Összes oldalmegjelenítés

2013. június 2., vasárnap

Deákkiflik - Váncza projekt


Deákkiflik
Versenyhorgászatra mentünk szombaton a császártöltési horgásztavakra.  No, én nem versenyeztem, nem is horgásztam, ahogy a többi horgászfeleség sem.  De ahogy mindig szoktuk, mi asszonyok egy-egy tányér süteményt vittünk, amit a bográcsozás után közösen elfogyasztottunk. Én a Deákkiflik nevű süteményt választottam most, Mónika Váncza projektjéből.
Hozzávalók:
30 deka liszt
5 deka cukor
1 csomag Váncza sütőpor
fél csomag Váncza vanilincukor
25 deka zsír
3 tojás
Először az első négy  hozzávalót szárazon összekevertem, majd hozzáadtam a szobahőmérsékletű mangalicazsírt és három kisebb tojást.  Fakanállal összekevertem mindent, és mivel még lágy volt a tészta, tettem hozzá  lisztet, hogy gyúrható állagú legyen. Nem mértem ugyan, de elég sok liszt kellett még hozzá. Ezután fél óráig hűtőben pihentettem, majd kinyújtottam és hajtogattam. a nyújtást és hajtogatást 20 perces időközönként még  háromszor megismételtem. Őszintén megmondom, hogy nem volt könnyű bánni a tésztával, mert nagyon ragadt, de azért hajtogattam, ha nem is sikerült éppen szabályosra.
Utána a nyújtást is több részletben végeztem, kicsit mindig vágva a tésztából és jól aláliszteztem. Négysögekre vágtam a tésztát, közepébe tettem a tölteléket, és ahogy sikerült felcsavartam és igyekeztem kifli formákat kialakítani.
Bár az eredeti recept baracklekvárt ír tölteléknek, én most szilvalekvárt használtam
Töltelék:
szilvalekvár
5 deke mandula
2 evőkanál rum
Mivel elég kemény a szilvalekvárom egy kis rummal lágyítottam és belekevertem a nylon zacskón keresztül húsklopfolóval megtört mandulát.
Tetejüket tojással alaposan lekentem!
Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokra előmelegített sütőben sütöttem alsó-felső lánggal jó fél óráig.
A kisült kiflik
Még melegen meghintettem kis porcukorral a kisült kifliket. Ebből a tésztamennyiségből nekem 18 darab kifli lett. Egyet persze rögtön megettem, azért szeretem tudni, mivel etetek másokat.
Finom volt, a tésztája omlós, porhanyós. Feledtette, hogy amilyen egyszerűnek tünt első olvasatra, olyan nehéz volt nekem elkészíteni. Nem tudom, mi lehetett a probléma, mert Mónika javaslata szerint igyekeztem követni a recept leírását - annak ellenére, hogy már olvasásakor sokallottam bele a zsírt.

A kisűlt kiflik viszont nagyon finomak voltak, mindenki finomnak találta.


9 megjegyzés:

  1. A lényeg, hogy a vége jó lett és ízlett:) Miért nem horgászol te is, én szoktam, igaz fel kell szerelni nekem a botot, mert magamtól nem tudom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, én addig gyógynövényeket szoktam gyüjteni. Tavaly is itt szedtem kamillavirágot, és most is. Meg beszélgetünk a többi asszonnyal. Maga a horgászás nem hoz lázba, de rólad tudom, hogy ezt a sportot is űzöd. :)

      Törlés
  2. A hozzávalókat olvasva mindjárt gondoltam, hogy kevés a liszt hozzá. Szerintem 50 dkg-ot simán felvesz ennyi tojás és zsír. Amúgy szeretem a zsíros tésztákat, jó omlósak. Főleg, ha szilvalekvárral van töltve, az a kedvencek kedvence nálam:-)
    A horgászás nekem sem feküdne, ott ülni a parton, várni... inkább gyűjtök veled gyógynövényeket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Finom volt a magamfőzte házi szilvalekvárral!
      Gyere velem gyógynövényezni, most van a fő szezon! :)

      Törlés
  3. Azt hiszem hogy nagyon jó választás volt ez a sütemény a versenyhorgászat utáni nassolásra :) A férjednek mit sikerült fognia?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A férjem semmit nem fogott. Ez csukára meg harcsára kiírt verseny volt, összesen 2 személynek sikerült teljesíteni a kiírást.
      De bár kissé hűvös volt, jó levegőt szívtunk, jókat beszélgettünk, most beértük ennyivel. :)

      Törlés
  4. A lényeg, hogy mindenkinek ízlett:) Én is unom a horgászást, de van akit kifejezetten megnyugtat:) De azért mindig irigykedem egy kicsit, amikor tavak vagy folyók mellett halászó férfiakat látok, a nők pedig napoznak , stb mellettük:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én inkább elbóklászok növényt vagy termést gyüjteni.
      Szeretek kint a természetben.

      Törlés
  5. Nagyon jók lettek, most rakom be a recept mellé. Köszönöm a türelmed és hogy sütöttél:))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...