Összes oldalmegjelenítés

2013. szeptember 23., hétfő

Diabetikus Duna hullám szelet

Diabetikus Duna hullám szelet
Dina a háziasszonya az esedékes  Blogkóstolónak, amely immár a 11.
Most Lujza lett a párom a Timi a konyhában blogról. Nem ismertem eddig ezt a blogot, tehát volt bőven tanulmányozni valóm. Vegyes blog, ahol a babos marharagu, vagy  a cajun csirke is megtalálható a különféle kelttészták, édes és sós sütemények társaságában.
Persze, hogy a tortákkal, süteményekkel kezdtem a szemlélődést, és nem is kellett sokáig keresgélnem, mert mihelyt rátaláltam a Duna hullám szelet-re, tudtam, hogy ő kell nekem! Itt lakom a Duna mellett születésemtől fogva, de még nem ettem és nem sütöttem ilyen sütit.
Bemásolom Lujza  receptjét:
Tészta hozzávalói:

250gr vaj
200gr cukor
6db tojás
350gr liszt
1 tasak sütőpor
1 csipet só
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
½ kg magozott meggy (befőtt is jó), vagy sárgabarack (friss vagy lecsepegtetett konzerv)

A puha vajat kikeverjük a cukorral és a tojásokkal, majd beledolgozzuk a sütőport, a csipet sót és a lisztet. A tészta felét vajjal kikent, és kilisztezett tepsibe simítjuk. Ez nem egy egyszerű feladat, mert elég sűrű a tésztánk. A másik felébe belekeverjük a kakaóport. Ha nagyon sűrűnek érezzük a kakaós tésztát, lazíthatjuk egy pár evőkanál tejjel vagy joghurttal. A kakaós tésztát a fehér tészta tetejére simítjuk, majd sűrűn kirakjuk a magozott meggyel.175 fokos sütőben 30 percig sütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. A tésztát hagyjuk kihűlni.

Krém:
1 tasak vaníliás puding
1 tasak vaníliáscukor
½ liter tej
200gr vaj
50gr cukor

A pudingot a cukrokkal és a tejjel a szokásos módon megfőzzük és kihűtjük, majd kikeverjük a puha vajjal. A krémet a kihűlt tésztára kenjük.

Csokoládé máz:

200gr étcsokoládét megolvasztunk (vagy fele-fele ét- és tejcsokit, ki hogyan szereti jobban) és 2 evőkanál olajjal simára kikeverjük. Egyenletesen a sütemény tetejére simítjuk, majd villával hullámos mintát rajzolunk rá.
Amikor a csoki megszilárdult a tetején, érdemes forró késsel szeletelni, hogy a csokit ne törjük össze. 

Vasárnap cukorbeteg vendégeket vártunk, ezért én diabetikus formában készítettem el.
Xilittel, diabetikus liszttel, gluténmentes pudingporral és sütőporral, xilittel elrakott házi meggybefőttel, házi vanília kivonattal a leírás szerint készítettem.

Elfelejtettem diabetikus csokit venni a tetejére bevonatnak, ezért én készítettem a mázat Ágnes receptje alapján.

Hideg csokimáz: 
20 deka porcukor  -  nálam xilitpor
4 evőkanál natúr kakaópor
5 deka Ráma margarin (lágy állagú, de nem folyós)
4 evőkanál forró víz
Ágnes szerint csak össze kell keverni a hozzávalókat egynemű, krémes állagú mázzá, és felkenve a süteményre 1 óra alatt megszilárdul és máris szeletelhető.
Én úgy készítettem, hogy a xilitet összedaráltam a kakaóporral, ehhez kevertem először a forró vizet, majd a lágy margarint. Kézzel, fakanállal kevertem. Rásímítottam a vaníliás krémre, és villával hullámokat húztam rá.
Tényleg jó lett ez a máz állagra is, ízre is. Köszönöm Ágnesnek a receptet!
A sütemény mutatós lett, bár Lujzáéhoz, és  más oldalakon talált Duna hullám sütikhez hasonlítva az enyémnek laposabb a tésztája.  Ennek a lisztkeveréknek a színe is kicsit szürkés volt, az állaga tömény, tapadós. Nehezen ment át a szitán (én mindenféle lisztet átszitálok felhasználás előtt), a végén pedig sok rostanyag a szitában maradt.
Kóstolás után is azt állapítottuk meg, hogy bár nagyon finom, a tésztája nem az igazi. Gondolkodom, hogy talán kisebb tepsibe kellett volna tennem, Lujza nem tér ki a tepsi méretére, és én a nagy gáztepsimben sütöttem. Vagy talán kifelejtettem belőle a sütőport?
Lehet, hogy a legközelebbi sütésnél jövök rá, mi lehettett a bibi, mert hogy ilyen még lesz, az biztos.
És a barackos változatát is ki fogom próbálni.
Köszönöm Lujzának a receptet! Jó dolog ez a blogkóstolás! :)
Nálunk Meszesnél épp így hullámzik a Duna!  :)

20 megjegyzés:

  1. Kedves Marisz! Szerintem nagyon szép lett a sütid, akkor is, ha laposabb egy kicsit. Itt helyben meg is kóstolnám, ha lehetne! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép és igen finom lehet a puding meggy jó páros szeretem!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépe lett, ez egy igen dekoratív süti:) Bevallom én csak egyszer sütöttem meg, gyönyörű lett, de nekem túl tömény, lehet, hogy a recept nem volt a legjobb, de a családnak viszont ízlett. Barackos változatot még nem is láttam, de mindenképpen finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm trollanyu! Én több helyen láttam barackosan is, ki akarom azt is próbálni.

      Törlés
  4. Szerintem jól sikerült, nagyon guszta lett nálad is! :) Egyetértek Lujzával, simán bevállalnék én is pár szeletet! :)

    VálaszTörlés
  5. Amennyire én láttam eddig, a diabetikus sütik mindig kicsit laposabbak. Szerintem emiatt lehet. Egyébként eszembe sem jutna méricskélni a süti magasságát, egyszerűen csak bekapnám :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Tejszínhab! Összehasonlítottam másokéival. Általában magasabbak voltak. Feltétlenül elkészítem az eredti recept szerint is, hátha az sikeresebb lesz.

      Törlés
  6. De szép, milyen rég nem ettem, s hogy szeretem pedig:)

    VálaszTörlés
  7. Hinnye, ez nagyon jól néz ki, és most nagyon-nagyon szívesen megenném....
    Szerintem még nem is ettem ilyet, legalábbis nem rémlik. De ami késik....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hahopihe! Érdemes megsütni, mert nagyon finom!

      Törlés
  8. Nagyon szép lett a sütikéd és biztos, hogy finom is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Millye! Láttam tőle szebbet is, de nem is a legcsúnyább. Remélem, a következő jobban sikerül!

      Törlés
  9. Válaszok
    1. Orsi, úgy tűnik, nálunk is az lesz.

      Törlés
  10. Nálunk nagyon szereti mindenki, de most gluténmentes lisztből szeretném megcsinálni - már ha sikerül - mivel nemrég derült ki, hogy a lányom liszt-érzékeny.

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...