Összes oldalmegjelenítés

2013. június 12., szerda

Kalocsai paprikás kácsi(kalács)


Édes paprikás kácsi
A mai ebédünk paprikás ételekből állt. Bajai halászlé után Kalocsai paprikás kácsi(kalács).
A bajai módra készült halászlé az, amit gyufatésztával eszünk, mi így szeretjük  a halászlét.
Paprikás kalácsot gyerekkoromban anyukám is gyakran sütött, főleg hétköznapokon, leves utáni második fogásnak (az ünnepi kalácsba dukált a mák, dió, túró), de nálunk mindig sósan volt. Mostanában hallottam csak róla, hogy mások édesen készítik. A Kalocsától alig tíz kilóméterre lévő Homokmégyen  a Tv2 Ízvadász című műsoráról készült videó,  Itt meg is tekinthető, ahogy cukrosan készítik és készen olyan, mintha édes lekvárral lenne.
Én még paprikás töltelékű kalácsot sose sütöttem, ideje hát kipróbálni!
Mikor mondtam a férjemnek, hogy paprikás kalács lesz a második fogás, Ő is visszaemlékezett rá, hogy a szülői háznál mindig sós módon sütötték.
Hát  nekünk az édes formája olyan furcsának tünik, mint a káposztás cvekedli kakaós porcukorral.
No, mindegy, egy próbát azért teszek (legfeljebb a kutyánk jól jár), és egyik rudat édesre csinálom!
Ezt a kalácsot Limaránál is megtaláljuk, bár én a tésztáját annyi eltéréssel készítettem, hogy olvasztott vaj helyett olvasztott mangalica zsírt használtam (anyukám is többnyire zsírral dagasztott).
Tészta hozzávalói:
60 deka liszt
3 deci langyos tej
1 tojás
2 evőkanál cukor
1 csipet só
10 deka olvasztott mangalica zsír
2,5 deka élesztő

A kenyérsütő tartályába raktam a hozzávalókat a szokásos sorrendben. Az olvasztott zsírt csak a sípszó után adtam hozzá. Megkelt állapotban vettem ki a tésztát a gépből, ezután jól átgyúrtam, kétfelé vágtam és lisztezett deszkán egyenként fél centi vastag téglalappá nyújtottam.
A töltelékhez őrölt pirospaprikát és sót, valamint őrölt pirospaprikát és kristálycukrot használtam.
Az említett videóban 2 kanál őrölt paprikához 8 kanál kristálycukrot tettek, és olvasztott zsírral locsolták meg. Az édes változatot én is így csináltam, fele mennyiségből.
A sóssal voltam nagyobb bajban, mert nehezen tudtam eldönteni a só mennyiségét. Végül 1 csapott teáskanálnyi sót szórtam a szétterített paprika tetejére, és elkészültéig izgultam, hogy mennyire lesz sós?
A kinyújtott tésztán szétterített paprikát miután egyiket sóztam, másikat cukroztam, kicsit meglocsoltam olvasztott zsírral, majd feltekertem és a nagy gáztemsimbe tettem sütőpapírra. Középen egy sütőpapír csíkkal elválasztottam őket, ha véletlenül kisül, ne keveredjen a sós az édessel. Tetejüket felvert tojással megkentem, és mint a bejglit, meg is szúrkáltam hústűvel, bár ezt nem írja egyik recept se. (Ennek ellenére az egyik rúd, az édes - kirepedt.) Amíg bemelegedett a sütő, letakarva kelesztettem (kb.20 percet)míg duplájára nőtt.
Kétszáz fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 50 perc alatt sült meg.
ahogy kivettem rögtön levágtam a sósnak a sarkából, hogy megízleljem. Nem találtam eléggé sósnak, ezért hogy segítsek a helyzeten, azt találtam ki, hogy azon forrón lekentem tejföllel és megszórtam sóval. Aztán letakartam, míg langyosra kihűlt, azután szeleteltem.
Paprikás kalácsom sós változata
Csodák csodája! Nekem az édes változat ízlett jobban - amit 1-2 napja még elképzelni se tudtam volna magamról! Tényleg olyan, mintha édeskés lekvár lenne a tölteléke.
A férjem a sósról megállapította, hogy jó, jó, de nem olyan, mint az Ő édesanyjáé volt.


Néhány fázisfotó a készítésről
Magyar Szó online kiadásában bővebben olvashat az érdeklődő általánosságban a kalács eredetéről, történetéről, de receptet is:
"A Kalocsa környéki szállások és falvak táplálkozásában jellegzetes, csak erre a tájra jellemző kalácstöltelékként jelent meg a paprika. Romsics Imre néprajzi adatgyűjtéseiben több adatközlő egyöntetűen állítja, hogy már a XX. század elején is gyakran sütöttek paprikás kácsit (kalács) nem ünnepi fogyasztásra.
A paprikás kalács Kalocsán és közvetlen környékén (Felsőerek, Gombolyag, Újtelek, Öregtény, Alsóerek, Szakmán, Homokmégy, Drágszél stb.) ismert, és a házaknál a mai napig sütött sütemény. A mindennapi étkezések része, általában tartalmas leves (babgulyás, gulyásleves) után második fogásként tálalják. Készítik hét közben vagy hét végén is, desszertként fogyasztva. Frissen a legjobb, de még másnap is megőrzi élvezeti értékét. Kedveltségétől függően sütik a családoknál, többnyire néhányszor egy évben. Ma már jellemzően az egyéb töltelékű kalácsok mellett, választékként kerül a család asztalára."
Köszönöm Limarának és a youtub videókon visszanézett műsoroknak ezt a receptet!
Máskor már bátrabban neki merek állni ennek a kalácsnak, márcsak azért is, hogy kalocsai révén őrizzük a hagyományokat.
És kalocsai révén a kalocsai kácsi, meg a bajai halászlé főzése közben igen gyakran odagondoltam a Duna partra, ahol ezen a két helyen most kemény helyzet van az árvízzel.
Itt Kalocsán rendben van a gát, ép a töltés, de az ártérben épült nyaralók, vendéglátó helyek, állandó lakhelyül épült kisebb családi házak most vízben vannak. Az ott lakóknak ki kellett költözniük.
A Kalocsától 3 km-re lévő Meszesen mától apad a víz

