Összes oldalmegjelenítés

2013. február 28., csütörtök

Fahéjas almarózsák a 7. Blogkóstolóra


Fahéjas almarózsák
Janka, a Csak mert szeretem blog tulajdonosa lett a kisorsolt párom a Blogkóstoló 7. fordulóján, melynek most Vikvi a háziasszonya.
Jankához már régóta járok, tudom, hogy remek tésztákat süt, ezért volt nehéz a választásom, mert minden héten mást gondoltam elkészíteni tőle.
De a határidő közelít a végéhez, meg egyébként is a rózsa a gyengém még süteményben is, tehát a méltán híres Almarózsát választottam. 

Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta
5  darab alma
4 ek cukor
1 evőkanál mézes fűszerkeverék(nálam 2 tk őrölt fahéj)
kevés cukorszirup lekenni
cukorgyöngyök díszíteni

Elkészítés:
Az almákkal kezdtem. A jól megmosott almákat kettévágtam, kivájtam a szárukat, magházukat , majd héjastól 2 mm vastagságúra felszeltem. Egy lábasba raktam az almaszeleteket, rájuk szórtam 2 kanál kristálycukrot, egy citrom kinyomott levét, és annyi vizet öntöttem rá, hogy épp ellepte. Tűzre tettem, és forrás után 1 percig főztem, majd leszűrtem és leitattam a lét róluk. Az almalét azonnal megittam.
Félkész leveles tésztát vettem a Spárban, amely ki volt nyújtva, tehát csak derelyemetszővel kb. 3 centi széles csíkokra felvágtam a tésztát. Nem mértem le a tésztalap méretét, de nekem összesen 11 almarózsám lett. A tésztacsíkok hossza kb. 20 centi lehetett.
A csíkokra vágott tésztát én lekentem olvasztott vajjal (kb. két diónyi vajat olvasztottam meg hozzá.)
Megszórtam fahéjas cukorral (2 teáskanál őrölt fahéj meg két evőkanál kristálycukor), és az almaszeleteket egymást kissé fedve ráraktam a tésztacsíkokra, a tésztacsíkok mindkét végén kis szabad helyet hagyva, ahol összeragasztottam a kész almarózsákat, miután feltekertem őket. szilikon muffinformákba ültetve tettem a 220 fokra előmelegített sütőbe, ahol én alsó-felső lángon 35 percig sütöttem. Az utolsó 5 percben megkentem kis fahéjas cukorsziruppal. Néhányat díszítettem cukorgyönggyel, de nem mindet, mert a nővérem névnapjára vittem, és a cukorgyöngy kemény, nagyon kellemetlen ráharapni.
Inkább langyosan porcukrot szórtam rá.
A tésztacsíkokra helyeztem az almaszeleteket és felcsavartam
Muffinformában sütöttem meg
A kisült  rózsák
Porcukorral megszórva, cukorgyöngyökkel díszítve
Ez a süti egyszer nagyon mutatós, másodszor pedig langyosan nagyon finom volt. Biztos készítek máskor is, hisz alma egész évben kapható, leveles tésztám általában van itthon.
Köszönöm Jankának a receptet! Ez tényleg jó kóstoló volt!          


2013. február 26., kedd

Puncsgolyó sütinyalókák a 13. SAD-ra

Puncsgolyó sütinyalókák
     
A SAD 13. fordulójára Zsuzsa, a teller-cake blog tulajdonosa sütinyalóka készítésére kérte a játékosokat.
Eddig ilyet még nem csináltam, így hát éppen megérett rá az idő.
Hozzávalók:
20 deka darált keksz
5 deka darált dió
5 deka natúr kakaópor
10 deka cukor
5 deka olvasztott vaj
4 evőkanál rumaroma
4 evőkanál meggylé

A hozzávalókat egy tálban összegyúrtam, és az összeállított masszát egy órára hűtőbe tettem.
Kivéve diónyi részekre felszabdaltam, golyókat gömbölygettem mindegyikből, majd kettévágott saslikpálcát beléjük szúrva nyélnek poharakba állítva ismét a hűtőbe kerültek, míg a bevonatot elkészítettem.

