Összes oldalmegjelenítés

2013. augusztus 1., csütörtök

Bodzalé feketebodzából

Sambucus nigra - virága és termése
A feketebodza  - latin nevén Sambucus nigra virágja és termése (bogyói) egyaránt gyógyhatással bírnak.
A virág tartalmaz flavonoidokat, illóolajat és nyálkaanyagot.
A termésben különböző szerves savak, cseranyagok, cukrok,  nyomokban illóolajok és vitaminok vannak.
Bozótmíves szerint:
  • C-vitamin-tartalma : 120–140 mg/100 gr, több mint duplája a citrusféléknek.
  • B1-vitamin-tartalma: 65–70 mg/100 gr, csak a banán és a csipkebogyó előzi meg.
  • B2-vitamin-tartalma   78–80 mg/100 gr.
  • B6-vitamin-tartalma:  0,24–0,25 mg/100 gr, csak a banán előzi meg.
  • Vas-, kálcium-, magnézim-, foszfor-, káliumtartalma kiemelkedõ.
No, ezen jó tulajdonságai miatt készítettem bodzalevet. 
Körbenéztem ugyan a neten recepteket, de saját belátásom szerint csináltam.
Az érett bogyókat villa segítségével leszemeztem, majd öt-hat soron megmostam, eltávolítottam a léhát, és lemértem. 
Mosás előtt

Tisztán másfél kiló bogyóm lett.Ezt egy fekete belsejű zománcozott fazékba tettem és leöntöttem annyi vízzel ami jól ellepi, majd főni tettem. Azért a fekete zománcos fazekat választottam, mert a bodza nagyon fog. Van, aki gumiklesztyűben dolgozik vele, de én abban nem bírok, viszont citromlével, szódabikarbónával teljesen lemosható a bőrről.
Mikor kissé szétfőttek a bogyók (felforrás után kb. 20 perccel), leszűrtem és átpasszíroztam, sűrű szövésű szűrőn. Mégegyszer visszatettem a tűzre vizet öntve a pépre, és egyet még rottyantottam rajta.  A megismételt szűrés-passzírozás után hozzátettem fél kiló cukrot és felöntöttem vízzel.
Összesen 3 liter vizet használtam el hozzá, az első felöntést is beleszámítva.
Ismét tűzre tettem és főztem kb. 40 percig fedő nélkül.  Ezután üvegekbe töltöttem. Négy 7,5 dl-es üveggel lett - a forralástól sűrűsödött, meg elgőzölődött.
Az üvegek lezárása után száraz dunsztban kell kihűteni.
Én befőzőautomatában dunsztoltam, a Befőzőautomata  bejegyzésnél leírom, hogyan.
Csodálatos mélylila színű levem lett. Sűrűségét tekintve hígabb, mint a szörp. 
Én ezt egy alaplének tekintem, amely fogyasztható így magában is, vízzel hígítva is, de más gyümölcslevekkel is keverhető. Készíthető belőle más gyümölcsöt hozzáadva zselé, alkohollal, sziruppal keverve likőr, felhasználható ételek, italok színezésére, és így tovább kinek-kinek fantáziája szerint.
Azért is nevezem csak bodzalének.
Én nagyon kellemes ízűnek találtam, de akik kevésbé taláják annak, keverhetik más gyümölcsökkel.
Hasznossága miatt csak ajánlani tudom, és mivel könnyen hozzá lehet jutni ingyen is, főleg ajánlom.

Az interneten rengeteg információt lehet a bodzáról olvasni. Több helyen a nyers bogyókat és a magokat mérgezőnek tartják, de legalábbis hashajtó hatásúnak. Én ezért főzöm és átpasszírozom, bár régebben főztem a magjával együtt lekvárnak, és úgy sűrű lekvárt lehet belőle főzni, bajunk nem lett tőle, és én nagyon szerettem. De egyértelmű állásfoglalást ez ügyben még nem találtam, ezért egyelőre tartózkodom a nyers fogyasztástól és a magoktól.
Bodzalé


16 megjegyzés:

  1. Finom lehet ez a szörp, még nem ittam ilyet, csak a virágból készültet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, akkor feltétlenül tégy vele egy próbát! :)

      Törlés
  2. Tényleg nagyon szép a színe, finom lehet! Még én sem ittam bogyóból készült levet, ki kellene próbálni! :)

    VálaszTörlés
  3. Hankka, feltétlenül próbáld ki! Most kezdi reneszánszát élni a bodzabogyó, illetve a belőle készült finomságok.

    VálaszTörlés
  4. Tényleg nagyon szép színe lett:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kati! Nekem az íze is finom!

      Törlés
  5. Micsoda különlegesség, a virágos bodzát imádom, ez is jöhetne :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Tejszínhab! Eddig a virága volt a nagyobb "sláger", úgy tűnik, a bogyót sokan most fedezik fel.

      Törlés


  6. Una verdadera delicia de fruto se ve muy hermoso su color,saludos y abrazos.

    VálaszTörlés
  7. Eres amable Rozita, gracias por los cumplidos! ¡Hola! :)

    VálaszTörlés
  8. Hű, igazán jól hangzik! Biztos finom, köszönet a megosztásért, tuti kipróbálom egyszer! Vagy többször :-)

    VálaszTörlés
  9. Nálam is most bugyog egy nagy fazékban. Én nem szedtem le a szárát, mert lusta voltam. Abban reménykedem, hogy a passzírozással megoldódik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka!Terebess azt tanácsolja, hogy " Szörp készítéséhez csak teljesen érett, kocsány nélküli bogyókat használjunk fel." Ideírom a linket:http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/bodza.html

      Törlés
  10. Köszi a linket, de már elkészítettem. Én csak limonádét és kevés koncentráltabb szirupot. Sokat ittunk belőle és senkinek semmi baja. Könnyű volt átpasszírozni is.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...