Összes oldalmegjelenítés

2013. augusztus 3., szombat

Jégkása, másképp Granita

Feketeszedres jégkása
Praliné Zsuzsinál láttam meg ezt az egyszerű fagyos finomságot, és mivel épp volt vagy húsz dekára való frissen szedett feketeszedrem, gyorsan el is készítettem.
Egyszerűsége a pofonéval vetekszik.
Kell hozzá valamilyen gyümölcs amelyet pépesítünk, esetleg lehéjazunk, vagy kimagvalunk - ízlés szerint. Persze többféle gyümölcsöt is összekeverhetünk.
Víz, vagy valamilyen folyadék. Édesítőszer - cukor, méz, juharszirup, stb., de ez akár el is maradhat, ha eléggé édes a gyümölcs.
És amitől hideg lesz, a fagyasztás.
Ahogy én csináltam:
20 dekányi feketeszeder
mézes-citromos zöldtea
A feketeszedret kicsit összetörtem. Nem passzíroztam át, én szeretem a magjait. A gyümölcspépet lapos műanyag dobozba tettem és ráöntöttem a már kihűlt  mézzel ésesített citromos zöldteát annyit, ami ellepte.
Összekevertem, az edényre fóliát tettem és ment a mélyhűtőbe.
Fél óra múlva megkevergettem egy villával, majd ezt még kétszer megismételtem. Kristályosra kell kapargatni.
Jégkása gyümölcsdarabokkal
Aztrán már csak tálalni kell és lehet kanalazni!

Nekünk nagyon bevált! Nagyon finom volt, az elkészítése egyszerűbb, mint a fagyi, ilyen még többször lesz nálunk a nyáron, ez most csak próba volt kevés mennyiségben.
Megköszönöm Zsuzsinek hogy közreadta ennek a finomságnak a receptjét! Nála van több variációban, érdemes keresgélni a blogján.
Tutitippek így határozza meg
jégkása (olaszul granita) egy szicíliai édesség, amely az egész világon népszerűségnek örvend. Csupán víz, cukor és általában gyümölcspüré kombinációja, amit félig fagyva, kásává törve fogyasztunk – sokan italként, szívószállal, mások desszertként, fagylalt helyett..

Tehát a granita majdnem ugyanaz, mint a sorbet, de a sorbet állaga kevésbé jégszemcsés, ehhez gyakrabban kell megkeverni.

6 megjegyzés:

  1. Én ezt eperből imádom a legjobban. A tea remek ötlet hozzá. Kérhetnék egy kis kóstolót??

    VálaszTörlés
  2. Hova gondolsz Janka? Ez maga is olyan kis adag volt, hogy nekem is csak kóstoló. Node már a fagyóban van a nagyobb dobozzal, majd abból küldök! :)

    VálaszTörlés
  3. Ebben a nagy melegben kimondottan jólesik az ilyen hideg nyalánkság :)

    VálaszTörlés
  4. Jó ötlet a tea, így még finomabb lehet! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...