Összes oldalmegjelenítés

2013. december 3., kedd

Lekváros szélkerék kalács

Szélkerék kalács

Lekváros kiflihez dagasztottam be fél kiló lisztet. A receptet nem írom le, a fenyő formájú kalács tésztáját készítettem el kicsit kevesebb hozzávalókból.
Már az egyik tepsiben keltek a kiflik, amikor eszembe jutott, hogy mi lenne, ha  a tészta másik felét elkészíteném szélforgónak?
Kinyújtottam a tésztát 3-4 mm vastagságúra, majd 10x10 centis négyzetekre vágtam.  A szélkerék forma kialakításához  a négyzet felső részén a közepétől kifelé haladva egy centis csíkot vágtam. Ezt mind a négy oldalán megtettem. Középre egy teáskanálnyi kemény szilvalekvárt tettem, majd a megvágott tésztacsíkokat fent középen összefogtam és kicsit összenyomkodtam.
Így készült
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és a tésztarészt mindegyiken lekentem tojással. Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső lángon kb. 40 percig sütöttem. A sütőjét mindenki maga ismeri!
Bármilyen kalácstésztából és más töltelékkel is készíthető ez a mutatós kalács. Az eredeti receptben túrós-meggyes töltelékkel van, de nekem most túróm nem volt itthon.
Köszönöm a formázási technikát  Papikné Vress Andreának!
lekváros szélforgók

11 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm Süni, nekem is tetszik!

      Törlés
  2. Tetszik, nagyon szépek lettek! :)

    VálaszTörlés
  3. Nem semmi, nagyon csinos darabok lettek!

    VálaszTörlés
  4. De szépek, még nem láttam ilyen formázást! Eljátszadoznék én is vele:-)

    VálaszTörlés
  5. De megkívántam:) Küldhetnél nekem is párat:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépek, ötletes ez a formázás! :) A házi szilvalekvárt pedig nagyon szeretem, fincsik lehetnek a szélforgók! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...