Összes oldalmegjelenítés

2013. július 7., vasárnap

Rózsás kedvemben szív formájú meggyes kalács a SAD-ra



Kulcsos kalácsot akartam sütni.
Hogy jutott eszembe a kulcsos kalács?
Tegnap férjhezment egy utcabeli lány. Kikéréskor néhányan (bámészkodók) közelebb mentünk, hogy lássuk a menyasszonyt. (Nagyon szép volt!!)
Hazamenvén a férjem tréfából megkérdezte, kaptunk-e kulcsos kalácsot?
Hogy kaptunk volna? Ma már nem divat, nemisigen tudják, az mi fán terem!
Az én gyerekkoromban (úgy 50 évvel ezelőtt) még szokás volt a falusi lakodalmakban, hogy az utcai nézelődők között darabokra szakított kulcsoskalácsot osztottak szét.
Nosza, elhatároztam, hogy sütök én, gyorsan rá is kerestem a googleban a "kreatív kalácsokra", ahol szebbnél szebb virágformájú, virágdíszítésű kalácsok képeiben gyönyörködhettem.
Később megtaláltam amit kerestem is. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje pontosan meghatározza a kulcsoskalácsot: Kb. 50 cm átmérőjű, 8-10 szál tésztasodratból, (rudakból) kulcsolással kialakított, ünnepi alkalomra, elsősorban lakodalomra készített, kerek alakú termék. Fonásmódja speciálisan magyar, a kulcsolás a rácsozás egyik formája.
De eddigre már beleszerettem Terike meg Rozi díszes kalácsaiba, annál is inkább, mert eszembe jutott a  16.SAD kiírás, melynek háziasszonya Süni a "Rózsás kedvemben" címet adta.
Így hát rózsadíszítésű meggyes kalácsot sütöttem.
A tészta Terike jól bevált kalács receptje:
200 ml langyos tej,
3 evőkanál cukor,
1 tk só,
40 g puha vaj,
2 tojás sárga,
100 g joghurt,
600 g liszt,
20g élesztő,
+ 1 tojás a kenéshez.
Minden hozzávalóval közepes lágy, tésztát készítünk. 30 perc kelesztés, majd formázás. A tepsiben is 25-30 percig hagyjuk pihenni, majd 200 fokos sütőben sütjük. A sütés befejezése előtt le kell kenni cukros tejjel a kalácsok tetejét és vissza tenni a szép aranybarna szín eléréséig.
Rozi dekoratív kalácsait is tanulmányoztam, aztán megalkottam a magam változatát.
A tésztát kenyérsütő géppel dagaszttattam. Kétfelé vágtam és kinyújtottam, majd egyikre ráillesztettem egy szív alakú tortaformát és körbevágtam. Lekentem tojással, beszórtam pirított zsemlemorzsával és erre terítettem a kimagozott meggyet. A meggyet kicsit meghintettem kristálycukorral és a maradék morzsát ráhintettem.
Meggytöltelék:
Fél kiló magozott meggy
20 deka pirított zsemlemorzsa
2 evőkanál kristálycukor
A készítés mozzanatai
A tetejére tésztarácsozóval kellett volna  a tésztát kivágni, de nekem ilyen nincs, ezért rádlival csíkokat vágtam a másik darab kinyújtott tésztából, és keresztben-hosszában ráillesztettem. A rózsákhoz kispohárral szúrtam ki köröket kinyújtott tésztából, és tojással összeragasztgattam. Leveleket is vágtam ki késsel. Felvert tojással lekentem, és mivel nagyon meleg volt a konyhában, már keleszteni se kellett külön, mert mire a kaláccsal elkészültem  meg is kelt, bemelegedett 200 fokra a sütő. Alsó-felső lángon 40 percig sütöttem, majd lekentem cukros tejjel és a sütőt lekapcsolva még 5 percre visszatettem.
Nem használtam fel minden tésztát ehhez a kalácshoz, a maradékból szilvalekváros kifli lett (8 darab), meg kisebb-nagyobb rózsák, csak úgy próbaképpen.
A kimaradt tésztából
Finom volt a meggyes kalács, nem kellett rá porcukrot sem szórni, kellemesen savanykás lett.
Szeletelve
Hát ilyen, amikor rózsás kedvemben vagyok!
Terikéé meg Rozié szebb, köszönöm nekik a virtuális segítséget! De elsőre (meg rohanvást, mert közben főztem is) nem olyan rossz ez.
Az íze pedig nagyon finom volt, a gyerekeknek is bejött.
És egyszer majd lesz kulcsoskalács is....

28 megjegyzés:

  1. Kedves Marisz, ez a sziv alaku rózsa formáki kalács annyira gyönyörü hogy szinte nem találok szavakat hozzá!

    Még hozzá meggyel töltve, hát igazán szenzációs, és finom nagyon!

    VálaszTörlés
  2. De szép:) Még egy esküvőn is megállná a helyét, nagyon ügyes vagy:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kati!Szerintem Te is meg tudnád csinálni, ha ehhez lenne kedved.

      Törlés
  3. Valóban megállná a helyét esküvőn is. Nagyon szép, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mrita, köszönöm! Ügyesebb lennék, ha nem kapkodnék állandóan, de mindig mindennel sietnem kell.

      Törlés
  4. Még soha nem hallottam ezt a kifejezést, most már tudom, mi is az a kulcsos kalács! :) A meggyes kalácsod pedig nagyon guszta, egészben és a szeletképeken is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka!
      És egyszer nosztalgiából kulcsoskalácsot is sütök!

      Törlés
  5. Szépségesen szép lett és örülök, hogy jöttél a SAD-ra :D Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Pompás kalácsot sütöttél! Nem is hallottam még a kulcsos kalácsról! :)

    VálaszTörlés
  7. De jó hogy rózsás kedvedben voltál!:) Nagyon szép és finom lehetett!

    VálaszTörlés
  8. Hát ez gyönyörű lett :-) Ez igen!

    VálaszTörlés
  9. Marcsi ez csodaszép lett! Nagyon ügyes és kreatív vagy :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép a rózsás a kedved!! Nagyon ügyes vagy!
    Köszönöm,hogy érdeklődtél,írtam rá! puszi.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon szép! Mindent tudsz!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Wanna! Mindent azért nem tudok...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...