Összes oldalmegjelenítés

2013. október 23., szerda

Tökös-mákos rétes a SAD! 19. fordulójára

Tökös-mákos rétes
A 19. SAD! témáját  Szofika a mostani forduló háziasszonya a diós, illetve mákos süteményekre, desszertekre írta ki, vagyis melyik győz, a dió vagy a mák?
Én egyformán szeretem mindkettőt, és mákos sütemények csak azért vannak nálunk gyakrabban, mert azt nem felhasználás előtt kell megtörni.
Most is a mákos mellett döntöttem, és mivel szezonja van a sütőtöknek is, azzal párosítottam, hiszen régóta szerettem volna kipróbálni a tökös-mákos rétest. A neten nézelődve többféle receptet találtam. Volt olyan, hogy először meg kellett sütni a tököt, és a sült tököt összekeverni a darált mákkal.Olyan is, kevés vízen párolták a kockára összevágott tököt, mielőtt a mákkal elkeverték. Nem csupán kényelmi szempont miatt választottam a nyers tökös változatot, de úgy gondoltam ne legyen "kétszersült".
Hozzávalók:
1 csomag réteslap
Töltelék:
25 deka sütőtök
10 deka mák
10 deka cukor
fél marék mazsola
1 evőkanál búzadara
3 evőkanál tejföl
étolaj szükség szerint

A mákot összekevertem a cukorral és ledaráltam. A meghámozott tököt apró lyukú reszelőn lereszeltem.
A reszelt tököt és a darál mákot összekevertem, beletettem a jól megmosott mazsolát is.
A réteslapokat egyenként megkentem olajjal, és hármat egymásra tettem. Vékonyan beszórtam búzadarával, (hogy a tök levét felszívja). Rásímítottam a tölteléket, és a végeit behajtva feltekertem. Összesen 3 rúd rétesem lett, egy csak 2 lapból, mert 8 lap volt a csomagban. Tetejüket megkentem tejföllel és olajjal, és 220 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 40 percig sütöttem, és a sütőt lekapcsolva még 5 percig bent hagytam.

Úgy adódott, hogy épp akkor érkeztek rokonok, amikor betettem a rétest sülni, de már indulóban voltak, amikor kivettem. Így mivel nem sikerült rétessel megkínálni őket, hát 2 rúddal elcsomagoltam nekik.
Nem tudom, mennyire ízlett másnak a rétesem, de én alig vártam, hogy kicsit hűljön, lehessen szeletelni.
Kevés porcukorral is meghintettem tálaláskor.
Finom volt, bár nekem kicsit száraz  a tölteléke. Azt hiszem, mézzel megfelelőbb lett volna az állaga.
A fiamnak és a férjemnek is finom volt. Biztos, hogy lesz ismétlés.

A recept Innen van, köszönöm szépen!

12 megjegyzés:

  1. Guszta nagyon és biztosan finom is a tökkel kombinálva. Tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Még sohasem ettem tökös-mákos rétest. Nem volt merszem kipróbálni/megkóstolni. A mák pedig a kedvencem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Millye, én is először próbáltam és bejött!

      Törlés
  3. Én még sosem csináltam, de a dédanyám gyakran. Én úgy emlékszem, hogy lereszelte a nyers tököt és összepárolta a mákkal, mézzel... és úgy töltötte meg. Próbáld ki így is,Ha van kedved, mert emlékeimben szaftos ez a rétes :) A képeket elnézve a tiéd is nagyon finomnak látszik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Janka! Legközelebb így fogom készítreni, ahogy a dédikédtől láttad, mert én is egy kicsit száraznak találtam.

      Törlés
  4. Mennyit hallottam már erről a tökös-mákosról, de még nem csináltam és még nem is ettem ilyet! Nagyon guszta és biztos finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, érdemes kipróbálni, finom volt!

      Törlés
  5. Nagyon finom lehet a sült tök - mák kombináció. Szezon van, kifogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki, feltétlenül próbáld ki Te is!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...