Összes oldalmegjelenítés

2013. november 5., kedd

Birsalmás kavart sütemény

Birsalmás kavart sütemény
Nagyon szeretjük a birsalmát mindenféle módon. Palacsintába, rétesbe, sütemények töltésére is szoktam használni. A kavart birsalmás receptjének nagyon megörültem, a recept tulajdonosa képet is tett fel a kész süteményről, és nagyon ajánlotta. Ez a recept tulajdonképpen a Kavart túrós átírása almásra.
Kavart birsalmás
Tészta:
35 dkg cukor
4 tojás
25 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 dl tej

Töltelék:
1 kg birsalma
1 cs van.puding
méz és cukor
1 cs van. cukor
fahéj
pici szegfűszeg
1,5 dl víz

A megszóráshoz:
porcukor
Elkészítés:
Érdemes a töltelékkel kezdeni,mert mire elkészítjük a tésztát már megfelelő hőmérsékletű lesz.
A birsalmát jól megmosni,négy fele vágni,és meghámozni. Lereszeljük mint az almát. Feltesszük dinsztelni vizet öntünk alá,ízesítjük méz-cukorral,lehet csak cukorral,van.cukor,fahéj,szegfűszeg,kb 10-15 perc és beletesszük egy kis vízben elkevert van.pudingot.Kicsit még főzzük vele. Hagyjuk hűlni.
Tészta:
A cukrot a tojással jó habosra kikavarjuk, majd hozzáadjuk a puha margarint, a vaníliás cukrot és a 2 dl tejet fokozatosan, végül a sütőporos lisztet. . A tészta felét egy sütőpapírral kibélelt, 25 × 35 cm-es tepsibe kanalazzuk, erre rátesszük a tölteléket, majd a tészta másik felét is rákanalazzuk és elsimítjuk. Előmelegített sütőben 120°C-on készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük.
A tölteléket már előző nap elkészítettem. Egy kiló birsalmát lehámoztam, magházukat kivágtam és lereszeltem (kicsit az ujjamat is). Másfél deci vízzel tettem párolni, csak cukorral, mert épp nem volt mézem, a mennyiségét nem mértem, hanem kóstolgattam, és csak őrölt fahéjjal fűszereztem. A vaníliás pudingport újabb másfél deci vízzel elkevertem és ezzel főztem fel a megpuhult almát.
Másnap a tésztát elkészítettem és a megadott módon tepsibe tettem a töltelékkel együtt.
Néhány mozzanat a készítésról
A sütési hőmérsékletet keveselltem, én 180 fokra melegítettem elő a sütőt, és alsó-felső lángon 1 óra hosszat sütöttem.
Nagyon kellemes illatok terjengtek sütés közben, amikor kivettem, alig bírtam kivárni, hogy langyosra hűljön, máris szeleteltem és kóstoltam.
Ez a süti tényleg nagyon finom!
A többi családtagnak is ízlett, úgyhogy lesz ismétlés!

Köszönöm a receptet az Ötlet Konyhánk idővonaláról Kiss Imréné Magdinak!

12 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, olyan guszta, hogy most szívesen megkóstolnám. Sajnos elfogyott a birsalma, de megpróbálok még néhány kilót venni. A lereszelt ujjadra gondolom gyógyír volt ez a finom sütemény. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gizi! Ha nem kapsz birsalmát, más savanykás almával is finom lehet.
      Igen, az ujjam miatt kárpótolt a kész végeredmény.

      Törlés
  2. A délelőtti hozzászólásom elszállt valahová az éterbe! Szóval én is nagyon szeretem sütibe a birsalma ízét. Egyszer kevés volt az almám a pitéhez és birsalma befőttel pótoltam, ez a része lett a legfinomabb :) A lekvárt meg hámozatlanul (magház nélkül) készítem cikkekre vágva majd reszelés helyett, amikor megpuhult a tűzhelyen, akkor botmixerrel darabolom, pürésítem. Nagyon finom a sütid, szíved-lelked-ujjacskádat beleadtad :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska! A birslekvár készítéséhez adott tapasztalataidat is. Bár az idén már lekvárfőzés nem lesz, de legközelebb hasznát veszem.

      Törlés
  3. Hű, nagyon jól néz ki, annyira guszta! :) Biztos vagyok benne, hogy nagyon fincsi! :)

    VálaszTörlés
  4. Hát ez isteni finom lehet:) Nagyon szeretem én is a birs ízét:)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Kati, nagyon finom!

    VálaszTörlés
  6. Ez biztosan nagyon finom tényleg, én nagyon régen próbáltam a birsalmát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lilla! Ha szeretitek a birset, érdemes kipróbálni.

      Törlés
  7. Mire használhatom a birs és körte befőttet leves és szószon kívül ?

    VálaszTörlés
  8. Süteményekbe tudom elképzelni, esetleg ha sok van, botmixerrel pürésíthető lekvárnak, és valamilyen tartósító eljárással konzerválni.
    Kedves Erzsébet, lehet ezzel most nem nagy segítséget adtam, de nincs egyéb ötletem.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...