Összes oldalmegjelenítés

2013. május 5., vasárnap

Fahéjas zabkeksz

 
Fahéjas zabkeksz díszítve
Amióta internetet használok, azóta sütök itthon kekszeket. A receptes oldalakon és blogokon több tucat egyszerű vagy bonyolult recept közül lehet választani. már sokfélét kipróbáltam, és ez az a süti, amit sose ununk meg. Most a kamrában található alapanyagokhoz kerestem receptet.

Hozzávalók:
20 dkg zabpehely
10 dkg liszt
10 dkg lágy barnacukor
15 dkg margarin 
2 db tojás
fél tk. sütőpor
Ízlés szerint: fahéj,őrölt kardamom,vaníliás cukor


A kimért aprószemű zabpelyhet és sima lisztet szárazon összekevertem, beleadtam a sütőport, 1 teáskanál őrölt fahéjat, 1 mokkáskanál őrölt kardamomot és egy csipet sót.
A margarint megolvasztottam és a tojásokkal meg a cukorral alaposan kikevertem, majd összedolgoztam a lisztes keverékkel.Mivel elég lágy állagú tésztát kaptam, egy órára hűtőszekrénybe tettem.
Utána vizes kézzel mindig kicsit lecsíptem a tésztából és  diónyi gombócokat gömbölygettem, melyeket kerekre lapogattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket és 180 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 20 perc alatt kisültek. A tepsiben hagytam kihűlni. 
  
A kisült zabkekszek
A receptet Krisztinától hoztam, de én most tovább gondoltam ezt a kekszet díszesebbre, mert az anyák napjára érkező unokáimnak szántam. 
A kekszek tetejét bekentem krémmel- most mascarpone és csipkebogyó lekvárt egy kanál porcukorral és egy kanál citromlével kevertem ki- majd maradék fehér plasztikcsokit kinyújtottam és gyereknyomdával különböző mintákat nyomtattam rá, aztán körbevágtam és a kekszek tetejére kent krémre helyeztem. Még a minták fő vonalait át is festettem meggylébe meg zöld mandula aromába mártott vékony ecsettel.
 


Ezek a kekszek a krém miatt gyors fogyasztásra ajánlottak. De a lányoknak (unokáim) megint jó szórakozás volt kiszámolni, hogy  kinek hány masnis, vagy tulipános jut.
Anyák napjára sütöttem kelt tésztát is, mégpedig a kedvenc  kapros túrós lepény és sodrott kalácsot.
Most annyiban készült másként, hogy a kalácstésztát tejsavóval dagasztottam, a túrótöltelékbe pedig nem került főtt krumpli, hanem 3 tojás sárgáját belekevertem, a tojásfehérjéket pedig kemény habbá vertem és utoljára több részletben adtam bele.
Nagyon finom lett! A savótól gyenge, könnyű volt a tészta, ajánlom mindenkinek, hogy alkalom adtán dagasszon savóval.
 
Túrós lepény, sodrott kalács
A fotók elég rossz minőségűek.  Egyébként se vagyok egy fotóművész, de két hét óta nincs fotózási lehetőségem, és hálával tartozom annak a kedves ismerősnek, aki szívességből fotózgat nekem a telefonjával.
                                                                         ***

Tegnap meglátogattuk a temetőket, hogy friss virág pompázzon édesanyáink, nagyanyáink sírjain.
Ma a délelőtti istentiszteleten a gyerekek verses-énekes műsorral és egy-egy szál szegfűvel köszöntötték az édesanyákat, nagymamákat, dédmamákat. Nagyon helyesek voltak,  Anna unokám az Anyák napja, mint ünnep eredetét mesélte el. Amerikából ered ez is, mint annyi más, de ezzel az ünneppel szerintem mindenki egyet ért. Magyarországon 1925-ben ünnepelték először, 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé.
A családokban mindannyian ünnepeljük, május első vasárnapján.
Kép eredete

14 megjegyzés:

  1. Egy türelmes, és figyelmes nagymama remek munkája. Csodállak.

    VálaszTörlés
  2. De szépre díszítetted a kekszeket! Szerencsések az unokáid!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ügyes vagy! :) Az unokák biztos nagyon örültek neki! :) nekem is kellene egy ilyen kreatív nagymama :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Millye!
      Ha nincs ilyen kreatív nagymamád, majdan belőled még lehet!

      Törlés
  4. Nagyon szépen kidíszítetted a kekszeket, fincsik lehetnek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, nagyon finomak voltak!

      Törlés
  5. De szépek! Milyen finom lehet fahéjjal! :)

    VálaszTörlés
  6. De jó kis bejegyzés! Biztos szívesen mennek az Unokák egy ilyen figyelmes Nagyihoz!

    Zabpehely ott figyel a kamrámban a polcon, szerintem erre a kekszre fogom hasznosítani.

    VálaszTörlés
  7. M@rtika! Még ezt a csokis-mazsolás zabpelyhes kekszet is érdemes kipróbálni:http://tortafuggo.blogspot.hu/2012/05/zabpelyhes-keksz.html

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...