Összes oldalmegjelenítés

2013. június 9., vasárnap

Charlotte fagylalttorta epres, mangós,csokoládés krémmel

Charlotte fagylalttorta epres, mangós,csokoládés krémmel
Ez lényegét tekintve egy Charlotte torta, melynek a tekercs része epres krémmel van töltve, majd egy kicsit másféle epres és mangós krém a belseje, egymástól csokoládéréteggel elválasztva, fagyasztott kivitelben.
Tartok tőle, hogy leírva bonyolultabbnak tünik, mint az elkészítése. Elkészíteni inkább időigényes, mint bonyolult, de néha-néha ilyen is kell.
Kakaós rolád tésztája:
6 tojás
1 csésze porcukor
6 evőkanál simaliszt
5 evőkanál kakaópor
2 evőkanál forróvíz

A porcukorból elvettem keveset és kemény habbá vertem vele a tojásfehérjéket. Fokozatosan adagoltam bele a többi porcukrot is kis fordulattal állandóan keverve. Így adtam hozzá gyenként a tojások sárgáit is. A kakaóval elkevert lisztet már csak fakanállal, többszörre kevertem bele, utoljára pedig a forró vizet.
Sütőpapírral kibéleltem a nagy gáztepsimet, abba öntöttem a masszát.
Előmelegített sütőben alsó-felső lángon 200 fokon sült 15 percig.
Porcukorral meghintett konyharuhával tekertem fel, és míg hűlt, elkészítettem bele a krémet.
A rolád tölteléke:
1 csésze nagyon hideg tejszín
2 evőkanál cukor
1 teáskanál vanília kivonat
másfél csésze apróra vágott eper

A tejszínt a cukorral kemény habbá felvertem és belekeverjük az epret. Mivel én a tejszínt turmixgéppel vertem fel, amikor már jó volt a hab, akkor adtam bele 10 dekányi epret és ismét bekapcsoltam a gépet. Ezzel adtam egy halvány rózsaszín alapszínt a krémnek. Majd ebből az edényből kikanalaztam és a többi vágott epret hozzákevertem.
Megtöltöttem vele a piskótákat és felcsavartam, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tettem. (Nem írt a recept habfixálót, meg egyébként is lehetőleg mellőzni szoktam az adalékanyagokat. Egy kicsit lágy volt ennek a krémnek az állaga, de mivel úgyis fagyasztani kell, nem volt proléma.)
Ezután a kétféle krémet készítettem el.
fél csésze cukor
fél csésze víz
2/3-ad csésze tejszín
3 evőkanál citromlé


fél kiló apróra vágott mangó (érett)
fél kiló eper

Tűzre tettem a vizet a cukorral és teljesen felforraltam (kevergetve), majd hagytam teljesen kihűlni.
Közben leturmixoltam az epret és átszűrtem. Ugyanígy tettem a mangóval is, ami nekem nem lett fél kiló, ezért jó érett banánnal egészítettem ki.
Mikor kihűlt a szirup kétfelé öntöttem. Egyikhez a mangós-banános masszát, meg a tejszín felét kevertem, másikhoz az epret és a tejszín másik felét. Mindkettőt betettem a fagyasztóba, és időnként megkevergettem őket a jegesedés elkerülése végett.
Addig
Elkészítettem a csokoládészósz-t:
1 csésze cukor
3 evőkanál kakaópor
2 evőkanál kukoricakeményítő
másfél csésze víz
1 evőkanál vaj
1 evőkanál vanília kivonat

Az első négy összetevőt a ( vaj és a vaníliakivonat kivételével) összekevertem és melegedni tettem. Közepes lángon kevergetve főztem, míg besűrűsödött. A tűzről levéve kevertem bele a vajat és a vanília aromát. Mihelyt kihűlt, hűtőbe tettem felhasználásig.
A torta összeállítása azután következett, hogy elég hideg krémesnek gondoltam a fagyasztóban lévő krémeket.
Egy tálat kibéleltem folpackkal. Az aljába  vágott eperből középre kiraktam egy virágformát.  Körbe a tál oldalán elhelyeztem a felszeletelt roládokat. aztán először a sárga fagyiból öntöttem, és ment az edény a fagyasztóba. Húsz perc múlva megszilárdult annyira, hogy ráönthettem a csokiszószt. Újra a fagyasztó és húsz perc után mehetett rá az eperfagyi.
1. Kiraktam a tál alját roládokkal, 2.sárga fagyi, 3.rá a csokiszósz, 4. eperfayi, 5.roládok-.ez lett az alja, 6.készen felülnézetből

























