Összes oldalmegjelenítés

2013. november 7., csütörtök

Birsalmás-citromkrémes pohárdesszert

Birsalmás-citromkrémes édesség

Gyors pohárkrémet csináltam az itthon éppen fellelhető alapanyagokból. Most a birsalmát kell elhasználni mielőtt elpusztul, citrom mindig van itthon, volt egy  nagy narancs és egy gránátalma...
Gesztenyénél láttam a citromkrémes birsalmát, ami megfelelő is lett volna, csak ő a citromkrémet tojással készítette, nekem pedig most azzal is csínján kell bánni. Ezért kerestem  és találtam tojás nélküli citromkrémet (kamrapolc). A kettőből összehoztam egy harmadikat a magam ízlése szerint.
Citromkrém tojás nélkül:
100 ml citromlé (kb 2 db citrom)
150 ml narancslé (kb 2 db narancs)
100 gr vaj
30 gr átszitált kukoricakeményítő
100 ml fehérbor
150 gr cukor
1 citrom héja reszelve
50 ml whisky (opcionális)
A vajat felolvasztottam, hozzáadtam a keményítőt és kicsit főztem. A tűzről félrehúzva belekevertem a citromlét, narancslét, fehérbort, whisky helyett konyakot, majd lágy barna nádcukorral ízesítettem és a reszelt citromhéjjal. Visszatettem a tűzre és kevergetve főztem, míg besűrűsödött annyira, hogy a fakanál nyomán meglátszott a lábos alja. Kihűtöttem.
Birskrém:
50 dkg birsalma 
5 dkg cukor 
őrölt fahéj 
őrölt szegfűszeg 
A birsalmákat alaposan megmostam, a magházukat kivágtam és héjastól kockákra összevágtam. Nádcukorral és annyi vízzel főztem, ami ellepi. Őrölt fahéjjal ízesítettem, a szegfűszeg most kimaradt. Miután megfőtt botmixerrel összetörtem és hagytamm kihűlni.
A kihűlt krémeket poharakba rétegeztem. Alulra a birskrémet, megszórtam gránátalmával, erre tettem a citromkrémet, ami nálam sötétebb színű - alig válik el színre a két krém, mert a birsalma kicsit állt főzés előtt és bebarnult -, de ízre nagyon finom lett mindkettő. A citromkrémet is megszórtam gránátalma magokkal, rá a tejszínhab és 2-2 óra hűtő. Én kekszet egyáltalán nem tettem bele.
Nagyon finom volt ez a pohárkrém, bár én kicsit kiéreztem belőle a fehérbort. És színre is szebb volt, mint a fotón látszik. Köszönöm az említett bloggerináknak a recepteket!

10 megjegyzés:

  1. Hű, nagyon fincsi lehet! :))

    VálaszTörlés
  2. Tetszik, nagyon fincsi lehet! :) Jól is esne most egy adag! :)

    VálaszTörlés
  3. Imádom a citromkrémet, sajnos akár magában is képes vagyok elkanalzgatni:) Izgalmas párosítás birsalmával, nagyon finom lehet.Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Trollanyu! A citromkrémből kentem palacsintába is, ott is megállja a helyét.
    Viszont kívánok nektek is szép hétvégét, kellemes pihenést!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...