Összes oldalmegjelenítés

2013. január 30., szerda

Túrós csillagok,virágok,szívek


Túrós csillagok,szívek,virágok
 
Ez a finom teasütemény Mónika Váncza receptjeiből való.
Hozzávalók:
8 deka cukor
20 deka vaj
fél cs.Váncza sütőpor
20 deka túró
25 deka liszt

A hozzávalókból összeállítottam a tésztát, majd lisztezett deszkán négyszer kinyújtottam és a szokásos módon hajtogattam. A hajtogatások között 10 perc telt el.
Az utolsó nyújtáskor kb. 3 mm vastagra hagytam a tésztát, majd csillag, virág és szív alakú linzerkiszúróval kiszaggattam. Összesen 60 darab süteményem lett, melyeket háromszorra sütöttem ki 180 fokra előmelegített sütőben. Az első tepsinek 20 perc kellett, a következők 12 perc alatt kisültek. 
Ahogy kivettem, azon forrón lekentem citromlé és vaníliás porcukor keverékével(ez nincs a receptben). Hagytam teljesen kihűlni a tepsiben, majd 10 deka csokoládét gőz fölött megolvasztottam és szilikonos ecsettel helyenként megkentem vele a süteményeket.
Köszönöm Mónikának a receptet. Most, hogy ő végigsüti a Váncza féle süteményes könyvet, szívesebben választok ezek közül a receptek közül. 
Megelégedéssel nyugtázom, hogy régen is tudtak finom süteményeket sütni, és időnként érdemes visszanyúlni a több évtizeddel ezelőtti receptekért.

Nagyon finom lett, másnap is puha. Mind elfogyott, így nem derült ki, hogy mennyire "elálló".  

2013. január 28., hétfő

Kis kiruccanás

Töki, a teknősbéka
Kricky már január első napjaiban elkezdte szervezni a blogszülinapi rendezvényét, amely egyben
jótékonysági rendezvény a Péterfy Sándor utcai kórház koraszülött osztályának, valamint  Airbrush tortadíszítő technikai bemutató is volt.
Sikerült összehozni, hogy én is részt vehessek ezen a nagyszerű eseményen.
Egyik barátnőm, aki ugyan nem tortázik, nem blogol, de érdeklődik a téma iránt, eljött velem.
Jó kis kalandjaink voltak ezen a napon, mert hát nem is én lennék, ha nem történne velem valami "izgalmas".
Már reggel úgy indítottunk, hogy az odaúton fent felejtettük a 202-es buszon a süteményt, amit a rendezvényre sütöttem (nehéz sós teasütemény, meg szezámmagos chips).
Dehát én mázlista vagyok, és leszállás után még azidő alatt eszembe jutott, amíg a busz a piros lámpa miatt nem tudott tovább indulni.
Ezután gyalogosan kicsit eltévedtünk (Pestnek ezen a részén nem vagyok ismerős), majd segítőkész emberek útbaigazítása szerint ismét buszra kellet szállnunk, hogy a kívánt helyszínre érjünk.
Ez csupán annyi problémát okozott, hogy a visszaútra nem maradt elég jegyünk, de ez már egy másik történet.
Elsők között odaértünk a SilverKart központba, ahol lassan gyülekeztek a résztvevők a 11 órás kezdésre.
Kricky egész családja ott volt. Férje segített a tecnikai szerelésekben, két tündéri kisfia pedig élvezettel figyelte a történéseket hol anyuka szoknyája, hol apuka nadrágja mellett.
Már ki volt rakva Kricky néhány munkája, Németh Zoltán(Némo) karamell szobra, Földi Lenke cukorvirág díszei.
Várakozás közben ezekben gyönyörködtünk
Külön asztalon gyűltek a tombola ajándéknak felajánlott ajándék csomagok, melyek közt voltak fűszerek, lekvárok, tortakészítési kellékek és egyebek, de engem a torták hoztak legjobban lázba.
Mozart - Klopp Marcsi alkotása

Kiss Ibolyka - Kalocsai torta
Ahogy írva is volt, 11-kor elkezdődött az előadás. Először arról beszélt Kricky, hogy mért pont a Péterfy Sándor utcai kórháznak történik a felajánlás. A koraszülött osztály főnővére is szólt pár mondatot szerényen, és a főorvosnő is befutott utolsó pillanatban.
Majd vetíés következett - Kricky konyhája a kezdetektől képekben .