Az eperfagyit rásímítottam és újra kicsit fagyasztottam, majd a tál tetejét,( ami majd a torta alja lesz) is kiraktam piskótatekercs szeletekkel. Folpackba csomagoltam tálastól és egész fogyasztásig a fagyasztóba került.
Tálalás előtt fél órával kivettem és szobahőmérsékleten tartottam. Bár még a fél óra is kicsit kevés volt neki, mert elég nehezen lehetett szelni.
Egy szelet fagyitorta
Nemcsak mutatós, de tényleg nagyon finom is lett ez a fagyos desszert! És jó kiadós, szerintem 12 szelet kijött volna belőle. Hát mi nem voltunk annyian, de a maradék fagyasztóba téve több napig ki fog tartani.

A receptet Itt egy külföldi blogon találtam. Mivel nem tudok portugálul, a googleval fordíttattam le, több-kevesebb sikerrel. Ahol nem értettem, azt igyekeztem kikövetkeztetni. Az eredetit  "Tesztelte, megkóstolta, és jóváhagyta a Renata",
Én pedig megköszönöm neki ezt a szépséget, finomságot.

28 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós finomságot készítettél! Jó aprólékos lehetett még elkészítetted de biztos hogy megérte mert nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Kicsit m,acerás volt, de megérte.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és szép, biztos, hogy megérte a fáradtságot:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kati! Megérte, mert nagyon finom, és legközelebb már egyszerűbben el tudom készíteni a mostani tapasztalataim alapján.

      Törlés
  3. Nagyon, nagyon mutatós! Nemigen kell egy szelettől több. Megint, kitartó türelmes voltál.

    VálaszTörlés
  4. Milyen régóta szemezek a Charlotte tortával, de nem volt merszem még sohasem nekiállni. A te Charlotte tortád valami eszméletlenül mutatós lett! Külön köszönet a fázisfotókért.

    VálaszTörlés
  5. Ezek a színes rétegek fantasztikusak!
    Én is nézegettem külföldi recepteket így fordítóval, aztán az egész család nevette, hogy milyen fordítást ad:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. HajniZoli! Igen, a fordítás néha nevetségbe torkollik, én is többször inkább ráéreztem a receptre, mint szószerint vettem.

      Törlés
  6. Hú de jól néz ki, nagyon régen ettem fagyitortát (nem házit sajnos), isteni! Szívesen megkóstolnám a Te tortádat is, nagyon guszta, és minden bizonnyal finom is! ;-)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm HahoPihe! Nagyon finom, és most már más összetevőkből is fogok ezen a módon készíteni. Jó, hogy előre elkészíthető és a fagyasztóban tárolható.

    VálaszTörlés
  8. Fantasztikus !!! Nagyon nagyot alkottál, de szívesen megkóstolnám ezt a szép szeletet :)

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm Janka! Készítsd el Te is, hogy kóstolgathass. Megéri!

    VálaszTörlés
  10. Hát ez nem semmi! Az elkészítésébe nem biztos, hogy belevágnék, az elfogyasztásába annál inkább!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Hát kicsit időigényes, de másodszorra már gyorsabban menne.

      Törlés
  11. Gyönyörű szép:) Szerintem nem bonyolult, kicsit időigényes, de ez engem még sosem tartott vissza:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu! Igen, az időt rá kell szánni, de megéri.

      Törlés
  12. Megérte a macera, mert gyönyörű lett!:))Nem beszélve, hogy milyen finom üdítő!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Tücsi! Valóban szép is, meg finom is lett.

      Törlés
  13. Nagyon szépséges lett, megérte a fáradtságot! :)

    VálaszTörlés
  14. Azt a mindenit, de szuper lett! Gyönyörű és biztos nagyon finom volt :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Viki! Igen nemcsak szép, de nagyon finom is volt!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...