Összes oldalmegjelenítés

2013. szeptember 3., kedd

Almás papucs - Csaroh (Charoh)

Almás papucs - Csaroh (Charoh)
Máginál láttam meg a hajtogatás nélküli "leveles" tészta receptjét hétfőn este. Azonnal tudtam, hogy a keddi napot ezzel fogom kezdeni. Úgyis lett!
Hozzávalók:
250 gramm finomliszt
250 gramm margarin
4 evőkanál hideg víz
1 evőkanál cukor
1 evőkanál 10%-os ecet
csipet só
Elkészítés:
A lisztbe belekevertem a sót meg a cukrot,  hozzámetéltem a hideg margarint és összemorzsoltam. közepébe mélyedést csináltam, ebbe öntöttem a hideg vizet meg az ecetet, és főleg ujjheggyel gyorsan elkevertem, néhány mozdulattal tésztává gyúrtam. Fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem fél órára. Addig elkészítettem a tölteléket.
Almatöltelék:
3 nagy savanykás alma (nálam rétesalma)
1 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál étkezési keményítő
Az almák héját lehámoztam, és apró kockákra vágtam őket. Kis lábosba tettem, rászórtam a cukrot, és fedő alatt lassan pároltam, időnként megkeverve. Mikor már kezdett pépesedni, hozzákevertem az őrölt cimetet, majd az étkezési keményítőt, és levettem a tűzről hűlni.
A tészta formázásához még valamikor tavasszal kinéztem  Vicuskánál  helyes kis papucs alakú sütiket, de hiába írtam ezt be a keresőjébe, nem lett találat. Akkor az orosz internetkeresőbe írtam be, mert emlékeztem, hogy Vicuska eredeti recept hivatkozására kattintva cirill betűket láttam.
Találtam orosz gasztroblogokat, és meglett a keresett "papucs", vagyis a "Charoh", magyarul Csaroh.
A név alapján már meglett Vicuskáé is, de megnéztem Tetianka receptjét is (meg még jónéhányat).
A charoh türkül papucsot jelent, ez egy puha, hegyesorrú nemzeti viselet. A tészta formázása ezt mintázza, és nagyon jól mutat asztalon.
Tehát a hűtőből kivett tésztát kb 3mm vastag körlappá nyújtottam. Nem sikerült pont kerekre, ezért egy fedő mentén körbevágtam. a körlapot nyolcadoltam, és a nyolc háromszög mindegyikén ejtettem két bevágást. hármat kellett volna, de ahhoz nagyon keskenyek voltak a háromszögek. Középre helyeztem a már kihűlt tölteléket, és a tészta két oldalát keresztben ráhajtottam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket és 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon fél óra alatt megsütöttem. Másoknál hamarabb sül, de nekem már régi a sütőm, nem valami jól működik, nyilván ki kell cserélni. A maradék tésztát  összegyúrtam, elnyújtottam, 3 darab még lett belőle.
Néhány fotó a készítésről
Nem igazán jó fotókat tudtam villanyfénynél csinálni, a hivatkozott blogokon szemléletesebb fázisfotókat lehet találni a tésztaformázás menetéről.
Kicsit hűlt és porcukorral megszórva raktam tányérra. Nagyon-nagyon finomra sikerült!
Köszönöm Máginak a gyors "leveles" tészta receptjét, ezt máskor is fogom használni, mert azon kívül, hogy egy-két szóból összedobható, könnyű, ropogós, ugyanakkor puha is.
Vicuskának és Tetiankának is köszönettel tartozom, bár mindkettőjük receptjéből csak csipegettem".

Felirat hozzáadása

Más töltelékkel is készíthető (dióval, lekvárral, stb.), majd ki is fogom próbálni, de legközelebb dupla adagból, m,ert nagyon "eteti" magát.

26 megjegyzés:

  1. Mennyire helyesek lettek ezek a papucsok!

    VálaszTörlés
  2. Hát csoda vagy!!! és az is olyan jó, hogy egymástól tanulunk, egy csipet innen, egy csipet onnan és kész egy teljesen új remekmű :) mert ez remekmű! nagyon tetszik!
    Köszönök mindent!
    <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mági! Ezért is szeretem a blogolást, mert egymás receptjeiből, tapasztalataiból nagyon sokat tanulunk. :)

      Törlés
  3. Nagyon jók ezek a papucsok. :)
    Én is kifogom próbálni ezt a tésztát.....csak már legyen időm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Okki! Legyen időd és próbáld ki, nem fogsz csalódni.

      Törlés
  4. Nagyon mutatós kis papucskákat készítettél. Finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. Ójajjj nekem! Ez a látvány nagyon csábító! Nem szeretnél a szomszédunkba költözni? Gyakori vendég lennék :)

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Millye, nem gondolom, hogy neked a szomszédba kell menni tanácsért, ha sütiről van szó! :)
      Csinálsz te ettől szebbet is, ami a tortákat illeti én tanulhatok tőled!

      Törlés
    2. Marisz, angyal vagy <3 A finomságaid egytől egyig hmmmmmmmm!

      Törlés
  6. Ha ne várna rám holnap a zakuszkafőzés azonnal megcsinálnám!!
    Nagyon kívánatos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci, én is így voltam vele, ezért ezzel kezdtem a napot, az uborka eltevés csak ez után következett.

      Törlés
  7. Nyelek nagyokat, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  8. Szép nagyon! Különleges ez a formázás, tetszik:-)

    VálaszTörlés
  9. Marisz, ez nagyon különleges, tetszik erősen:)

    VálaszTörlés
  10. Tényleg nagyon jól mutatnak! Finomnak is!

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörű kis papucsok, Marisz!!! Szeretem ezt a sütit, olyan helyes kis formája van. Ügyesen összevontad a recepteket :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...