Bán Márta Kricky segítsége
Előadás után svédasztalos ebéd volt, hétféle ételből választhattunk. Én gulyáslevest ettem, argentin   pulykamellet fűszeres steak burgonyával és gombás paradicsommártással. Az ételek gusztusosak, finomak és bőségesek voltak. 
A süteményeket mi vittük, egy asztalra ki voltak téve az ajándékozó nevével, és szabadon választhattunk belőlük. Én egy nagyon finom kávékrémes szeletet ettem, sajnos ennek a papírja elkeveredett, így nem tudom mi a sütemény neve és ki készítette.
Most volt idő egy kis beszélgetésre, ismerkedésre.
Nagyon megörültem, ha fényképről felismertem némelyik bloggertársamat, vagy facebookos tortamániás társakat.
Mártival, az Ízek... torták... és más állatfajták című blog írójával azonnal felismertük egymást, bár nekem képen szélesebbnek tünt, a valóságba lányosan karcsú ez a háromgyerekes csinos anyuka.
Nem sokat tudtunk beszélgetni, mert Márti Kricky segítsége (is) volt, arról beszéltünk, milyen jó lenne egy bloggertalálkozót összehozni, olyat, ahol csak "szájjal " tortáznánk.
Bán Mártával
Mártitól nagyon szép ajándékot kaptam. Itt is megköszönöm neki!
Márti készítette orchideák
Megismerkedtem Kiskuktával, akinek régi rajongója vagyok, és aki nagyon kellemes megjelenésű, mosolygós fiatalasszony. A fél ország használja a piskótareceptjeit.
Aztán jó néhány egyoldalú ismeretséget is tisztáztunk:  régóta nézegettem már Kiss Ibolyka tortáit a facebookon. Szépen kidolgozott tökéletes tortái vannak, erre az alkalomra is csodás kalocsai tortát készített  tombola főnyereménynek. 
A Tortamániásoktól beszélgettem  Druhapolcsik Zsuzsannával, a vidám Klopp Marcsival, ráismertem Szilasi Horváth Csillára, és meg mernék rá esküdni, hogy Bálintné Szekér Zitát is láttam.
Beszélgettem még Nagyné Tóth Ildikóval, és isten tudja még kikkel, mert a nevekkel meg a hozzájuk tartozó arcokkal bajban vagyok.
Ezekhez a tortázó hölgyekhez képest én kispályás vagyok. Tudomásom szerint ők sem cukrászok, meg nem is képzőművészek, mégis művészi torták kerülnek ki a kezük közül.
A rendezvény második részében volt az aibrush bemutató, melyen Kricky egy otthon megsütött-betöltött teknősbéka formájú tortát festékszóróval befestett. Közben aprólékosan elmagyarázta ennek a festési technikának a lényegét. Felhívta a figyelmet, mire kell ügyelni, s a festékszóró helyes tartásától kezdve az alapozáson, színkeverésen keresztül a várható végeredményig mindenre kiterjedő, aprólékos, részletes magyarázat közben készre festette a tortát.
Élvezetes volt látni, a barátnőmet annyira magával ragadta az előadás, hogy máris ilyen tortát akar csinálni. (Még semmilyet nem csinált.)
Na, erre külön befizetek! (Nem olvassa a blogomat, így nyugodtan merem mondani, ha meg mégis, hát majd szívből gratulálok neki.)
Három órakor került sor a tombola sorsolásra. Mindenki kapott a belépőjéhez egy tombolajegyet és vásárolni is lehetett.
Tombola ajándéknak vittem két kis csomag  termelői kalocsai paprikát. Az egyiket rögtön az első szám kihúzásakor meg is nyertem. Felajánlottam, hogy legyen a következő nyertesé, így Kricky egy tinilányoknak írt könyvet adott helyette, aminek nagyon örülök, mert jó lesz az idősebb unokámnak.
Jó hangulatban zajlott a tombolázás, sok nagyobb értékű nyeremény is volt.
A fődíj torta, meg egyéb nyeremények felajánlások útján a Péterfy Sándor utcai kórház koraszülött osztályának dolgozóihoz lettek eljuttatva.
Ezekről Kricky részletes beszámolót ír a blogjában pontos adatokkal, nála majd el lehet olvasni.
Négy órakor befejeződött a rendezvény. Nekem kedvem lett volna még egy kicsit beszélgetni tortás résztvevőkkel, de a barátnőm mondta, hogy ha sietünk, még elérjük az ötórai buszt.
A metróra nem volt jegyünk, még azt is kellett venni. A rendezvényről együtt jöttünk egy fiatal párral, akik útbaigazítottak, meg segítettek a jegyvásárlásban. Nem rajtuk múlt, hogy mégis lemaradtunk a buszról. A Népligetben már a busz faránál voltunk, mikor az elindult.
Hát három-négy másodperc késés miatt csak egy óra múlva tudtunk elutazni.
Azért este fél kilencre már Kalocsán voltunk. 
De még nem ért véget a napi megpróbáltatás, a barátnőm anyukája ugyanis olyan mélyen aludt a hangos tv mellett, hogy nem tudtuk felébreszteni. Már az összes szomszéd kinézett, úgy dörömböltünk a redőnyön, de hiába. El kellett mennünk a város másik végében lakó fiához a hátsó bejárat kulcsáért, hogy be tudjon menni.
Este tíz óra tájban azért én is hazaértem, és kavarogtak bennem a nap élményei.
Nem jut eszembe a neve a piros kabátos fiatal hölgynek (pedig kétszer is megkérdeztem) aki segített jegyet venni. Pedig szerettem volna megnézni a facebookra feltöltött tortáit.
No hátha majd valamikor valahol valahogy összejön ez is!
Krickynek megköszönöm hoy ilyen élménydús kellemes bemutatót szervezett.
És további sikeres blogírást kívánok neki!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Itt elolvashatjátok:Kricky beszámolóját az eseményről.


2013. január 26., szombat

Gömbölyű gombóc a tálba'

Szilvás és szilvalekváros gombóc
Kati    blogszülinapi játékán az volt a feladat, hogy olyan ételt készítsünk, amely  "valamilyen olvasmányotokban (vers, mese, novella, elbeszélés, regény, stb.) szerepelt."

Én a gombócot választottam több okból is.
Először, mert a család minden tagja nagyon szereti. Másodszor, mert nagyon sok irodalmi műben, zenei műben előfordul, így kisgyerekkortól kezdve számtalanszor mesélünk, verselünk, énekelünk róla.
Talán sokan ismerjük Rideg Sándor : Indul a bakterház című regényét, de inkább többen a belőle készült filmet. Nahát abban volt egy gombócdobálós jelenet, ami annyira megnevettetett mindenkit, hogy felejthetetlenné vált.
Aztán a Padlás musicalban a híres szivásgombóc dal, ezt itt meg is lehet nézni-hallgatni.


Ki ne ismerné a gyerekverset, amit énekelni is lehet:
Kiugrott a gombóc a fazékból,
utána a molnár fazekastul,
stul, stul, stul,
fazekastul.

De nekem van egy nagyon kedves dalocskám - még óvodás koromból (hát nem most volt!).

Gömbölyű gombóc a tálba'.
Örül szívem ha látja!
Meg is eszek kettő-hármat, ráadásul még egy párat...
Tele bendő, üres tál.
Vigyázz Peti, baj lesz már!


Szegény Petke, megjárta!
Sok gombóc a gyomrába'!
Egymást tolja, egymást nyomja,
mint a medve, morog gyomra!
Jajgat Peti, könnye hull.
Gyomrában a csata dúl.

Ezt annak idején gesztikulálva, ma úgy mondanánk, hogy testbeszéddel kellett előadni. Nagyon bájos kis dalocska, ma is kedvelem, és ha lesz időm videóra éneklem és felteszem ide.