Bevonat:
5 deka fehércsokoládé
diónyi vaj
céklalé
citromlé
kókuszreszelék
csokidara

A fehércsokit (Boci) a vajjal mikróban felolvasztottam, majd egy kisebb céklának a felét lereszeltem és a levét szűrőn átpasszíroztam. Ebből kevertem az olvasztott fehércsokihoz annyit, hogy kenhetően folyós legyen. Ekkor pár csepp citromlevet is adtam bele, ezzel a folyékonyságát és a színét is lehetett szabályozni.
Szilikon ecsettel vittem fel a golyókra a bevonatot, és mindegyiket rögtön megszórtam reszelt kókusszal, vagy csokireszelékkel. Hungarocell lapokba szúrva szárítottam meg.
Sajnos fényképezési problémák miatt fázisfotókat nem tudtam készíteni.
A recept Zsemi konyhájában puncsgolyóként szerepel, nem éppen így, de nem sokat módosítottam rajta.
Megköszönöm a receptet Zseminek, egyszerű finom édessség - mert azért közben kóstolgattam ám!

Poharakba állítottam
 Ha valaki olyanról hall, hogy  cake-pops, az magyarul süti nyalókát jelent.

2013. február 25., hétfő

Sorsoltam!


Blogom  kétéves szülinapján  jelentkezőket vártam  A magyar úri család konyhája című szakácskönyv kisorsolására. Harmincegyen szívesen tulajdonosai lennének az ígért könyvnek.
Sajnos gondjaim voltak és vannak a gépemmel és a telefonommal is, így egy hét késéssel sorsoltam. De sajnos csak részben tudom fotókkal mutatni, mert az elég szép összegért megjavított gépeimet megint vihetem vissza a szervízbe, ugyanis rövid használat után ismét előjött a régi probléma: nem tudok fotókat feltölteni.
De már tovább nem akarom húzni az időt, a hiányzó fotót majd utólag pótolom - remélem, hogy ki tudják küszöbölni ezt a hibát.
Megtörtént a sorsolás, az alábbi jelentkezők közül.

Konyha-labor
Dina
Zsuzsi
Solyi
Tejszínhab
Judóca
Kovács Janka
Barbi
Gabriella
Linyah
Mági
Éva
Teller-cake
M@rti
Sütis néne
Marianna Beszteri
Olgis
Gizi
Váradi Zsolt
Kati
María
Katalin
Hankka
Melissina2
Chef Viki
Marika
Okki
Juci
Millye
Fanó
Csilla Andi

A neveket papírcetlikre írtam.
Minden nevet felírtam
 
Minden papírcetli összehajtva egy vázába került.
Innen húzott egy cetlit a barátnőm
 
A nyertes  María ! A Szeretek főzni blog tulajdonosa.

   Gratulálok Maríának, kérem, hogy a marisz57@gmail.com címre szíveskedjen megírni a postacímét.

2013. február 22., péntek

Lisztmentes túrótorta

Lisztmentes túrótorta
Hozzávalók:
350 gramm túró
100 gramm xilit
4 púpozott evőkanál kukoricadara
4 tojás
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál natúr joghurt
1 evőkanál vanília eszencia
1 lime leve és reszelt héja
1 csipet só

Elkészítés:
A tojássárgákat a xilit kétharmadával alaposan kikevertem jó habosra. Mikor már elolvadt benne a xilit, hozzáadtam a túrót, joghurtot, fahéjat , vaníliát, (én citromot használtam) a citrom levét és reszelt héját és ezekkel is géppel alaposan összekevertem. Utolsónak belekevertem a kukoricadarát és félretettem.
Most elgyújtottam a sütöt 180 fokra beállítva.
A tojásfehérjéket a csipet sóval, az egyharmad xilittel és pár csepp citromlével kemény habbá vertem.
Óvatosan a félretett masszához kevertem a tojáshabot, majd az egészet egy 24 centis kapcsos tortaformába öntöttem, amelynek az alját sütőpapírral béleltem.
Alsó-felső lángon sütöttem 30 percig, és öt percig még bent hagytam. Nedves konyharuhára tettem pár percre a sütőformát, így minden baj nélkül ki tudtam venni belőle.
Langyosan fogyasztottuk, a férjem lekvárt is kért a tetejére.
Nagyon finom volt, hamar elfogyott, igaz, leves után második fogásnak ettük.
A receptet  Sandrától  hoztam, és köszönöm neki, hogy kikísérletezte ezt a kukoricadarás, túrós süteményt, mert mindkettőt szeretem, és most megtapasztalhattam, hogy együtt is finomak.
Cukorbetegek  is fogyaszthatják korlátozott mennyiségben, valamint  gluténmentesen díétázók is.



2013. február 19., kedd

Technikai problémák

Sajnálatos módon gond van a gépemmel és a telefonommal, így nem tudok képeket feltölteni.
Az esedékes bejegyzéseimet kényszerűségből későbbre halasztom - SAD, Blogkóstoló, Sorsolás.
Remélem, a hétvégére megjavíttatnak a készülékeim, és jövök az elmaradásokkal!

