Összes oldalmegjelenítés

2013. június 3., hétfő

Köles sütemény - Fő az egészség


Köles sütemény
Gerditől kaptam a felkérést, hogy vegyek részt a Fő az egészség! mozgalomban, amelyet Selectfood több mint két éve indított útjára, és azóta már sok blogger részt vett benne.
A mozgalom szabályai:
A felkérést kapó személy egy egészséges, vagy a hagyományos elkészítési módnál egészségesebben elkészített ételt publikál a blogján vagy honlapján a mozgalom logójával együtt.
Az étel típusa szabadon választható, lehet bármi ami belefér a Fő az egészség! kategóriába.
Akik kedvet éreznek hozzá, azok a recepttel együtt egészséges főzési tippekről, vagy alapanyagokról is írhatnak, vagy felhívhatják az olvasók figyelmét az egészségtelen alapanyagokra, élelmiszerekre.
A felkérést a recept és a kép megjelenítésekor tovább kell adni 2-3 - kötöttségek nélkül - kiválasztott bloggernek. Ez történhet e-mailben, megjegyzésben, ahogy kényelmes.
A mozgalom logója
Hogy mi az egészséges étel, azt sajnos nem tudom.
Annyi állítás és cáfolat van ez ügyben, hogy nem merek, de nem is akarok állást foglalni erről.
Volt rá példa, hogy blogbejegyzésemben  egészséges cimkét adtam egy olyan süteménynek, melyhez extraszűz olívaolajat használtam. A hozzászólásokban valaki - természetesen névtelenül - felvilágosított, hogy a hidegen sajtolt olívaolaj nagyon egészségtelen, mert a bogyók külsején megtapadt penész bekerül az olajba, az pedig a bélrendszer nedves  meleg kötrnyezetében fejti ki káros hatását. Hivatkozott egy tv műsorra, amelyet megnéztem és tényleg ezt állította egy természetgyógyász.
Nemrég olvastam, hogy tudósok megállapították, hogy minden cukor méreg, legyen az nyírfacukor vagy barna nádcukor. dr. Young szerint a képlet egyértelmű: a cukor egy sav és rákot okoz! Minden cukor és édesítő (agave, glükóz, fruktóz, kukorica szirup, mesterséges édesítők, stb.) savas, ezáltal mérgező az emberi és állati szervezet számára(idézet Innen).
A szakirodalom a „három fehér méreg”-ként emlegeti szervezetünk legnagyobb ellenségét, melyek a só, a cukor és a liszt (ezt Itt találtam.

És így tovább ki lehetne "vesézni" minden élelmiszert a zsírtól a húsig, a gyümölcsöktől a zöldségekig, stb.
Inkább nem teszem. Régebben eljártam természetgyógyászati előadásokra, ahol fő téma volt a táplálék és az étkezés. Külön választották a savas és lúgos gyümölcsöket, zöldségeket, aztán mivel szerveinknek két óráig tart a biológiai órája, eszerint is jó lenne beosztani az ételeinket ha egészségesen kívánunk élni.
Tehát nemcsak az lényeges, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor! Meg a párosítás, hogy mit mivel!
No, asszony legyen a talpán, aki ebben a labirintusban el tud igazodni!
Főleg hogy tortás blogot írok, biztos akad, aki szerint a halálfejet is ki lehetne tenni logómnak.
Az utóbbi időben az "egészséges" cimkét már egyáltalán nem írom ki, még akkor sem, ha általánosan egészségesnek nyilvánított összetevőkből sütök.
Persze, azért igyekszem természetes színezékeket használni(cékla, bodzabogyó, spenót, kurkuma, stb.), bioboltban vásárolom a sütőport és pudingport,amit lehet, előállítok itthon(vanília kivonat, nutella, stb.).
De összességében az egészségre törekvés az arany középutat jelenti nálam.
Mindenből mértékkel fogyasszunk, és igyekezzünk rendben tartani a lelkünket, mert az egészséges lélek kevesebb testi nyavalyát produkál. Nekem legalábbis ez a véleményem.
Már többször készítettem reform sütiket. Nem mindegyikkel volt sikerem a családnál.
A kölessel csak nemrég ismerkedtem meg. Akkor bevált mindenkinek.

