Összes oldalmegjelenítés

2013. november 24., vasárnap

Puffasztott rizses golyók

Ropogós bombák
Erre a szombatra megint annyi tennivaló összejött, hogy sütés nemigen fért az időmbe.  De valami gyors nasit azért szerettem volna, már csak azért is, hogy elhasználjam a  megbontott zacskókból a különböző maradékokat a karácsonyi nagybevásárlás előtt.  Néhány hozzávalót írtam be a google keresőbe, és mivel a puffasztott rizs is köztük volt,az ilyen recepteket dobta ki. Két-három helyen is Ropogós bomba néven találtam egy könnyen elkészíthető sütés nélküli édességet, ami szimpatikus volt. Nem egyformák voltak a receptek, és nem is pont ezeket készítettem el,és az enyém nem is ropogós lett, de ötletadónak jó volt.
És hát szerintem elírás történhetett rögtön amelyiket elsőnek néztem, Itt, mert 50 deka (vagyis fél kiló) puffasztott rizzsel indít(ami szerintem rengeteg),egyébként is  nekem még 10 deka is szűken  volt. Akit érdekel, olvassa el az ötletadó receptet,
Én  a kamrámban talált alapanyagokból ezt hoztam össze:
Hozzávalók:
10 deka puffasztott rizs
5 deka kókuszreszelék
5 deka kekszdara
10 deka amaréna meggy
2 evőkanál natúr kakaópor
10 deka vaj
1 deci juharszirup
tetejére csokidara
Egy nagyobb tálban összekevertem a puffasztott rizst, kókuszreszeléket, kekszdarát, kakaóport. Felolvasztottam a vajat és belecsorgattam, fakanállal összekevertem. A juharszirupot apránként kevergettem hozzá, időnként kóstolgatva, hogy mennyire édes. Egy decinyi elég volt belőle. A nyáron eltett amaréna meggy még üvegben lévő maradékát (már nagy részét elhasználtam) leszűrtem, és ezt is a masszába dolgoztam. Ezzel a "tészta" el is készült, és most jött a nehezebb része, valamilyen formát kell neki adni. 
Szerintem lehetett volna folpackkal bélelt őzgerinc formába is tenni, de én inkább a mignonpapíros változat mellett döntöttem. Először két kanál segítségével próbáltam a papírkosárkákba beleformázni, de eléggé amorf lett a végeredmény, a mignonpapír pedig maszatos. Ezért egy órára hűtőbe tettem a masszát, aztán miután jól lehűlt,  a vizes kézzel formált golyókat helyeztem a papírokba, a tetejüket pedig mindjárt megszórtam csokidarával.
Puffasztott rizses golyók
Készültek kisebbek és nagyobbak is, a papírkosárkák nagyságától függően.
Hűtőbe tettem és két óra múlva kóstoltam meg. Ízre nagyon finom volt, és nem sokáig tartott.
Ebből a mennyiségből 12 nagyobb és hat kisebb golyóm lett.
Szerintem a hozzávalók összetétele változhat, lehetett volna darált dió,mazsola, durvára vágott mogyoró, csokoládé, és csak a fantáziánk szab határt hogy még milyen összetételű. Ja, és a receptek cukrot írnak hozzá, de én se azzal csináltam, és akár mézzel is készülhetett volna.

4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...