2013. február 17., vasárnap

Csokikrémes ostyatorta


Csokikrémes ostyatorta
Angi blogszülinapi játékára a kedvenc süteményünkkel lehet jelentkezni. nálam ez ugyan először készült, de olyan sikere volt, hogy biztos kedvenc lesz, már csak azért is, mert sütni se kell, így gyorsan elkészíthető.
TücsökBogár Karlsbadi vaníliakrémes tortáját akartam megcsinálni. Mivel villanyfénynél nem tökéletes a látásom, a pudingos zacskók csomagolása pedig egyforma, ezért véletlenül csokipudingot nyitottam ki.
Így az enyém Karlsbadi csokikrémes ostyatorta lett.
Hozzávalók:
10 ostyalap
4 deka főzős pudingpor
fél liter tej
4 deka kristálycukor
15 deka vaj
10 deka porcukor
10 deka őrölt mandula
1 ek vaníliakivonat

A csokoládés pudingport 4 deka cukorral a fél liter tejben megfőztem, és kevergetve kihűtöttem.
Míg hűlt ledaráltam a mandulát, és mivel nem lett tíz deka, kiegészítettem darált dióval.
A vajat a porcukorral kihabosítottam, apránként hozzákevertem a kihűlt pudingot, végül a vaníliakivonatot és az őrölt mandulát-diót kevertem bele.
A lapokat egyenként megkentem a krémmel, ügyelve rá, hogy úgy osszam el, hogy mindegyikre elég legyen.
A felső lap tetejét nem kentem be, hanem két akkora nagyságú könyvvel, ami befedte lenyomattam és így tettem hűtőbe reggelig. Reggel porcukor-kakaó-tejszín összeolvasztott elegyével leöntöttem a tetejét, de eléggé beitta. Egyébként is kissé puha (ázott jellegű) volt a pudingos krémtől az állaga, de ízre nagyon-nagyon finom lett!

2013. február 15., péntek

Gesztenyés-kávés torta

Gesztenyés -kávés torta
Hozzávalók:
4 tojás
4 evőkanál liszt
3 evőkanál cukor
2 teáskanál finomra őrölt kávé
1 cs. vaníliás cukor
1 késhegynyi sütőpor

Krém:
25 deka gesztenyemassza
25 deka mascarpone
3 evőkanál rum

10 deka babapiskóta
8 deka baracklekvár
2 deci feketekávé
kakaópor

A piskótát megsütöttem egy kerek (24 cm-es) formában és kihűtöttem.
Közben bekevertem a krémet. A gesztenyemasszát sajtreszelőn lereszeltem, hozzákevertem a mascarponét, és mivel nem találtam elég krémesnek, jó fél deci habtejszínt is tettem bele. Megkóstoltam, és két csapott evőkanál porcukrot még hozzáadtam.
Lefőztem a kávét, kihűtöttem és beleöntöttem 3 evőkanál rumot.
A babapiskótákat háromba vágtam.
A tortalapot visszatettem a formába, meglocsoltam rumos kávéval majd egyenletesen rákentem a gesztenyés krémet. a krémbe finoman belenyomkodva elrendeztem az elvágottt babapiskótákat és rálocsoltam a maradék rumos kávét, jól eláztatva a babapiskótákat. Kakaóport szitáltam rá és tálalásig hűtőbe tettem.
A receptet  az Őrült szakácstól hoztam és nagyon megköszönöm neki, mert Dani fiam a gesztenyés és a kávés desszerteket is nagyon szereti, ebben pedig mindkettő van. És ez t a tortát is az ő szülinapi ebédjére készítettem.
A készítés fázisai

Egy szelet gesztenyés-kávés torta
   
A torta finom volt, tényleg hasonlatos a tiramisuhoz (az őrült szakács tiramisu variációnak nevezte). Én ugyan a lekvárt kifelejtettem belőle, a kávét pedig sokallottam, ezért csak másfél decit főztem le, tehát ezek még elkeltek volna bele, ha legközelebb ilyet készítek, erre ügyelni fogok.
No, és most ugrik a majom a vízbe, ugyanis tartozom egy vallomással!
Szánom-bánom, de késő bánat, eb gondolat, ez már így történt...
Mégpedig úgy, hogy az állandó kapkodásban összekevertem a tortakarikákat. Ugyanis egyidőben csináltam a fiam születésnapjára szánt mindkét tortát, és véletlenül a diós-meggyes torta kapta ennek az alapját, és fordítva.
De az a vicces, hogy észre sem vettem, meg senki a családból, talán még most se jöttem volna rá, ha egyik olvasóm a nem kérdez rá a diós-meggyes tortaszeletet nézve. Akkor kezdtem jobban megszemlélni, és rájöttem a tévedésre, de már mindegy volt, elfogytak a torták, finom volt mindkettő.
Ezen a fotón látszik, hogy a  kávés lett meggyes alá, a kakaós a gesztenyés alá
A receptleírások jók, aki el akarja készíteni, az most a képeket ne vegye figyelembe.  

