Összes oldalmegjelenítés

2013. június 14., péntek

Zöld dió pálinka, zöld dió likőr


Megszúrkált zöld diók áztatás után
A zöld dió jelentős C-vitamin- és vastartalommal bír, a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is. Most csak néhány jó tulajdonságát emeltem ki zöld diónak, aki érdeklődik iránta, bővebben         tájékozódhat.
Nagyanyáink tudták, milyen hasznos az éretlen dió, és megtalálták a módjait, hogy az asztalra téve kulináris élvezetté is váljon. Ezért őrizgették féltve a zöld dió befőtt, zöld dió lekvár, ecetes zöld dió, zöld dió pálinka, zöld dió likőr, zöld dió bor receptjét.
Én most a pálinkával és a likőrrel kívánok foglalkozni.

Zöld dió pálinka 
A zölddió pálinka az tulajdonképpen zölddióból készített eszencia, amellyel bármilyen pálinkát ízesítünk (kivéve a törkölypálinka, vagy a gyümölcsaromával késztült nagyipari pálinka).
Kovács Jankánál  néztem ki magamnak, és az ő tapasztalatait követve készítettem.
Erre a célra a még csonthéjat nem fejlesztett fiatal zöld dió alkalmas. Június közepe táján, Szent Iván napig (tenyészidőtől függően). Alkalmasságát úgy ellenőrizhetjük, ha egy kötőtűvel átszúrva a tű könnyen átszalad rajta. A leszedett zöld diók két végét levágjuk, kötőtűvel megszúrkáljuk (ekkor még fröccsen a leve) és 1 órára forró vízbe áztatjuk. Az óra leteltével a forró vizet hidegre cseréljük, és 1-2 napig áztatjuk, a vizet gyakran cserélgetve rajta. Ezzel a módszerrel kioldódik a diókból a keserűség. Vagy nem. Majd a készterméknél kiderül. Ugyanis  Mági szerint 10 napos hidegvizes áztatás szükséges, ugyanakkor Szepyke egyáltalán nem áztatta, és nem írta, hogy keserű lett volna a likőrje.
Ezekhez a munkákhoz gumikesztyűt kell húzni, mert erősen barnít a dió.
Az áztatás után tepsibe terítettem a diókat és néhány órát szárítottam napon. Majd 50 darabot  négybe vágtam és egy 3 literes befőttesüvegbe tettem, és ráöntöttem 2,5 liter pálinkát.(Tehát 15-20 diót számoltam 1 liter pálinkához.) Egy rúd fahéjat,5 szem fekete borsot tettem hozzá, aztán kitettem a terasz napos részére, és 40 napig ott fog érni. Időnként megrázogatom, felkeverem(azt hiszem, ezt hívják szaknyelven macerálásnak). Az előírt idő leteltével átszűrés után tanácsos még 1-2 hónapig érlelni fogyasztás előtt.
Hat hét érlelés után leszűrendő
............................................................................................................................
Ma, 2013 július 22-én leszűrtem és üvegekbe töltöttem, hogy még érjen néhány hónapig. megkóstoltam, már nagyon kellemesnek találtam az ízét, egyáltalán nem keserű.
Két liter dió eszenciával ízesített pálinka
................................................................................................................................

A Vörösmarti diólikőrt a  Baranyai Borászok lapjáról hoztam.
(A horvátországi Baranyában, Vörösmart községben)
Vörösmarti diólikőr
Hozzávalók:
1 liter pálinka
6 darab zöld dió (karikákra vágva)
½ kg. cukor
5-6 darab köménymag
1 rúd fahéj
5 darab boróka bogyó
5 darab szekfőszeg
1 citrom (karikákra szeletelve)
1 narancs (karikákra szeletelve)
1 vanilia rúd (félbevágni)
1 borsószem nagyságú szerecsendió
5 darab ánizs

Elkészítés:
Egy nagy befőttesüvegbe beletöltjük és 6 hétig érleljük a napon, és időnként 
megrázzuk, keverjük, lötyögtetjük. A 6.hét után leszűrjük és megint 6 hétig
érlelni hagyjuk, de most már nem a napon.
Az ital gyomorbántalmakra ajánlott!
Barna nádcukorral készítettem, és csak annyiban tértem el a recepttől, hogy nem volt itthon minden fűszerem. Ezért ami volt beletettem, a többit pedig mihelyt beszerzem, pótolom.
Narancsot meg borókabogyót kell vennem, szerecsendió helyett pedig egy darab szerecsendió virágot tettem.
Érik a vörösmarti diólikőr
A vörösmarti diólikőrt nem kellett leszűrnöm, mert sajnos leejtettem és összetörött.
...........................................................................................................................
A mézes diópálinka  receptjét Innen hoztam.