Mi azért nem jártunk így a gombóccal, mint Peti, mert a jól elkészített gombóc másnap is puha.
A gombóctészta hozzávalói: krumpli, liszt, zsír, só. Én tojást nem szoktam beletenni.
Tölteléke lehet szilva, kemény szilvalekvár, sárgabarack.
Külsejére általában pirított morzsát szoktam tenni, de gyerekkoromban anyukám diós és mákos
hempergetésűt is gyakran csinált.
Utólag pedig meg szoktam hinteni fahéjas, vagy kakaós porcukorral.
Sok és sokféle recept van forgalomban gombóc ügyben. Van aki a krumplit héjában főzi, más nem.
Én mindig meghámozom, apró kockákra vágom és sós vízben főzöm. Ilyenkor egyúttal levest is főzök, mert mikor a krumpli megfő, szűrővel kiszedem a gombóchoz szükséges mennyiséget, de hagyok valamennyit a főzőlében, amit vöröshagymás paprikás rántással berántok, és apró (üres) gombócokat főzök bele betétnek.
Most szilvás és szilvalekváros gombócot készítettem. Sajnos elfelejtettem mérni a mennyiségeket, már régóta "gondolomra" csinálom. Nem volt persze mindig így, mert amikor tanultam főzni, és a mama úgy mondta, hogy "annyi lisztet kell a megtört krumpliba tenni, amennyit felvesz", hát bizony nekem hol keveset vett fel és szétfőttek a gombócok, hol meg sokat, és kemények lettek, mint a csizmatalp. Olyan is volt, hogy siettem és a forró krumplihoz adtam a lisztet, na ilyenkor is jó kemény gombócokat lehet gyártani, a mert a forró krumpli több lisztet vesz fel, a tészta csirizes lesz.
Mára már ezeket az aranyszabályokat megtanultam: a leszűrt krumplit forrón kicsit megsózom, hozzáadok egy kanál zsírt, és azonnal áttöröm (átpasszírozom), mert forrón könnyebb pépesíteni. De aztán hagyni kell langyosra hűlni, akkor adható hozzá a liszt, lehetőleg több részletben.
A liszt általában az áttört krumpli egyharmada, egynegyede kell hogy legyen. Függ attól is, hogy mennyire lisztes, vagy vizes a krumpli. Gombóctésztához ezért nem jó az újkrumpli! A meggyúrt tésztának lágynak, rugalmasnak kell lennie, de nem ragacsosnak.
Negyedórát jó pihentetni, majd lisztezett deszkán egyujjnyi vastagra kinyújtani. Van aki kerekre szaggatja ki pogácsaszaggatóval, én csak kb. 8x8 centis négyzeteket szoktam vágni, erre kerül a töltelék, majd a négy sarkát úgy összecsippentem, hogy sehol ne legyen ki.
Most készült jó kemény házi szilvalekváros is, meg házi szilvabefőttel  is. A befőtteket feleztem, mert hatalmas szilvák voltak, a fél szilvák közepébe fahéjas porcukrot tettem.
Enyhén sós bő vízben főztem ki a gombócokat. Én amikor forr a víz, szitálok bele egy evőkanál lisztet, és akkor nem ragadnak össze a gombócok. A zubogó vízbe rakom a gombócokat, és miután feljönnek a tetejére, még 5 percig főzöm. Langyos vízbe szedem ki lyukas kanállal, ezt az öblítővizet lecsepegtetem róla és pirított morzsába teszem őket, egyszerre több gombócot, és rázogatással forgatom rájuk a morzsát.  Kakaós, és fahéjas porcukorral meghintve tálalom. Azt edényt nem szabad lefedni (amiben a már kész gombócok vannak) mert a gőztől benedvesedik.
A morzsát két kanál olajon állandóan kevergetve pirítottam meg. A mennyiségét ennek se tudom, mert száraz kenyérmaradékból csináltam, úgy 15-20 deka lehetett. Nem kellett hozzá mind, de ha marad pirított morzsa le szoktam fagyasztani máskorra.

Fázisfotók a 24 lekváros és 18 szilvás gombóc készítéséről
Még készítettem, azon gondolkodtam, hogy a szilvásgombóc tipikus magyar étel-e?
Most nincs időm utánanézni, de szerintem az.
És nagyon-nagyon finom!
Köszönöm Katinak az ötletadó játékot! A tegnapi jó ebéd készítésekor kellemes régi emlékek jöttek elő, melyek szebbé tették a napunkat.

2013. január 25., péntek

Kókuszos golyók


Kókuszos golyók
Az egyik szomszédban baba született még karácsony előtt. Hozzájuk mentem át babanézni, és hogy ne üres kézzel menjek, egy tányér gyorsan elkészíthető, sütés nélküli kókuszgolyót vittem.
Hozzávalók:
2 csomag főzős tejszínízű pudingpor
ízlés szerint cukor
8 deci tej
20-30 deka kókuszreszelék

A pudingporral, tejjel, cukorral a szokásos módon jó kemény pudingkrémet főzünk. Mikor elkészült, hozzákeverünk annyi kókuszreszeléket, amennyit felvesz, hogy jól formázható legyen.
Időnként megkavarva kihűtjük annyira, hogy elállja a kezünk, majd vizes kézzel kis gombócokat formázunk, melyeket kókuszreszelékben meghempergetünk.
Ennyi.
A recept a Webcukrászdából Szabókiné Jung Andrea receptje.
Köszönöm neki ezt az olcsó, könnyű és gyors  finomságot!
Minimális változtatással csináltam az eredeti leíráshoz képest. Tiramisu pudingporom volt, így hát azzal. Azért lett a színe kicsit drappos. De ízre ezzel is nagyon finom volt!
Mindenkinek csak ajánlani tudom, ezt még kisgyerekkel is lehet készíteni.

Nagyon formás baba a kis Lujza, aki végigaludta a látogatásomat.
Kívánok neki hosszú, boldog életet szerető családi körben!  

2013. január 23., szerda

Spenótos piskótatekercs a SAD 12. fordulójára


Spenótos piskótatekercs túróval, sonkás palacsintával töltve
             
A SAD. 12.fordulójára  Éva a Takarékos konyha blog írója, a játék mostani háziasszonya azt a feladatot adta, hogy: "csavard fel a..."!
Így hát én is felcsavartam, méghozzá duplán.
Egyszer felcsavartam a spenótos piskótatekercset, egyszer pedig a sonkás palacsintát, ami tölteléke volt.
Az ötletadó recept Vanilla Daniela - Ajvár kockája. No én ebből indultam ki és kreáltam magam módján egy finom spenótos roládot.

Sütöttem egy spenótos piskótalapot, készítettem egy túrós tölteléket amivel megkentem, sütöttem néhány palacsintát amelyekbe sonkaszeleteket tettem reszelt sajttal megszórva, úgy csavartam fel.
Spenótos piskóta:
4 tojás
4 evőkanál finomliszt
1 cs sütőpor
1 deci sűrű spenótvelő
2 evőkanál tejföl
2 csipet só
Először 20 deka friss spenótot megtisztítottam, majd alapos mosás után annyi vízzel ami épp ellepte tűzre tettem és forrás után 5 percig főztem. Miután kicsit hűlt, leturmixoltam.
A tojásokat szétválasztottam és először a fehérjékből egy csipet sóval kemény habot vertem.
A tojássárgákhoz hozzáöntöttem kb. 1 decit a spenótsűrítményből, hozzáadtam 2 evőkanál tejfölt meg a másik csipet sót és ezt is jól összekevertem. Ezután belekevertem a sütőporos lisztet, majd fakanállal óvatosan a tojáshabot. Ekkor még egy pici spenótsűrítményt tettem hozzá, hogy körülbelül olyan legyen a massza állaga, mint a hagyományos piskótáé. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 20 percig sütöttem. Miután kisült, egy ugyanolyan méretű tepsit ráborítottam, úgy hűlt lassan. Tepsi mérete a nagy gáztepsi.
Sütés előtt a tepsiben
           
Közben megsütöttem a palacsintákat.
Palacsinta:
1 tojás
1 deci tej
1 deci buborékos ásványvíz
csipet só
1 evőkanál olaj
10 deka finomliszt
Ezt a mennyiséget bekevertem és összese 4 darab vastag palacsintát sütöttem belőle.