2013. február 13., szerda

Diós-meggyes torta

Diós-meggyes torta

Formatortára most nem volt időm, de valami nagyon finomat szerettem volna a kisebbik fiam születésnapjára, így esett a választásom az Ízletes krémesek című füzetecskéből erre a receptre.
A receptkönyvet Jámborné Budai Mónika Váncza  receptes játékán nyeretem.
Diós-meggyes csodasütemény néven szerepel, én ezt gondoltam tortának elkészíteni.
Az összetevőket nézegetve tényleg nagyon finomnak ígérkezett, a képeket nézegetve pedig nagyon mutatósnak is. Persze ahogy elolvastam a receptet, rögtön gyanítottam, hogy a mellékelt fotók, meg a recept nem egyeznek. Hat tojásból még a nagy gáztepsiben sütve is egy centisnél magasabb piskóta lesz, a krém pedig túl vastag volt a képen a hozzávalók megadott mennyiségéhez képest. De maradtam ennél a receptnél, mert a gesztenyéset, meggyeset, csokisat nagyon szereti a fiam.
A piskótát eleve fele mennyiségből csináltam 24 cm-es kerek formában.
Ahogy én csináltam:
Piskóta hozzávalói:
3 tojás
3 csapott evőkanál cukor
2 púpozott evőkanál liszt
1 csapott evőkanál kakaópor
1 késhegynyi sütőpor
Ezekből megsütöttem a piskótalapot, míg hűlt, addig elkészítettem a krémet.
Krém hozzávalói:
25 deka margarin
20 deka porcukor
3 deci tej
3 púpozott evőkanál liszt
3 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál rum
5 deka darált dió
fél üveg magozott meggy

A margarint a porcukorral habosra kikevertem.
A tejet, lisztet, tojássárgákat egy lábosba tettem és állandó kevergetés mellett sűrű habarássá főztem.
Többször megkeverve kihűtöttem, majd hidegen összekevertem a cukros margarinnal, hozzáadtam a darált diót, vaníliás cukrot és a rumot is.
A krém felét a tortagyűrűbe helyezett piskótakarikára kentem, majd megszórtam meggybefőttel.
Így készült
A többi krémet erre tettem, elsímogattam a tetejét és egy éjszakára hűtőbe került.
Reggel elkészítettem a csokimázat a torta tetejére.
Csokimáz hozzávalói.    
dió nagyságú margarin
2 evőkanál forróvíz
2 evőkanál kakaópor
20deka porcukor
A hozzávalókat egy edénybe tettem és forrásig melegítettem kevergetés közben.
Kis hűtés után rásímítottam a torta tetejére és ismét hűtőbe tettem a tortát.
Nem sokkal az ebéd kezdete előtt óvatosan levettem a tortakarikát.
No ekkor kis híján gutaütést kaptam. Ugyanis a krém réteg megindult terülni és összerepedezett a torta tetején a csokoládémáz. A recept sem írt semmi fixálót a krémbe, de én se szívesen teszek ilyesmiket a tortáimba. Nyáron ez a krém fixáló vagy zselatin nélkül teljesen szétfolyna.
Hogy mentsem a helyzetet és elfogadható kinézetűvé tegyem a tortát, gyorsan olvasztottam egy kis tejcsokit, meg egy kis fehércsokit és a repedéseket "befoltoztam" a torta tetején.
A család azt gondolta direkt így akartam. Egy kicsit édesebb lett a kelleténél a sok csoki miatt, de nagyon-nagyon finom volt a torta, az ünnepelt és a család többi tagja is nagyon megdícsérte .


Nem túl mutatós, de mindenkinek kedvére való tortát kreáltam, és ez a lényeg.  