Hozzávalók:
- 5 db zöld dió
- 3 kanál méz
- 1 liter törkölypálinka
- 10 db szegfűszeg
Elkészítése: A hozzávalókat egy üvegbe tesszük és ráöntjük a törkölypálinkát. Lezárva egy hónapig napos helyen érleljük. Ezt követően leszűrjük és palackba töltjük.

Érik a mézes diópálinka
Én ezt is 6 hét érlelés után szűrtem le. Nagyon finom és egyáltalán nem keserű.
Mézes diópálinka
..................................................................................................................
Zölddió-likőr alap
Elkészítése: A még fiatal, kötőtűvel átszúrható zöld diót faeszközzel összezúzzuk. Üveg edénybe rakjuk, és annyi szeszt, vagy pálinkát töltünk rá, hogy ellepje. Teszünk hozzá mdarabka fahájat, szárított narancshéjat, s ha van, kis darab gyömbért. 40-50 napig érni hagyjuk. Akkor leszűrjük és ízlés szerint az aroma egy részét cukorszörppel, szesszel hígítjuk. Megint hagyjuk érni 1-2 hónapot. Sötét, száraz, hűvös helyen tartjuk.
Ezt a Finomreceptek oldaláról hoztam.
Ez az alap később tetszés szerint likőrré keverhető.
Gyömbérszeletek áznak  a likőr alapban
Ezek a finomságok hosszabb érés idő után lesznek fogyaszthatók. Lehet, hogy csak karácsonyra, az ünnepi asztalra, vagy gasztroajándéknak.
Ebben a bejegyzésben beszámolok róla, hogyan sikerültek.
2013.július 22.
Leszűrtem ezt is és megkóstoltam. Ennek a likör alapnak kesernyés ízét éreztem, lehet, hogy a gyömbér, narancs és citromhéj rásegített, hogy az ízanyagai jobban kioldódjanak. Én szeretem a keserű ízt, majd kitalálok belőle valami kesernyés ízű likőrt . Most egyelőre csak palackba öntöttem.
Zölddió-likőr alap

23 megjegyzés:

  1. Ejha, nem mondom, finom lehet. Benne van minden finomság.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, reménykedem benne, hogy finom lesz!

      Törlés
  2. Van egy olyan nagyon régi szakácskönyvem - az Anyukámtól örököltem - amiben zöld dió befőtt receptje van. Most nem emlékszem pontosan hogyan is írja de abban is hosszadalmas eljárással készül el a végtermék. Még nem mertem belefogni:)))) le a kalappal h belevágtál a zöld dió pálinka készítésébe. Kíváncsian várom a végeredményt:)) ......hátha jövőre nekiugrom én is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Judóca, én is kiváncsian várom a végeredményt!
      Ha szerencsém van, a kutya, a szél, vagy valaki nem borítja fel az asztalt kinn a teraszon, ahol "napoznak" az üvegek.
      És ha szerencsém van, nem lesz keserű a végeredmény.

      Törlés
  3. Finom lehet a likőr :) A szüleim régebben zöld dió befőttet szoktak készíteni, az is finom csemege :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, én egyszer csináltam csak zólddió likőrt - vagy 30 éve - de nekem akkor nemigen ízlett. Az más recept alapján készült(de sehol nem találom azt a könyvet amiben az volt), és az ember ízlése is változik az évek folyamán. Ezért én is kíváncsian várom a végeredményt.

      Törlés
  4. Erre a recept-sorozatra éheztem :) Köszi!!!

    VálaszTörlés
  5. Kíváncsi vagyok nagyon, hogy milyen lesz a végeredmény:) Még sosem ittam ilyet, szívesen megkóstólnám, kár, hogy így virtuálisan nem lehet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, ha karácsony táján erre jártok, ugorjatok be hozzánk, szívesen kínálok egy kupicával mindegyikből! :)
      Aztán legfeljebb majd dalra fakadunk...

