Összes oldalmegjelenítés

2013. október 29., kedd

Macskaszem

Meggyes-diós macskaszem
Blogkóstoló 12. fordulójának háziasszonya Teller Zsuzsa IsaBellát a Vaníliamámor blog íróját sorsolta páromul. Nem ismeretlen ez a blog előttem, hiszen egy blogkóstolón már volt ő a párom, a Narancsos sárgarépa lekvárt választottam akkor tőle (még 2012 elején).  Az is jó választás volt, most pedig a Macskaszem tetszett meg. Ide másolom a receptet.
Macskaszem:

Hozzávalók:
30 dkg liszt
4 tojás sárgája
14 dkg margarin
1 dkg élesztő
1 dl tej
3-4 evőkanál barna cukor
kimagozott meggy 

A töltelékhez: 
20 dkg darált dió
4 tojásfehérje
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

A langyos tejben futtassuk meg az élesztőt és dolgozzuk össze a liszttel, a tojások sárgájával, a margarinnal és a cukorral. Gyúrjuk össze és osszuk a tésztát 3 egyenlő részre. Liszttel meghintett deszkán egyenként nyújtsuk ki 25-30 centis téglalappá. 

A lapok hosszabb széleit hintsük meg kevés zsemlemorzsával és rakjuk rá a kimagozott meggyszemeket. A tészta két szélét a közepe felé haladva, a meggyel együtt tekerjük fel, mint a palacsintát, de a tészta közepét három centis sávban hagyjuk üresen, ide kerül majd a dióhabos töltelék. Ehhez a tojásfehérjéket verjük kemény állagúra a cukorral, a vaníliás cukorral és forgassuk bele a darált diót.
Kenjük meg a tészta tetejét kevés tejföllel, és 25-30 perc alatt süssük készre.


Isabella kókusszal készítette dió helyett, de én dióval készítettem. Igyekeztem a leírtak szerint eljárni. Elég nehéz volt a tésztát elnyújtani, nekem kevésnek  tünt a tészta mennyisége a 3 rúdhoz, de jól lisztezve sikerült.
Éppen volt felbontva egy üveg meggylekvárom,amit hamarosan el kellett használnom, mert nem tartalmaz tartósítószert és könnyen romlik. Két rúdra elég volt, meg néhány szem magozott meggybefőttet is tettem a lekvárra. A harmadik rúdra szilvalekvárt kentem és néhány fél szem befőtt szilvát tettem. Zsemlemorzsa helyett darált dióval hintettem meg alattuk a tésztát, mert nem tettem mind a húsz deka diót a tojáshabba, azt is sokallottam.  Tejfölöm nem volt, ezért tejjel kentem meg sütés előtt, és megszurkáltam hústűvel arudakat, mert ez a tészta a bejglihez hasonló, és nem akartam, hogy esetleg  kirepedjen.
Az én sütőm lassabban süt, nálam 220 fokon alsó-felső lánon 50 perc alatt sült meg. A rudak szélességükben elterültek (valószínűleg kevesebb folyadék is elég lett volna bele), és az oldaluknál összesültek. Be kellett volna a tekercsek oldalát kenni olajjal, hogy ezt elkerüljük. Fázisfotókat most nem készítettem, hiszen nappal se tudok jó felvételeket készíteni, este inkább nem is próbálkoztam, mivel este sütöttem. a tepsiben hagytam kihűlni, csak reggel vágtam fel.
Felmetélve
Macskaszem sütemény
Ez pedig másmilyen macskaszem
Hasonlít a kettő? :)
Nem nagyon, de mint sütemény nagyon finom a Macskaszem,  köszönöm Isabellának a receptet!
Isabella blogjában egyébként nemcsak receptek vannak, Ő egy nagyon kreatív fiatal leány, aki kézimunkázik, irodalommal, manikűrözéssel és sok egyéb hasznos dologgal foglalkozik a  konyhai dolgok mellett a blogjában, érdemes hozzá ellátogatni.


13 megjegyzés:

  1. Bevallom, elég lámpalázas voltam és izgultam, hogy melyik recept lesz tőlem választva. Nagyon jól néz ki a végeredmény! Jó étvágyat kívánok hozzá. És köszönöm a szép szavakat! (:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. IsaBella, kinéztem egy másikat is, de mivel kalácsjellegű sült tésztára óhajtottunk, inkább ezt választottam. Nem bántam meg, nagyon finom, és mutatós is! A kókuszos változata is sorrakerül, mert azt is szeretjük.
      Köszönöm a receptet! Ügyes lány vagy,jó háziasszony lesz belőled !

      Törlés
  2. Nagyon guszta! :) Már rég szemezek vele én is, de még mindig nem sikerült elkészíteni....de, ami késik nem múlik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki, hajrá, uccu neki! Amit ma megtehetsz, megehetsz....:)

      Törlés
  3. Hihetetlen számomra, hogy édesszájú családomnak még soha nem sütöttem macskaszemet :) Ahogy olvastam az összetevőket, úgy erősödött bennem a vágy, hogy kipróbáljam, a látvány csak még jobban fokozta ezt az érzést! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, ha ráóhajtottál, ki ne hagyd! :)

      Törlés
  4. Szégyen szemre még én sem készítettem macskaszemet.
    Épp itt lenne az ideje, mert nagyon guszta:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mónika, téged is bíztatlak, hogy mielőbb próbáld ki!

      Törlés
  5. Én nem is ismertem ezt a süteményt :( Nagyon jól néz ki Marisz!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Janka! Feltétlenül próbáld ki, a bejglihez hasonlatos.

    VálaszTörlés
  7. Nálunk ezt telefonszeletnek hívják. :) A feltekert részbe pedig baracklekvár kerül. Isteni! :) :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...