2013. február 10., vasárnap

Isler kakaós tésztából

Isler
Megígértem, hogy Anna unokám iskolai farsangjára készítek egy tálca süteményt. Ez afféle jótékonykodás is, mert a szülők által bevitt süteményeket a bálon eladják, a bevétel pedig az iskola pénze lesz.
Két adag muffint akartam sütni, de mikor megkérdeztem a menyemet, azt kérte, hogy ne muffin legyen, mert azt már többen sütnek. 
Ekkor döntöttem az isler mellett. Már van a blogomon  isler, de az diós tésztával készült, most pedig nem volt dióm törve, tisztítva, ezért más receptet kerestem.
Hozzávalók:
75 deka liszt
50 deka margarin
25 deka porcukor
1 tojás
 két kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál fahéj (nálam kakaópor)
baracklekvár
tortabevonó csoki
étolaj

Elkészítés:
A kimért, átszitált lisztbe belekevertem két csapott teáskanál szódabikarbónát, a porcukrot, és mivel nem volt otthon fahéjam, egy evőkanál holland kakaóport. Belemetéltem a hideg margarint és elmorzsoltam. Keveselltem bele egy tojást, ezért én két kisebbet adtam hozzá, meg egy jó kanál tejfölt és meggyúrtam a tésztát.  Folpackba csomagolva hűtőbe tettem, csak jó két óra elteltével vettem ki.
Nem egyszerre nyújtottam ki mindet, hanem a laza mozdulatokkal átgyúrt tésztából mindig egy-egy darabot vágtam, amit lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra egyenletesre kinyújtottam, 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket vágtam ki belőle és sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt alsó-felső lángon kisütöttem. Négy nagy gáztepsi kisült korongom lett.
Mire az utolsó tepsivel kisült, az elsők már ki is hűltek, lehetett tölteni.
Egy literes forma üveg kellemesen savanykás magam főzte birs-csipkebogyó lekvárral kettesével összeragasztottam a korongokat, majd hideg helyre tettem éjszakára.
Másnap gőz fölött csokit olvasztottam kis étolajjal.  Szilikon ecsettel kentem rá a süteményekre.
Cukorgyöngyökkel, szórócukorral díszítettem.
Száradnak az islerek

Ebből az adagból nekem 56 darab islerem lett. Egy tálcával meg egy tányérral elküldtem az iskolai farsangra.
Néhányat dekortollal dekoráltam, ezeket Aranka  barátnőm kapta a névnapjára, ezért a nagy A betű rajtuk.
A közelgő Valentin nap alkalmából néhányat szív formájúra szúrtam ki.
Valentin islerek
Maradt otthonra is. Igazából néhány nap állás után volt a legfinomabb, de az iskolában is kapós volt.
Mindnyájunknak ízlett ez a kakaós tésztájú változat is.     
Ezt a receptet a Hotdog-ról hoztam és meg vagyok vele elégedve. Köszönet a receptért Erikának!

2013. február 7., csütörtök

Kelt spenótos koszorú

Spenótos tekercs lecsóval, kolbásszal töltve
Kelt spenótos koszorút sütöttem, melynek a tésztájába került spenótpüré, a tölteléke pedig kolbászos lecsó lett.
A receptet Garffyka blogján találtam, és persze nem ugyanazt csináltam, de nagyon jó ötletnek találtam a spenótos tésztát, ezért mindenképpen neki köszönöm meg a receptet.
Tészta hozzávalói:
75 ml + 4 ek spenót blansírozó lé (víz)

5 ek olaj
20 dkg spenót
4-5 levél medvehagyma 
40 dkg liszt
1 tk só
1 tk cukor
1 cs élesztő

Idemásoltam Garffyka tésztareceptjét. Én pedig annyiban tértem el, hogy sűrű, frissen mixelt spenótmasszát használtam, medvehagyma nem került bele.
Így csináltam:
A kenyérsütő tartályába beleöntöttem 1,5 deci folyékony, de elég sűrű spenótmasszát, 5 evőkanál olívaolajat, 1 tojást, melyet 1 evőkanál tejföllel kicsit felvertem, 1 teáskanál cukrot és 1 teáskanál sót. Erre öntöttem a fele rétes, fele simalisztet, a tetején pedig kis mélyedésbe beleszórtam 1 zacskó (7 gramm) instant élesztőt. A géppel dagasztottam, kelesztettem. Természetesen a hagyományos módon is be lehet dagasztani, betarva az ott szokásos sorrendet.

