Összes oldalmegjelenítés

2013. december 19., csütörtök

Bejglitorta diósan mákosan

Bejglitorta diósan mákosan

Már tavaly megcsodáltam Terike blogján a bejglitortát. Pár napja meg jött vele Janka.
Na, én se maradhatok ki, főleg, hogy "Tortafüggő" vagyok....:)
Elolvastam mindkét receptet, melyek főleg a kivitelezés módjában segítettek, aztán megcsináltam a magam változatát, a saját jól bevált  bejgli receptem alapján.
A linken megadott recept szerinti mennyiségekkel  készítettem a tésztát is, a töltelékeket is.
Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is. 
A pihentetett tésztából gondolomra levágtam akkora darabot, amelyet kb. 3 mm vastagságúra kinyújtva ki tudtam belőle vágni a tortasütő átmérőjének plusz az oldal magasságának  megfelelő  körlapot. Ezzel kibéleltem a tortasütőt úgy, hogy az oldalát is, még átlógott a tészta a szélén is.
Villával megszurkáltam a tésztát, és a teljesen hideg dió és mák tölteléket felváltva - először körben dió, majd körben mák, ismét dió, középre mák - a tésztalapra raktam. Teljesen úgy, mint a feketeerdő tortánál. 
Több helyen olvastam, hogy az ilyen műveleteket nyomózsákból végzik, én nem azzal csináltam, csak kanállal. Majd ismét nyújtottam tésztát és kivágtam egy akkora körlapot,mint a tortasütő átmérője, és beborítottam vele a tölteléket. A második sorba ellentétesen raktam a tölteléket, most a mákkal kezdtem, és így sorban-körben. mikor ez megvolt (és a töltelék is elfogyott) ismét tésztát nyújtottam és egy újabb körlappal betakartam. Az oldalán fakanál nyelével jól összenyomkodtam, majd alaposan megszúrkáltam villával. A szélén átlógó tésztát levágtam és fenyő formákat meg csillagot szúrtam ki belőle. ezeket a tojásfehérjével lekent felső lapra helyeztem és tökmaggal, golyibogyóval fel is díszítettem .

A díszítés mellett a tésztát bekentem tojássárgájával. Előmelegített forró sütőben úgy kell sütni, mint a bejglit. Az én sütőm kicsit más, így 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 50 percig sütöttem. Félidő után letakartam fehér papírral a tetejét, amit a kivétel előtt 10 perccel levettem róla.
Mikor langyosra hűlt, akkor kapcsoltam le a tortasütő oldalát.
Mihelyt teljesen kihűl folpackba csomagolva megpróbálom eltartani karácsonyig. Majd felvágás után szelet fotót is teszek fel róla.
A tésztának kb. egyharmada megmaradt. Hűtőbe tettem, holnap lekváros kifli lesz belőle.
Köszönöm a fent említett bloggerináknak a virtuális segítséget!


És ahogy ígértem, hozom a képeket a belsejéről:
Szenteste megvágtuk
Egy szelet bejglitorta
Nagyon finom volt, és kiadós. Biztos, hogy lesz ismétlése!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon várom a felvágás utáni képeket :) Szerintem gyönyörű lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm janka! És remélem, finom is!

      Törlés
  2. Szerintem is nagyon szép és finom.

    VálaszTörlés
  3. De nagyon ötletes és tetszetős! Biztosan nagy sikere volt, vagy lesz :-)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Katalin! Csak karácsonykor akarom megvágni, remélem, finom lesz!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...