Baján rosszabb a helyzet
Mindannyian tudjuk a híradásokból, hogy Baján rosszabb a helyzet. A legfrisebb: Átszakadt a gát szerdán a Duna Baja feletti szakaszán fekvő, Gemenchez tartozó Veránka-szigeten, a víz elárasztott csaknem 200 hektárt.
A Gemenci erdő vadállománya is veszélyben van, a vizimentők ha tehetik mentik az állatokat.
Szerencsére emberéletet még nem követelt ez a szörnyű árvíz, de nagyon együttérzek azokkal az emberekkel, akiket valamilyen módon érint.
Imádságos gondolatokkal vagyunk irántuk, és megtaláljuk a segítségnyújtás módját is.
Remélem, egy hónap múlva, mire a Halfőző Fesztivál kiírása van Baján, már vissza térhet az élet a régi kerékvágásba.
Bajai Halfőző Fesztivál

24 megjegyzés:

  1. Jutassál már nekem egy kis halászlét légyszí..!:) Nagyon guszta és érdekes ez a kalács de biztos nagyon finom !

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éva! A kalács tényleg nagyon finom, a halászlé meg elfogyott (mert uzsonnára megettem a maradéákot), sajnos. :(

    VálaszTörlés
  3. Be kell vallanom még nem hallottam róla de nagyon jól néz ki!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk pedig évtizedekig feledésbe merült a paprikás sós kalács. Az édeset pedig most kedveltük meg.

      Törlés
  4. Nagyon különleges ez a kalács, még nem hallottam eddig paprikás kalácsról, de megkóstólnám:) Halászlét is kérek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati! Süsd meg, főzd meg! :)

      Törlés
  5. De jó, soha sem jutott volna eszembe ilyesmi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Limon, nekem se, de szerencsére másoknak igen!

      Törlés
  6. Hallottam már róla, de ezidáig csak az édes változatról, hogy a végén tényleg olyan, mintha lekvárral lenne töltve :-)

    Nagyon izgalmas, ki kellene próbálnom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki! Próbáld ki mindkét változatot, aztán számolj be róla!

      Törlés
  7. Marisz! Ha hamarabb érek ide,kéretem volna kóstolót,sosem ettem sem halászlevet,sem ilyen kalácsot,finom lehet.
    A kalácsot várólistára tettem,a halászlevet hanyagolom még.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rozi, ki ne hagyd egyiket se!
      Nekünk, dunamenti népeknek a halászlé úgymond "nemzeti eledelünk". Bajai módra főzve a legegyszerűbb, nekünk így a legfinomabb is.
      A kalács meg bármilyen kelt kalácstésztából elkészíthető ilyen töltelékekkel.

      Törlés
  8. Remek második fogás! A káposztás cvekedlit mi cukorral esszük, úgy is finom ;) De pl. hercegem, aki az osztrák határ mellől jött, teljesen máshogy eszi/Főzi a dolgokat mint mi a dunántúlon :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab! Legközelebb kipróbálom a káposztás tésztát édesen, aztán lehet, hogy úgy járok vele, hogy jobban ízlik, mint sósan-borsosan...

      Törlés
  9. Én is szívesen megkóstolnám a kalácsodat. Még nem hallottam ilyenről, de nem lehet rossz :) A halészlétek is biztosan finom volt. Mi is tésztával esszük, ráadásul saját házi gyúrttal :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, érdemes egy próbát tenni a kaláccsal.
      A házi tészta a legjobb, ezt mindenki tudja. Régebben mindig én gyúrtam, de mostanában inkább készet veszek. Itt Öregcsertőn nagyon jó tésztákat készítenek, ellátják a környéket vele.

      Törlés
  10. Kíváncsian vártam a végét, a kóstolás eredményét:-) A paprika számomra is a sós ízzel társítható. De ha Te mondod, elhiszem, hogy finom édesen is, sőt, egyszer ki is próbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi, próbáld ki! Remélem, beválik Neked is!

      Törlés
  11. Milyen hasznos és érdekes bejegyzés, még soha nem hallottam paprikás kácsiról! :) Cukorral készültről meg aztán végképp nem, de biztosan finom, ha neked is ez ízlett jobban! :) Mi - szerencsére - messze vagyunk a Dunától, de nagyon együttérzek a bajban lévőkkel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, érdemes kipróbálni a paprikás kalácsot.
      A Duna...
      Hát néha - mint most is - nagyon ijesztő tud lenni.
      Máskor pedig megnyugtató, méltóságteljes, hangulatos...
      Én nagyon szeretem a Dunát! Közelról a látványát, a hangjait, a szagát...
      Télen ha kinézek az ablakon, látom a védgát mellett a csupasz fasort, ami a Dunát szegélyezi.
      A bajban lévő emberekkel én is együttérzek, és segítjük őket.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...