lereszeltem és fűnek rászórtam erre a részre.
A krém másik felébe természetes alapú kék ételfestéket kevertem, ez lett a víz. Rákentem a torta másik felére és kiskanállal "hullámokat" húzgáltam bele. A horgász figurát még pénteken megcsináltam kakaóval színezett fondantból. Hát ilyenre sikerült. Nem sok szobrász véna szorult belém, azt bárki láthatja. Nincs időm, hogy a youtubon megnézzem az ilyen témájú videókat.
Az aranyhalhoz fehér fondantot kurkuma porral megszíneztem, és még egy bokrot kreáltam zöld fondantból.
Többre nem volt időm, pedig kedvem lett volna nádat, buzogányt, virágokat...
Az ünnepi ebédkor nagy sikert aratott a tortám. A lányok rögtön  "felismerték" a nagyapjukat, csak kicsit kövérnek találták. Hát ahogy sikerült. Ízre nagyon finom volt, kellemesen savanykás, amilyennek a citromosnak lennie kell.
Ezzel a krémmel mindenképpen meg voltam elégedve. Nagyon jól "viselkedett" a torta külsején is.
Könnyen formálható, stabil állagú, lehet, hogy habzsákból is alkalmazható.


Felvágva



2013. március 23., szombat

Húsvétváró nyuszikák, pillangók és tavaszi virágok

Húsvétváró nyuszikák, pillangók és tavaszi virágok
Ezeket a húsvétváró nyuszi, pillangó és tavaszi virág formájú islereket jótékonysági célból készítettem.
Szülőfalum, Foktő község református templomának a teteje felújításra szorul. Ehhez gyűjt adományokat a foktői gyülekezet, melynek mi is tagjai vagyunk. Szombaton délután Zenés Áhítatra voltunk hivatalosak a templomba. A zenét a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Fúvószenekara szolgáltatta. Belépődíj nem volt, ki-ki lehetősége szerint adakozhatott a templom renoválására.
A nagyszerű rendezvény után Szeretetvendégség keretében a presbitérium vendégül látta a zenekar tagjait, melyre én ezt a tálca csokoládéval bevont  Kakaós tésztájú islert   meg egy tálca szendvicset vittem.
Bohókás, vicces szendvicsek
A zenekar tagjainak többsége gyerek és fiatal volt, ezért  készítettem ilyen figurásra a szendvicseket.
A látványuk sikert aratott, s mire e bejegyzés írásához hozzákezdtem már kaptam visszajelzést,hogy megdícsérték, akik elfogyasztották.
És bízom benne, hogy összejön a pénz a templom renoválására. Templomunk műemlék épület, egy nagy tűzvész után a megmaradt alapfalak felhasználásával 1839-43 között épült. Az építész Hild József volt, a kivitelező Schneider Ignác kalocsai építőmester. Orgonáját 1869-ben Pokorny János készítette.
Míg a zenét hallgattam elkalandoztak a gondolataim, hogy e templom falai közt keresztelkedtek, esküdtek már az ük szüleim is. Gyerekkoromban minden vasárnap tele volt, pedig 300 személy is elfér benne.
Most 50-60 aktív tag látogatja az istentiszteleteket. Fogyunk, mint gyülekezet is, mint népesség is.
De én hiszem, hogy amíg a áll a templomunk, mindig lesz benne imádkozó ember.
Református templom Foktő - hátulnézetből (2013. március)
       
Kellemes délután volt. Köszönet érte  Muzsnainé Balázs Éva lelkésznek, a fúvósegyüttesnek és a presbitériumnak.

