Összes oldalmegjelenítés

2013. július 11., csütörtök

Hamis tiramisu torta a hétköznapi ünnepekre

 
Hamis tiramisu torta
Július 11. csütörtök - a menyecském születésnapja. Valamint a 15. házassági évfordulójuk. És a hétköznap ellenére természetesen Nekik is kijár a torta. Mivel a tiramisut nagyon szeretik, erre esett a választásom. De most tojásszűkében vagyok, meg a hőség miatt miatt is jobbnak láttam egy tojásmentes változatot kreálni. Ezért nevezem csak  "hamis tiramisunak", amilyen van már a blogomon egy tavalyi bejegyzésben, de most másként készült .És most csak egy torta készült.

Hozzávalók:
2 cs. babapiskóta
Krémhez:
2 tasak tejszínízű főzős pudingpor
7 deci tej
5 ek cukor
25 deka mascarpone
2,5 deci habtejszín
1 tasak zselatinfix
Rászórni:
10 deka mazsola
Mártogatni:
1 zacskó instant kávé
3 deci tej
3 ek amaretto likőr
1 ek cukor
Tetejére:
2 ek kakaópor

Elöljáróban megjegyzem, hogy a zselatifix használata nagy dilemmát jelentett nekem, de most a melegre való tekintettel mellette döntöttem. Inkább meg se néztem az összetevőit, vagy hogy hány E betűs adalék van benne. Egy-két alkalommal megesszük, oszt jónapot!
Viszont annak utánanéztem, hogy kell beletenni a krémbe.

Oetkerék javaslata: "A Zselatin fixet javasolt hideg krémekhez keverni, hiszen az instant zselatin fixet nem kell felmelegíteni, a tasak tartalmát közvetlenül a folyadékhoz vagy krémhez keverhetjük. Az édesség elkészültéhez a zselatinos krémnek néhány órányi hűtőszekrényben történő hűtésre van szüksége.
A zselatin fixet először mindig cukor hozzáadása nélkül keverjük el a tejszínnel vagy joghurttal (vagy bármilyen hideg krémmel), és csak ezután keverjük a cukrot a zselatinos krémhez."



Először a pudingkrémet főztem meg. Míg hűlt, feloldottam meleg cukros tejben az instant kávét( a menyem egyáltalán nem kávézik, de a tiramisuban szereti a kávéízt, ezért ilyen gyenge tejeskávét használtam), és az amarettót is hozzáőntöttem. Habbá vertem a tejszínt,- ez nem sikerült túl keményre, pedig a tálat is lehűtöttem hozzá - de bíztam, hogy a zselatin fix által megfelelő lesz a krém állaga.
A kihűlt pudingot meg a házi mascarponét a habverő legkisebb fokozatán összekevertem, és úgy raktam hozzá a tejszínhabot. És ebbe a krémbe szórtam bele állandó kevergetés mellett a zselatinfix port.
Összeállításhoz egy tortasütő alja köré a 7 centi magas tortagyűrűt beszabályoztam (a tortasütő aljra folpackot tettem).
A babapiskótákat belemártogattam a kávés tejbe - mindkét felüket csak 2-2 másodpercre, hogy ne ázzanek el nagyon. Kiraktam velük a forma alját- Mivel kerek a forma, mindegyiket el kellett törni.
Rá egy réteg krém, amit megszórtam alaposan megmosott mazsolával. megint babapiskóta az imént leírt módon, aztán újra krém. Összesen 47 darab babapiskóta kellett hogy megteljen a forma (1 maradt, mert 48 van a nagy csomagban). Tetején a krémet elsímítottam és éjszakára hűtőbe tettem.
Reggel levettem róla a tortagyűrűt és úgy gondoltam, mutatósabb lesz, ha körbekenem. Ezért vajkrémmel (10 deka vaj, 1 ek porcukor) tetejét is, oldalát is átkentem. Ismét hűtőbe tettem, és már csak a díszítés volt hátra.
Így készült 
Mivel közben odatettem az ebédet, már nagy meleg volt a konyhában, mire a díszítésre került a sor, ezért nem is lett olyan szép síma, meg a szokásos sietség...
Az oldalára olvasztott csokoládéból készítettem feliratot, mégpedig egyik felére a születésnapot, másikra a házassági évfordulót írtam. Jó minőségű étcsokiból 5 dekát felolvasztottam, és nylonzacskó sakából feliratoztam. Elég nehéz volt vele bánni a hőség miatt. Meg a kezem melegétől is hamar felolvadt folyóssá. Ha betettem a hűtőbe, figyelni kellett, mert hamar csomósra lehűlt.És közben főztem az ebédet is. Fejtett bableves volt ma nálunk, utána  grízes tésztal. Csak a grízt égettem oda, mert mikor kész volt és ráöntöttem a vizet, majd lefedtem, el akartam zárni alatta a gázt, de véletlenül csak takarékra vettem. Aztán mikor az égett szag jelezte, hogy "gáz" van, másikat kellett pirítanom. No, az is megvolt, és lehetett díszíteni a torta tetejét.
Ehhez egy kerek műanyag sablont ráhelyeztem a torta tetejére, és teaszűrőn keresztül natúr kakaóport szórtam rá. Egy csomag sablont a spárban vettem úgy három éve karácsony előtt. Egyszerű vele a tortadíszítés, de ennek is van néhány szabálya, amit jó betartani:
Jótanácsok a NoSaltyról :
       Csak viszonylag sík felületen használható
  • Ragacsos felületre ne helyezzük a sablont! Mindig hűtsük előtte a felületet.
  • A porcukor meleg vagy krémes felületen feloldódhat
  • Ne szórjunk túl sok anyagot a felületre, mert akkor nem jön ki szépen a minta!
  • Használjunk a szóráshoz kis lukú szűrőt, hogy egyenletesen és finoman adagolódjon a szóróanyag!
  • Legszebben marcipánon, cukormázon és pasztillázs felületen mutat                  
Fehér plasztikcsokiból készítettem egy rózsát is, a szirmok széleit pedig körberajzoltam olvasztott étcsokival.
Nagyon mutatós lett, forgattam a tenyeremben, gyönyörködtem benne addig, míg leejtettem....
Így aztán nem lett rózsa a tortára. Meg most gyertya se, majd vasárnap lesz a nagy családi ünneplés, lesz itt még gyertyás torta.