Túrótöltelék:
fél kiló félzsíros tehéntúró
3 evőkanál tejföl
1 kiskanál só
1 kiskanál őrölt édes paprika
csipet őrölt kömény
1 közepes lilahagyma apróra felkockázva
Összekevertem, kóstolással még utána ízesítettem

Palacsintákba
10 deka uzsonnasonka
10 deka reszelt trappista sajt

A még langyos piskótát a papírral néhányszor ki-be csavartam, majd rákentem a túrótölteléket.
Rákenem a túrókrémet
Megtöltöttem a palacsintákat, majd felgöngyöltem őket.
Palacsinta sonkával, sajttal
Mindegyik felgöngyölt palacsintának levágtam mindkét végét (ezeket azonnal meg is ettem) és egy sorban a túrótöltelékre helyeztem őket, majd felcsavartam az ekkor még langyos piskótát és hideg helyiségben kihűtöttem.          
Kész a rolád
Szeletelés után csípős pirosarannyal díszítettem, de szerintem önmagában is dekoratív.
Na és milyen finom volt! Aki szereti a spenótót, sonkát, túrót, az ki ne hagyja!                 
Megköszönöm Danielának az ötletadó receptet! Nézzétek meg az övét is, érdemes!
Ez a süti előételnek is megfelel szerintem egy ünnepi étkezéskor, de mi csak két étkezés között uzsonnafélére ettük.
Felszeletelve
Még annyi, hogy az ajvárról azt se tudtam micsoda. Természetesen utánajártam: paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás. Házilag is elkészíthető. Most, hogy már tudom, feltétlenül ki fogom próbálni.          

2013. január 22., kedd

Kukoricamálé


Kukoricamálé
Már van egy bejegyzésem a máléról még 2011-ből, amikor nem sikerült olyan málét sütnöm, amilyet szerettem volna. Akkor a hozzászólásokban, meg emailban is kaptam több máléreceptet, egyet kipróbáltam közülük, de nem az volt az igazi, bejegyzés sem készült róla.
A mostaniról viszont készül, mert ezzel meg vagyok elégedve, állagban és ízben ez közelíti meg legjobban, amit anyukám annak idején (vagy fél évszázada) sütött.
Hozzávalók:
25 deka kukoricadara
fél liter tej
3 tojás
1 pohár kefír
5 deka nádcukor
fél zacskó sütőpor
Elkészítés:
A kimért kukoricadarát leforráztam forró tejjel és lefedve állni hagytam. Az eredeti recept minimum 1 óra állásidőt ír, de én egy délelőttöt úgy hagytam.
A tojásokat a cukorral robotgéppel jól kikevertem, belekevertem a kispohár kefírt (150 gr), a sütőport, és beleforgattam az egészet a megduzzadt darába. És bár az eredeti recept kerek tortaformát ír, én 20x30-as fagyos zsírral kikent, zsemlemorzsával meghintett tepsibe öntöttem a massszát és 200 fokosra előmelegített sütőbe toltam. Tíz perc után a hőmérsékletet 180 fokra csökkentettem, és alsó-felső lángon összesen 45 perc alatt sült meg. Tűpróbát csináltam.
Kis állás után a tepsiben metéltem kockákra. Én megkóstoltam fahéjas porcukorral is, meg szilvalekvárral is, de nekem csak úgy natúr a legfinomabb. Talán mert gyerekkoromban is csak úgy ettük. Könnyű, morzsalékos lett a tésztája, kellemesen édeskés, de nem túl édes az íze.
Azt hiszem, ez még meg lesz ismételve! Lehet, hogy már holnap, mert most egyedül vagyok itthon, és a fél tepsivel már megettem..., szóval ha a család többi tagja is elégedett lesz vele, akkor jöhet a repeta.
Szilvalekvárral, fahéjas porcukorral
A recept a Gasztrotipp magazinból van, hálás vagyok érte és örülök, hogy rátaláltam.

2013. január 20., vasárnap

Sünök és bonbonok

Sünök és bonbonok
Praliné Zsuzsi  - Küldjél bonbont sünnel! - játékára készítettem ezt a tányér finomságot.
A kedvenc bonbonunkat kellet elkészíteni, lefotózni, és a képen legalább egy sünnek is kell szerepelnie.
Én nagyon szeretem a mógyorónugátot, a marcipánt, a csokoládét, és az egyszerűen elkészíthető dolgokat, ezért ezekből készültek a bonbonjaim és a sünikéim is. Karácsony előtt bőven bevásároltam a hozzávalókból, egykettőre elkészültek.
Hozzávalók:
15 deka mogyorónugát
20 deka marcipán
10 deka csokoládé
5 deka mandulaforgács

A nugátot 17 darabra felmetéltem, ebből négyet nagyobbra hagytam a többinél a sünöknek. Tenyeremben golyóvá gömbölygettem őket. A marcipánt kinyújtottam kb. két mm vastagságúra, pogácsaszaggatóval 17 kört kiszúrtam. Minden körlappal befedtem egy nugátgolyót, majd egyenként fogpiszkálóra szúrva a felolvasztott, temperált csokoládéba mártogattam őket. Illetve mártogatás helyett szilikon ecsettel kentem őket, így gazdaságosabb, és elég volt a 10 deka csokoládé. A csokis golyókat pirított, mozsárban megtört mandulával megszórtam és fogvájón hungarocell lapba szúrva megszárítottam.
A négy nagyobb golyót tenyérrel sün formájúra alakítottam. Mandula forgácsokat nyomkodtam bele tüskéknek, és ezekre kiskanállal csorgattam az olvasztott csokit.
Sünök csokibevonat előtt
Fázisfotók
A sünikéknek marcipánból orrocskát ragasztottam, cukorgyöngyből pedig szemet. Azért négy sünike készült, mert papa, mama, gyerekek, még nevek is eszembe jutottak, hogy sün Piroska,  sün Balázs, de mikor a gugliban rákerestem, kiderült, hogy ők hét testvér voltak.
A csudába! Ha előbb tudtam volna, hét sün  készült volna. Most már mindegy, remélem az unokáim a négynek is örülni fognak.
A lányok kapják
Ilyen a belseje
Én pedig egy golyót már meg is ettem. Olyan "kőmég" íze van!
Ezeket a bonbonokat Mozart golyóknak hívják, Itt már írtam róla, sőt fotót is tettem fel a készítéséről.   
Ide teszek egy linket Csukás István verséről, melynek a címe : Sün Balázs
Akit érdekel, olvassa el, felnőtteknek is kedves ez a vers, nemcsak gyerekeknek.
Csukás István: Sün Balázs

2013. január 16., szerda

Megint fánk

Fánk
Többféle fánkot sütöttem már, és mindegyik jól sikerült. Szeretek azonban új recepteket kipróbálni.
Illéskrisz  blogjátékára már eddig is többen küldtünk be receptet. Nézelődtem a különleges fánk receptek között, és Judit spanyol fánkja nagyon megtetszett, így elhatároztam, hogy ezt én is megsütöm. Csakhogy  5 tojás is kell bele, nekem pedig most pihennek a tyúkjaim, így netes keresgélésbe kezdtem, hátha találok ilyen receptet kevesebb tojással.
Találtam is, mégpedig tojás nélküli verziót.