2013. március 21., csütörtök

Mosolygó arcok - vidám tócsnik a SAD. 14. fordulójára


Vidám arcok
 
A SAD 14. fordulójának témája a face control, ami magyarra fordítva arc ellenőrzést jelent. Linyah, a mostani forduló háziasszonya  a Konyhalál blog írója azt kéri, hogy arca legyen az általunk készített süteménynek, vagy bármilyen ennivaló készítménynek, és mosolyogjon!
Mézeseket és kekszeket már többször dekoráltam mosolygós arcnak, vidám sütiket készítettem beteg kisfiúnak, de a halloweni rémpofáim is mosolyogtak.
Ezért most úgy gondoltam, sósat sütök. Mégpedig a tócsnira esett a választásom, ami gyorsan elkészíthető kitűnő reggeli vagy uzsonnaétel.
A pontos recepttel bajban vagyok, mert én ezt máskor csak "gondolomra" szoktam csinálni, és elkövettem azt a hibát, hogy most se mértem a hozzávalókat.
Sajtreszelőn lereszeltem két meghámozott közepes nagyságú krumplit, egy csapott teáskanál sót szórtam bele, egy mokkáskanál fehér borsot, fokhagymanyomón belenyomtam két gerezd fokhagymát, mindezt összekevertem egy tojással és  három púpozott evőkanál liszttel. Palacsintasütőben kevés olajat forrósítottam (csak annyit, hogy az alját ellepte) és evőkanállal adagoltam bele a tésztát, melyet a kanál hátuljával körökké lapogattam. Két-három perc alatt megsült egyik oldaluk, majd megfordítottam és megsütöttem a másik felüket is.
Mivel ezt tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva szoktuk fogyasztani, tejföllel csináltam a szemeket, mosolygós szájat.

Egyszerre nem tudtam mindet kisütni, míg az elsők sültek, a tészta állt és ezalatt kicsit ellágyult, azt hiszem a burgonya kis levet eresztett. Ekkor kevertem még egy kanál lisztet bele.

Nem művészi alkotások, de gyerekeknél nagy sikert lehet vele elérni. Szívesebben fogyasztják, ha előbb kicsit eljátszhatnak vele.

                                                                       ***

Egyúttal hozok egy tányér "édes vidámság"-ot, amit a Váncza könyv Túrós csillagok receptje alapján készítettem, de nem csillag alakúra formáztam, hanem pogácsaszaggatóval kör alakokat szúrtam a tésztából, és miután kisültek csokoládéval arcokat rajzoltam rájuk.
   
Túrós tésztából
Ezeket a sütiket a barátnőm  unokáinak vittem. Az óvodás Olivér és az első osztályos Fruzsina kellemesen elszórakozott velük,elfogyasztásuk előtt. Találgatták, hogy melyik a fiú, melyik a lány, sőt! A nemzetiségüket is igyekeztek megállapítani - még japánokat is találtak közöttük.
Hát, ahogy éppen sikerültek, nekem készítés közben nem voltak ilyen szándékaim, de a gyerekek találékonyak.

      

2013. március 19., kedd

Rozsos zsemle avokádó krémmel

Rozsos zsemle avokádó krémmel
El akartam használni a maradék rozslisztemet, nehogy megbogarasodjon. Mivel csak 20 dekányi volt, zsemléhez használtam el, keverve tönkölybúza és fehér rétesliszttel.
Zsemle hozzávalói:
20 deka teljes kiőrlésű rozsliszt
20 deka tönkölybúza liszt
20 deka fehér rétesliszt
4,3deci víz
másfél kiskanál cukor
másfél kiskanál só
3 deka fris élesztő
4 deka vaj (lehet margarin vagy olívaolaj)
Elkészítés:
Kimértem a hozzávalókat. Mivel a recept a cukor meg a só mennyiségét kiskanállal határozza meg, a mokkás és a teáskanál közti méretű kanalammal mértem ki ezeket.
A szokásos sorrendben mindent a kenyérsütő tartályába helyeztem és megdagasztattam, megkelesztettem a géppel.
A megkelt tésztát lisztes nyújtólapon jól átgyúrtam és rúddá formáltam. A rudat 12 egyforma darabra vágtam és vizes kézzel megformáztam a zsemléket. Sütőpapírral bélelt tepsiben egymástól kissé távolabb helyeztem el őket, és letakarva kelni hagytam míg a sütőt előmelegítettem 220 fokra. Huszonöt perc alatt kisültek, és öt percig még a sütőben hagytam őket. A forró zsemléket konyharuhába csomagolva hűtöttem ki.
A rozsos zsemle receptjét Innen hoztam, köszönet érte.
Rozsos zsemle
Míg a zsemlék sültek, elkészítettem az avokádókrémet.
Avokádókrém hozzávalói:
1 db érett avokádó
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kis fej lilahagyma
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál olívaolaj
2 kisebb főtt keménytojás
1 mokkáskanál fehérbors
1 mokkáskanál só
fél citrom leve
apróra vágott metélőhagyma