Dél és egy óra között voltak otthon a fiamék, fél egykor mentem a tortával, épp mikor az eső legjobban szakadt. De épségben odaértünk.
A felköszöntés és a tortafotózás után megvágtuk és meg is kóstoltuk.
Annyira finom volt, hogy  vasárnapra is ilyen kell!
Megvágtuk
Egy szelet
Remélem, a megpróbáltatásoknak mára vége.
Akkor indulok vasalni.

16 megjegyzés:

  1. Boldog házassági évfordulót Nektek és boldogságos szülinapot az ünnepeltnek! Tökéletes torta a forró napokra, én is szívesen majszolnám...;-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztán néz ki, nekem nem hiányozna belőle a tojás :)

    VálaszTörlés
  3. A sok viszontagság ellenére nagyon mutatós torta készült nálad.
    Nekem semmilyen lelkiismeret furdalásom sincs a zselatinfix használata miatt. Kevés kell belőle és nagyon praktikus. Előszeretettel alkalmazom.

    VálaszTörlés
  4. Marisz, ez csodaszép:)Biztos örültek neki a fiatalok:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett ennyi megpróbáltatás ellenére is a tortád! Fiataloknak még nagyon sok boldog együtt eltöltött éveket kívánok, a menyednek pedig boldog születésnapot! Vasalással vigyázzál!!

    VálaszTörlés
  6. Sok boldogságot a fiataloknak! A torta csodaszép lett!

    VálaszTörlés
  7. A torta csodaszép, és nagyon finom lehetett. Boldog születésnapot a menyednek, és még sok-sok boldogságban együtt töltött éveket kívánok nekik.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szépet és finomat alkottál! :) Boldog születésnapot a szülinaposnak és további hosszú, boldog házasságot a fiadéknak! :)

    VálaszTörlés
  9. Roppant guszta, elfogyasztanék belőle egy szeletkét... :) Isten éltesse az ünnepelteket!

    VálaszTörlés
  10. Minden hozzászólónak itt köszönöm meg a dícséretet, a születésnapi és házassági áévfordulós jókívánságokat!
    Kedvesek vagytok. A torta nagyon finom volt, biztos lesz ismétlése.

    VálaszTörlés
  11. Sok-sok boldog szülinapot a menyecskédnek, és még sok boldogságban, örömben töltött évet mindkettőjüknek.

    Mindig csodálattal nézem a tortáidat mint tortakészítő-antitálentum, de ezt lehet, hogy meg is próbálom elkészíteni Jeti közelgő szülinapjára. Szerinted kartonból is lehet ilyen sablont készíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Altair! Köszönjük a jókívánságokat!
      Nem biztos, hogy antitálentum vagy, lehet, hogy csak nem próbáltad kellő kitartással...
      Igen, kartonból is kivágható, de más papírból is. Nekem még el van téve néhány színes papír, amelyen a nagyobbik fiamék csipkemintát vágtak általános iskolai kézimunkaórán. Én ezeket is szoktam használni piskóta tetejére porcukrot szórni.

      Törlés
  12. Boldog születésnapot a menyednek és boldog házassági évfordulót! :) A torta mennyei!

    VálaszTörlés
  13. De tetszik nekem ez a tiramisurecept! Elkészítem a gyerekeknek előbb-utóbb!
    A Fiadéknak pedig még sok boldog házassági évfordulót kívánok, és boldog szülinapot a Menyednek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük a jókívánságokat Gerdi! a tiramisut pedig készítsd el, biztos sikere lesz nálatok is!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...