Összes oldalmegjelenítés

2013. május 12., vasárnap

Epres csokoládés torta 1.

Epres csokoládétorta

Hozzávlók:
Tésztához:
  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg kakaópor
  • 10 g szódabikarbóna
  • 5 g sütőpor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 14 dkg tejföl (vagy joghurt)
  • 80 ml olaj
  • 160 ml kávé
krémhez:
  • 30 dkg tejföl
  • 8-10 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 citrom leve (mehet bele a reszelt héja is)
  • 40 dkg eper pürésítve
  • 20 g zselatin
  • 8-10 nagyobb eper az oldalára körben
glazúrhoz:
  • 80 ml víz
  • 70 ml tejszín
  • 9 dkg porcukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 5 g zselatin
díszítéshez:
eper, áfonya

A tésztához az első öt hozzávalót szárazon összekevertem. A tojásokat kihabosítottam a cukorral, majd belekevertem a többi nedves hozzávalót is, utoljára pedig a lisztes keveréket.
Sütőpapírral bélelt 26 centi átmérőjű kapcsos tortaformában 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 50 perc alatt sült meg. Tűpróbával ellenőriztem. Negyed óráig hagytam még a formában, majd rácsra tettem kihűlni. Miután kihűlt lapjában ketté vágtam, és egy állítható tortagyűrűt 26 centire beállítva alulra sütőpapírt téve beletettem a felső lapot a torta aljának. Félbevágott eperszemekkel kiraktam körben a forma oldalát.

A krémhez 5 evőkanál vízzel elkevertem a zselatint é félretettem. Az epret turmixgépben pürésítettem  (önmagában).  A  tejszínt a porcukorral kemény habbá vertem. Ezután összekevertem a tejfölt az eperpürével, beleöntöttem a citromlevet is, majd óvatosan több részletben a cukros tejszínhabot.
Kis lábosban forrásig melegítettem a félretett zselatint, és először 4-5 kanálnyi kémmel összekevertem, ezt kevertem hozzá az összes krémhez.  Egy órára hűtőbe tettem a kész krémet, majd ráöntöttem a tortagyűrűben lévő tortalapra, eligazítottam a krémet, majd a másik lapot ráhelyeztem a simább felével felfelé. Egy éjszakára hűtőbe került a torta.

Reggel a  glazúrhoz először a kimért vízből két evőkanálnyit el akartam keverni a zselatinnal. Akkor láttam, hogy tévedésből - a hasonló zacskó miatt - szódabikarbónát vettem, tehát nem volt otthon több zselatinporom. Nem tudtak adni a szomszédban sem, de találtam egy tasak lapzselatint.
Eddig még csak egyszer használtam ilyet, az is már nagyon régen volt, elég tanácstalan voltam vele kapcsolatban. De gyorsan kellett cselekednem, mert közben főztem a többfogásos ebédet.
Azt csináltam, hogy a 80 ml vízbe beáztattam 5 percre 3 zselatinlapot. A porcukrot összekevertem a kakaóporral, majd alaposan elkevertem a tejszínnel és kis lángon melegítettem folytonos kevergetés közben forráspontig, de nem forraltam fel. Kinyomkodtam a zselatinlapokat, azt is forráspontig melegítettem,  aztán összekevertem a kakaós tejszínnel, és azonnal átszűrtem egy teaszűrőn.
Megvártam míg langyosra kihűlik és a torta tetejére öntöttem (kicsit forgattam a formát hogy könnyebben elterüljön), majd a tortát ismét hűtőbe tettem.Nem szilárdul meg teljesen keményre ez a máz, de éles késsel szépen szeletelhető.
Egy óra múlva lekapcsoltam róla a formát és díszítettem.
Lekapcsoltam róla a tortakarikát
Félbevágott friss eperrel és fagyasztott áfonyával díszítettem, néhány menta és citromfű levél is került rá. Meg egy születésnapos  felirat, köszöntéskor pedig egy szál gyertyácskát is meggyújtottunk, ez volt a férjem születésnapi tortája.