A keményre főtt tojásokat sajtreszelőn lereszeltem, az avokádót meghámoztam és villával szétnyomkodta. Hogy ne barnuljon meg, azonnal facsartam rá citromlevet. A hagymákat apró kockákra vágtam és mindent alaposan összekevertem, hogy kenhető állagú legyen. Közben kóstolgattam, és ízlés szerint még utánaízesítettem.
Avokádó krém
A félbevágott friss zsemléket ezzel a finom krémmel megkenve fogyasztottuk uzsonnára. Ami megmaradt jó lesz holnap reggelire. A zsemlék is nagyon finomak voltak. Ízre is épp megfelelően sós, a bélzete rugalmas, és nem az a mesterségesen felfújt valami, amit a legtöbb bolt árusít - tisztelet a kivételnek.Kár, hogy nincs időm mindig itthon sütni a kenyeret és a péksüteményeket.meg az is visszatart, hogy a házi sütésűből jóval többet eszünk, mint a boltiból.
Az avokádó krém HajniZoli receptje alapján készült kevés módosítással. Köszönöm nekik a receptet!

Még annyit megjegyeznék, hogy csak érett avokádót fogyasszunk, mert a wikipédia szerint az éretlen termések  mérgezőek, megfőzve pedig keserű. Ha nem teljesen érett az avokádó, tegyük bele papírzacskóba egy banánnal,  és szobahőmérséklete 1-2 nap alatt beérik.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Egy idő óta rendszeresen fogyasztunk kurkumaport. Fűszerként is, és tudatosan belekevem ételekbe.
Az avokádókrémbe is szoktam újabban tenni, ettől sárgásabb kissé a színe.
kurkumás avokádókrém
Aki nem hallott még a kurkuma jótékony gyógyhatásáról, az Dr.Balaicza Erika honlapján bővebben olvashat róla.

2013. március 17., vasárnap

Stollwerck szelet

Stollwerck szelet
Ezt a receptet  Innen   hoztam. Bemásolom ahogy ott volt leírva, és megosztom a készítésről a tapasztalataimat. Az eredetitől annyiban tértem el, hogy adtam a tésztába natúr kakaóport is.
(Megnéztem több képet a stollwerck szeletről, és nekem mutatósabb volt, aminek barna volt a tésztája.)

Hozzávalók: a tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 17 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál natúr kakaópor
A krémhez:
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 8 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 17 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • Elkészítése:
    A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk, az élesztőt sem kell felfuttatni.  A tésztát három részre osztjuk, és gáztepsinyi lapokat sütünk belőle. Picit megszurkáljuk a tésztát sütés előtt, hogy ne legyen hólyagos.  Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten sütjük, figyelve arra, hogy le ne égjen.  A kristálycukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd felöntjük fél liter tejjel. Addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad benne.  Ezek után hozzáadjuk a margarint, a vaníliás cukort és a porcukrot. Tovább főzzük amíg a margarin el nem olvad.  5 evőkanál lisztet csomómentesen elkeverünk 3 dl tejben, majd a karamellás-margarinos alaphoz adjuk. Tovább főzzük addig amíg be nem sűrűsödik.
    Megvárjuk amíg a krém langyosra hűl, majd megtöltjük vele a tésztát.   A tetejére tehetünk csokimázat, de magában is finom.
             
