Összes oldalmegjelenítés

2013. július 23., kedd

Almás-feketebodzás muffin - Ajándék blogszülinapra

Almás-fekebodzás muffin
Kertí partyra megyek Hankkához, persze, csak virtuálisan. Hankka két éve kezdte írni blogját, ez alkalomból hirdette meg Blogszülinapi játékát, amelyre mindenki hivatalos, aki részt akar venni az általa készített finomsággal.
Én ezt a finom muffint viszem. Mivel a napsütötte helyeken már érik a bodzabogyó, ezt választottam.
Almás-fekebodzás muffin
Hozzávalók:
  • 18 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • csipet fahéj
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 pohár kefír (175 g)
  • 2 tojás
  • 1 nagyobb méretű savanykás alma (pl. Idared)
  • 15 dkg bodza bogyó
  • Elkészítés:
  1. Az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  2. Egy tálban a lisztet, a sütőport és a fahéjat összekeverjük.
  3. Egy másik tálban simára keverjük a tojást a cukorral és a kefírrel, majd hozzáadjuk az olajat is.
  4. Ezután hozzászitáljuk a lisztes keveréket és az egészet simára keverjük
  5. Utoljára belekeverjük a tésztába az almát és a megmosott, megszárított bodzabogyókat.
  6. Szilikonos muffinsütöbe kanalazzuk a tésztát és sütjük.
Mindent teljesen a leírás szerint készítettem, bár egy kicsivel több cukrot használtam, mert savanyú almám volt. A sütési időm pedig 180 fokosra előmelegített sütőben 40 perc volt, alsó-felső lángon.
Sütés előtt

A kisült muffinok
Sütidoboz blogján találtam ezt a receptet, mely a bodzabogyóval  keltette fel az érdeklődésemet.
"A bodza bogyó tartalmaz A-, B-, és C-vitamint — C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének! De tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket: vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, valamint flavonoidokat, illóolajat és antociánokat (szambucint) (ez utóbbiaktól fekete a bodzabogyó).

Gyógyhatása: 
- lázcsillapító, 
- izzasztó, 
- köhögéscsillapító
- vizelethajtó, 
- emésztéskönnyítő, 
- enyhe hashajtó,
- érerősítő. 
Ezt a rövid ismertetőt Innen hoztam, de a legfontosabb kérdésemre itt nem kaptam választ.
Vagyis, mérgező-e a bodzabogyó magja?
Én úgy tudom, enyhén mérgező (gyenge hashajtó) hatású, de gyerekkoromban köhögés elleni lekvárt főztek belőle, abban is benne voltak a magok, mégse lett tőle bajunk. Másutt azt olvastam, hogy fél órai hőkezelés (sütés vagy főzés)után a magban lévő méreganyagok felbomlanak.
Szóval másoknak azt tanácsolom, ne fogyasszák el a bodza magját.
Mi pedig nem félünk, hogy bajunk lesz ettől a kevéstől. Nagyon különleges, kellemes ízt ad a süteménynek, köszönettel tartozom a receptért.
Hankkának pedig sok boldog blogszülinapot és további sikeres blogolást kívánok szeretettel, régi hű olvasója: Tortafüggő Marisz

16 megjegyzés:

  1. Gyűlnek a finomságok a bulira! Szeretem:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Böbe, majd vigyázunk, el ne rontsuk a gyomrunkat! :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta és igen finom lehet! Remélem a buliban ezt is megfogom tudni kóstolni?:) Már annyi sok finomságra jelentkeztem hogy lassan elkezdem előtte a koplalást:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, remélem, a koplalás is csak virtuális lesz, mint a kóstolás...

      Törlés
  3. Nem is tudtam, hogy már érik a feketebodza! :) Nagyon különleges és finom muffint sütöttél, szerintem nagy sikere lesz a buliban! ;-) Köszönöm, hogy játszol velem! :) (A bodzáról itt is találsz hasznos tudnivalókat: http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/08/bodzalekvar-almaval-citrommal-es.html)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm a játék lehetőségét!
      És köszönöm a linket, mostmár otthon vagyok bodzamag ügyben. Ettől a kis mennyiségtől nem lett semmi bajunk (ugyanis már elfogyott), de mindenki csak saját felelősségére egye vagy ne egye meg a bodza magját.

      Törlés
  4. Még sosem próbáltam a bodzabogyótm, így Hankkánál megkóstolom:)
    Elkészítettem a krémet a te utmutatásod alapján, igaz barackkal, de fini lett, majd mutatom a tortát:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati!Érdemes kipróbálni, de magját mindenki csak saját felelősségére hagyja benne, mert Erdőkóstoló szerint(http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/08/bodzalekvar-almaval-citrommal-es.html) a mag kéksavat, egy cianid vegyületet tartalmaz. Ezt most olvastam nála.
      Örülök, hogy jól sikerült a krémed!
      Én pedig tőled az Erős Pistát akarom elkészíteni, mihelyt lesz érett erőspaprika.

      Törlés
  5. Erre a virtuális kerti partira én is készülök :) Guszta kis finomsággal készültél! :) Külön köszönjük a bodzabogyóról az infót! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Millye, mi nagyon szeretjük a bodzát, és tényleg nagyon finom volt ez a bodzás muffin!
      Várom a Te finomságodat is az ünnepségre!

      Törlés
  6. Egyet nekem dugiba tegyél félre légyszi, ez lesz az ismerkedésem a fekete bodza bogyóval:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. HajniZoli! Sajnálattal közlöm, hogy már elfogyott... :(

      Törlés
  7. De jól néz ki, te is szuper finomságot hozol a partira:) Először azt hittem, áfonya, de ez is nagyon finom, ennyitől még nem lesz bajunk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, tényleg finom volt4 Nagyon szeretjük az összes sötét bogyós gyümölcsöt: feketeribizli, feketeszeder,áfonya,kökény.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...