A torta mindenkinek tetszett és ízlett. Dorka unokánk először azon "örvendezett", hogy a papa egy éves, aztán nekifogott csipegetni a torta köré rakott áfonya szemeket. Kétszeresen jó választás volt ez a recept, mert az áfonyát is szereti mindenki.
Megköszönöm a rceptet Mohának akinek a blogján találtam.. Az Ő tortája  persze szebb, meg a fotói is jobb minőségűek.
Az enyém ilyen lett, és így is örültünk neki. És már alig maradt belőle, mire eszünkbe jutott, hogy a belsejét is lefényképezzük.
Egy szelet torta


A legfontosabb, hogy az ünnepelt nagyon elégedett volt a tortájával és nagyon finomnak találta!
felülnézetből

32 megjegyzés:

  1. Milyen étvágyat csinálsz itt Nekünk igy éjfél táján :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, Te karcsú vagy, nem kell tartanod az elhízástól!

      Törlés
  2. Szó szerint leesett az állam! Te egy zseni vagy! NAgyon guszta lett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Millye, kérlek ne hozz zavarba!
      Belinkeltem Mohát, az Ő receptje, és az Ő kivitelezése sokkal szebb. Nekem sajnos mindig kapkodnom kell, mert főztem húslevest, sertéspörköltet tarhonyával uborka salátával, töltött káposztát, sült oldalast, rántott süllőt citromos krumplisalálátával, rántottam ki fűzfagombát, meg ezen a tortán kívül még volt egy sütemény. És hát már lassulok, ahogy öregszem. De nem panaszkodok, mert a család minden tagja megdícsérte.

      Törlés
    2. Marisz, ez igy ahogy van, csoda szép, és guszta nagyon ! A menüsorod pedig fantasztikus, mind kedvenceim közé tartozik. Szivesen lettem volna a vendéged:)))

      Törlés
    3. Böbe, köszönöm a dicséretet! Szombaton disznót vágtunk ládába, a hentes össze metélte, ledarálta a húst, azzal nem sok dolgom volt, aki pedig nem szereti a zsíros ételeket, annak a kedvéért készítettem halat, meg gombát. (Bár a sertéspörköltet teljesen zsír nélkül főztem Frank Júlia módszerével.)

      Törlés
  3. Úristen! Te lassulsz Marisz?! Én sose tudnék ennyiféle ételt az asztalra varázsolni egy szülinapra, plusz még egy ilyen nagyon szépen megszerkesztett tortát! Gyönyörű lett, nagyon-nagyon tetszik, és biztos fantasztikus az íze is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm HahoPihe!
      Sajnos észreveszem már magamon a lassulást. Tíz évvel ezelőtt még sósat, meg fagyit is biztos csináltam volna.

      Törlés
  4. Én is csak azt mondhatom, h csodás lett! És ez a tejfölös krém milyen finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab, nagyon finom a tejfölös krém, érdemes kipróbálni!

      Törlés
  5. Csodálatosan szép tortát készítettél! Nagyon finom lehetett, ez a tejfölös krém nekem is nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! A tejfölös krém nagyon finom !

      Törlés
  6. Csodálatos!! Nem maradt egy szeletke számomra? ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa! Sajnos nem maradt, de úgy is mondhatnám, hogy hál'istennek, kapós volt.

      Törlés
  7. Boldog Szülinapot az "egy éves" Papának! :)
    A torta csodaszép és biztos fincsi is volt!
    Ki is kell próbálnom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marcsis, köszönöm a köszöntést az "ifjú" papa nevében is!
      Örülök, hogy ismét megszólaltál, arra gyanítok, hogy megtörtént a költözködés, és újra jössz közénk a receptjeiddel!

      Törlés
  8. Szééép!
    Boldog szülinapot az ünnepeltnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy InfoKata, köszönjük szépen!

      Törlés
  9. Gyönyörű lett a tortád, nagyon ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés
  10. Hát szerintem is csodaszép:) Isten éltesse a férjedet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, köszönjük a jókívánságot meg a dicséretet!

      Törlés
  11. Csodás torta! Boldog születésnapot a férjednek!

    VálaszTörlés
  12. Boldog Szülinapot a férjednek!!! Azt hiszem ilyen tortával biztosan meg is volt:)))) Ez valami csodálatos külsőre és belsőre i!!

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm Judóca a férjem nevében is! Igen, nagyon kellemesen telt a születésnapi családi ünnep.

    VálaszTörlés
  14. Elkészítettem, nagyon finom lett! Igaz, a glazúron még van mit gyakorolnom... Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Konyhavirtuóz! Örülök, hogy nektek is bevált! a glazúr nekem se tökéletes, még nekem is gyakorolnom kell! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...