Antal Vali boszorkánykonyhájából hoztam most egy egészségesebbnek mondott receptet, idemásolom.
Köles sütemény:


  • 1 rész hántolt köles
  • 3 rész tisztított víz
  • 1 rész bio méz
  • pici fahéj, szegfűszeg
  • Kiegészítők:
    • szezám mag,
    • lenmag,
    • aszalt gyümölcs,
    • dió vagy mandula (reszeltem bele egy almát, 5 perccel a sütő lezárása előtt megszórtam apróra vágott mandulával és szezám maggal)
    Elkészítés: a megmosott kölest kis tepsibe öntjük, a meleg vízben elkevert mézet ráöntjük. Előmelegített sütőben tartalékon addig sütjük amíg a vizet felszívja a köles. Ha kihűlt lehet szeletelni.
    Én annyiban tértem el a készítéssel, hogy  fele mennyiségű mézzel készítettem, a jól megmosott kölest összekevertem 1 teáskanál őrölt fahéjjal, 1 teáskanál karobporral, 10 deka kandírozott sárgadinnyével, 5 deka jól megmosott mazsolával és 2 evőkanál amaránttal. Tepsibe tettem és ráöntöttem a vízben elkevert  mézet, melyet kicsit meglangyosítottam. A tetejére pedig metéltem 3 dekányi vajat. .Előmelegítettem 180 fokra a sütőt és alsó-felső lánggal sütöttem jó sokáig (70 percig). A recept azt írja, hogy akkor van készen, mikor már a köles felszívta a folyadékmennyiséget. akkor vettem ki a sütőből, mikor a szélein kicsit karamellizálódni kezdett.
    A tepsi mérete 17x24 centi (nyersen)
    A kisült süti
    Teljesen a tepsiben hűtöttem ki, de hideg állapotban is elég nehezen lehetett formás szeletekre vágni.
    Nekem finom, bár ezek a reformsütik külsőre se olyan tetszetősek, mint a hagyományos alapanyagokból készültek, ízre is szokatlanabbak.
    Ez a süti finom, bár még így is, hogy a méznek csak felét tettem bele, egy kicsit édesnek találom.
    A család majd csak este kóstolja meg, nem tudom, mit szólnak hozzá?
    De remélem ízleni fog, mert fő az egészség!
    A stafétát     Aledának és Katalinnak adom át. Mindketten vegyes blogot írnak.
    Nézzük meg, náluk hogy "Fő az egészség"?

14 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, amit az egészséges ételekről és az arany középútról írtál!
    Remélem, ízlik a családodnak,és nem a külcsínyre, hanem a belbecsre helyezik a hangúlyt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Undercover!Igen, ízlett a családnak, máskor is fogok ilyet sütni.

      Törlés
  2. De jó, attól még fincsi lehet:)

    VálaszTörlés
  3. Hasonló sütit készítettem már zabpehellyel, kölessel is hasonló lehet! :) Az arany középutat illetően hasonlóan gondolkodunk, mindent - mértékkel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, mi is szeretjük a zabpelyhet is, ezután köles is gyakrabban lesz, hisz bevált, és azt olvastam, nagyon jó az élettani hatása.

      Törlés
  4. Szerintem is a mindent mértékkel a legjobb megoldás. Megint sütöttél egy sütit kölessel, én pedig egy éve halogatom :(
    Lehet, hogy nem túl szép, de szerintem nagyon finom lehet ez a sütike! Jó választás.

    VálaszTörlés
  5. Janka, nagyon finom, csak lehet, hogy a méz el is hagyható, mert a kandírozott gyümölcs, meg a mazsola is édes.

    VálaszTörlés
  6. Kíváncsi vagyok, hogy a családod mit szólt hozzá. Biztos nagyon ízlett nekik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Millye, ízlett, és mind elfogyott! Igaz ez csak kis tepsi volt, de ebből tudom, hogy máskor lehet dupla adagból készíteni.

      Törlés
  7. Koszonom a jatekot, igyekszem eleget tenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is köszönöm Aleda, hogy elfogadtad a stafétát! :)

      Törlés
  8. Élvezettel olvastam véleményedet az egészséges táplálkozásról. Úgy bizony, nem könnyű eligazodni az ilyen-olyan vélemények között. Ugyanaz lehet káros is, meg egészséges is. Ki melyik oldalát vizsgálja.
    Én még nem barátkoztam meg a kölessel, de érdemesnek találom a receptet kipróbálásra. Már kíváncsiságból is:-)

    VálaszTörlés
  9. Én már sósan is kipróbáltam a kölest, ha esetleg érdekel:http://tortafuggo.blogspot.hu/search/label/k%C3%B6les%20b%C3%A9les

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...