Összes oldalmegjelenítés

2013. május 8., szerda

Csokoládékenyér

 
Csokoládékenyér
Reggel a férjemet az ajtóban vártam a habos kávéval, hogy a születésnapja legyen kicsit ünnepibb akkor is, ha hétköznapra esik.
Tortázásra  nem  volt most időm, de azért valami tortaszerűséget mégiscsak akartam ebédkor az asztalra tenni, így esett a választásom erre a gyorsan elkészíthető süteményre.
A csokoládékenyér hozzávalói:
18 deka liszt (fele sima, fele rétes)
4,5 deka natúr kakaópor
2 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csipet só

16 deka cukor
125 ml étolaj
40 ml tej
1 kispohár natúr joghurt vagy kefír(175 gr)
1 teáskanál vanília kivonat
10 deka savanykás lekár(nálam birs)

Tetejére:
5 deka étcsokoládé
4 deka vaj
pár csepp étolaj

Először külön edényben  összekevertem az első csportba tartozó száraz hozzávalókat, majd a második csoportban lévő nedves hozzávalókat jól kikevertem a cukorral.  A két edény tartalmát egybe öntöttem és úgy is alaposan összedolgoztam.
Hasáb formájú, 27 centi hosszú, 8 centi széles gyümölcskenyér formát kivajaztam, beliszteztem és ebbe öntöttem a tésztát.
Eddigre már a sütőt előmelegítettem 180 fokra, és alsó-felső lángon 50 percig sütöttem.
Tűpróbát végeztem.
Mikor kihűlt bevontam olvasztott csokival.
Ez úgy történt, hogy a vajat mikróban  felforraltam!
Nem tévedés, felforraltam, ahogy Chef Viki a Házias konyha blog írója tanácsolja, ahonnan a receptet hoztam. A forró vajba beledobtam az apróra tördelt csokoládét és addig kevertem, míg elolvadt. Utána még 1-2 csepp étolajat kevertem hozzá, hogy fényes legyen a bevonat. Szórtam rá néhány cukorszívecskét, hogy ünnepélyesebb legyen.
Hűtőbe tettem, mert vészesen közeledett a dél, jött a férjem ebédelni.
Különösebben nem lepődött meg rajta (szerintem azon lepődött volna meg, ha nem készült volna semmi finomság). Most gyertyát sem tettem rá, csak így köszöntöttem fel vele. Majd talán a hónap végén tudunk rá időt szakítani, hogy az összegyüjtött ünnepeinket ráérősebben megüljük.
A csokoládékenyér meglepően finom volt. Tömény, de mégsem fojtós, kellemesen csoki ízű. A receptben nem volt, de én egy kis mazsolát is tettem bele, egész pontosan 4 dekát, amit megmosás után lisztbe forgattam és a nyers tésztába kevertem. Jó volt ráharapni benne a mazsolaszemekre.
Nagyon "etette magát" ez a süti, de azért hagytunk a fiaméknak is - estefelé munka után beugranak egy kicsit. Biztos vagyok benne, hogy nekik is beválik.

Készül a tészta
A sütőformában
Kisült a csokoládékenyér
Egy szelet finomság

Vikinek megköszönöm a receptet. Nyugodtan merem bárkinek ajánlani, ezzel nem lehet melléfogni.
Egyszerű, gyors , nem túl drága. Elkészítése könnyű, legközelebb ha az unokámmal sütünk, feltétlenül megtanítom rá.

24 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy örömet szereztél vele a férjednek - boldog születésnapot kívánok :-)

    Unokával sütni pedig csodálatos lesz :-)) S nagyon jó ötlet bele a mazsola!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, mégegyszer köszönöm a receptet! Isteni lett!
      A férjem nevében is köszönöm a köszöntést.

      Törlés
  2. Ez mennyei lehet! Mindennapi csokikenyerünket add meg nekünk ma... :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy mondod Tejszínhab! Talán mindennap is meg tudnám enni.

      Törlés
  3. Nagyon guszta sütivel lepted meg a férjedet. Isten éltesse nagyon sokáig :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönjük, Janka! Örült neki a férjem.

      Törlés
  4. Istenke éltesse a férjedet, nagyon sokáig ! Guszta kis sütivel kedveskedtél neki!

    VálaszTörlés
  5. Isten éltesse a férjedet nagyon sokáig erőben egészségben! Nagyon guszta és finom lehet ez a finomság. Lementettem én is Vikitől majd elkészítem valamikor?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Éva!
      A kérdőjelről gondolom, hogy már nálad is hosszú a "várólista.

      Törlés
  6. Nagyon guszta, nekem is jöhetne...:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon boldog szülinapot kívánok így a nap végén, Isten éltesse sokáig a férjedet erőben, egészségben! :) Fincsi süteménnyel lepted meg, látszik, hogy milyen finom, szaftos! :)

    VálaszTörlés
  8. Isten éltesse a férjedet:) Jó is hogy még vannak ilyen feleségek, háziasszonyok akik házi sütivel ünnepelnek, és azon kell meglepődni, ha nem sütnek:) Fincsi lehet nagyon:)

    VálaszTörlés
  9. Isten éltesse sokáig a Férjed! Finom sütit sütöttél neki, a mazsolát külön díjazom benne:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Gerdi! Tényleg finom volt, a mazsolát pedig mindenben szeretjük.

      Törlés
  10. Boldog szülinapot kívánok férjednek:) Nagyon figyelmes fagy, szuper sütivel lepted meg, biztos nagyon örült neki:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük, Trollanyu!
      Igen, örült a férjem.

      Törlés
  11. Boldog Szülinapot neki! ezt mi is tudnánk szeretni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vikvi!
      Készítsd el Te is, annyira egyszerű és finom!

      Törlés
  12. Boldog születésnapot kívánok a férjednek! Nálad jobb feleséget nem is találhatott volna! A sütikéd pedig mennyei lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Millye!
      A sütike nagyon finom volt!
      Hogy milyen feleség vagyok?
      Hát ismerem a hibáimat is, és folyamatosan dolgozom rajtuk, immár 42.éve.

      Törlés
  13. Hmmm... biztos fincsi! Vannak olyan arab(?) édességek, amihez kimondottan forralni kell a vajat, amit így ghí-nek neveznek. Ezt használják fel a további sütéshez. Állítólag sokkal egészségesebb, mint normál változatában. Még nem próbáltam, csak most eszembe jutott.

    Boldog szülinapot az Ünnepeltnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. M@rti, köszönöm az információt a ghí-ről. Majd bővebben tanulmányozom ezt a témát, mihelyt lesz időm.
      Köszönjük a szülinapi jókívánságot!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...