      Törlés
  6. Nagyon kíváncsi vagyok a beszámolódra! Biztos sikerrel jársz majd és az ünnepek alatt el is fogy :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Millye! Mi is kíváncsian várjuk!

      Törlés
  7. Izgatottan várom a végeredményt. A befőttnek való diót én is 2 hétig áztatom. A pálinkáét nem, de az egy picit kesernyés lesz, de tényleg csak karácsonyra érik össze. Most tovább áztatom, majd kiderül, hogy melyik verzió a befutó. Ha nagyon keserű lenne, de azt nem hiszem, még mindig készíthetsz belőle likőrt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka! Ha nagyo keserű lesz, elfogyasztjuk gyomorkeserűnek! :)
      Úgyis több keserű ízre lenne szükségünk a természetgyógyászok szerint.

      Törlés
    2. Így kell ezt felfogni, így kizárva a hibázás lehetősége :)

      Törlés
  8. Nekem van zöld dió befőttem. Tavaly tettem el, egy kicsit hosszadalmas az előkészítése. megkóstoltam, nagyon finom lett. Nekem nem jön be az ízvilága.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Terézia, a zölddió befőttet én sem szeretm, nem is tettem el. Ezeket a pálinkákat, likőröket a gyerekek kérésére készítem, még először fogjuk kóstolni, majd kiderül, szeretjük-e?

      Törlés
  9. Nálam 3 hete ázik a zöld dió. Minden nap cseréltem a vizet. Holnap befőtt lesz belőle. Egy különleges, ínyenc csemege. Van egy 10 éves zöld dióm, nagyon finom.
    A blogomban leírom majd a készítését.
    Marisz! Egy pár szemet el fogok lopni a diókból és pálinkázok.

    VálaszTörlés
  10. Olgis, Kovács Janka oldalán olvasottak szerint csináltam a dió áztatását. Először forró vízbe, 1-2 napig hideg vízbe kell tenni a megszurkált diókat, és 1-2 óránként cserélni kell rajta a vizet.
    A zöld dió befőttet nem szeretm, ezért azt nem is raktam.

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! Én most csináltam meg a zöld dió pálinkát, mézet is tettem bele.
    Pár napja ázik a zöld dió a pálinkában, és persze a kíváncsiság rávitt, hogy megkóstoljuk. 1-1 cl-t ittunk a párommal és pár perc múlva mindketten úgy hánytunk mint a "lakodalmas kutya" :P
    Érdekes csípős íze lett. A pálinkától magában nem volt semmi baj, a mézet is bírjuk, a dió pedig dió volt. Nem tudom mit rontottam el.

    VálaszTörlés
  12. Pontosan ugyanaz történt velem, mint Divinus-sal: 16 szem zöld dió, május 28-án szedve, megmosva, négybe vágva mindegyik és fél liter vodkában 6 napig áztatva. Az illata egészen jó, a színe egészen sötét zöld. Én nem mertem egy cl-t meginni, csak egy kiskanállal kóstoltam bele. Az elején finom díóíz, majd megjelenik egy csípős íz, ami percekig az ember szájában marad és tényleg hányingere lesz az embernek. Tettem hozzá én is mézet, cukrot. és fahéjat. Nem enyhült a csípősség. Nem tudom miért. Lehet, hogy később kell szedni a diót? Vagy várni kell még és enyhül a csípősség?

    VálaszTörlés
  13. Előző hozzászóló vagyok. Utánanéztem: a csípős ízt feltehetően valamilyen csersav okozza a dióban, ami nagyobb mennyiségben hánytató hatású. Itt van róla némi információ. Érdemes megnézni az oldalt, mert nagyon szép képek vannak itt :-)
    http://www.botanical-online.com/alcaloidesnogalangles.htm

    A hányató hatású csersav azonban néhány hét alatt elbomlik, ezért kell érlelni a likőrt. Feltehetően melegben gyorsabban bomlik, ezért írják néhányan, hogy napon érleljük a likőrt. Nem tudom, hogy a levegőnek van-e köze a bomláshoz, azaz érdemes-e időnként az üveget kinyitni, vagy úgy csak az alkohol párolog el.

    Nekem 3 hét alatt jó lett a likőr. Talán kicsit túl édesre sikerült készítenem. Sok sikert a készítéshez mindenkinek.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...