Töltelék:(nálam)
1 üveg (7,8 deciliteres) lecsóalap
15 deka vastag mangalica kolbász
Ezzel különösebb dolgom nem volt, mint a magam által főzött natúr lecsót leszűrtem a levétől, a kolbászt feldaraboltam.
Miután megkelt a tészta kb. 50x40 centis, 1 cm magasságú téglalappá nyújtottam és ráraktam a tölteléket.
A kinyújtott tészta
     
Megszórva töltelékkel
A töltelék alá 2 kanál zsemlemorzsát elszórtam. Bejgliszerűen lazán felcsavartam a megtöltött tésztát, majd egy kuglófsütőbe koszorúformára beleigazítottam. Kicsit kikentem fagyos zsírral a formát, de jobban kellett volna, mert elég nehezen jött ki sütés után.  Egy felvert tojással megkentem, fekete szezámmaggal megszórtam és 14 helyen bevagdostam a tetejét, hogy a gőz itt tudjon távozni. 
Letakarva kelesztettem amíg a sütő előmelegedett 200 fokosra.
Sütés előtt a spenótos koszorú
Alsó-felső lángon 30 percig sütöttem és 5 percig még a sütőben hagytam.   Majd kivettem és egy inox tálat ráborítottam 10 percre, ez alatt kicsit összegyöngül és könnyebben kijön a formából.       
           
A kisült kalács
           
Langyosan szeltem meg. Szépen megsült az alja is, könnyű, puha, épp megfeleő külső állaga volt.
Az íze pedig! Mennyei!
Igaz, hogy én a spenótot is, a lecsót is nagyon szeretem, de így együtt ez az ételkompozíció nagyon finom volt. Második fogásnak ettük leves után. A színeit pedig igazából nem adja vissza a fotó.

 

2013. február 5., kedd

Diabetikus csokitorta

Diabetikus csokitorta
Egyik barátnőm anyukájának hétvégén volt a 83. születésnapja.
Én ezzel a gyorsan elkészíthető csokitortával  kedveskedtem neki.
Mivel cukorbeteg, Kiskukta csokitorta receptjét xilittel készítettem el.
Tészta hozzávalói:
3 tojás
150 gramm  xilit + 6 gramm a habhoz
263 gramm liszt,  ebből 3 evőkanál kakaópor
1,15 deci tej
1,15 deci étolaj
3/4 cs. sütőpor
Tészta elkészítése:
Előkészítettem négy edényt.
Egyikbe beleszitáltam a lisztet a kakaóporral, sütőporral és szárazon jól összekevertem.
Másodikba a tojásfehérjék kerültek.
Harmadikba a tojássárgák a xilittel, tejjel és olajjal.
Negyedikbe kimértem a habfelveréshez való xilitet.
Először a tojáshabot vertem fel. Mikor kicsit felvcerődött dobtam bele egy csipet sót, pár csepp citromlét, és kis idő múlva a 6 gramm xilittel addig vertem, míg az edényt felfordítva nem folyt ki.
Aztán a tojássárgákat a xilittel, tejjel, olajjal összekevertem, csak hogy elvegyüljön.
Erre rászitáltam a kakaóporos-sütőporos lisztet, és először csak óvatosan összekevertem, majd a gépet bekapcsolva magasabb fokozaton szép simára, fényesre kevertem, kb. 2 perc alatt. A színe kicsit kivilágosodott.
Ezután a kemény habból apránként háromszor egy-egy kanállal hozzátettem és fellazítottam vele az elegyet. Közben habkártyával a tál oldaláról is leszedtem a rátapadt masszát. Végül az összes habot fakanállal eloszlattam a tésztában, és egy 24 centi átmérőjű tortaformába töltöttem. A tortakarika aljára előtte sütőpapírt szabtam.
Előmelegített 175 fokos sütőbe toltam. Kiskukta ezen a hőfokon kb. fél óra sütési időt javasol, de az én sütőmben tovább tart minden. Fél óra után tűpróbát végeztem, és mivel ragadt még a közepe, a tetejét letakarva sütöttem még negyed órát, majd a sütőt lekapcsolva 5 percig még bent hagytam.
A formából kivett tortakarikát sütőrácson hűtöttem ki, addig pedig megfőztem a belevaló krémet.

Krém hozzávalói:
300 gramm xilit
3 evőkanál víz
3 evőkanál tej
3 evőkanál kakaópor
300 gramm  margarin
22 gramm liszt
1-2 kanál rum
4 kisebb tojás
Krém főzése:
A lisztet, xilitet, kakaóport szárazon összekevertem(kakaóporom sajnos csak 2 kanállal volt), majd hozzáadtam a folyadékokat, a tojásokat és mindent jól összekevertem. Mindezt egy vastagaljú lábasban, melyet a tűzhelyre tettem és állandóan kevergetve felfőztem, a tejbegrízhez hasonlatosan kicsit pöfögtettem.
Hideg vízben hűtöttem időnként megkeverve.
Közben a margarint kicsit meglágyítottam mikróban, majdnem folyósra és önmagában kikevertem.
Mikor a lisztes pép teljesen kihűlt, összevegyítettem a margarinnal és néhány perces gépi keveréssel jól kihabosítottam. Kicsit világosodott a krém, könnyű állagú lett.
A teljesen kihűlt piskótát három lapba vágtam és megtöltöttem a krém kétharmadával, az egyharmadot pedig a külsejére kentem rá.
Kicsit kiskanállal felhúzgáltam helyenként a krémet, ez a szabályos szabálytalanság lett a díszítése, valamint megszórtam kis reszelt diabetikus csokival. Még pirított mandulaforgácsot akartam ráhinteni, de a barátnőm azt mondta, semmi nem kell rá.
Egy gyertyácskát azért tettünk rá, mégis jelezze valami a születésnapot.