Churros, spanyol fánk

De még ejtek egy-két szót a jelentéséről. Nem volt sok időm utánajárni, de valószínűleg rúd a szó jelentése, mert a fánk spanyolul buñuelos. Még azt megtudtam róla, hogy a spanyolok churro készítő eszköze a   churromaker, egy erre a célra gyártott bordázott kinyomó.   Mindenképpen hasonlít a magyar kitolófánkra, ahhoz is volt régebben külön készítő.                                                                                                              

Hozzávalók:
28 deka finomliszt
4,5 deci víz
2 evőkanál olívaolaj
csipet só
2 teáskanál nádcukor
fél csomag sütőpor

Elkészítés:
A vizet a cukorral, sóval, olajjal felforraltam. A kimért lisztbe belekevertem a sütőport, és a felforrt vizes elegyet folyamatos kevergetés közben hozzáadtam. Ezzel el is készült az égetett tészta, amit csillagcsöves nyomózsákból kell a felforrósított olajba nyomni. Lehet hosszúkásra, szív alakra, vagy tetszőleges formára. A fánkok mindkét oldalát meg kell sütni, kivéve leitatni róluk az olajat, majd fahéjas porcukorral megszórva tálalni. Vagy olvasztott csokoládéba mártani.
A tészta elkészültéig rendben volt minden. A habzsákos dologgal volt problémám. Nekem már máskor se ment a habzsák használata. Volt kettő olcsóbb, műanyag véggel, de azokat ki is dobtam. Most ilyen nyomócsövet vettem, azt gondoltam, ezzel nagyon profi leszek.
Csillagcsöves nyomócső
Nemcsak profi nem lettem általa, de azt a fánkformát, amitől churros a churros, nem sikerült produkálni. A legvastagabb csővel is alig 1 centi vékony fánkjaim lettek sülés után. Néhányat kisütve megkóstoltam, kemények voltak. Szerintem a fánkok vastagsága befolyásolja a fánk állagát. Tehát ez nem volt kívül ropogós, belül puha! Ráadásul ahogy hűlt a tészta, valósággal "belekötött" a csőbe.
Gyorsan átraktam egy nylonzacskóba aminek kivágtam a sarkát, de ez se lett jó, mert nehéz volt a zacskónak a tészta, továbbrepedt a vágás és idétlen vastag formátlan hurkákat produkáltam vele.
Nyomócsőből és nylonzacskó sarkából nyomott fánkok
Ami a zacskóval készült, az állagra jó volt, de nem tetszett a formája, így kitaláltam, hogy kinyújtom és kiszaggatom.
Lyukas közepű és tömör virágformákra szaggattam

Sütés után némelyiket fahéjas porcukorba mártottam, némelyikre csipkebogyólekvárt kentem.
Nem olvasztottam csokit, ez ebben a formájában úgyse volt churrosnak nevezhető.
De jónak jó volt, rövid idő alatt elfogyott mind.

Hát ezután a kaland után egy ideig biztos nem kívánok churrost sütni.
Elismerem, hogy a hiba bennem, vagy az én "készülékemben" volt.
A recept tegnap jelent meg  Mirella blogján, én rögtön lecsaptam rá, gyors, könnyű, olcsó tészta. Mirelláé gyönyörű a képen, és tökéletesre sikerült.
Megköszönöm neki a receptet, nem hibáztatom az én balsikeremért.
Illetve, nem volt ez tragikus balsiker, mert a családnak nem meséltem el ezt a történetet, így aztán nem firtatta senki a fánkok milyenségét.
Majd megpróbálok valami komolyabb habzsákot beszerezni, és ha nekem is sikerül valódi churrost sütni, akkor elmondom.

2013. január 13., vasárnap

Brownie - egyszerű recept


Egyszerű brownie
Browniet eddig még nem ettem és nem sütöttem. Megmondom őszintén,  az riasztott el tőle, hogy a belső állaga folyós kell legyen. Ez nálam egyenlőt jelent a sületlennel.
Most mégis rászántam magam, amikor megláttam Flóra blogszülinapi játék felhívását, amelyben kedvenc sütije, a brownie sütésére invitálja a játszani kívánókat.
Tanulmányoztam többféle receptet, végül egy alaptésztának számító egyszerűt választottam.
Kezdetnek ez, aztán ha beválik, jöhetnek komplikáltabb receptek.
Hozzávalók:
15 deka vaj
10 deka jó minőségű csokoládé
2 evőkanál jó minőségű kakaópor
2 egész tojás
15 deka cukor
11 deka liszt
csipet só
Elkészítés:
Kimértem a hozzávalókat. A kockákra vágott hideg vajat a szintén kockákra tördelt  74%-os csokival gőz fölött megolvasztottam. Mikor már majdnem kész volt, belekevertem a két kanál holland kakaóport és félretettem hűlni. A két tojást a cukorral fehéredésig kevertem, a már langyosra hűlt vajas csokit beleöntöttem és együtt néhány percig keverve jól felhabosítottam.
Utoljára szitán keresztül több részletben aftam hozzá a sóval elkevert lisztet.
Egy 20x30 centis sütőpapírral bélelt tepsibe símítottam a masszát, majd a 180 fokosra előmelegített sütőbe tettem. A recept 15 perces sütési időt ír, de nekem 25 perc alsó-felső sütés kellett.
Langyosan vágtam  kockákra tálaláskor. Bár az enyém belseje kevésbé volt folyós, mint Flóra fotóin a browniek, azért szerintem elsőre jól sikerült.
Nagyon kellemes meglepetés volt a harmonikus, csokis, mennyei íz!
Már sütéskor is isteni illatot árasztott, de az íze minden várakozásomat felülmúlta.
Kár, hogy eddig kihagytam ezt az egyszerű, gyorsan, könnyen elkészíthető finomságot!
Köszönöm Flórának a játékot, ami egyúttal egy új kedvenc sütit eredményezett. Ezután már bátran válogatok a gyümölcsös, mázas, magvas fajtáiból is, ami Flóránál bőven található.
És köszönettel tartozom a recept lelőhelyének is, ahol azt is megtudtam, hogy a jó brownie nem kakaós piskóta.