    Imádom a karamellás dolgokat, ez a recept pedig első olvasásra egyszerűnek tűnt, ezért választottam.
    Mindent a leírtak szerint csináltam. Kimértem a tészta hozzávalóit és összeállítottam. Lehet, hogy nagy volt a tojás bele, mert elég lágy tésztát kaptam, és bár pihentetés nincs írva, egy órára hűtőbe tettem.
    A nagy gáztemsimhez kivágtam három lapot szilikonos sütőpapírból. A tésztát három egyenlő részre osztottam és egyenként a kivágott sütőpapíron nyújtottam. Na ez eléggé nehéz feladatnak bizonyult, mert a tészta továbbra is nagyon nehezen kezelhető volt. Ragadt, pedig liszteztem a nyújtófát, de inkább tenyérrel kellett lapogatnom a megfelelő irányba és csak a sarkoknál, éleknél segítettem be a nyújtófával.
    Előmelegítettem a sütőt 170 fokra és alsó-felső lángon az első lapot 20, a másik kettőt 15-15 percig sütöttem. Én a tepsi hátára sütőpapírral együtt áthúztam a kinyújtott tésztát.
    Amikor kisűltek, azon forrón lehúztam róluk a sütőpapírt -ezzel óvatosan kell bánni, nekem az egyik lap kicsit beszakadt - és rácson kihűtöttem őket.
    A krém elkészítésével nem volt semmi gondom, jól besűrítettem, mikor hólyagokat vetett akkor kapcsoltam le alatta a gázt. 
    A nagy gáztepsi aljába sütőpapírt tettem és az első lapot erre helyeztem, majd a langyosra hűlt krém felével megkentem. Ráraktam azt a lapot ami kicsit beszakadt, és a krém másik felét erre kentem. 
    A harmadik lappal beborítottam és a tepsit lefedve a hűvös kamrába tettem egy éjszakára.
    Másnap olvasztott csokoládét kentem rá szilikon ecsettel, de mivel nem volt sima egyenletes a sütemény teteje, ezért ismét olvasztottam egy kis csokit és rácsorgattam.
    A tepsiben szeleteltem
    Nagyon kiadós ez a süti, jó nagy adag lett. És nagyon finom! Mindenki szívesen fogyasztotta.
    Talán azért stollwerck szelet a neve, mert a krém íze teljesen a stollwerck cukor ízére hasonlít.
    És az sem utolsó szempont, hogy nem túl drága.Biztos, hogy sor kerül ismétlésre.
    Nagyon hálás vagyok a receptért Hegedűs Florcikának

2013. március 14., csütörtök

Látogatás a Haller Gasztro Kupán II.



Mint az előző bejegyzésemben írtam, sok fotót készítettem a Haller Gasztro Kupán. Sajnos több homályos, vagy sötét lett, de a sikeresebbekből bemutatok néhányat, hogy aki az oldalamra látogat, ízelítőt kapjon a kiállított szépséges finomságokról.
Először a tortákat mutatom. Nem mindegyiknek tudom a készítője nevét, de majd igyekszem utánajárni, és ha sikerül, később pótolom.
Olivérnek (barátnőm unokája) ez tetszett legjobban
Nagyon bájos ez a dínós gyerektorta
 
       
Ülünk a moziban  I. - készítő: Hackenberger Andrea
Ülünk a moziban II. - 
Egérvár
Spongya Bob és barátai

Lego -készítő: Katona Patrícia 
   

Hackenberger Andrea a 2013-as online cukrászversenyen aranyérmet nyert vele
     
   
Tortácska karamellből
Grillázs kompozíció
Virágtündér -grillázs
Zebrák
Sün Aladár a kompozíció címe
Virágkosár
Cukorvirág kpompozíció
Cukorvirág kompozíció
Cukorvirág csokor
Cukorvirág csokor
Ezzel megkínáltak bennünket, finom volt!


Spongya kocka

Húsvéti nyuszi formájú kalácsok
Kelt csavart kalács
hidegkonyhai készítmény
Hidegkonyhai készítmény
Hidegkonyhai készítmény
Zöldségszobrászat
A teljesség igénye nélkül mutattam be néhányat a sikeresebb képeim közül. Sajnos nem mindenütt látszik a készítő neve, vagy a mű címe. Majd igyekszem ezeknek utánajárni és alkalomadtán utólag beírni.
Addig is mindenkinek kellemes nézelődést kívánok!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...