Ezt a szeletet én ettem meg
Egy szeletet félretett nekem a barátnőm, hogy megkóstolhassam.
Tényleg nagyon finom volt!  Örültem, hogy az ünneplő család is megdicsérte, és annak is, hogy Kiskukta receptje ilyen kevés változtatással   cukorbetegek számára is fogyaszthatóvá tehető.  
Kiskuktánál  ez a torta fondant borítású, de nem tudom, xilittel készíthető-e fondant?
No, egyszer majd azt is kipróbálom!

2013. február 3., vasárnap

Kétéves a blogom



Éppen két éve, 2011. 02. 03-án készült el blogomba az első bejegyzés a Katica Dorkának, amely az első formatortám leírása.
Tehát most a második blogszülinapomat ünneplem.
Két évvel ezelőtt nem tudtam pontosan, mi a lényege a blogírásnak.
Azt hittem, írogatok a receptjeimről meg a tortázásaimról néhány dolgot, ami nekem fontos. Ha receptet kérnek az ismerőseim, nagyvonalúan az internethez küldöm őket elolvasni.
Aztán ha esetleg idegenek is elolvassák, hát tegyék nyugodtan, nem titkos naplót írok.
Azt észrevettem, hogy idegenek is olvassák, mert bár nemigen értettem a számítógéphez sem, azt azért láttam, hogy némely napon ötvenen is meglátogatták a blogomat, a "Követőim"pedig elkezdtek szaporodni és két hónap múlva már öten lettek.
Az első hozzászólóm Anazar volt még áprilisban, de hozzászólását csak augusztusban vettem észre, addigra viszont már azt is tudtam, hogy illik rá válaszolni.
Hát valahogy így kezdődött.
Mostanra már 160 körül van a rendszeres olvasóim száma, meghaladta a 160 ezret az oldalletöltések száma, és a kerek világ minden szegletéből jött már látogató, aki pont az én vékonypitémre, .......-ra, .......-re, tortáimra  kiváncsi.
A vékonypitéről jut eszembe, hogy tulajdonképpen én tortafüggő vagyok, mégis mostanában inkább aprósüteményeket, kalácsokat, muffinokat sütök...
Nos, amire igény van a itthon.
Erről is nyilatkozom egy interjúban, amit Varga Andrea a  A Mit Főzzünk Ma? online gasztronómiai magazin munkatársa januárban készített velem, és ITT  elolvasható más bloggerek bemutatása és egyéb olvasnivalók mellett.
A formatorta készítés lenne a hobbim, dehát nemcsak tortával él az ember. A családban nincs mindig ünnep, hogy torta kelljen, a burkolt tortát nem is minden családtagom szereti. Meg hát a tortázás nem olyan hobbi, hogy  ha van szabad fél órám, hát bütykölök rajta kicsit...
De élvezettel látogatom a többi gasztroblogot, szeretek értesülni az új tortadíszítési technikákról, megcsodálom és elismerem  mások kreativitását és ügyességét.
Szóval kevésbé vagyok elszállva magamtól, mint eleinte.
És gyakran ételreceptet is a blogokról keresek a mindennapi főzéshez, szeretem, hogy a bloggerek nemcsak a receptet írják le, de a saját tapasztalataikat is az étel elkészítéséről.
Ezen kívül mindig belekerül valami plusz a blogíró személyiségéből, így ismeretlenül "megismerünk" másokat. Szimpátiák, mondhatni barátságok szövődnek köztünk, úgy kell mondanom, hogy virtuálisan, de ha mód van a személyes találkozásra, akkor a valóságban is.
(Nekem  Kricky blogszülinapi rendezvényén volt alkalmam találkozni az elbűvölő Krickyvel  és néhány szintén elbűvölő bloggerinával.)
Ha valaki nem jelentkezik, már hiányzik, és aggódunk, hogy mi lehet vele. Nemrég tünt el Hobbychafe néhány napra, aztán kiderült, hogy csak a gépe romlott el. De vannak még néhányan, akik hónapok óta nem írtak új bejegyzést, mint pl. Wise Lady,  vagy  Latsia, Jade, és még többen, akiket ugyan most nem sorolok fel, de érdekelne, mi lehet velük.A Homoktorta blog írója, Gabi legalább bejegyzésben jelezte, hogy miért hallgat egy időre. (Épp most jelentkezett újra.)
Nekem már olyan is eszembe jutott, hogy létre kellene hozni egy csoportot, ahol nyilvántartásba kerülnének önkéntes alapon azok a bloggerek, akik szeretnének tudni az éppen nem jelentkező bloggerről, hogy legalább email cím cserével, vagy valami módon tudjunk kapcsolatba lépni egymással.
Ez egy felvetés, kíváncsian várom, mások hogy vélekednek róla.
Úgy tetszthet talán, hogy eltértem az eredeti témámtól, de az én blogolásomhoz ezek a dolgok szorosan hozzátartoznak.
Hát most ennyi. Nem akarom túl hosszúra nyújtani a bejegyzésemet.
Összefoglalva: köszönöm, hogy olvastok, látogattok, örülök a hozzászólásoknak, még a kritikáknak is, nekem azok is bíztatást adnak, sokat tanulok belőlük. És köszönöm a facebook oldalam kedvelését is mindenkinek.