2013. január 12., szombat

Farsangi ajánlás

Illéskrisznél játék van, a farsang jegyében egy bevált fánk receptet vár a résztvevőktől.
Én a Rózsafánk receptemmel jelentkezem a játékra, ajánlom másoknak is elkészítésre!
Rózsafánk olajban sütve
       

Váncza féle meggyes sütemény


Meggyes sütemény

Ezt a süteményt Budai Mónika Váncza projekt-jéből választottam.
Hozzávalók:
50 deka liszt
1 cs. Váncza sütőpor
10 deka zsír
1 tojás sárgája
2 kanál tejföl
csipet só
5-10 deka cukor(ízlés szerint)

Tölteléknek: cukrozott meggy vagy meggyjam

Elkészítés:
A lisztet elmorzsoltam a zsírral, hozzákevertem a sót, sütőport, majd a tojással és a tejföllel meggyúrtam a tésztát. Nekem nem volt elég két kanál tejföl, felvett 4 kanállal, sőt még fél deciliternyi tejet is öntöttem hozzá, hogy összeálljon a tészta.
Pihentetés nélkül egy 20x30 centis méretű, kizsírozott, morzsával meghintett tepsi alján szétterítettem a tészta felét. Nem nyújtottam, hanem tenyérrel lapogatva beborítottam vele a tepsi alját. 
Rákentem a tésztára egy literes üveg házi meggylekvárt, majd a másik darab tésztát a tepsi méretére vágott sütőpapíron lapogattam szét, így a sütőpapír segítségével borítottam rá a lekváros rétegre.
A tojásfehérjével megkentem, egy villával megszúrkáltam és 220 fokosra előmelegített sütőbe tettem. Tíz  perc múlva mérsékeltem a hőt és 200 fokon alsó-felső lángon sütöttem kb. fél órát.
Langyosan kimetéltem és vaníliás porcukorral megszórva tálaltam.
Gyorsan elkészíthető egyszerű, olcsó sütemény. Köszönöm Mónikának a receptet!

2013. január 10., csütörtök

Étcsokoládéval, vörös áfonyával és pirított mandulával töltött csavart kalács




Étcsokoládéval, vörös áfonyával és pirított mandulával töltött csavart kalács
         
Selectfood Újévi nyereményjátékára jelentkeztem ezzel a kaláccsal, mert a játék résztvevőinek erről a blogról kellett elkészíteni valamit egy tetszőlegesen kiválasztott recept alapján.
Selectfood receptjét egy az egyben bemásolom:
Hozzávalók

450 g sima búzaliszt
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g kókuszliszt
75 g nyírfacukor vagy fruktóz (nálam fele-fele arányban)
3 g finom tengeri só
60 g puha vaj
3 db tojás (156 g) felverve
25 g friss élesztő 
265 ml kézmeleg sovány tej

100 g aszalt vörös áfonya, annyi mandulalikőrbe áztatva, amennyi ellepi
100 g blansírozott mandula sütőben vagy serpenyőben megpirítva, durvára törve
150 g min. 60%-os étcsokoládé durvára törve

1 db tojássárgája egy ek vízzel kikeverve, a kalács kenéséhez

Elkészítés
1 Áztassuk be az aszalt áfonyát a mandulalikőrbe.
2 A liszteket keverjük jól össze a választott édesítővel és a csipet sóval. Az élesztőt oldjuk fel a tejben, majd adjuk a lisztkeverékhez a felvert tojással és a puha vajjal együtt.
Gyúrjunk belőle tésztát, utána fedjük be egy konyharuhával, és langyos helyen kelesszük a duplájára.
3 Miután a tészta megkelt, gyúrjuk át, majd liszetezett felületen nyújtsuk ki körülbelük fél cm vastagságúra. Hintsük meg egyenletesen az aprított mandulával és csokoládával, és az előzőleg jól lecsepegtetett vörös áfonyával. A csokoládéból és a mandulából tegyünk félre egy keveset a kalács tetejére.
4 Tekerjük fel a kalácsot, végeit hajtogassuk be, és fektessük egy kivajazott-lisztezett megfelelő méretű tepsibe. Az én kalácsom 34 cm-es lett.
5 Kenjük be a tetejét, s oldalát a vizes tojássárgájával, majd szórjuk meg a félretett csokoládéval és mandulával.
6 185C°-ra előmelegített sütőben süssük először 35 percig, majd 175C°-ra visszavéve a hőfokot, süssük további 35 percen át. Nagyjából 20 perc után egy darab alufóliával lazán fedjük be a kalácsot, hogy ne tudjon megégni. Tűpróba szükséges!

Fél adagot készítettem a következőképpen:
Azzal kezdtem, hogy az aszalt vörösáfonyát alapos forróvizes mosás után beáztattam amaretto likőrbe.

Kimértem a liszteket - fehér finomlisztet, teljes kiőrlésű tönkölylisztet, és a kókuszliszt helyett rizslisztet használtam - és szárazon összekevertem a nyírfacukorral, tengeri sóval.
Az élesztő feldobásához egy teáskanál sötétbarna nádcukrot kevertem a tejbe, majd a többi szükséges hozzávalóval meggyúrtam a tésztát, amit a meleg konyhában letakarva duplájára kelesztettem.
Míg a tészta pihent összetörtem a csokoládét, megpirítottam a mandulaforgácsot, majd azt is durvára törtem.
A megkelt tésztát átgyúrtam, majd lisztezett deszkán fél centi vastag téglalappá nyújtottam.
Rászórtam a tölteléket, felcsavartam, megkentem és az előírt módon megsütöttem. 
Néhány fázisfotó
A tetejére szánt mandulaforgácsot nem pirítottam meg, így is le kellett takarnom alufóliával, hogy ne égjen meg.          
A metéléssel muszáj volt megvárni míg langyosra hűl. Nagyon finom ízhatású kalács, bár kissé száraz, ezért ahogy Selectfood is javasolta, tanácsos valamilyen itallal fogyasztani. Én mentás-citromos teát adtam hozzá, de tettem el a holnapi tízórai kapucsínóhoz. Persze, egy szánkózásból hazatérve fűszeres forralt bor mellé is el tudnám képzelni.
Csak nálunk egyelőre nincs hó, úgyhogy legközelebb majd akkor sütök ilyet, mikor össze tudjuk kötni valami téli sporttevékenységgel.
Addig is megköszönöm Selectfoodnak a receptet és ezzel köszöntöm a 4. blogszülinapján!


2013. január 8., kedd

Sütőtökös kalácsvirág



Sütőtökös kalácsvirág
Szeretem a virágokat, meg a kalácsokat is. Ha kalácsvirágot látok, azt rögtön ki akarom próbálni.
Már sütöttem szziruppal öntözött rózsákat, túrós rózsákat, rózsafánkotmuffinrózsákatvirslivirágokat, hogy csak a kalács jellegű "virágaimat" említsem.
Így nem volt kérdés a sütőtökös kalácsvirág megsütése sem, mihelyt megláttam.

