Összes oldalmegjelenítés

2013. december 26., csütörtök

Mákos francia krémes torta

Mákos francia krémes
Az idén karácsonykor kiemelt szerepet kapott a mák meg a dió a süteményekben. A bejglitorta és a bejglirudak után a karácsonyi tortát is ezzel készítettem.
A mákos piskóta hozzávalói:
  •  6 db tojás
  • 180 g cukor
  • 200 g liszt
  • 95 g mák, öröletlen
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 evőkanál víz
  • fél dl olaj
A mézes lapok hozzávalói:
  • 300 g liszt
  • 150 g porcukor
  • 1 ek. méz
  • 75 g vaj
  • 2 tojás
  • 1 kk. szódabikarbóna
A krém hozzávalói:
  •  3 tojássárgája
  • 150 g cukor 
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 7 dl tej
Piskóta:
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a vizet, olajat, és a mákot. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a sütőporos liszttel felváltva, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, a masszához keverjük. Sütőpapírral kibélelt (kb. 20*30cm) tepsibe tesszük és 180 fokon tűpróbáig sütjük. (kb. 20 perc). Nálam magasabb hőfok és több idő kellett, de a sütőjét miondenki maga ismeri.
Mézes lapok:

A hozzávalókat összegyúrjuk, és két részre osztjuk. bár a recept nem írja, én szeretem kicsit hűtőben pihentetni feldolgozás előtt. Ezután a tésztát kétfelé vesszük, és két akkora lapot nyújtunk belőle, mint a piskóta. Én két sütőpapír között szoktam nyújtani, és centivel megmérem, hogy akkora legyen. Az alsó sütőpapírral könnyen átcsúsztatom a tepsi hátuljára, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-10 percig kell sütni. Nálam ez az idő is hosszabb a sütőm teljesítménye miatt.A kisűlt lapokkal óvatosan kell bánni, mert törékenyek!
Krém:
A pudingporból és a tejből a szokásos módon pudingkrémet főzünk, és kihűtjük.
 tojássárgákat a vajjal  és a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a már kihűlt pudingot. 
Összeállítás:
A krémből félreteszünk öt-hat evőkanálnyit a tetejére.
Alulra egyik mézes lap kerül, amit megkenünk a krém felével. Ráhelyezzük a mákos piskótát, erre kenjük a krém másik felét, aztán a másik mézeslap következik. A félretett krémmel megkenjük a tetejét, és apróra vágott dióval díszítjük. Előtte megpiríthatjuk a diót.
Gasztromanónál szerettem bele ebbe a receptbe, de mégsem teljesen így csináltam, ahogy ő, mert én a nyers tojássárgát nem eszem meg, ezért a krémet úgy módosítottam, ahogy Konyhavirtuóz készítette:
Krém:
20 dkg porcukor
30 dkg vaj
2 csomag vaníliás pudingpor
7 dl tej
A pudingport a tejjel megfőzzük, a vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt pudinggal kikeverjük.
A sütemény külsejét is teljesen körbekentem a krémmel, így torta lett belőle. Beszórtam süteménymorzsával, amit a levágott szélekből csináltam. Azért 5 dekányi durvára vágott diót is hintettem rá, díszítésnek pedig csokival bevont mézesfigurákat, melyekhez a tésztát a lapokból spóroltam el, és utoljára kisütöttem.
Egészben a mákos francia krémes
A torta nagy sikert aratott, tényleg nagyon finom volt. A lányok (unokáim) mindjárt leszedték a díszítést, így könnyebb volt szeletelni. Nem vágtam fel mindet egyszerre, hogy ne száradjon. Jó nagy torta lett, mindenkinek tudtam csomagolni is, de nekünk is maradt még belőle.
Mindkét említett hölgynek megköszönöm ezt a remek receptet!



6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta sütikét készítettél. A mák nagy kedvenc nálunk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Millye! Ha szeretitek a mákot, feltétlenül süss ilyet. Annyira kellemes ez az egész mákszemes piskóta, hogy nem is gondoltam volna.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm janka, nagyon finom volt! Bár nekem kissé édes, de mások szerint épp a legjobb.

      Törlés
  3. Nagyon guszta lett, jó ötlet volt tortát készíteni belőle. Nekem ez a krém kifejezetten tetszik, látom, nagyon szépen lehetett szeletelni is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! Szép is lett, jó is volt! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...