Mostanában divat játékot szervezni, ha valakinek blogszülinapja van. Legtöbben valami sütős-főzős feladatot adnak, amiért a résztvevők között ajándékot sorsolnak ki.
Nekem nagyon nagy munka lenne az elkészült pályaműveket bemutatni, összefoglalót írni - nem megy ám még profi módon a számítógép kezelése! (Meg az idővel is állandóan hadilábon állok.)
Ezért ismét csak egy sima jelentkezést várok attól, aki szeretné megnyerni ezt a (képen látható) szakácskönyvet.
A benne levő receptválogatást Podruzsik Béla a Hungária Nagyszálló konyhafőnöke állította össze, mely összeállítás a Magyarság évkönyve 1927-es számában jelent meg.

A magyar úri család konyhája  


Kisorsolom!
Akik szeretnék megnyerni, hagyjanak egy megjegyzést itt a poszt alatt, hogy :  Elfogadnám.
Nem kikötés, hogy követőm legyen az illető, nem feltétel, hogy blogja legyen, hiszen én minden  látogatómnak egyaránt örülök.
A tavalyi   blogszülinapomkor rövid határidőt adtam és többen jelezték, hogy  lemaradtak róla.
Ezért most két hét alatt, február 17. éjfélig fogadok el jelentkezést, 18-án pedig sorsolok.


2013. február 2., szombat

Muffinfánk reggelire

Muffinfánk 
Szeretek új recepteket kipróbálni. Főleg, ha ilyen gyors, egyszerű reggelire való süteményről  van szó, ezt nem lehetett kihagyni.
De a név megtévesztő, már az eredeti recepthez tartozó képen is láttam, hogy nem a klasszikus fánk várható, a hozzávalókat elolvasva pedig inkább a vékonypite, más elnevezésben tejespite muffinformában megsütve. Teljesen megegyeznek az összetevők más arányokkal.
Hozzávalók:
2 tojás
2,5 deci tej
2 evőkanál olvasztott vaj
fél teáskanál só
18 deka liszt

A tojásokat felvertem a sóval és a többi hozzávalót hozzáadva mindent jól összekevertem.
Palacsintatészta szerű és állagú masszát kaptam, melyet 12 szilikon muffinformába elosztottam.
A muffinformákat tepsibe téve a hideg sütőbe toltam és 200 fokosra beállítottam. Alsó-felső lánggal 25 percig sütöttem, majd a sütőt elzárva még 5 percig bent hagytam.
Latsia oldalán akadtam a receptre, és szerettem volna ezzel a süteménnyel kapcsolatbann kérdezni tőle, de ő mostanában nem aktív (remélem, nem adta fel a blogolást!), így kérdés nélkül tettem a hideg sütőbe a tepsit, bár voltak fenntartásaim, hogy ennyi idő alatt tényleg megsül-e?
Megsült.
Latsia porcukrot, vagy lekvárt javasol a fogyasztáshoz, de mi csak ezek nélkül ettük tea mellé.
Ízre is kellemesen sós volt, teljesen a vékonypite íze. Ketten reggelire el is fogyasztottuk. Megköszönöm Latsiának a receptet, mert nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető, magamtól pedig nem jutott volna eszembe a vékonypite tésztájából muffint sütni.
Langyosan finom volt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...