Tészta hozzávalói:
40 deka finomliszt
20 deka rétesliszt
3 deci tej
2,5 deka élesztő
8 deka vaj
1 tojás
2 evőkanál cukor

Töltelék:
20 deka sült sütőtök
10 deka darált dió
20-30 deka kekszdara

Tetejére:
1 tojás egy csipet sóval felverve
mák

Elkészítjük, mint bármely kelt tésztát, duplájára kelesztjük, eddig megegyezik más kelt tészta készítéssel. Ennél a kalácsnál a töltés-formázás az "érdekes".
Annyiban tértem el a recepttől, hogy a rétesliszt helyett zabpehelylisztet használtam. A tésztát kenyérsütőgépben dagasztotta-kelesztettem. Miután megkelt átgyúrtam és hét részre vágtam és mindegyik részt gombóccá formáltam, majd letakarva 20 percig pihentettem. Ez idő alatt elkészítettem a tölteléket.  Előző nap megsütöttem a tököt hozzá, ledaráltam a diót. Most csak össze kellett őket kevernem és hozzákeverni a kekszdarát, hogy jól formázható , nem lágy  masszát kapjunk. Nekem nem volt túl lágy a sült tök, ezért nem vett fel sok darált kekszet, 12 dekányi elég volt bele.
Ezután minden tésztagombócot egyenként kinyújtunk kb. 15 centi átmérőjű körlappá, majd mindegyik közepére teszünk a töltelékből egy gombócot, melyet szépen becsomagolunk a tésztába.
(Én pontosan elosztottam a tésztát, minden rész 15 dekás lett, töltelék pedig 6 deka jutott egy-egy virágba.)
A becsomagolt, gombóc formájú tésztát másfél centi vastagságú körlappá nyújtjuk és négy helyen teljesen átvágjuk a töltött tésztát - ha óralapot képzelünk el, a 3, 6, 9, és 12-es számok helyén.
Ezen vágások közötti másik négy helyen pedig csak a tészta felső rétegét vágjuk be, így tudunk szirmokat formázni.
Nem gondolom, hogy ez a leírás annyira érzékletes lenne, hogy bárki utánam csinálja.
Praktikák sok gyerekhez blog írója lépésről lépésre fázisfotókkal bemutatja a kalács formázását, javaslom, hogy aki el akarja készíteni, feltétlenül nézze meg nála, én is tőle tanultam!
A kész kalácsokat enyhén sós tojással megkentem, közepüket mákkal megszórtam és 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 25 perc alatt megsütöttem.
Sütés előtt
Kisült a kalács
Nagyon kellemes illata volt sülés közben. Langyosan fogyasztottuk. Finom volt!
Nem volt túl édes, hiszen cukor csak a tésztájába lett téve, de jó édes volt a tökpüré, a dióval meg a kekszdarával épp megfelelő lett az íze. A töltelék lehetett volna benne kicsit több. Ha máskor csinálok, legalább másfél adag tölteléket készítek bele, a virágokat pedig kisebbre csinálom.
Lehet, hogy nem olyan szépek, mint Mónikáé, de a zabpehely liszttel készült tészták kicsit töményebbek, kelt tésztaként sem jönnek annyira fel, mint a fehér lisztből készültek.
Örülök, hogy rátaláltam Mónikánál erre a mutatós, finom kalácsra és megköszönöm neki az alapos leírást, jó fotókat.


2013. január 7., hétfő

Gyors sajtosrúd

Gyors sajtosrúd
Ezt még a két ünnep között sütöttem.
Gyorsan kellett valami sós sütemény, alig több mint egy órám volt rá, de elkészült.
Hozzávalók:
20 deka liszt
10 deka margarin
10 deka reszelt sajt
3-4 evőkanál tejföl
1 teáskanál só

Kimértem a hozzávalókat, a lisztet (fele rétes, fele sima) elmorzsoltam a margarinnal, hozzáadtam a sót, a reszelt sajtot (most trappista volt itthon) és szárazon mindent jól összekevertem. Három kanálnyi tejföllel (vagy amennyit felvesz) rugalmas tésztát gyúrtam gyors mozdulatokkal. Lisztezett deszkán 1 centi vastagságú téglalappá nyújtottam, majd rádlival kb. 3 centi széles, 7-8 centi hosszú rudakat vágtam belőle, összese 25 darab lett. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, lehet egymáshoz közel rakni, mert oldalra nem terül, sütés közben magasságában növekszik kicsit. Míg elkészítettem előmelegítettem a sütőt 180 fokosra, és alsó-felső lángon 30 perc alatt megsütöttem.
A sütőport nem felejtettem ki, nem kell bele. Ez a süti főleg frissen, langyosan jó, ha sokáig áll, megkeményszik. Ha sósabb sajttal készítjük, akkor csapott teáskanálnyi só elég bele. Én meg szoktam kóstolni a nyers tésztát.

  

2013. január 4., péntek

Köles béles


Köles béles
Amikor találkoztam ezzel a recepttel, rögtön beleszerettem, mert a szilvás kölesfejfújt amit még a nyáron sütöttem, nagy sikert aratott a családban.
A recept az Ízörzők - Karcag receptje, egy az egyben bemásolom:


Köles béles
Hozzávalók: 20 dkg hántolt köles, 25 dkg liszt, 20 dkg sertészsír, só, 1 tojás, 2 dl
tejföl, 1 teáskanál őrölt feketebors.
Az átmosott köleshez diónyi zsírt, teáskanálnyi sót adunk, felöntjük kevés vízzel, és
puhára főzzük. Idő közben a vizet szükség szerint pótoljuk.
Közben elkészítjük a tésztát. A lisztet a tojással, teáskanálnyi sóval, diónyi zsírral, és a
szükséges mennyiségű tejföllel összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra
elnyújtjuk.
10 dekányi sertészsírt 10 dkg liszttel összeolvasztunk, és a kisodort tésztán
egyenletesen szétkenünk. Felgöngyöljük, mint a kalácsot, majd háromfelé szétválasztjuk.
Ezeket egyenként kisodorjuk, és kb. 6 centis négyzetekre vágjuk.
A megfőtt kölest őrölt feketeborssal és sóval fűszerezzük, kicsit hűtjük, és apró halmokat
teszünk a bélesek közepébe. Batyukat formázunk belőle, majd előmelegített sütőben 25
perc alatt szép aranyló sárgára sütjük.

Ennyi a recept, és igyekeztem mindent szó szerint így csinálni, ahogy le van írva.
Hát azért adódtak nehézségeim, mert nekem "szájbarágósabban" kellett volna.
Kimértem a hozzávalókat, alaposan megmostam a kölest és megfőztem a köleskását.
Meggyúrtam a tésztát, kinyújtottam, mivel nics róla szó milyenre, 1 mm vastag téglalapot nyújtottam. A zsírt megolvasztottam, belekevertem a lisztet, és nem mertem azon melegében a tésztára kenni, megvártam, míg langyosra hűl. Akkor rákentem, vártam, hogy beissza a tészta, de nem itta be. Tartottam tőle, hogy nyújtáskor majd kibugyog belőle a zsír és összekeni a deszkámat, de nem volt ilyen gond. Nyújtáskor megint csak gondolkodtam a tészta vastagságán, de könnyen nyújtható volt, ezért levestészta vékonyságúra kinyújtottam. Kicsinek találtam a 6x6 centis négyzeteket, így én 8x8 centisekre vágtam. Kávéskanálnyi halmokat raktam a tészta négyzetek közepébe, amiket kis batyukká formáltam. Nem kellett megkenni semmivel, de amennyire lehetett összenyomkodtam, hogy sütéskor ne nyíljanak szét.
A sütőt 200 fokra melegítettem elő és alsó-felső lángon 25 perc alatt megsütöttem.
Két tepsivel lett ebből a tésztamennyiségből, nálam darabra 32. A tölteléknek készített köleskása fele megmaradt, és a zsír se kellett bele mind.
Amint kicsit hűlt megkóstoltam és száraznak találtam a tésztáját - a tészta egyébként a hájas tésztához hasonlatos lett. Ezért a második tepsivel mihelyt kisült, azon forrón egyenként ecsettel átkentem tejföllel a batyukat. Így már gyengébb lett.
A készítés néhány fázisa
Nem egészen azt kaptam ettől a süteménytől amit vártam, de összességében nem volt rossz.
Korhelyleves időnként után második fogásnak éppen megfelelt. A férjem először azt hitte, hogy tepertőkrém a tölteléke. Hát nem fogom hetente sütni, az biztos, de a köles jó élettani hatásai miatt azért időnként majd előveszem.


2013. január 2., szerda

Somlói és "Isteni kakaós süti"



Somlói tálban és pohárban

Elég kalandos története van az újévi édességeimnek. Ugyanis ember terevez...de, van úgy, hogy közbejön valami.
Egyik  eredeti tervem az "Isteni kakaós süti" volt, tehát annak kezdtem neki.
 Hozzávalók:
37 deka kritálycukor
37 deka liszt
10 deka lágy vaj
5 deka natúr kakaópor
2 csomag sütőpor
4 deci tej
2 tojás

Én fele rétes, fele sima lisztet használtam. Ezeket összekevertem, belekevertem a kakóport és a sütőporokat is(gluténmentes sütőporokat használtam). A cukrot a lágy vajjal és a tojásokkal jól kihabosítottam, aztán felváltva hozzákevertem a tejet és a lisztet többszörre. Mindezt géppel a legkisebb fokozaton. A receptet Innen hoztam. Megköszönöm, hogy megismerhettem ezt a gyors, egyszerű és finom sütit. A leírásból csak az hiányzott, hogy mekkora tepsiben süssük. És mivel a tészta elég sok volt, meg a két sütőpor miatt számíthattam a terjeszkedésre, ezért két külön edényben sütöttem meg.

Lett egy kisebb négyzet alakú a 23x23-as kapcsos formában, meg a nagy gáztepsiben egy vékonyabb, amit piskótatekercsnek szántam.
(A sütőt előmelegítettem 180 fokosra és mindkettőt ezen a hőfokon tűpróbáig sütöttem.)
Mivel ünnepi külsőt szántam nekik, mindkettő alá mintázott sütőpapírt tettem, melyekre a Virágos piskótatekercsnél leírt recept szerint tükörírással írókáztam az évszámokat.
Sütőpapírra írókázott évszámok
Az íróka anyagát kevés kurkuma porral színeztem sárgára. Most egy törpe tyúk tojásához a többi hozzávalót megfelezve csináltam. Amit a négyszögletű tortaformában sütöttem azt lapjában ketté vágtam és egy 3/4 literes házi baracklekvárral megkentem, arra raktam a felső lapot.
Ilyen lett a teteje
Felvágva a baracklekváros isteni kakaós süti
   
Amit a gáztepsiben sütöttem azt mihelyt kivettem a sütőből lehúztam róla a papírt.
Eddig minden rendben volt
Aztán konyharuhával feltekertem és egy zacskó vanília pudingporból a szokásos módon pudingot főztem, és miután kihűlt mindkettő, be akartam tölteni a piskótaroládot. Csakhogy amint kicsavartam, a piskótatekercsem hosszanti csíkokra szétszakadt. :(
Nem minden kevert tészta alkalmas roládnak, hát ez nem jött be.                           
De nem sokáig gondolkodtam, hogy mit kezdjek vele, hanem máris kerestem a kakaós somlói receptjét.
Kautz József receptjét választottam az Olcsó receptek-ről.
Ide másolom az eredeti receptet:

A tésztához:
  • 8 db tojás
  • 8 ek kristálycukor
  • 6 ek finomliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1/2 cs sütőpor
A krémhez:
  • 1 l tej
  • 8 dkg vaníliás puding /2 csomag/
  • 8 ek kristálycukor 
  • 4 ek darált dió
A csoki öntethez:
  • 4 ek kakaópor
  • 4 dl tej
  • 1 ek vaj
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 dkg pudingpor vagy keményítő
  • rumaroma
A sziruphoz:
  • 1 dl víz
  • 1/2 dl rum vagy aroma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg mazsola
A díszítéshez:
  • 1/2 l habtejszín
A  piskótám kész volt, a pudingkrémem fele már kész volt, gyorsan főztem még egy adagot.
A sziruphoz a mazsolát alaposan megmostam. A vizet felforraltam a cukorral, mikor a cukor teljesen elolvadt levettem a tűzről, öntöttem hozzá fél deci rumot és beleszórtam a mazsolát ázni.

A csokiöntethez kevés tejben kikevertem a cukrot a kakaóporral meg a pudingporral. A maradék tejet felforraltam, majd a kettőt összeöntöttem, közben belekevertem a vajat is, meg egy kis rumot.

Következett az összeállítás.
Egy mély jénai tál aljára raktam a kakaós piskóta felét, meglocsoltam sziruppal, mazsolát is szórtam rá, meghintettem darált dióval és pudingkrémet kentem rá.
Ezután, hogy világos réteg is legyen - egy sor babapiskótát raktam. A babapiskótákat langyos tejbe megmártottam előbb. Megismételtem az előbb leírt szirupozást, krémezést, majd a tetejére ismét barna piskóta került. Szirup, mazsola, darált dió, a maradék puding eligazgatva a tetején, erre ráöntöttem a csokiöntetet és a másnapi tálalásig lefedve a hűtőbe került
Megcsinálni nem annyira bonyolult ám, mint érthetően leírni. Tejszínem csak spray volt, tálaláskor azt tettem rá.
Egészben
     
Felvágva
Tehát így lett egy sütésből kétféle édesség, édesből ennyi elég is volt.
A kakaós süti nagyon kellemes ízű lett a savanykás baracklekvárral.
A kényszer szülte somlói a menyem szerint egészen olyan volt, mint a cukrászdai.
Nem tudom az milyen, mert már legalább húsz éve nem ettem cukrászdait, de ez tényleg finom volt. Készítéskor tartottam tőle, hogy nagyon rumos lesz, de nem volt ilyen gond.
A lényeg, hogy a  balul sikerült kezdet után a végére minden  jól alakult.            

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...